Od pewnego czasu krąży mi po głowie pewna myśl. Zamontowałem sobie router LTE w miejscu trudnodostępnym bo na dachu (na zewnątrz budynku), i o ile w dzień przy dobrej pogodzie nie ma większego problemu by się do niego dostać, o tyle w nocy, po deszczu albo co gorsza zimą nie ma na to szans. Wiadomo że zarządzanie takimi urządzeniami przez LAN to nie problem, natomiast ciężko "zdalnie" wymieniać w nich kartę SIM w razie potrzeby. Takie rozwiązanie przyda się pewnie nie tylko mi
Mam pociągnięte między routerem a domem dwie skrętki komputerowe CAT7A S/FTP. Wpadłem na pomysł zamówienia w chinach albo tradycyjnych płytek drukowanych, albo taśm flex (taka giętka płyta gdzie obwody drukowane są wykonane na kaptonowej taśmie), które będę w stanie włożyć do routera w miejsce karty SIM, następnie drugą stronę płytki podłączyć do wolnego kabla idącego do domu który wpięty jest do pola w patchpanelu. Do niego przez wtyczkę RJ45 podłączę drugą płytkę na której będzie wlutowane gniazdo katy SIM.
Co myślicie o takim pomyśle?
Na jak duże karty zarówno po stronie routera jak i domu przygotować zestawy?
Internet podaje że karta SIM ma maksymalnie 8 wyprowadzeń:
Aczkolwiek potrzebowałbym tylko pinów 1,2,3,5,7. Pinów 4 i 8 nie ma chyba na współczesnych kartach, a pin 6 (VPP) podobno nie jest już używany. Czyli idealnie wystarczy mi przewodów.Smart Card (SIM Card) pinout
Pin Name Description
C1 VCC +5 VDC power supply input (optional use by the card)
C2 RESET Reset signal, used to reset the card's communications. Either used itself (reset signal supplied from the interface device) or in combination with an interal reset control circuit (optional use by the card). If internal reset is implemented, the voltage supply on Vcc is mandatory
C3 CLOCK Provides the card with a clock signal, from which data communications timing is derived
C4 RESERVED AUX1, optionally used for USB interfaces and other uses.
C5 GND Ground (reference voltage)
C6 Vpp Programing voltage input (optional). This contact may be used to supply the voltage required to program or to erase the internal non-volatile memory. ISO/IEC 7816-3:1997 designated this as a programming voltage: an input for a higher voltage to program persistent memory (e.g., EEPROM). ISO/IEC 7816-3:2006 designates it SPU, for either standard or proprietary use, as input and/or output.
C7 I/O Input or Output for serial data (half-duplex) to the integrated circuit inside the card.
C8 RESERVED AUX2, optionally used for USB interfaces and other uses.
@Erbit