Internet domowy T-mobile

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
legus
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2023-07-21, 11:00

Internet domowy T-mobile

Post autor: legus »

Witam,
mam nadzieję że trafiam na dobre forum. Korzystam z lokalnego radiowego internetu, który sam w sobie był fatalny a teraz jeszcze operator podniósł cenę.
Postanowiłem potestować internet t-mobile bez limitu 60mb. Wczoraj otrzymałem router ZTE MF286D i średnia prędkość internetu na kablu na kompie to 12mb. Czy można to jakoś ulepszyć? I Czy do tego routera można jakoś zamontować antenę zewnętrzną? W mojej miejscowości nie ma nadajnika, najbliższy jest około 4 km ode mnie. Będę wdzięczny za porady. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26207
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Internet domowy T-mobile

Post autor: wojteks »

Przeczytaj kilka podobnych tematów, dowiesz się wszystkiego.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19295
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Internet domowy T-mobile

Post autor: matek451 »

Podaj miejscowość gdzie korzystasz z T-mobile, 4 km od BTS-a i MF286d to powazny bład w wyborze sprzętu.
legus
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2023-07-21, 11:00

Re: Internet domowy T-mobile

Post autor: legus »

Korzystam w Goszczynie, powiat oławski.
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19295
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Internet domowy T-mobile

Post autor: matek451 »

BTS NetWorks Brzezimierz działa tylko na LTE1800+2100 dla T-mobile, ma 4 sektory trzeci świeci na Goszczynę, stacja Kurów posiada LTE2100+1800+800 na 4 sektorach ale 4 sektor ma na Jędrzychowice a pierwszy na Sieciborowice. Kto ci doradził ten router do twojej lokalizacji, nie ma szans na normalny internet bez anteny zewnętrznej lub CPE LTE dla twojej lokalizacji .
Wg. T-mobile dla tej miejscowości internet domowy jest dostępny tylko z zewnętrznym punktem dostępowym LTE/5G.
legus
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2023-07-21, 11:00

Re: Internet domowy T-mobile

Post autor: legus »

Doradził oczywiście konsultant T-Mobile. Przy innych routerach cena skała mocno do góry. Co polecasz zrobić?
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19295
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Internet domowy T-mobile

Post autor: matek451 »

A od kiedy to router dobiera się wg. ceny, chciales tanio to masz MF286d który z anteną zew.działa w SISO1X1 zamiast MIMO2X2. No i konsultant nie powinien sprzedać oferty z rouerem bo dla Goszczyny strona weryfikacyjna pokazuje ze oferta domowy bez limitu danych do 60Mb/s jest dostępna z zewnętrznym punktem dostępowym MF258K na użyczenie. Bez anteny zew. nic nie zrobisz, kup pojedyńcżą antenę szerokopasmową lub na 1800-2600MHz i korzystaj z SISO 1X1 w agregacji LTE2100+1800+800 z Siecioborowic lub LTE2100+1800 z Brzezimierza.Nauczka na przyszłość, do salonu idzie się przygotowanym i nie słucha konsultantów.
legus
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2023-07-21, 11:00

Re: Internet domowy T-mobile

Post autor: legus »

Dziękuję za pomoc, rozważę te kroki - to była mocna spontaniczna decyzja i na podstawie rozmowy telefonicznej z konsultantem, ale na pewno temat poruszę jak nic się nie zmieni bezpośrednio z operatorem. Nie spodziewałem się takiego drastycznego skoku cen u mojego operatora radiowego - ale dopóki nie uruchomią u mnie światłowodu to dalej będzie lipa...
legus
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2023-07-21, 11:00

Re: Internet domowy T-mobile

Post autor: legus »

Odświeżam, kupiłem antenę: https://yagi.pl/zestaw-lte-ultra-advanc ... em-2x-smam
- 107 dBm jest teraz - 97 dBm. Widać poprawę stabilności, ale jak testowałem przez zakupem miejsce w którym miałem zamontować antenę, to wystawiłem router przez okno i łapało mi 55 mb. Teraz z anteną jest 15-30. Może coś podłączyłem źle? W instrukcji jest informacja, że do anteny wtyki od danej polaryzacji podłącza się metodą prób i błędów? Mam wrażenie że można wyciągnąć z tego więcej.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1908
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Internet domowy T-mobile

Post autor: Mig25 »

Nic nie podłączyłeś źle. Tak po chłopsku to MF286D ma w sobie 5 anten wewnętrznych , a tylko dwie z możliwością podpięcia zewnętrznych ( w tym jedna 2600Mhz) , więc te trzy w środku ciągle mają kiepski sygnał ,a wystawiając go na zewnątrz dałeś wszystkim pięciu trochę lepszy.
Można kombinować , otwierać router i zamieniać pigtaile ( bo i tak u ciebie antena do 2600Mhz jest niepotrzebna ,dopuki nadajnik nie będzie miał uruchomionej tej częstotliwości).

No a tak w ogóle ,to moim zdaniem każda zewnętrzna antena to elektrośmieć , z routera wystawionego na zewnątrz da się więcej wycisnąć ( no może do pewnej odległości ,bo później jednak wielkość zaczyna mieć znaczenie) , a ta antena na pewno topem nie jest.
ODPOWIEDZ