Problem z antena zewnetrzna i ogolnie zasiegiem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z antena zewnetrzna i ogolnie zasiegiem
Dzień dobry,
na wstępie zaznaczę, że moje pojęcie o sprzęcie jest znikome. Na działce zleciłem postawienie domu drewnianego, aby potem nie wiercić w ścianie poleciłem ekipie zainstalowanie wysoko (ok 5,5 metra nad ziemią) anteny zewnętrznej "ANTENA DUAL 4G LTE 44dBi HUAWEI ZTE CRC9 TS9 SMA" - zainstalowali bez ustawienia kierunku. Dopiero teraz udało mi się podłączyć prąd do domku i kupiłem Router TP-LINK TL-MR6400. Zasięg w okolicy jest bardzo słaby czy to internetu czy telefonu, ale dołączone do routera antenki coś łapią (test na speedtest daje 2-3MB/s), ale gdy podłączyłem antene zewnętrzną to pokazuje zupełny brak internetu. Teraz pytanie, czy ta antena mogła się zepsuć, bo chyba nie ma tam co się psuć? Lub czy muszę coś przestawić w routerze by ta antena zadziałała? Sąsiad ma internet z Orange z tanią anteną zewnętrzną i telewizje online ogląda bez zacinania, dlatego też kupiłem sim Orange, myśląc, że będzie podobnie. Moja lokalizacja to Urszulewo (52.984583, 19.550755). Jeśli ktoś będzie w stanie doradzić to z góry dziękuję za pomoc.
na wstępie zaznaczę, że moje pojęcie o sprzęcie jest znikome. Na działce zleciłem postawienie domu drewnianego, aby potem nie wiercić w ścianie poleciłem ekipie zainstalowanie wysoko (ok 5,5 metra nad ziemią) anteny zewnętrznej "ANTENA DUAL 4G LTE 44dBi HUAWEI ZTE CRC9 TS9 SMA" - zainstalowali bez ustawienia kierunku. Dopiero teraz udało mi się podłączyć prąd do domku i kupiłem Router TP-LINK TL-MR6400. Zasięg w okolicy jest bardzo słaby czy to internetu czy telefonu, ale dołączone do routera antenki coś łapią (test na speedtest daje 2-3MB/s), ale gdy podłączyłem antene zewnętrzną to pokazuje zupełny brak internetu. Teraz pytanie, czy ta antena mogła się zepsuć, bo chyba nie ma tam co się psuć? Lub czy muszę coś przestawić w routerze by ta antena zadziałała? Sąsiad ma internet z Orange z tanią anteną zewnętrzną i telewizje online ogląda bez zacinania, dlatego też kupiłem sim Orange, myśląc, że będzie podobnie. Moja lokalizacja to Urszulewo (52.984583, 19.550755). Jeśli ktoś będzie w stanie doradzić to z góry dziękuję za pomoc.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Problem z antena zewnetrzna i ogolnie zasiegiem
Kupiłeś dwa elektrośmieci to i efekt jest jaki jest. Zacznij od testów na telefonie (Netmonster, speed test), najlepiej tam gdzie jest ta antena, to będzie wiadomo co tam w ogóle odbierasz.
Z ciekawości, ile i jakiego kabla jest między tym wyrobem antenopodobnym a urządzeniem udającym modem LTE?
Z ciekawości, ile i jakiego kabla jest między tym wyrobem antenopodobnym a urządzeniem udającym modem LTE?
-
Kabla jest 2x10 metrów. Kupując to sugerowałem się opiniami allegro, które były prawie same pozytywne. Brak ustawienia anteny typowo w kierunku BTSa chyba nie powinien być powodem całkowitego braku zasięgu? Masz jakiś pomysł jak to teraz sensownie rozwiązać?
-
Zrobić testy! I zapewne wymienić sprzęt, ale testy podstawą. Na tym tłumiku zapewne tracisz sygnał, a po przejściu przez 10m niewiadomo jakiego kabla to już ciężko nazwać sygnałem, sam szum.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To akurat jest na tyle dużo, ze straty na kablu potrafią zjeść cały zysk anteny.
