Hej
Kolega mnie poprosił abym mu pomógł w poprawie istniejącego zestawienia. Po przeprowadzeniu do domku wybrał ofertę t-mobile z routerem D-Link DWR-921. Sygnał WIFI jest niestabilny a do tego jak jedno z dzieci gra po sieci i druga osoba korzysta z neta to pingi w grze bardzo wzrastają.
W pierwszej chwili pomyślałem kupić mocny dobry mocny router z MIMO i podpiąć modem po usb. Wstępnie wybrałem netgear R7800 i zacząłem szukać modemu wspierającego (awaryjny plan jest możliwość wgrania openwrt). Z biegiem poszukiwań trafiłem na Asusa WIFI LTE N300, Huawei E5186 a potem ASUS 4G-AC55U. Teraz zgłupiałem. Prośba o pomoc. Może coś innego zaproponujecie.
Założenia silny sygnał WIFI w dom (piętrowy) i technologia MIMO (jeden gra po sieci a drugi ogląda youtube) i do tego LTE (stabilny i szybki). Wiem że jak będzie słaby sygnał od operatora (t-mobile) to transmisji dobrej nie będzie. Wtedy może jakaś antena zewnętrzna i/lub zmiana lokalizacji routera. Najlepsze rozwiązania według was powiedzmy w 3 półkach cenowych około 500/750/1000zł. Kolega mieszka na obrzeżach Radomia mniej więcej (Twoja lokalizacja: 51º21'51.44'' N 21º12'36.40'' E)
LTE + WIFI z MIMO
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: LTE + WIFI z MIMO
Trzeba rozróżnić zasięg LTE, parametry jego sygnału i działanie internetu od działania WiFi w domu. Choć DWR-921 to starzyzna i nie bierze się go od T-Mobile to jego wiFi działa standardowo dla routerów pracujących z dopuszczalna prawem mocą 100mW. W dużym domu buduje się sieć w oparciu o kable ethernet a zasięg WiFi poprawia się dodatkowymi AP połączonymi kablami lub transmiterami PLC z routerem głównym. I takie rozwiązanie do WiFi powinien zastosować kolega. Co do zasiegu LTE T-mobile u niego to ma go z BTS-a LTE1800 NetWorks Słowackiego 257 w Radomiu lub z LTE800 T_Mobile na BTS-ie w Makowcu. Niestety ale na DWR-921 nie wymusi konkretnego pasma LTE, router nie ma tez diagnostyki sygnału, wybór słaby bo to router z LTE3 kat nie mówiąc o braku LTE-A. Wybór operatora tez słaby bo w tej lokalizacji Play ma LTE we wszystkich pasmach i z LTE2600+LTE1800. Wymiana DWR-921 niewiele zmieni, najpierw testy sygnału LTE T-mobile na zewnątrz i w domu na telefonie LTE z Network cell info, speedtesty. Potem to samo pod w/w BTS-ami i dalszy dobór anteny. Sieć WiFi w domu zgodnie z powyzszymi zaleceniami.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki matek451 za odpowiedź. Powiem tak nigdzie nie pisze o zwiększaniu mocy ponad 100mw. Chodzi mi o to że jak widać na rożnych testach na standardowym oprogramowaniu w odległości x sygnał na laptopie będzie -70dBm a z innego routera -65. Jak ostatnio u niego byłem to na jego dlinku połączenie na telefonie skakało o 10dBM, a jak wyjął starego tplinka sygnał byl lepszy o około 1-2dBM i falowanie sygnału było w granicach 5db. Ponieważ jego chłopak gra po sieci nie chciałem mu robić podwójnego NATowania.
Na razie szukam jednego urządzenia. Tak przyszłościowo, że jak zmieni operatora za 1,5roku żeby również mógł skorzystać z obecnie kupowanego urządzenia. Nie chce się zamykać na obecna chwilę tylko przyszłościowo (może nowe BTSy się pojawią czy pasma dostępne). Jak widzę b618 ma agregacje LTE, ale nie ma zewnętrznych wifi i nie wiem jak z zasięgiem. W drugiej iteracji będę patrzył za PLC czy WDS itd.
Prosiłbym o podanie urządzeń według Was dobrych w różnych przedziałach cenowych.
Na razie szukam jednego urządzenia. Tak przyszłościowo, że jak zmieni operatora za 1,5roku żeby również mógł skorzystać z obecnie kupowanego urządzenia. Nie chce się zamykać na obecna chwilę tylko przyszłościowo (może nowe BTSy się pojawią czy pasma dostępne). Jak widzę b618 ma agregacje LTE, ale nie ma zewnętrznych wifi i nie wiem jak z zasięgiem. W drugiej iteracji będę patrzył za PLC czy WDS itd.
Prosiłbym o podanie urządzeń według Was dobrych w różnych przedziałach cenowych.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie nastawiaj się na to że jeden router pokryje skutecznym zasięgiem WiFi duży, kilkukondygnacyjny dom, to głównie marketing sprzedawców. Wahania sygnału o te kilka dBm to norma, jak ma być stabilnie to trzeba było okablować dom i po problemie. Kolega niech nie wymaga cudów, WiFi wewnątrz to loteria. Wbrew tej modzie na nie kabel zawsze się przydaje szczególnie dla gracza.Nie musi być podwójnego NAT bo dodatkowy AP pracuje w jednej sieci z DWR-921. Żadne WDS czy repeatery, ewentualnie dodatkowy AP po PLC. Póki co nie wymieniałbym DWR-921 a skupił się na poprawie sygnału LTE oraz wyboru między LTE1800 a LTE800 z tych różnych BTS-ów.