Prośba w identyfikacji BTS

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
l0gin
Początkujący użytkownik forum

Prośba w identyfikacji BTS

Post autor: l0gin »

Modem usilnie łączy mi się z jakimś tajemniczym BTSem pomimo tego, że mam w zasięgu inny BTS o mocniejszym sygnale.

Skąd wiem, że mam w zasięgu inny BTS? Gdyż mam dwa modemy.

Oba dokładnie takie same co do modelu.
Oba z tym samym firmware.
Oba wpięte w to samo urżadzenie w tym samym miejscu.

Jeden modem zalogowany jest do BTS, który mam zidenfyfikowany na podstawie dostępnych baz danych (zasięg około 45%).

Drugi modem w tym czasie jest zalogowany do jakiegoś tajemniczego BTS, którego nie ma w żadnej bazie. Tutaj zasięg jest na poziomie około 32-35%

Powiat: poznański
Operator: Orange
GSM: 900

Polecenie sudo mmcli -m 0 --location-get podaje takie dane:

LAC: DC64 w systemie dziesiętnym to 56420.
CID: 000076C2 w systemie dziesiętnym to 30402.

Najbardziej zbliżone dane wskazują na: BTS Tarnówko - gm. Połajewo (ID 49349 https://beta.btsearch.pl/bts/?query=49349)

CID różni się tylko jedną cyfrą ale:

1. To wieża T-Mobile a ja jestem w Orange.
2. Jest to jednak dość duża odegłość ode mnie - w lini prostej 30km gdzie po drodze i zaledwie 4 km ode mnie mam dwa inne BTSy w tym ten do którego łączy się drugi modem a kolejne 12km dalej wiec to byłoby dziwne, że modem wybiera akurat ten oddalony o 30km.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Prośba w identyfikacji BTS

Post autor: matek451 »

Post który praktycznie nie podaje zadnych danych a precyzja w podawaniu lokalizacji wręcz powala.
l0gin

Post który praktycznie nie podaje zadnych danych a precyzja w podawaniu lokalizacji wręcz powala.
A co mam Ci człowieku podać? Nie potrafisz pomóc to się nie odzywaj jak masz bezpodstawnie krytykować i udawać wielkiego eksperta.

Nie mam zamiaru przeprowadzać triangulacji celem namierzenia tego BTS żeby podawać nie widaomo jakie dane xD

Podałem LAC/CID i chce wiedzieć dlaczego w żadnej bazie nic nie znajduje.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

l0gin pisze: 2024-07-29, 20:49 A co mam Ci człowieku podać? Nie potrafisz pomóc to się nie odzywaj jak masz bezpodstawnie krytykować i udawać wielkiego eksperta.
Nie mam zamiaru przeprowadzać triangulacji celem namierzenia tego BTS żeby podawać nie widaomo jakie dane xD
Podałem LAC/CID i chce wiedzieć dlaczego w żadnej bazie nic nie znajduje.
Przede wszystkim podaj swoją dokładną lokalizację.
O jakim modemie piszesz? Jaki to sprzęt? Czy masz kierunkową antenę? Jeśli tak, to na jaki kierunek jest ustawiona?

Podanie LAC/CID bez Twojej lokalizacji jest średnio użyteczne.
https://beta.btsearch.pl/bts/?network=& ... uery=56420
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

l0gin pisze: 2024-07-29, 20:49 A co mam Ci człowieku podać? Nie potrafisz pomóc to się nie odzywaj jak masz bezpodstawnie krytykować i udawać wielkiego eksperta.
Widzę pełna kultura. Skoro nie współpracujesz to pomocy nie potrzebujesz. Tu nie faceb**k czy inne media społecznościowe :dobani:
Nie pomagam na PW!
l0gin

