Antena pod pasmo C

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sql
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2010-02-19, 10:10
Lokalizacja: ???

Antena pod pasmo C

Post autor: sql »

Na Amazonie widzę że pojawiły się promienniki zarówno do pasm LTE jak i 5G pasmo C.
Wystarczy wpisać na Amazonie w wyszukiwarki:
Band 1700-2700Mhz 3300-3800Mhz

Moje pytanie czy takie promienniki jak rozwinie się bardziej zasięg 5G pasmo C mają sens?
Jak wiadomo pasmo C ma krótki zasięg.

Co należałoby dokupić aby "to działało" jakąś antenę satelitarną albo grid? Oczywiście oprócz rutera.
Podajcie coś przykładowego proszę.
sql
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2010-02-19, 10:10
Lokalizacja: ???

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: sql »

Te forum już naprawdę umarło :-(
wojtekPBK23
Stały użytkownik forum
Posty: 120
Rejestracja: 2023-11-02, 22:07

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: wojtekPBK23 »

Aby to bylo skuteczne to raczej talerz. Ale czy to ktoś sprawdził w praktyce ?
alias
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 533
Rejestracja: 2010-02-03, 19:05
Lokalizacja: Arkadia

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: alias »

sql pisze: 2024-06-23, 13:40 ...
Co należałoby dokupić aby "to działało" jakąś antenę satelitarną albo grid? Oczywiście oprócz rutera.
Podajcie coś przykładowego proszę.
Przecież w nazwie samego produktu masz napisane do czego jest dedykowany.
Na Ali są całe komplety z gridem.

https://pl.aliexpress.com/item/10050025 ... pt=glo2pol
sql
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2010-02-19, 10:10
Lokalizacja: ???

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: sql »

Czy ktoś bawił się gridem albo "talerzem" na forum i miał dobre osiągi? Niestety nie mogę znaleźć tego na forum.

Niekoniecznie chodzi mi o pasmo C ale nawet o LTE.
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19295
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: matek451 »

Ja zbudowałem kilka takich anten w oparciu o grid pochodzacy z radiówki 5GHz, 90x60 cm. Promiennik z Ali pasuje do tych anten, u mnie dzialał w agregacji pasm pojemnościowych LTE MIMO2x2. Używałem promiennika https://pl.aliexpress.com/item/10050024 ... pt=glo2pol
Obecnie są takie https://pl.aliexpress.com/item/10050058 ... pt=glo2pol ale też tylko MIMO2X2.
sql
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2010-02-19, 10:10
Lokalizacja: ???

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: sql »

matek451 a jakiś grid do kupienia w necie 90x60 cm ?
Jak to się sprawowało?

Czy masz jakieś porównanie do np. Cybertecha o którym często wspominasz na forum?
sql
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2010-02-19, 10:10
Lokalizacja: ???

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: sql »

To nikt na forum nie bawił się gridem/satelitą :-(
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1908
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: Mig25 »

Nie z takimi promiennikami :)

Ostatnio znalazłem talerz od n-ki ( ktoś wystawił do wyrzucenia na drodze :) ) , z myślą ,że przyczepię do tego MC889 i popróbuję , ale niestety wyłaz na dach okazał się być mniejszy niż czasza :)
Liczyłem na to ,że złapię n78 oddalony ode mnie "tylko" o 1,9km , lecz niestety BTS z drugiej strony oddalony o 1,4km (tylko z n1) i tak jest silniejszy ...
@matek451, jesteś w stanie wygrzebać , w jakich kierunkach są sektory 3,5Ghz na maszcie T-Mobile Żyrardów, ul. Jaktorowska 53 ?
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19295
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: matek451 »

Ale czego oczekujesz, szukasz grida np. https://www.olx.pl/d/oferta/antena-grid ... WQzSJ.html, zmienisz promiennik na ten z 3.5GHz , dwa kable N-SMA i testujesz. W moim wypadku działało na 1800-2600MHz lepiej od panela CT17, wymagana precyzja w ustawieniu na BTS.
Jako promiennik Do ofsetowej anten SAT uzyłem MC7010, uchwyt wykonałem z rurki PCV35 mm, pasował do uchwytu konwertera w antenie SAT, oczywiśćie wymagana jest zmiana w montazu anteny bo te od SAT maja uchwyt z katem elewcji około 30 stopni więc celują w niebo.
Można zastosować jako promiennik MC889 , jak ktoś ma drukarkę 3D to wydrukować uchwyt do niego pasujący do konwertera.
sql
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2010-02-19, 10:10
Lokalizacja: ???

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: sql »

matek451 grid działał lepiej niż CT17 czyli jak?
Może pamiętasz jakie były transfery na CT17 a jakie na gridzie i promienniku ?
Albo jakie były parametry sygnału na wspomnianych antenach?

