Sprawdzenie stanu routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szymon189
Stały użytkownik forum

Sprawdzenie stanu routera

Post autor: szymon189 »

Jak najlepiej sprawdzić czy router się nie rozłącza? Wydaje mi się, że co jakiś czas zrywa połączenie.
ping adresiproutera - t
Czy jakoś inaczej?
wojcio
Stały użytkownik forum

Re: Sprawdzenie stanu routera

Post autor: wojcio »

Ja mam zainstalowany w Dockerze program Smoke Ping. On cały czas sprawdza pingi do wybranych serwisów i DNSów i pokazuje piękne wykresy, informacje o zgubionych pakietach i przerwach. Czy rozłącza ci się LTE czy WiFi?
szymon189
Stały użytkownik forum

Post autor: szymon189 »

Mam internet światłowodowy, ale w telefonie działa, laptopie też, tylko telewizja czasem zacina i dostawca twierdzi, że gubi się czasem sygnał z routera
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Co to znaczy "telewizja zacina" jaka telewizja, streaming w stylu netflix czy tv w ofercie operatora podłączana do dedykowanego portu routera czy tam dodatkowego dekodera?
Nie pomagam na PW!
wojcio
Stały użytkownik forum

Post autor: wojcio »

Jak tylko jedno urządzenie się gubi, to pewnie wifi - może to wynikać z odległości, słabej karty w TV, albo słabej infrastruktury operatora. Na początek warto spróbować połączenia kablowego do TV. Ja używam punktu dostępowego i rutera Ubiquiti, więc dla każdego urządzenia mam pełen wgląd (siła sygnału, utrata pakietów, problemy z połączeniem, ilość danych itd.) bez tego to słabo - bo jak ruter "głupi" i klient (telewizor) głupi to zostają próby i błędy. Jak sprytny ruter albo klient (czyli np. komputer) to można badać.
ODPOWIEDZ