Router Zyxel LTE5398-M904 "gubi" internet

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dert
Użytkownik forum

Router Zyxel LTE5398-M904 "gubi" internet

Post autor: Dert »

Cześć

Mam problem z routerem Zyxel LTE5398-M904, ale jestem na 99% pewien, że winny jest operator lub konfiguracja routera po zmianach wprowadzonych na BTS.

Od początku - jakiś tydzień temu była awaria na nadajniku, sprawa zgłoszona do T-Mobile, nie było internetu przez 3 dni, aż w końcu po naprawie pracował lepiej jak przed awarią - wspaniale pomyślałem - ale do czasu. Kilkanaście razy w ciągu dnia nie ma internetu, wygląda to tak jak na obrazku poniżej, czyli tak jakby wszystko było OK, ale nie jest. Restart routera pomaga. Nie jestem ekspertem, ale zauważyłem, że w "Cellular Info" zmienia się po każdym restarcie adres IP (jednakże nie zwracałem na tu uwagi wcześniej).

Obrazek

Czy problemem jest, że IP cały czas się zmienia i wtedy wysypuje mi internet?
Router pracuje w agregacji B1+B3+B7, a sytuacja taka nie miała nigdy miejsca przed pracami T-Mobile na nadajniku. Router połączony jest do TP-Link Deco M4, ale to raczej nie jest problemem, bo WiFi nie ma również w sieci z samego routera.

W którym kierunku skierować swoje kroki? Rekonfiguracji routera czy zgłoszenia sprawy operatorowi?

EDIT: Internet wysypuje się średnio co 30-60 min.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Router Zyxel LTE5398-M904 "gubi" internet

Post autor: Mig25 »

Dert
Użytkownik forum

Mig25 pisze: 2024-06-02, 13:26 Czyżby to: viewtopic.php?p=654845#p654845
Dziękuję @Mig25
Przyznam szczerze, że temat dzierżawy DHCP jest dla mnie czymś nowym.

"Czas dzierżawy to czas, przez jaki użytkownik sieci może korzystać z połączenia sieciowego z routerem przy bieżącym dynamicznym adresie IP. Po upływie czasu dzierżawy albo następuje odnowienie dzierżawy, albo serwer DHCP nadaje nowy adres IP".

Czyli wychodzi na to, że nie odnawia mi dzierżawy, nadaje nowe IP i wysypuje internet.

Czy stały adres IP rozwiązuje ten problem? Albo czy istnieje możliwość wydłużenia okresu dzierżawy? W ogóle co z tym fantem zrobić :zdziwko:
Mig25
Guru bezprzewodowy

Stały adres w teorii nie rozwiązuje problemu ,bo to nie jest tak ,że go się wpisuje na stałe w router , tylko tak samo się go dostaje "z przydziału" przez serwer DHCP , tak samo na okres dzierżawy ,i tak samo w połowie czasu dzierżawy modem pyta się o odnowienie. Różnica tylko taka,że bez stałego adresu dostajesz go losowo ( i jest on jeszcze za NATem) , a stały dostajesz zawsze ten sam.
Ale okazać się ,że jest to zupełnie inny serwer DHCP , który może nie mieć takich problemów.

No a tą sytuację może da się jakoś zlogować co się tam dzieje ( da się podobno wejść przez telnet/ssh , może logread działa i coś powie co się dzieje).
wojtekPBK23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: wojtekPBK23 »

Zmienia IP bo zapewne zmienia BTS-a. Ustaw antene pod innym kątem.
Dert
Użytkownik forum

wojtekPBK23 pisze: 2024-06-02, 15:32 Zmienia IP bo zapewne zmienia BTS-a. Ustaw antene pod innym kątem.
Korzystam z tej konfiguracji od listopada 2023 i wczesniej takich problemów nie było, wszystko się zaczęło od awarii nadajnika, ale popatrzę przy następnym incydencie na ID nadajnika, z którym się łączę. Coś w tym może być, bo rano rozłączało się co 30-60minut, a teraz uptime jest już 3h.
wojtekPBK23

