Router ASUS RT-AX82U, ustawienie DUAL WAN Failover, bez opóźnienia?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pitrek46
Początkujący użytkownik forum

Router ASUS RT-AX82U, ustawienie DUAL WAN Failover, bez opóźnienia?

Post autor: pitrek46 »

Witam wszystkich.

Chciałem zapytać doświadczonych osób, ponieważ w tematach routerów i ogólnie sieciowych jestem zupełnie zielony, czy jest możliwość ustawienia połączenia DUAL WAN w routerze ASUS RT-AX82U bez opóźnień przy przełączaniu?

Gram w gry online - w których każdorazowa przerwa nawet 30 sekundowa w dostawie internetu - oznacza śmierć i zmarnowany czas (faktycznie również pieniądze w tym przypadku). Ostatnimi czasy mój internet provider boryka się z problemem ataków DDoS, na które ja jako użytkownik nie mam żadnego wpływu.

Zamysł mój był taki, po zrobieniu małego researchu w internecie, aby zakupić jakiś modem USB z internetem na kartę od dowolnego operatora, (myślałem o takim modelu ZTE MF833U1), po czym wpiąć go w router i ustawić w jakiś sposób tę opcję DUAL WAN. Jednak moje główne pytanie brzmi - jaki jest delay, w przełączaniu się z jednej sieci na drugą? Czy jestem w stanie osiągnąć przełączenie po przykładowo 2-3 sekundach braku internetu ? Braku odpowiedzi z pingu na googla dla przykładu? Czy raczej ten failover to jest temat, który na cito będzie zajmował 30 sekund, co w zupełności mnie nie urządza.

No chyba, że w niewielkim budżecie jest opcja ustawienia jakiegoś połączenia równoległego - ale jak mówiłem jestem w temacie zieloniutki.

Provider to lokalny podkarpacki dostawca z niewielkiego miasta, żadne multimedie, vectry itp. Obecnie posiadam łącze symetryczne 1000/1000, jednak takie DDoS-y są mega uciążliwe, a zależy mi na ciągłym połączeniu.

Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
wojcio
Stały użytkownik forum

Re: Router ASUS RT-AX82U, ustawienie DUAL WAN Failover, bez opóźnienia?

Post autor: wojcio »

Trochę miałem taki setup w domu i muszę cię zmartwić - nie dość, że jest opóźnienie, to jeszcze zmienia się adres IP, zrywa sesja - nie mam doświadczeń z grami, ale podejrzewam, że się rozłączysz - stronę WWW trzeba odświeżyć. Rozwiązania pewne wymagają zaawansowanego rutingu w oparciu o BGP i własną pulę publicznych IP - nie dla zwykłych ludzi - używam tego w firmie łącznie z podwójnym zasilaniem, podwójnymi swatchami, gatewayami, serwerami itd. Inny sposób to użycie bondingu przez https://speedify.com - to taki VPN, który łączy różne połączenia internetowe w jedno - dla świata masz jeden adres IP, a jak lecą pakiety to ich problem. Realizujesz to na PC, nie na ruterze (modem LTE trzeba jakość podpiąć do PC by miał dwa połączenia sieciowe). Ale dawno nie używałem - nie wiem, czy można tak ustawić, by dane LTE nie szły cały czas. Sam nie jestem adminem więc licz na lepsze odpowiedzi :)
ODPOWIEDZ