ZTE U50

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 607
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40
Lokalizacja: Chojnice

Re: ZTE U50

Post autor: Zeusek »

Router MC888, a telefon to Poco F5, nic nie zmieniałem.
Wiem że wątek o innym routerze ale dałem przykład że to nie jest dzielenie przez dwa takie proste.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Orange
Adasiek74
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-22, 22:22

Re: ZTE U50

Post autor: Adasiek74 »

Zeusek pisze: 2024-07-05, 16:22 Router MC888, a telefon to Poco F5, nic nie zmieniałem.
Wiem że wątek o innym routerze ale dałem przykład że to nie jest dzielenie przez dwa takie proste.
Myślałem, że mówiłeś o ZTE U50. Być może on nie potrafi zestawić na max AX1800 z telefonem - tyle ma niby w specyfikacji, ciekawe w jakich warunkach tak sie zestawia. Na komputerze z kartą Intela AX201 też jest max 1200. Na Funbox 6 mam i na telefonie i na komputerze 2400 (160MHz). Ciekawe z czego to się bierze... szerokość kanału na U50 max 80MHz. Chyba że te AX to suma 1200 dla 5GHz i 600 dla 2.4GHz
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1908
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE U50

Post autor: Mig25 »

Bo karta AX201 ma MIMO2x2 , i przy 80MHz dla AX to jest właśnie 1200Mbps , a dla 160Mhz jest 2400Mbps...

Widocznie MC888 ma więcej spread steams , może MIMO3x3 , albo nawet MIMO4x4 ... WiFiMan powie to w zakładce Scan ( nawet jak telefon nie potrafiłby więcej niż MIMO2x2 czy 80MHz to i tak pokaże maksymalną prędkość routera).
Adasiek74
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-22, 22:22

Re: ZTE U50

Post autor: Adasiek74 »

Macie może jakieś polecane anteny TS9, które rzeczywiście coś dają i mógłbym podpiąć do U50?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26207
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: ZTE U50

Post autor: wojteks »

Nie ma czegoś takiego jak "anteny TS9", praktycznie każda antena może mieć kabel antenowy zakończony wtykiem TS9 albo trzeba użyć odpowiedniej przejściówki/pigtaila.
Nie pomagam na PW!
Adasiek74
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-22, 22:22

Re: ZTE U50

Post autor: Adasiek74 »

Dziś zrobiłem kolejny pomiar prędkości 5G na ZTE U50. Z tego wychodzi, że agreguje maksymalnie do 100MHz

Obrazek Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19295
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE U50

Post autor: matek451 »

Kotwica na LTE z BTS-a na Kolegialnej a 5G N78 z któregoś z 3 pobliskich BTS-ów Orange z tym pasmem,bez znajomości PCI na nich trudno zweryfikować.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1908
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE U50

Post autor: Mig25 »

A inne sprzęty 5G w tej lokalizacji pokazują 100Mhz dla n78 ?
No i jak "agreguje max 100Mhz" ? 100Mhz na 5G ? Czy LTE plus 5G? Nic tu się nie sumuje do równego 100Mhz , oprócz tego że pierwszy raz widzę n78 z 90Mhz...
Adasiek74
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-22, 22:22

Re: ZTE U50

Post autor: Adasiek74 »

Mig25 pisze: 2024-07-07, 19:50 A inne sprzęty 5G w tej lokalizacji pokazują 100Mhz dla n78 ?
No i jak "agreguje max 100Mhz" ? 100Mhz na 5G ? Czy LTE plus 5G? Nic tu się nie sumuje do równego 100Mhz , oprócz tego że pierwszy raz widzę n78 z 90Mhz...
Wiesz co nie zwracałem nigdy na to uwagi ale pobiorę NetMonster na telefon i jutro to sprawdzę. Mam jedynie wynik speedtesta, wyszło 1453/135:
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19295
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE U50

Post autor: matek451 »

Trzeba by też sprawdzić czy Orange w Płocku nie ma jakiś ograniczeń na 3.6-3,7 GHz, speedtest zacny i co ciekawe nawet bez agregacji N78+N1 a tylko N78+B7+B1+B3+B20. No ale to na X55 więc normalne, mam MU5002 więc trzeba by go wypróbować w podobnych warunkach.
Adasiek74
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-22, 22:22

Re: ZTE U50

Post autor: Adasiek74 »

matek451 pisze: 2024-07-07, 20:29 Trzeba by też sprawdzić czy Orange w Płocku nie ma jakiś ograniczeń na 3.6-3,7 GHz, speedtest zacny i co ciekawe nawet bez agregacji N78+N1 a tylko N78+B7+B1+B3+B20. No ale to na X55 więc normalne, mam MU5002 więc trzeba by go wypróbować w podobnych warunkach.
Ten wynik jest z S23+ - tam jest z tego co kojarzę x70. Być może U50 został softowo w jakiś sposób ograniczony żeby wpasować się minimalnie za mu5002 bo cenowo jest nieco taniej ale sprzętowo to chyba te same urządzenia
Kaloteck
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 358
Rejestracja: 2019-03-20, 14:36

