Witam,
zastanawiam się nad zastąpieniem czymś neostrady u moich rodziców, ponieważ osiąga ona zawrotne prędkości 1-2mbps

Za dużego wyboru nie mam, ponieważ poza neostradą mam do wyboru beznadziejną radiówkę oraz mobilny internet. Obecnie mam abonament w Play, więc sprawdzałem telefonem (galaxy s7) zasięg w tej sieci i przy oknie łapie mi LTE na 2 kreski

(prędkość ok 20-30mbps).Dodatkowo na zewnątrz kilkaset metrów dalej łapie mi LTE+ z położonej ok 3-4km dalej anteny. W związku z tym zastanawiam się nad podpisaniem umowy o nielimitowany internet z play z routerem Huawei B525 (za 70zł miesięcznie) + dokupienie anteny do niego, którą bym zamontował na dachu. Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć opinii o tym routerze i nie wiem czy warto wybrać taką opcję. Nie ukrywam, że wolałbym zminimalizować jednorazowe koszty w związku z tą wymianą i o ile kupno samej anteny nie będzie problemem, to dokupienie jeszcze do tego modemu za 400-600zł już takim będzie

Jaką antenę wybrać dla tego modemu? Prosiłbym o opinie/rady w tym temacie
Dodatkowo mam takie pytanie, czy jest możliwość poprowadzenia kabli od anteny za pomocą np. specjalnej przejściówki okiennej? Widziałem tego typu przejściówki w różnych zastosowaniach, ale nie wiem czy przejdzie to w przypadku anteny GSM.
Byłbym wdzięczny za wszelkie rady/opinie