Mesh dla domu - DECO X20 2pack
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mesh dla domu - DECO X20 2pack
Mam dom 130m2 i doprowadzony światłowód do piwniczki, gdzie schodzą się kable sieciowe ze wszystkich pomieszczeń. Zakupiłem zestaw 2 szt DECO x20 i pierwszy z nich postawiłam podpięty w salonie parter kablem sieciowym do routera z piwniczki, do którego dochodzi światłowód. Drugi stoi na piętrze i połączył się tylko bezprzewodowo z tym pierwszym tworząc MESH. Na parterze wszystko git, ale na piętrze jest już pewna strata, bo ten Deco już leci bezprzewodowo. Czy jest jakiś sposób, by oba połączyć na kablu ? po prostu chciałbym uzyskać jakość sieci taką jak na parterze
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Mesh dla domu - DECO X20 2pack
Po pierwsze , to jest przerażające jak ludzie używają tego sformułowania nie wiedząc czym mesh jest.... W skrócie to sieć kratowa, więc pomiędzy dwoma punktami to nie jest technicznie mesh...
Jeśli to co masz w piwniczce jest routerem ,to wystarczy do niego podłączyć po kablu dwa głupie AP (dummy AP) ustawić na nich te same wifi (ale najlepiej na różnych kanałach), i ew włączyć Fast roaming i jest to o co chodzi.
Jeśli to co masz w piwniczce jest routerem ,to wystarczy do niego podłączyć po kablu dwa głupie AP (dummy AP) ustawić na nich te same wifi (ale najlepiej na różnych kanałach), i ew włączyć Fast roaming i jest to o co chodzi.
- bobix
- Stały użytkownik forum
Możesz połączyć ten na parterze z tym na piętrze kablem ethernet.gorales pisze: ↑2024-09-30, 14:05 Mam dom 130m2 i doprowadzony światłowód do piwniczki, gdzie schodzą się kable sieciowe ze wszystkich pomieszczeń. Zakupiłem zestaw 2 szt DECO x20 i pierwszy z nich postawiłam podpięty w salonie parter kablem sieciowym do routera z piwniczki, do którego dochodzi światłowód. Drugi stoi na piętrze i połączył się tylko bezprzewodowo z tym pierwszym tworząc MESH. Na parterze wszystko git, ale na piętrze jest już pewna strata, bo ten Deco już leci bezprzewodowo. Czy jest jakiś sposób, by oba połączyć na kablu ? po prostu chciałbym uzyskać jakość sieci taką jak na parterze
-
- Stały użytkownik forum
Możesz oba podłączyć do portów LAN rutera w piwnicy i przestawić je w tryb AP (tryb punktu dostępowego) - wówczas nie będą one realizowały funkcji NAT, ale TP-Link OK tak działa, daje się zarządzać przez aplikację, oba tworzą sieć pod tą samą nazwą i kontem. Jak już je masz to może to działać jak wspomniane głupie AP. Łączyć nie jeden z drugim, ale każdy z nich do LANów rutera.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No tak to Fast Roaming 802.11r nie zadziałaMig25 pisze: ↑2024-09-30, 16:07 Po pierwsze , to jest przerażające jak ludzie używają tego sformułowania nie wiedząc czym mesh jest.... W skrócie to sieć kratowa, więc pomiędzy dwoma punktami to nie jest technicznie mesh...
Do tego musisz mieć jeden system, opowiadanie ludziom że można ustawić te samą nazwę sieci Wifi i płynnie będzie się przełączał między urządzeniami AP to jakieś bajki, do tego musisz mieć ten nielubiany przez ciebie marketingowo zwany mesh
Na rynku praktycznie nie ma prawdziwych sieci mesh choć pojedyncze rozwiązania widziałem ale jakis niszowyxh firm, bo generalnie idea była taka żeby w sieci Wifi nastepowalo płynne przełączanie pomiędzy urządzeniami AP i to zapewnia system Deco TPLink, połączenia kratowe między AP to raczej unikat
Przede wszystkim należy pamiętać że o szybkości przełączania się pomiędzy punktami AP nie decyduje urządzenie AP tylko terminal czyli smartfon, tablet itd,
Jesli nie wspiera przynajmniej 802.11k/v to będzie kiepsko, w skrajnym przypadku może na siłę trzymać się odległego AP, o tym cały czas przeciętny użytkownik internetu nie wie i nie rozumie dlaczego jego sieć WiFi z dodatkowymi AP nie dziala jak należy
-
- Guru bezprzewodowy
No patrz, a ja na moich trzech głupich AP mam włączony ,i działa.... A jak jest wyłączony , to przełączanie trwa może sekundę dłużej.