Re: ZTE U50

Post autor: Kaloteck »

Adasiek74 pisze: 2024-07-04, 14:31 Kupiłem tego ZTE U50 i jestem zachwycony.
A ile dałeś? :cwaniak:
Adasiek74
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-22, 22:22

Re: ZTE U50

Post autor: Adasiek74 »

Kaloteck pisze: 2024-07-08, 12:44
Adasiek74 pisze: 2024-07-04, 14:31 Kupiłem tego ZTE U50 i jestem zachwycony.
A ile dałeś? :cwaniak:
Ja brałem prosto z ZTE za 1000, ale można taniej w Sferisie - ale nie mam jakoś do nich przekonania
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19295
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE U50

Post autor: matek451 »

Drogo , jak za sprzęt na X55, dla mnie wart z 500zł,swój MU5002 kupiłem 2 lata temu za 700zł, nowy z 2 ręki. Routery 5G na X55 czy T750 mozna mieć za 500 zł, nawet z 2.5Gb/s na porcie LAN.
Adasiek74
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-22, 22:22

Re: ZTE U50

Post autor: Adasiek74 »

matek451 pisze: 2024-07-08, 19:33 Drogo , jak za sprzęt na X55, dla mnie wart z 500zł,swój MU5002 kupiłem 2 lata temu za 700zł, nowy z 2 ręki. Routery 5G na X55 czy T750 mozna mieć za 500 zł, nawet z 2.5Gb/s na porcie LAN.
Myślę, że to podatek od nowości. Teraz się pojawiło pasmo c to już wgl mają pretekst żeby cenę podnosić tym bardziej że modeli obsługujących 5G nie ma za wiele (mówię oczywiście o ruterach mobilnych)
Adasiek74
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-22, 22:22

Re: ZTE U50

Post autor: Adasiek74 »

Zrobiłem test telefonem + netmonster + jakieś menu serwisowe - może coś Wam powie bo nie pokazywało Netmonsterem ile przydzielił na 5G. Na ruterze próbowałem kombinować pasmami i dalej uparcie 90MHz i wyniki 600-650mbit/s
Obrazek Obrazek Obrazek

Wiecie do czego służy blokada komórki 5G ? Może tu coś muszę zmienić?
Obrazek
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 607
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40
Lokalizacja: Chojnice

Re: ZTE U50

Post autor: Zeusek »

Blokuje 5G na określony nadajnik, nie ma to znaczenia jeśli odbierasz wszystko z jednego nadajnika.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Orange
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1908
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE U50

Post autor: Mig25 »

Telefon też pokazuje 90Mhz ( ten screen z menu serwisowego , bo Ntemonster akurat nie pokazuje agregacji 5G w tej chwili), także nie jest to raczej przypadek tylko ten nadajnik ( albo nadajniki w Płocku) tak ma.
Adasiek74
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2024-06-22, 22:22

Re: ZTE U50

Post autor: Adasiek74 »

Mig25 pisze: 2024-07-09, 13:14 Telefon też pokazuje 90Mhz ( ten screen z menu serwisowego , bo Ntemonster akurat nie pokazuje agregacji 5G w tej chwili), także nie jest to raczej przypadek tylko ten nadajnik ( albo nadajniki w Płocku) tak ma.
Myślisz, że te 90MHz może mi blokować trochę ten ruter mobilny i jak znajdę się w zasięgu nadajnika który przydzieli mi 100MHz poprawie jeszcze trochę te 650mbit?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 607
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40
Lokalizacja: Chojnice

Re: ZTE U50

Post autor: Zeusek »

Nie blokuje (blokuje w sensie że masz mniejszą szybkość niż przy 100MHz) niczego tylko pasmo jest węższe niż max, tak się zdarza i było to przewidziane w aukcji. Szybkość powinna być większa jeżeli znajdziesz się w zasięgu całej szerokości czyli 100MHz.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Orange
Kaloteck
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 358
Rejestracja: 2019-03-20, 14:36

Re: ZTE U50

Post autor: Kaloteck »

Adasiek74 pisze: 2024-07-08, 19:37
matek451 pisze: 2024-07-08, 19:33 Drogo , jak za sprzęt na X55, dla mnie wart z 500zł,swój MU5002 kupiłem 2 lata temu za 700zł, nowy z 2 ręki. Routery 5G na X55 czy T750 mozna mieć za 500 zł, nawet z 2.5Gb/s na porcie LAN.
Myślę, że to podatek od nowości.
i dobrze myślisz :cwaniak:
ODPOWIEDZ