ZYXEL FWA510 + PLAY. Kiepskie połączenie z internetem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
julec
Początkujący użytkownik forum

ZYXEL FWA510 + PLAY. Kiepskie połączenie z internetem

Post autor: julec »

Cześć wszystkim.
Chcę przejść na 5G dla lepszych parametrów sieciowych.
Kupiłem router ZYXEL FWA510 5G
Podpisałem umowę z PLAY
Adres 59-100 Polkowice Miedziana 16a
Niedaleko jest antena PLAY 5G N78
Ale kiedy wszystko podłączyłem itp wciąż mam efekt jak na poprzednim internecie... ścìąganie danych i ping jak na zwykłym routerze w Lte Orange.
Czy ktoś zna przyczynę i jak to rozwiązać?
Mam 14dni żeby zrezygnować z umów w razie czego i oddać urządzenie. Znajomy twierdzi, że antena pracuje na 30Mhz szerokość pasma i to jest przyczyną
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: ZYXEL FWA510 + PLAY. Kiepskie połączenie z internetem

Post autor: Zeusek »

Kolega napisał w złym miejscu, powinno być o dział wyżej bo dotyczy Internetu komórkowego (mobilnego). Nie wiem czy tutaj ktoś kompetentny w tym temacie zagląda.
Załóż temat jeszcze raz a ten zgłoś do moderatora i niech wykasuje, zgłasza się przez kliknięcie w wykrzyknik w poście.
MC888 -> Orange
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: ZYXEL FWA510 + PLAY. Kiepskie połączenie z internetem

Post autor: matek451 »

Dostał już odpowiedź na innym Forum, w Polkowicach PLAY ma ograniczenie pasma na N78 do 30MHz,postaram się sprawdzić dlaczego i do kiedy jest to wykluczenie na 3.5-3.6GHz w bloku B na C-Band dla gminy / miasta Polkowice, częśćz pasm jest wtedy zajęta przez innych operatorów wczesniej na podstawie decyzji UKE z poprzednich lat, trzeba sprawdzić dla kogo oraz do kiedy,po tym terminie zOstana przydzielone PLAY.
ODPOWIEDZ