Wiesz jaki typ kabla został zamontowany?
Przy odrobinie pecha możesz anteną celować miedzy BTS'y i mieć dlatego bardzo kiepski zasięg.
Ja na Twoim miejscu zaczął bym od poprawnego ustawienia anten w kierunku interesującego Ciebie BTS'a i sprawdzenia na ile poprawi się zasięg. Następnie, jeśli wynik jest w miarę zadowalający, sprawdził i wymienił, a jeśli jest to możliwe to skrócił kable antenowe.
Nie pomagam na PW.
-
- Guru bezprzewodowy
Sakoda czasu na zabawę z tym tłumikiem, to typowy elektrosmieć z SIGNAFLEX, jak wszystko od częstochowskiego handlarzyny. Opis to stek bzdur, zysk wyssany z palca przeczacy prawom fizyki. Topodstawowy dostawca złómu dla JANUSZY na Allegro, kupują u niego bez opamiętania a potem płącza. Ostrzegam od lat ale to jak wołanie na puszczy, patrza na wysokie pozycjonowanie i płatne opinie w internecie. To cokupiłtoplastikowa mydelniczka, syfiaste materiały, tandetne wykonanie i do tego tanie mable o wysokiej tłumienności do kompletu.
W opisie że toto dookólne ale to i tak bez znaczenia, szkoda to nawet wieszać, z reguły rozlatuje sie po roku i oczywiście tłumi sygnał.
MR6400 to kolejny zabytek, poziom techniczny z 2013 , 4 kat. LTE, porty 100Mb/s. Nie nadaje sie do lokalizacji gdzie operatorzy agreguja 4/5 pasm LTE na okolicznych BTS-ach i majajeszcze N1 na 5G2100 w DSS z LTE2100.Lokalizacja nie jest łatwa, testy jak pisze kolega wyzej, karty Orange/T-mobile i Play.
W opisie że toto dookólne ale to i tak bez znaczenia, szkoda to nawet wieszać, z reguły rozlatuje sie po roku i oczywiście tłumi sygnał.
MR6400 to kolejny zabytek, poziom techniczny z 2013 , 4 kat. LTE, porty 100Mb/s. Nie nadaje sie do lokalizacji gdzie operatorzy agreguja 4/5 pasm LTE na okolicznych BTS-ach i majajeszcze N1 na 5G2100 w DSS z LTE2100.Lokalizacja nie jest łatwa, testy jak pisze kolega wyzej, karty Orange/T-mobile i Play.
-
Wg. opisu "2x10 m przewód SRF400". Jak pisalem poczatkowo moja wiedza jest zerowa i myslalem, ze te dwie antenki na routerze to jest do odbioru internetu, ze je odkrece i podlacze ta antene zewnetrzna i bedzie lepszy zasieg, a okazalo sie, ze to sa antenki do wifi. I teraz pytanie co zrobic najlepiej? Kupic nowy router z dwoma wejsciami na antene zewnetrzna (ten oddam lub wystawie na sprzedaz z mala strata) - jesli tak, to jaki polecacie? Ten dom to taki wakacyjny/weekendowy wiec internet potrzebuje do obejrzenia filmu i obslugi monitoringu. Czy ta antena zewnetrzna ktora mam cos do, czy kupic nowa? Chodzi o to, ze kable sa juz w scianie, nowa moge zlecic zalozyc za 2 tygodnie jak bede mial montaz klimatyzacji i bedzie wiercony otwor do tego. Czy moze kupic teraz router z mozliwoscia podlaczenia obecnej anteny, przetestowac czy to cos da i dopiero jak nie to kupic nowa? Testowac moge tylko w weekendy bo mam 150km tam.
-
Bez testów na telefonie to odpowiedzi musisz szukać u wróżki. Akurat masz taką lokalizację, że musisz sam sprawdzić co tam odbierasz. Możesz też próbować w ciemno kupić jakiś router pokroju Huawei B628-350 i zamówić do testów dwie anteny Cybertecha CT15 i CT17. Co będzie zbędne to zwrócisz. Ja mam obawy, że te kable też będą do wymiany. Da się w ogóle je skrócić? Ważny może być każdy centymetr.
