Stabilny Internet nad morzem przez kilka dni - jakie rozwiązanie?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szczepaneq
Początkujący użytkownik forum

Stabilny Internet nad morzem przez kilka dni - jakie rozwiązanie?

Post autor: szczepaneq »

Cześć,

Z racji ogromnego obłożenia, zarezerwowałem wraz z rodziną nocleg w Pobierowie bez dostępu do Internetu. Nie byłoby to problemem, ale niedawno okazało się, że jedna z osób będzie musiała uczestniczyć w zajęciach online (e-lekcje), co wymaga dość stabilnego transferu. Oczywiście udostępnianie wifi z telefonu (hotspot) nie byłoby problemem (każdy z nas posiada spory pakiet danych).

Jednak tego rodzaju udostępnianie kojarzy mi się z dość wolnym i niestabilnym połączeniem, co mogłoby być niewystarczające dla tej potrzeby (lekcje online).

Czy warto poszukać innego rozwiązania, np. modem mobilny na kartę SIM bezpośrednio wpinany do laptopa? Czy to daje szansę na lepsze połączenie niż pośrednio z telefonu? Z drugiej strony, jest to potrzeba 5 dniowa, więc kosztowne inwestycje nie byłyby też racjonalne, ale koszt rzędu 100-200 zł w sprzęt wchodziłby jeszcze w grę.

Jako, że w innych wątkach to się pojawiało, przekazuję współrzędne miejsca:

54.057405, 14.921203

Z góry dziękuję za wszelkiego rodzaju spostrzeżenia!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Stabilny Internet nad morzem przez kilka dni - jakie rozwiązanie?

Post autor: matek451 »

A z jakiego operatora chcesz tam korzystać, telefony w jakiej sieci ?
szczepaneq

matek451 pisze:A z jakiego operatora chcesz tam korzystać, telefony w jakiej sieci ?
Play i Orange
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

szczepaneq pisze:Oczywiście udostępnianie wifi z telefonu (hotspot) nie byłoby problemem (każdy z nas posiada spory pakiet danych).
Jakie to telefony?
szczepaneq pisze:Jednak tego rodzaju udostępnianie kojarzy mi się z dość wolnym i niestabilnym połączeniem, co mogłoby być niewystarczające dla tej potrzeby (lekcje online).
Jeśli telefony mogą agregować pasma, to będą wewnątrz pomieszczeń działać podobnie do routera. Cudów nie oczekuj.
matek451
Guru bezprzewodowy

Stacja bazowa Play w poblizu , na budynku Poczty Polskiej z agregacja 4 pasm LTE, druga takas sama na maszcie Plusa za Biedronką. Z Orange kiepsko też na tym maszcie Plusa a druga stacja za Wodociagami, w Play 100GB na pre-paidzie za darmo wiec jak znalazł, mozna uzyć telefonu jako hot-spota, najlepiej jakiegoś z modemem LTE minimum 12 kat.
szczepaneq

matek451 pisze:Stacja bazowa Play w poblizu , na budynku Poczty Polskiej z agregacja 4 pasm LTE, druga takas sama na maszcie Plusa za Biedronką. Z Orange kiepsko też na tym maszcie Plusa a druga stacja za Wodociagami, w Play 100GB na pre-paidzie za darmo wiec jak znalazł, mozna uzyć telefonu jako hot-spota, najlepiej jakiegoś z modemem LTE minimum 12 kat.
Czy np. huawei p30 pro jest takim telefonem? Nie mogę znaleźć informacji dot modemu LTE

100 GB na pre-paidzie masz na myśli starter na kartę 100+100 GB?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Starter odNowa, promocyjne 100GB na start po rejestracji karty włączane z poziomu aplikacji na smartfonie.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

P30pro ma Kirina 980 cyli modem LTE 21 kat i agreguje 4 pasma LTE, to dual SIM więc dodatkowa karta odNowa z promocyjnymi 100+100GB i tylko korzystać, ustawiajac transmisję danych na tą kartę. W razie czego telefon na parapet w celu poprawy sygnału i z niego thetering po WiFi. Jedno ale, stacje w takich miejscowościach latem bywają przytkane, w godzinach dopołudniowych najmniej więc jak to nauka zdalna to moze nie będzie tak źle a spręt z agregacja pasm LTE jak ten Huawei tez zrobi swoje.
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

szczepaneq pisze:Czy np. huawei p30 pro jest takim telefonem? Nie mogę znaleźć informacji dot modemu LTE
Nominalnie ma cat.21, więc agregacja czterech pasm i QAM256. A czy mu nie ograniczyli jakichś kombinacji pasm w agregacji, to już inna sprawa. Tym niemniej jest OK.

Na czas nauki zdalnej możesz dać tethering po USB, to nikt nie będzie przeszkadzał i konsumował pasma (prędkości). Kabel USB może być długi przy tych prędkościach, nawet do 5 metrów. Dłuższy też mógłby być, ale to już lepszej klasy kabel warto by zastosować.

Znajdź najlepsze miejsce dla telefonu, gdzie będzie dawał największe prędkości.
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tom3636 »

Mam pytanko odnośnie Play 100/200 GB na wakacje. Czy da się tam aktywować starter na miesiąc lub dłużej?

Kupiłem starter w żabce 15 GB Internetu (podobno tylko do dostania w żabach) w salonie Play zmieniłem taryfę na odnowa i aktywowałem w aplikacji ale chyba tylko na 10 lub na 14 dni . Czy da się jakoś to przedłużyć na miesiąc lub nawet dłużej?
ODPOWIEDZ