Mój problem polega na tym, że chciałbym polepszyć jakość sygnału routera, który łapie sygnał ale jest on mocno zależny od warunków pogodowych i obciążenia nadajnika (miejscowość turystyczna). Router potrafi wykręcić nawet 50 mb/s gdy jest ładna pogoda i puste miasto, ale gdy zaczyna padać śnieg to już nie jest tak wesoło.
Głównym problemem jest niestabilność połączenia. Moja lokalizacja sprawia, że gdy nastąpi jakieś wahnięcie w sygnale, to router przestaje wysyłać i odbierać pakiety (mimo dalszego połączenia). Muszę go ręcznie zmuszać do przełączenia się na 3G, a później na nowo LTE. Latem bardzo pomaga postawienie routera ZA okno, ale teraz jest to niestety nie możliwe.
W kwestii anteny: Nie mogę postawić anteny na dach, ponieważ nie mam tam dostępu, dlatego szukam czegoś co podłączę w pomieszczeniu, albo ewentualnie za oknem. Okna mam niestety z drugiej strony niż nadajnik. Odległość do nadajnika to 500 m.
Moja lokalizacja to: 50°49'46.3"N 15°31'06.2"E
Z praktyki wiem, że patyki dodawane do tego routera są lekko gorsze iż jego antena wewnętrzna