-
OK, to w weekend porobie testy. A jakis troche bardziej budzetowy router? Tak w powiedzmy okolicach 300-400zl?
-
- Guru bezprzewodowy
A po co? Czytasz i rozumiesz co do ciebie piszę na 2 forach? Odnoszę wrażenie ze raczej nie bierzesz na serio moich wpisów bo zarówno tutaj jaki na Elewktrodzie dostałeś wiele potrzebnych inforamacji, dla mnie to wystarcza aby dobrać router do tej lokalizacji i antenę zew .lub zew.punkt dostępowy LTE plus router wewnętrzny, nawet w tym budzecie, który mozesz zwiększyć oddajac ten szajs który nakupiłeś bo sprzedać to trudno i za małe pieniadze.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na dziś odchodzi się od czytania a od czytania ze zrozumieniem to już zupełnie. Do takich użytkowników przemawia tylko "pokoloruj drwala" bo do tego sprowadza się obecny poziom nauki w szkole.
Nie pomagam na PW!
-
Spokojnie, rozumiem. Chodzi o to, ze chce zminimalizowac koszty (na domek wydalem i tak kilkadziesiat tys wiecej niz planowalem), wiec chce sprobowac kupic sensowny wewnetrzny router na sima, ktory bedzie mial mozliwosc podlaczenia tej obecnej anteny i zobacze, czy predkosc jest zadowalajaca, bo to weekendowy dom i nie potrzebuje superszybkiego internetu. Jesli uda mi sie tym sposobem uzyskac net, ktory obsluzy ogladanie filmow plynne i monitoring to juz nie musze zmieniac anteny by zyskac dodatkowa predkosc, ale gdy wymiana samego routera nie pomoze to wtedy nastepnym razem wymienie rowniez na polecana antene. Wiec jak ktos moglby polecic router do tego to bede wdzieczny.
-
- Guru bezprzewodowy
Ale jak te twoje pomysły maja się do tego co do ciebie napisałem tutaj oraz na Elektrodzie?
Sądzisz ze ja nigdy nie miałem do czynienia z tą niby antena czy z MR6400?
W elektrozłomie mam kilkanaście wyrobów antenopodobnych od Signaflex i innych podobnych handlarzy i w przydasiach kilka routerów MR6400/100/200/400 od TP-LINKA. pochodzą od klientów którzy tak jak ty kupili ten szajs ,u których wymienialem na normalny sprzęt bo zajmuję się tym tez zawodowo.
Kto ci podpowiada takie kroki bo to co napisałeś o MR6400 i złączach antenowych kupy się nie trzyma i nie jest prawdą.
To słaby router z modemem 4 kat i portami 100Mb/s ale akurat złacza czyli gniazda SMA female ma solidne i są do LTE, wystarczy sprawdzić czy to są dziewczynki z dziurka po srodku bo jakby były do WiFi to miały by ptaszka czyli bolec zamiast dziurki czyli gniazda typu RP-SMA.
Antenowe kable z kolei maja wtyki SMA męskie czyli z bolcenm po srodku i pasuje do gniazda SMA. Gdyby router miał gniazda RP-SMA do anten WiFi to miałby bolec i dwa bolce do siebie nie pasuja jak w normalnej naturze, po prostu dwa chłopczyki po obydwu stronach i tego nie skręcisz.
To tak w skrócie, na Elektrodzie dostałeś informację o infrastrukturze okolicznych BTS-ach NetWorks i w ogóle tego nie wziąłes pod uwagę, lokalizacja jest dość trudna, pasma pojemnościowe LTE przy tych odległosciach wymagaja poprawy sygnału skuteczna antena kierunkową , na zasiegowych LTE800/900 z tym tłumikiem Signaflex nie licz na wiele, podgląd z kamer wymaga tez porzadnego UL , sam instaluję monitoringi wiec znam od podszewki.
Dla informacji tutejszych userów powtórzę się , Skrwilno BTS NetWorks to LTE2100+1800+800/900 , 5g2100 w DSS z LTE2100, maszt 39m,3 sektor na 240 stopni czyli na Rudę.