Niestety nie mogę niczego na forum odkopać.
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19295
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: matek451 »

Dokładnie nie pamiętam ale grid z promiennikiem swego czasu zastosował kolega z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3701214.html do agregacji pasm pojemnościowych LTE w Play, pod PASŁĘKIEM przy ponad 10 km od BTS-a i wynik po doprecyzowaniu ustawienia anteny był OK.
sql
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2010-02-19, 10:10
Lokalizacja: ???

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: sql »

Dobra jednak kupiłem coś innego do testów (na LTE1800/LTE2100/LTE2600):
https://pl.aliexpress.com/item/10050067 ... pt=glo2pol

Tu jest ten promiennik jest taki sam co matek451 miał i osoba opisująca to na forum elektroda. Pozostał jeszcze temat okablowania.

Muszę zmierzyć długość ale pewnie to będą "dwa kawałki" po około 7 metrów.
Ruter to LBR20 i przy ruterze jest pingtail z FME (żeński).
Gdzie można kupić taki gotowy kabel łączący antenę z pingtailem ? Chyba te z Cybertecha mają duże tłumienie i chyba będzie najlepsze coś mniej więcej klasy h1000.
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 386
Rejestracja: 2021-12-15, 21:14

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: jfk »

sql pisze: 2024-06-26, 20:16 Muszę zmierzyć długość ale pewnie to będą "dwa kawałki" po około 7 metrów.
Ruter to LBR20 i przy ruterze jest pingtail z FME (żeński).
Gdzie można kupić taki gotowy kabel łączący antenę z pingtailem ? Chyba te z Cybertecha mają duże tłumienie i chyba będzie najlepsze coś mniej więcej klasy h1000.
Jeżeli masz miejsce przy LBR20/to można kupić gotowy kabel H-1000 np. 7m zakończony z jednej strony potrzebnym przy antenie złączem N, a z drugiej SMA-bez żadnych przejściówek (osobiście używam do anteny WiFi na zewnątrz budynku/ router z wtykiem SMA/męski, w Twoim przypadku kabel musiałby być zakończony gniazdem SMA męskie).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26207
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: wojteks »

Routery LTE jeżeli mają to gniazdo SMA więc kabel musi być zakończony wtykiem SMA.

W WiFi zwykle urządzenia mają gniazdo RP-SMA i do niego pasuje wtyk RP-SMA.

Proszę nie wprowadzać zamieszania z nazywaniem złącz antenowych!
Nie pomagam na PW!
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 386
Rejestracja: 2021-12-15, 21:14

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: jfk »

wojteks pisze: 2024-07-06, 20:42 Routery LTE jeżeli mają to gniazdo SMA więc kabel musi być zakończony wtykiem SMA.

W WiFi zwykle urządzenia mają gniazdo RP-SMA i do niego pasuje wtyk RP-SMA.

Proszę nie wprowadzać zamieszania z nazywaniem złącz antenowych!
Nie rozumiem celu zamieszania-kabel możemy sobie zakończyć końcówką jaką chcemy/możemy też poprosić sprzedawcę o takową czynność np. https://allegro.pl/oferta/wtyk-zaciskan ... 274fb8d759 lub gotowcem takim https://allegro.pl/oferta/gotowy-6m-kon ... 1316569567.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26207
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: wojteks »

jfk pisze: 2024-07-08, 17:25 Nie rozumiem celu zamieszania
Przeczytaj co sam napisałeś i nazwij prawidłowo użyte złącza. Router ma gniazdo (SMA lub SMA-RP) a kabel ma wtyk (SMA lub SMA-RP).
jfk pisze: 2024-07-06, 15:35 osobiście używam do anteny WiFi na zewnątrz budynku/ router z wtykiem SMA/męski, w Twoim przypadku kabel musiałby być zakończony gniazdem SMA męskie
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 184
Rejestracja: 2006-11-22, 23:32
Lokalizacja: Wlkp

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: Grupens »

https://ibb.co/bX7tCxR
Mam "coś takiego"...
Kupione z kablami o długości 7m na platformie chińskiej :hyhy: Talerz w Polsce :cwaniak:
Antena obsługuje częstotliwości 1700-3600 MHz, a mój nadajnik tylko 1800, 2100 MHz...
Wcześniej mogłem tylko pomarzyć o złapaniu częstotliwości 1800 przy pomocy innych anten, w tym Cybertech`a. Teraz posiadam agregacje pasm 1800+2100 lub 2100+1800. Obecne prędkości: down. 30-60 Mb/ upl. 5 Mb
Ma 2 minusy:
1. Wymaga bardzo precyzyjnego ustawienia (o sygnale decydują dosłownie milimetry)
2. Przy silnych wiatrach zachowuje się jak żagiel (długi maszt) :szok:
Deformują nas formuły.
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19295
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: matek451 »

W 5G moze być czasami problem bo to NSA a kotwica na LTE z innego BTS-A niż N78.
ODPOWIEDZ