Złącza anten w MC888

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
psyq
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-10, 18:32

Złącza anten w MC888

Post autor: psyq »

Cześć. Nabyłem drogą kupna MC888 z dysrybucji plusa. Niestety w mojej lokalizacji nie lapie PASM 1800 czy 2600... oczywiście w domu. Wyniosłem go na maszt do puszki hermetycznej. Jest lepiej... Coś tam lapie... ale wszystko powyżej -100db. 3 kreski zasięgu. Pomyślałem że kupię antenę ct17 o większym zysku. Dobrałem się do wnętrza, kupiłem odpowiednie kabelki ze złączami MH1 SMA. Może ktoś podpowie pod które złącza anten podpiąć. Gdzieś wyczytałem że to Anteny A5 i A6??
Może ktoś bawił się w taka modyfikacje??
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1828
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Złącza anten w MC888

Post autor: Mig25 »

To może widziałeś MC801A a nie MC888 ?
Wg mnie skoro masz słaby zasięg ,to nie warto tego MC888 męczyć , tylko kupić sprawdzone do zewnętrznych anten routery LTE ( B818 , LBR20 , lte5398 ..) , a tego po prostu sprzedaj/oddaj.... Jak przyjdzie czas ,że będziesz miał u siebie 5G wtedy kupisz odpowiedni na nowe czasy :)
psyq
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-10, 18:32

Re: Złącza anten w MC888

Post autor: psyq »

Nie chce już sprzedawać. Kupiłem za 500zl. Cena chyba dobra. 5g zapewne odpalą. Do nadajnika z 5g mam 4km. Do obecnego 1,8km.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1828
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Złącza anten w MC888

Post autor: Mig25 »

To może wstaw gdzieś wnętrza środka MC888....

W MC801A wkłądało się to do A1 i A3 jak tu https://www.ispreview.co.uk/talk/thread ... ost-277985
psyq
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-10, 18:32

Re: Złącza anten w MC888

Post autor: psyq »

Jutro sprawdzę... ale jest jeszcze jeden problem, nie mogę wybrać poszczególnych pasm. Jak biorę zatwierdź to wywala komunikat że zakończono niepowodzeniem. Czy możliwe że to wina firmware PLUSA??
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Złącza anten w MC888

Post autor: Zeusek »

To możliwe, mam MC888 z wolnego rynku i tutaj nie ma z tym problemu.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1828
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Złącza anten w MC888

Post autor: Mig25 »

Po zalogowaniu wpisz w przeglądarkę adres

Kod: Zaznacz cały

http://192.168.x.x/index.html#developer_login
( zamiast x wpisz prawidłowy adres routera) i zaloguj się swoim hasłem jeszcze raz. Dopiero wtedy próbuj zmieniać bandy.
psyq
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-10, 18:32

Re: Złącza anten w MC888

Post autor: psyq »

Przy login developer działa. Dzięki.
Aleee... zgodnie radą powyżej kupiłem B818 do tego antenę CT17 cybertecha.
W B818 najnowsze dostępne firmware...
Niby to to działa... dl ~80mbit, ale niestety ul tragiczne ~1 czasem 2mbit. Ile b818 agreguje pasm z automatu?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Złącza anten w MC888

Post autor: Zeusek »

B818 agreguje 4 pasma z automatu.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
psyq
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-10, 18:32

Re: Złącza anten w MC888

Post autor: psyq »

A co z uploadem?? W lteh do wyboru jest tylko 1 pasmo dla dl.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Złącza anten w MC888

Post autor: Zeusek »

DL 4 pasma, UP 1 (chyba). Miałem ten router przez kilka lat i nie było z nim problemów.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26178
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Złącza anten w MC888

Post autor: wojteks »

psyq pisze: 2024-06-14, 10:04 Niby to to działa... dl ~80mbit, ale niestety ul tragiczne ~1 czasem 2mbit. Ile b818 agreguje pasm z automatu?
O B818 proszę pisać we właściwym temacie.

Słaby upload to zwykle słaby sygnał albo słabe/wolne pasmo podstawowe (LTE 800/900).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