Borowa to stacja jak Skwirlno ale z LTE2600, 47 m maszt i 2 sektor wzdłuż torów kolejowych na Szczerby, po drodze do ciebie las.
Blizno to tak jak Skrwilno, maszt 47m, 1 sektor na Słupię -Zawady.
Podstawą sa pasma pojemnościowe LTE i to na nich się warto skupić a nie na zasięgowych LTE800/900.
Sprzęt musi agregować minimum 2 pasma LTE, moze być też z 3/4 CC CA QAM256. Kluczowa jest jednak antena zew. i to od niej nalezy zacząć .
Dla mnie nawet bez testów wybór sprzetu dla ciebie to bułka z masłem , skoro ich nie mozesz zrobić ale poczytam co inni maja w tej kwestii do powiedzenia.
Załozony budzet pozwala na zakup routera z 2/3 CC CA QAM256 czyli agregacja 2 lub 3 pasm LTE, koszt 300-330 zł za uzywany z gwarancja. Plus około 200 zł za antenę kierunkowa o duzym zysku.
Ewentualna alternatywa to zewnetrzny punkt dostępowy LTE z agregacja 2 pasm LTE, zasilany POE jako ODU i do niego router wewnętrzny jako IDU, koszt 330-370 zł w zalezności od wyboru routera wewnętrznego, wkomplecie10 m kabel Ethernet do połaczenia IDU z ODU poprzez zailacz POE.
Modem 6 KAT. w ODU zintegrowany z anteną MIMO2X2 ,kierunkową o zysku 7-8dBi.
Tak to się rozwiązujefachowo a nie kupuje w ciemno i uczy się na własnych błedach,już zresztą je popełniłes.
Poczytaj moje posty tutaj i na Elektrodzie i sam zobacz na ile jestem skuteczny.
Ja nie polecam nigdy rozwiązań i sprzętu którego sam dogłębnie nie przetestuję. To moja praca ale też kosztowne hobby.
Sądzisz ze ja nigdy nie miałem do czynienia z tą niby antena czy z MR6400?
W elektrozłomie mam kilkanaście wyrobów antenopodobnych od Signaflex i innych podobnych handlarzy i w przydasiach kilka routerów MR6400/100/200/400 od TP-LINKA. pochodzą od klientów którzy tak jak ty kupili ten szajs ,u których wymienialem na normalny sprzęt bo zajmuję się tym tez zawodowo.
Kto ci podpowiada takie kroki bo to co napisałeś o MR6400 i złączach antenowych kupy się nie trzyma i nie jest prawdą.
To słaby router z modemem 4 kat i portami 100Mb/s ale akurat złacza czyli gniazda SMA female ma solidne i są do LTE, wystarczy sprawdzić czy to są dziewczynki z dziurka po srodku bo jakby były do WiFi to miały by ptaszka czyli bolec zamiast dziurki czyli gniazda typu RP-SMA.
Antenowe kable z kolei maja wtyki SMA męskie czyli z bolcenm po srodku i pasuje do gniazda SMA. Gdyby router miał gniazda RP-SMA do anten WiFi to miałby bolec i dwa bolce do siebie nie pasuja jak w normalnej naturze, po prostu dwa chłopczyki po obydwu stronach i tego nie skręcisz.
To tak w skrócie, na Elektrodzie dostałeś informację o infrastrukturze okolicznych BTS-ach NetWorks i w ogóle tego nie wziąłes pod uwagę, lokalizacja jest dość trudna, pasma pojemnościowe LTE przy tych odległosciach wymagaja poprawy sygnału skuteczna antena kierunkową , na zasiegowych LTE800/900 z tym tłumikiem Signaflex nie licz na wiele, podgląd z kamer wymaga tez porzadnego UL , sam instaluję monitoringi wiec znam od podszewki.
Dla informacji tutejszych userów powtórzę się , Skrwilno BTS NetWorks to LTE2100+1800+800/900 , 5g2100 w DSS z LTE2100, maszt 39m,3 sektor na 240 stopni czyli na Rudę.
