Czy jakoś inaczej?ping adresiproutera - t
Sprawdzenie stanu routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Sprawdzenie stanu routera
Jak najlepiej sprawdzić czy router się nie rozłącza? Wydaje mi się, że co jakiś czas zrywa połączenie.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Sprawdzenie stanu routera
Ja mam zainstalowany w Dockerze program Smoke Ping. On cały czas sprawdza pingi do wybranych serwisów i DNSów i pokazuje piękne wykresy, informacje o zgubionych pakietach i przerwach. Czy rozłącza ci się LTE czy WiFi?
-
- Stały użytkownik forum
Mam internet światłowodowy, ale w telefonie działa, laptopie też, tylko telewizja czasem zacina i dostawca twierdzi, że gubi się czasem sygnał z routera
- wojteks
- *** Administrator ***
Co to znaczy "telewizja zacina" jaka telewizja, streaming w stylu netflix czy tv w ofercie operatora podłączana do dedykowanego portu routera czy tam dodatkowego dekodera?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Jak tylko jedno urządzenie się gubi, to pewnie wifi - może to wynikać z odległości, słabej karty w TV, albo słabej infrastruktury operatora. Na początek warto spróbować połączenia kablowego do TV. Ja używam punktu dostępowego i rutera Ubiquiti, więc dla każdego urządzenia mam pełen wgląd (siła sygnału, utrata pakietów, problemy z połączeniem, ilość danych itd.) bez tego to słabo - bo jak ruter "głupi" i klient (telewizor) głupi to zostają próby i błędy. Jak sprytny ruter albo klient (czyli np. komputer) to można badać.