Witam,
Do stycznia kończy się w domy umowa z Cyfrowym Polsatem na mobilny internet oraz abonament komórkowy. Do tego dochodzi trzecia taryfa - na tv Polsatu, która to kończy się na początku lata. Dzięki tej łączonej umowie, możemy cieszyć się rabatem na internet oraz telefon na mocy oferty "smart dom". Dzisiaj w salonie kobieta zaproponowała nam przedłużenie umowy na internet za 70 zł (35 zł po 50% obniżce) za 70GB. Do tego jako sprzęt zaproponowała wymienione przeze mnie w tytule zestawy. Miesięczny koszt korzystania z zestawu ODU/'IDU 200 to 15 zł, a z routera - 10 zł. Do tej pory mieliśmy 25 GB oraz modem huawei 3372 oraz domowy router D-link dwr-116. Całość spisywała się raczej przeciętnie, ale na pewno tragicznie też nie było. Problem z LTE Plusa jest taki, że nadajniki są w dalekiej odległości od miejsca zamieszkania. Dwa konkurujące za sobą nadajniki znajdują się w tej samej odległości od miejsca zamieszkania, a mianowicie równo 9,8 km. Dodatkowo są to maszty Sferia z LTE 800. Na obecnym sprzęcie szybciej chodzi internet 3G, ale w porównaniu do LTE częściej zrywa połączenie. W takim wypadku co polecacie?
Z konkurencji:
1. T-mobile ma dwie anteny LTE 1800 w odległości 8 km i 8,5 km;
2. Orange posiada jedną antenę z nadajnikami LTE 2600 oraz LTE 1800 w odległości 4,5 km;
3. Play posiada najbliżej również tylko jedną antenę, ale za to w odległości przekraczającej 10 km.
Zdaję sobie sprawę, że Orange wygląda całkiem dobrze, ale w rodzinie dwie osoby korzystają z numerów pomarańczowego operatora i ciągle narzekają na brak zasięgu - a co za tym idzie prawie wcale nie mogą korzystać z pakietu danych na swoich smartfonach.
Router huawei 5186 czy zestaw internetu domowego ODU/IDU 200 w Plusie.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Router huawei 5186 czy zestaw internetu domowego ODU/IDU 200 w Plusie.
kup startery orange i play internet na kartę, zarejestruj, aktywuj bonus 100GB i testuj na tym, co masz. Zrób testy w domu i pod nadajnikami. Zakup dobrej anteny to koszt ok. 200 zł, ale warto.
Podaj też lokalizację, to sprawdzimy, jak to wygląda w okolicy.
Podaj też lokalizację, to sprawdzimy, jak to wygląda w okolicy.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Dzięki za odp. Zmiana operatora prawie wcale nie wchodzi w rachubę, bo przepadłyby nam bonusy z łączonych ofert. No chyba że faktycznie były by do tego jakieś podstawy. Co do internetu, to zasługa dobrego zasięgu 3G Plusa wynika z tego, że w odległości mniejszej niż 1 km znajduje się nadajnik Aero 2 UMTS 900. I to jest chyba główny czynnik, dla którego tak sprawnie działa u nas internet 3g. Oczywiście w menu modemu ustawione mam przez większość czasu odbieranie tylko HSPA+, ale to jest spowodowane m.in zawiłą umową z Plusa. Pakiet nocny 100 GB może być tylko wykorzystany za pomocą sieci 3G
Na LTE przełączam się zazwyczaj pod koniec miesiąca, gdy skończy się pakiet GB. Działa to chyba na zasadzie LTE Power zgodnie z umową. Jak naprawdę będzie potrzebne podanie dokładniejszej lokalizacji, to zaraz dokładnie się namierzę według GPS (żeby nie podawać wprost miejscowości zamieszkania
)

-
- Guru bezprzewodowy
Człowieku zachowujesz się jak niewolnik, po co ci internet w CP , który ledwo działa na dodatek w 3G z UMTS900Aero2? Na LTE800 Sferii to ci nawet antena ATK-20 szt.2 nie pomoże bo te 5MHz pasma które ma na dodatek zapchane to lipa a nie LTE. Po co w ogóle pytasz o IDU-ODU200, po co rozmawiasz z konsultantką CP, która ma takie pojęcie o LTE jak ty? Ten zestaw nie działa w 3G a z 10km na nim to nawet o tym kiepskim LTE800Sferii możesz zapomnieć na nim.Kolejna sprawa to CP, abonament 70GB za 35 zł a do tego za E5186 nie 10 zł tylko 17 zł dzierżawy( router nie będzie twój). Konsultantka kłamie http://www.cyfrowypolsat.pl/uploaded-fi ... er-lte.pdf albo mówiła o B315.Oferta słaba biorąc pod uwagę działa tylko w 3G z limitem 70GB i sprzętem na użyczenie. Sam wybór operatora 2 lata temu z tym kiepskim zestawem E3372+DWR-116( sprawdź czy jest twój czy w dzierżawie był pomyłką). W ciągu dwóch lat wszyscy operatorzy oprócz twojego CP/Plusa rozbudowali sieci LTE1800, LTE800 i LTE2600 i oferują dużo lepsze prędkości. Ale bez podania lokalizacji trudno ci pomóc. Choć widać, że ty nie potrzebujesz pomocy bo już wybrałeś dalszą mękę z CP, wybierz E5186 za 17 zł/m-c lub DWR-966 za 20 zł/m-c oczywiście dzierżawa. Po czym módl się aby Plus w ramach modernizacji sieci LTE, którą teraz pod koniec roku wreszcie zaczął dołożył na tym pobliskim BTS-ie( 1 km od ciebie) LTE1800Aero2 bo to jedyna szansa na normalne LTE w takiej sytuacji. Zapytaj na Forum http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100 ... start=6195 czy i kiedy taka modernizacja.
-
O czym Ty gadasz!? Jaki niewolnik? Nie przedstawiłeś żadnej oferty z konkurencji, tylko krzyczysz, że ta jest zła. U innych operatorów nie płaci się kosztów z mocy wynajmu sprzętu? W Plusie mam ten plus, że stacja z 3g jest niecały km ode mnie. U konkurencji najbliższe stacje znajdują się w promieniu od 8 do ponad 10 km od domu. Koniec z końców żeby nie okazało się, że tak zamienię, że nawet nie będą łapać sieci 3g. Tutaj za 35 złotych mam 70 GB. Gdzie będę miał lepiej?
Zrobiłem testy mojego łącza i w ciągu dnia wyciągam ok 6 - 8 Mb/s przy pobieraniu i 1,5 - 2Mb/s przy wysyłaniu. W nocy te wartości wzrastają odpowiednio do 12- 15Mb/s i 4 - 5Mb/s. Jak dasz mi słowo, że te wyniki ulegną znacznej poprawie, przy zmianie operatora to chętnie Cię wysłucham.
Zrobiłem testy mojego łącza i w ciągu dnia wyciągam ok 6 - 8 Mb/s przy pobieraniu i 1,5 - 2Mb/s przy wysyłaniu. W nocy te wartości wzrastają odpowiednio do 12- 15Mb/s i 4 - 5Mb/s. Jak dasz mi słowo, że te wyniki ulegną znacznej poprawie, przy zmianie operatora to chętnie Cię wysłucham.