Borowa to stacja jak Skwirlno ale z LTE2600, 47 m maszt i 2 sektor wzdłuż torów kolejowych na Szczerby, po drodze do ciebie las.
Blizno to tak jak Skrwilno, maszt 47m, 1 sektor na Słupię -Zawady.
Podstawą sa pasma pojemnościowe LTE i to na nich się warto skupić a nie na zasięgowych LTE800/900.
Sprzęt musi agregować minimum 2 pasma LTE, moze być też z 3/4 CC CA QAM256. Kluczowa jest jednak antena zew. i to od niej nalezy zacząć .
Dla mnie nawet bez testów wybór sprzetu dla ciebie to bułka z masłem , skoro ich nie mozesz zrobić ale poczytam co inni maja w tej kwestii do powiedzenia.
Załozony budzet pozwala na zakup routera z 2/3 CC CA QAM256 czyli agregacja 2 lub 3 pasm LTE, koszt 300-330 zł za uzywany z gwarancja. Plus około 200 zł za antenę kierunkowa o duzym zysku.
Ewentualna alternatywa to zewnetrzny punkt dostępowy LTE z agregacja 2 pasm LTE, zasilany POE jako ODU i do niego router wewnętrzny jako IDU, koszt 330-370 zł w zalezności od wyboru routera wewnętrznego, wkomplecie10 m kabel Ethernet do połaczenia IDU z ODU poprzez zailacz POE.
Modem 6 KAT. w ODU zintegrowany z anteną MIMO2X2 ,kierunkową o zysku 7-8dBi.
Tak to się rozwiązujefachowo a nie kupuje w ciemno i uczy się na własnych błedach,już zresztą je popełniłes.
Poczytaj moje posty tutaj i na Elektrodzie i sam zobacz na ile jestem skuteczny.
Ja nie polecam nigdy rozwiązań i sprzętu którego sam dogłębnie nie przetestuję. To moja praca ale też kosztowne hobby.
-
Woow, dziekuje bardzo za w miare lopatologiczna odpowiedz. Informacje o tym routerze i antenach znalazlem w pierwsej odpowiedzi na forum elektro "Te anteny są od wifi nie od GSM! Chcąc mieć antenę zewnętrzną GSM musisz dokonać takiej modyfikacji
https://www.youtube.com/watch?v=gWqWh86B200" - nikt tego nie zaprzeczyl, wiec uznalem to za wiarygodne. Wejscie tych dolaczonych anten do routera jest takie samo jak tych z kabli od tej anteny signaflex - czyli z bolcem, ale po wkreceniu tego do gniazd, nie mam polaczenia z internetem zadnego. Czytalem kilka Twoich ocen sprzetu (czesc dla mnie jako osoby nie w temacie to troche magia), ale pozytywnie pisales np. o Nokia 4G05-b, tylko czy to na taki teren sie nada czy cos innego lepiej?
https://www.youtube.com/watch?v=gWqWh86B200" - nikt tego nie zaprzeczyl, wiec uznalem to za wiarygodne. Wejscie tych dolaczonych anten do routera jest takie samo jak tych z kabli od tej anteny signaflex - czyli z bolcem, ale po wkreceniu tego do gniazd, nie mam polaczenia z internetem zadnego. Czytalem kilka Twoich ocen sprzetu (czesc dla mnie jako osoby nie w temacie to troche magia), ale pozytywnie pisales np. o Nokia 4G05-b, tylko czy to na taki teren sie nada czy cos innego lepiej?
-
- Guru bezprzewodowy
To dotyczy starszej wersji MR6400 rev.3 https://www.tp-link.com/pl/home-network ... mr6400/v3/, filmik jest sprzed 2 lat a model jeszcze starszy bo z 2018 roku, kolejna wersja to https://www.tp-link.com/pl/home-network ... ifications i jeszcze nowsze rev5 i rev5.2, rev5.3 https://www.tp-link.com/pl/home-network ... ifications więc kluczowe jest sprawdzenie jaka masz rewizję,jesli kupiłes niedawno to raczej jedną z tych nowszych.