Widzę pełna kultura. Skoro nie współpracujesz to pomocy nie potrzebujesz. Tu nie faceb**k czy inne media społecznościowe :dobani:
Ale dlaczego odnosisz to do mnie a nie do przedmócy @matek451 ? Bo czy jego sposób odpwiedzi świadczy o kulturze? Tego już jakoś nie odnotowałeś, tylko czepiasz się mojego postu, który był tylko reakcją na jego odpowiedź. Każda akcja wywołuje reakcje - proste.
l0gin

Przede wszystkim podaj swoją dokładną lokalizację.
O jakim modemie piszesz? Jaki to sprzęt? Czy masz kierunkową antenę? Jeśli tak, to na jaki kierunek jest ustawiona?
Nie che podawać dokładnej lokalizacji. Podałem, przecież, że powiat poznański wiec to dość zawężony obszar. Mogę dodać jeszcze, że północna cześć. Żadnej kierunkowej anteny nie użuwam a nie jest przecież możliwe, żeby łączyło mi się z BTSem z innego województwa. Numeracja LAC określa chyba jakiś rejon. Pisałem już do btsearch.pl ale nie doczekałem się żadnej reakcji.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

l0gin pisze: 2024-07-30, 08:03 Nie che podawać dokładnej lokalizacji.
Przecież nie musisz podać adresu a tylko przybliżoną lokalizację (wiem, jedna firma/gospodarstwo w okolicy) albo podać komuś chętnemu do pomocy lokalizację na PW (ale po tym wstępie to może być trudno).
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Powiat poznański 1900 km2, po LAC klaster zawęziłem oczywiście od Obornik do Czarnkowa/PIŁY/Chodziezy ale to nadal kawał obszaru, kolega w linku powyżej pokazał ile eNB jest dla tego LAC. Zwróciłem na to uwagę bo takie podanie danych nie ułatwia sprawy , na forum są wypracowane zasady w tej kwestii.
Nie zastosowałeś się do nich,podanie jedynie LAC oraz krótkiego CID to za mało. Na stacjach NeTworks w zwiazku z wyłaczaniem 3G na UMTS900 są zmiany , oczywiście podany CID przy tym LAC występuje na tym terenie , na jednej ze stacji bazowych NetWorks jest ten CID ale są pewne watpliwości w jego kwestii więc podanie lokalizacji ułatwiało identyfikację, w swoim wpisie zwróciłem na to uwagę, w zamian inwektywy od kogoś kto szuka pomocy .
Szczególnie gdy jak widać brak jest jakiś danych na temat tego CID.
matek451
Guru bezprzewodowy

Kolega autor się obraził , podany CID 30402 występował/wystepuje na BTS-ie NetWorks Ocieszyn dla T-mobile, 3 sektor na UMTS900 ale mozliwe ze po wyłaczeniu tego pasma na 3G i przejściu na LTE900 nastapiły jakies zmiany na tej stacji bazowej NetWorks. LAC oczywiście 56420. Jak na pseudo eksperta jednak coś tam wiem na temat tego CID a czy potrafię pomagać oceną pozostawiam uzytkownikom forum.
l0gin

Zakładając ten post liczyłem na to, że zaglądają tutaj również osoby tworzące btsearch.pl i są w stanie zweryfikować co się ostatnio zmieniło bo wydaje się, że jakieś dane są nieaktulane. Dlatego podałem dane tego btsa. Fizyczne namierzeie dla zwykłego zjadacza na podstawie lokalizacji jest mało realne, szczególnie w jak łączy się z BTS zlokalizowanym w mieście.

podany CID 30402 występował/wystepuje na BTS-ie NetWorks Ocieszyn dla T-mobile, 3 sektor na UMTS900
Ta lokalizacja jest bardzo prawdopodobna, bo w lini prostej mam jakieś 10km ale warunek jest taki, że na tej wieży T-mobile są również anteny Orange działajace na GSM 900 bo w tej chwili w takim trybie (i tylko takim) jest ustawiony modem.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

W NetWorks infrastruktura antenowa (i nie tylko) jest wspólna.
Pawrzes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Pawrzes »

Orange 56420 / 30402 = Parkowo 98A - gm. Rogoźno
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