onken pisze:T-Mobile też landpbre oferty, tyle że nie dla każdego
Jasne, że każdy operator ma ofertę dla kogoś. Mój wpis był skrajnie subiektywny.
Ale dla kogoś jak ja dla kogo net domowy to tylko lokalna radiówka lub LTE/5G to T-Mobile ma dla mnie same minusy (jakieś limity, 30-60-90Mbps a jak się pojawiło bez limitu to 115zł, brak oferty bez urządzenia a jak ich sprzęt rzucę w kąt i wezmę swój to będzie mnie ograniczało na wiele sposobów (to akurat info z różnych for, ludzie mają problemy z sprzętem nie-t-mobile)). Play i Orange ma bardzo podobną ofertę i po prostu skrojoną pode mnie
"Zasięg w oparciu o zainstalowane urządzenia pracujące w paśmie 3700-3800MHz, które będą uruchamiane w okresie od 19.01.2024 do 30.01.2024"
Jesli mowa o T-Mobile.
A to ciekawe...czyżby sieci prywatne były na N77 czy też to błąd. Niby to logiczne bo obejmuje wyższe pasmo N77 ale jak będzie z obsługą przez telefonu/routery tego pasma.
Politechnika Białostocka otworzyła laboratorium Campus 5G Network – Open RAN Lab. Stanowiąca jego element prywatna sieć 5G jako jedna z pierwszych w Polsce działa w paśmie lokalnym n77.
Jak dobrze zrozumiałem, moce nadajników z 5G są większe niż przy 4G ? Wiadomo że czym większa częstotliwość tym mniejszy zasiąg ale z uwagi na większe moce to zasięg N78 będzie zbliżony do N7 lub nawet N1 ?
Testuje Play na karcie Virgin Mobile, koło mnie uruchomił N78 (Chojnice).
Ogólnie nadajnik mega obciążony, 220m od domu. Test na routerze MC888. LTE/5G przed chwilą.
Nie mam pojęcia jak to ewentualnie sprawdzić ale może to nie jest 100MHz. Test z teraz to 484/38. Kotwica chyba na 800, bo pasma mam wszystkie na nadajniku.
Zapomniałem sprawdzić, jak będę pamiętał to teraz sprawdzę jak to tam jest z pasmami. W dzień to mam 2600/2100/1800 a 800 jest pewnie na kotwicy 5G2600 albo wyłączają gdy mamy 5G bo na LTE są 4 pasma.
Taki oto przypadek. Pomiar wykonany w m. Chełmiec k. N. Sącza. W okolicy tylko 2 nadajniki z 5G2100. Jest możliwe, żeby to wynikło z agregacji 5G2100 z LTE 1800 i 2600?
Wiele tu czytałem o niemożności dobrego połączenia z n78 z większej odległości (często nawet podaje się max 1km).
Do BTSa mam 2,5km. Wyniki na MC801A bez anten zewnętrznych, stoi na strychu max 5m n.p.t.
W warunkach nieobciążonej sieci 330/45 Mb/s. Wieczorowo obciążona daje 220/20 Mb/s.
Liczbowo może nie porywa jak na n78, ale biorąc pod uwagę odległość i umiejscowienie sprzętu jak dla mnie to więcej niż bardzo dobrze.
Kilka dni temu Orange uaktualniło swoją mapę zasięgu i przy okazji zmienili sposób wyświetlania dla opcji
>> 5G do 1050 Mb/s
teraz dla zakresu 3,6GHz jest dziura w sygnale przy samym nadajniku, co pewnie lepiej odzwierciedla rzeczywiste pokrycie?
Nie sądzę , bo T-Mobile powinno mieć taką samą dziurę....
Orange nie sprawdzałem (nie mam karty) , ale teoretycznie w tej dziurze T-Mobile odbiera bardzo dobrze, nawet w ścianach.
Raczej jakiś bug w to rysowanie im się wkradł...