Wersja od 5.0 do 5.3 ma niestety dziwne złacza czyli gniazda męskie SMA wiec z bolcem i do niej faktycznie anteny z wtykiem SMA nie podłaczysz to jest też argument aby ten router omijać z daleka ewentualnie mozna poprosić producenta z Cybertecha aby zamiast zlacz antenowych SMA załozył https://www.cybertech.com.pl/p1,wtyk-rp ... f-240.html
Tak jako CPE LTE myślę o tej Nokii, np. https://allegro.pl/oferta/nokia-4g05-b- ... 3830823421, kilka już zamontowałem i jestem pozytywnie zaskoczony, cena do mozliwości bezkonkurencyjna, poza tym zero ryzyka, kupisz jutro rano, dostaniesz w piatek.
Zrobisz testy przez weekend i jakby coś nie halo to robisz zwrot.
Kolega który je sprzedaje to profesjonalista, sprzęt pozwala na wybór pasm w WebUI, pokauje tez dane z BTS-a, antena jest lierunkowa wiec sprawdzisz kazdy z tych 3 po kolei. Minusem jest że nie pozwala na wpisanie numeru PIN więc karta musi miećmozliwość zdjęcia/ wyłączenia PIN za pomoca telefonu. Za 369 zł jest wersja z routerem AC1200.
Wersja od 5.0 do 5.3 ma niestety dziwne złacza czyli gniazda męskie SMA wiec z bolcem i do niej faktycznie anteny z wtykiem SMA nie podłaczysz to jest też argument aby ten router omijać z daleka ewentualnie mozna poprosić producenta z Cybertecha aby zamiast zlacz antenowych SMA załozył https://www.cybertech.com.pl/p1,wtyk-rp ... f-240.html
Tak jako CPE LTE myślę o tej Nokii, np. https://allegro.pl/oferta/nokia-4g05-b- ... 3830823421, kilka już zamontowałem i jestem pozytywnie zaskoczony, cena do mozliwości bezkonkurencyjna, poza tym zero ryzyka, kupisz jutro rano, dostaniesz w piatek.
Zrobisz testy przez weekend i jakby coś nie halo to robisz zwrot.
Kolega który je sprzedaje to profesjonalista, sprzęt pozwala na wybór pasm w WebUI, pokauje tez dane z BTS-a, antena jest lierunkowa wiec sprawdzisz kazdy z tych 3 po kolei. Minusem jest że nie pozwala na wpisanie numeru PIN więc karta musi miećmozliwość zdjęcia/ wyłączenia PIN za pomoca telefonu. Za 369 zł jest wersja z routerem AC1200.
-
OK, zamowiony ten zestaw za 369zl, w weekend bede testowal. Dzieki!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
https://new-electric.pl/img/cms/cpp/inn ... 400-NE.PDF
Ten kabelek nie jest jakoś bardzo dobry - spójrz na tłumienie w interesujących Ciebie częstotliwościach.
Nie pomagam na PW.
-
- Guru bezprzewodowy
Problem jest jeden ta specyfikacja podaje fi 0.75cm,kabelki przy tym tłumiku są znacznie cieńsze,papier przyjmie wszystko, Każdy kto miał do czynieniaz przewodami RF400 tylko się uśmieje jak weźmie do ręki tą pseudo antenę.
-
Witam po przerwie, w ten weekend przetestowalem wstepnia ten router Nokii i wyniki sa wstepnie zadowalajace - wzrost downloadu w okolice 20 mega. Problem mam z routerem wewnetrznym, bo dostalem go z uszkodzona antena (urwana) i sklep proponuje wymiane routera na sagemcom 5359 ze jest lepszy. Tylko jak patrze to ten router nie ma anten zewnetrznych, a mam jedna kamere zewnetrzna jakies 12-15 metrow od tego routera. Wymienic na ten lepszy czy lepiej zostawic tego Huaweia?
-
- Guru bezprzewodowy
Tak ten Sagemcom jest lepszy, anteny sa bez znaczenia, temn ma wewnętrzne ale moc reguluja przepisy.Kamera po Wifi w takich warunkach to i tak zabawka a nie monitoring.