Awaria nadajnika - pojemne pojęcie bo pod tytułem mieści się zmiana modelu nadajnika, kąta nadawania, dodanie nowych pasm, usunięcie nadajnika itp. Zdecydowanie notuj IP oraz Id nadajnika i pozostałe parametry pasm agregowanych i ich kolejność....
Mig25
Guru bezprzewodowy

Przecież jak się zmienia nadajnik to nie jest negocjowany od nowa adres IP , więc tym bardziej nowego IP nie dostajesz !
No chyba ,że masz to nieszczęście i się podczas zmiany nadajnika ( albo ogólnie) połączenie się rozłączy i modem łączy się jeszcze raz.
Dert
Użytkownik forum

System uptime: 1 days 0 hours 10 mins 42 secs

Wygląda na to, że jakby problem ustąpił, bo wczoraj gubił kilkanaście razy, a od ostatniego restartu wszystko działa prawidłowo. Może były jakieś problemy na nadajniku i nie miało to związku z dzierżawą DHCP?
Mig25
Guru bezprzewodowy

No to oby nie powróciło.
ruszko123
Użytkownik forum

Post autor: ruszko123 »

Witam, zeby nie zakladac nowego tematu najpierw dopytam tutaj. Chodzi mi o zmiane DNS w tym zyxelu. Gdzie bym nie wpisywal statycznych dns to zawsze pobiera jakby od operatora w moim przypadku tmobile i za cholere nie wiem co robie zle. Moze mi ktos rozjasni troche temat. Restarty po zmianach dns talze nic nie wnosza.

Pozdrawiam
wojtekPBK23

Taka myśl-wskazówka: czy przypadkiem w tym miejscu nie ma chwilowych np 1 sek przerw w zasilaniu lub/I podskoku napięcia sieci (okoliczne fotowoltaiki)..
Pytam bo w tym roku, w okolicy w ktorej z powodzeniem ten router pracuje, takie krótkie a co kilka tyg długie przerwy zasilania są obserwowane. W ubiegłych latach tak nie było.
Czy używacie zapisu logu lokalnie ?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Na podskoki napięcia zasilacze by nie reagowały , po prostu popsuły by się raz a dobrze (już by się nie wlaczyly).
A chwilowy brak zasilania byś widział również po innych urzadzeniach. ( u mnie no mikrofali i kuchence zegar się kasuje , centrala alarmowa SMSa wysyła...)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Niestety takie zaniki stały się ostatnio w wielu miejscach powszechne, wiele sprzętów nie reaguje (bo zanik za krótki) inne się resetują czy nawet uszkadzają. Taki krótki zanik jest gorszy od wyłączenia prądu na 30 sekund czy dłużej bo powoduje stany nieustalone/przepięcia.

Często przeglądam logi z falownika PV, w ciągu kilku lat jak mam instalację tylko raz widziałem skok napięcia do 274V, często było po 252-253V w szczycie produkcji prądu ze słońca.

Na testy do routera można podpiąć akumulator 12V i zobaczyć w perspektywie kilku dni czy problem zniknął.
Nie pomagam na PW!
wojtekPBK23

@wojteks Właśnie dokładnie o tym piszę. W dni w których miałem takie b.krotkie przerwy (resetował się np zegar radia ) ale TV nie zdążył się wyłączyć, lub wyłączył i za sek włączył, podpiąłem do routera na stale 12V z aku. Wtedy przez kilka dni nic się z nim nie działo. A kilka takich wyłączeń przez ten czas było. Po kilku dniach z powrotem podłączyłem 12V/230V ale wylaczen przez kilkanascie dni nie bylo. I nie bylo problemow z łącznością. Zatem podpowiadam innym aby zwrócili na to uwagę bo to w pewnym sensie prozaiczny problem a nie wada routera.
Noob567
Stały użytkownik forum

Post autor: Noob567 »

U mnie router jest podpięty pod zasilacz buforowy i to nie rozwiązuje problemu niestety.
wojtekPBK23

Sprawdz czy nie nastąpiło przepełnienie ilości SMS na karcie SIM. Gdy jest 25, wtedy (mam wrazenie) że router przy kolejnym SMS-ie (np od operatora) zawisa.
ODPOWIEDZ