Mesh z routerem LTE

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
acro
Początkujący użytkownik forum

Mesh z routerem LTE

Post autor: acro »

Cześć.

Próbuję się odnaleźć w gąszczu informacji związanych z konfiguracją sieci mesh i nie mogę się w tym połapać.

Mam problem z zasięgiem Wi-Fi w domu.
Internet (20mbps) dostarcza mi T-mobile poprzez Router GSM Huawei B525s-23A. Router ten ustawiony jest w środku domu i rozglasza mi Wi-Fi 2,4GHz i 5Ghz.
Z obu tych sieci w domu korzystam bezprzewodowo (kamery, odkurzacz, komórki, komp, gniazdka Wi-Fi itp.).
Chcę wzmocnić sygnał Wi-Fi, ponieważ w skrajnych pomieszczeniach zasięg jest fatalny i z tego co znalazłem to kupując np Halo H30g (2-pak) czy też TP-Linka Daco (2-pak lub 3-pak), jedno z urządzeń wg manuali jest wpinane kablem do routera.
Czy da się to skonfigurować tak, żeby nie podłączać żadnego z tych urządzeń kablem, bo miałbym jedno z urządzeń tuż przy routerze. Gdyby oba te urządzenia z dwupaku Halo czy Tp-linka łączyły się po Wi-Fi z obecnym routerem, to mógłbym je rozstawić w domu szerzej i zwiększyć tym samym zasięg w dwóch obszarach.

Szukam rozwiązania raczej budżetowego, bo gdzies tam w dalszych planach jest net światłowodowy, ale to kwestia ok. 2 lat.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Mesh z routerem LTE

Post autor: wojteks »

Nie da się oszukać, musi być kupiony zestaw (np. trójpak) i wszystko ma być zgodnie z fabryczną instrukcją podłączone. Jedno urządzenie musi być kablem (kabel może mieć do 100m) a pozostałe muszą być w dobrym zasięgu tego pierwszego podłączonego kablem do routera.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