802.11k/v nie mam w ogóle u siebie włączonego , po co to włączać , jak działa bez..
802.11k/v nie mam w ogóle u siebie włączonego , po co to włączać , jak działa bez..
-
802.11k/v nie włącza się, jeśli sprzęt go obsługuje to po prostu to działa, tylko 802.11r czyli Fast Roaming można osobno włączać, jeśli sprzęt jest z wyższej półki i w miarę nowy to zazwyczaj obsługuje k/v…z r różnie bywa, 802.11r najbardziej czuć kiedy korzysta się z Wifi Calling bo jest bardzo wrażliwe na przełączanie i wierz mi że byś od razu poczuł czy to masz czy nie
Apple, Samsung czy Huawei obsługuje większość tych standardów, ale różne wynalazki typu Xiaomi to już różnie, zależy od modelu, dużo zależy też od tego w jaki sposób korzystasz z wifi w domu, jeśli bardzie stacjonarnie to pewnych rzeczy nawet nie zauważysz, jeśli dużo „wędrujesz” po domu korzystając z Wifi to już możesz to zaobserwować, zwłaszcza mając duży dom czy mieszkanie, w każdym razie metoda z siecią wifi o tej samej nazwie na dodatkowych APkach w rzeczywistości nic nie daje bo następuje takie samo przełączanie pomiędzy AP jakby były różne nazwy, jest dużo na ten temat profesjonalnej literatury
-
- Guru bezprzewodowy
Uwielbiam takie insynuacje... Że niby mam za mały dom ? Że niby 3 AP to za mało , że niby profesjonalnej literatury nie czytam ,że nie korzystam z wifi-caling , że nie obserwuję , że nie wędruję ....
Ale masz rację , o przełączeniu decyduje tylko i wyłącznie klient (a te wszystkie protokoły są tylko pomocnikami) , i to jest głównym problemem u tych co je mają...
Ale masz rację , o przełączeniu decyduje tylko i wyłącznie klient (a te wszystkie protokoły są tylko pomocnikami) , i to jest głównym problemem u tych co je mają...
-
- Stary wyga bezprzewodowy
A ja się nie zgodzę, bo patrzyłem jak to robi Xiaomi i u nich sprzęty (routery w "meshu") potrafią wymusić przełączenie.
-
Możesz się nie zgadzać ale to nie jest kwestia wiary tylko wiedzy
warto sobie poczytać w szczegółach jak to działa i potestować od strony bebechów różne rozwiązania a nie słuchać marketingowego bełkotu na temat wymuszania przełączania STA
jeśli STA nie obsługuje 802.11k/v to mesh sobie może próbować wymuszać przełączenie, to będzie loteria ale powodzenia
-
No używam od dobrych 2 lat i obserwuję jak to działa, więc teoria nie zgadza się z praktyką.
-
- Stały użytkownik forum
Ja używam sprzętu Ubiquiti i tu dla każdego AP można ustawić poziom RSSI przy którym AP sam rozłącza (wywala) klientów. Nie "przełącza", klient sam się musi zorientować co dalej, ale przynajmniej można się zabezpieczyć przed trzymaniem się na siłę odległego AP.
-
- Guru bezprzewodowy
Potrafią po prostu wyrzucić klienta, który ma za słaby sygnał , a on musi nawiązać połączenie od nowa , i robi to z silniejszym. Także to ciągle jest po stronie klienta.
-
Po pierwsze Xiaomi tworzy dynamiczną bazę po MAC i ocenia w pobliżu którego puntu jesteś. Po drugie faktycznie wysyła NAKi i wtedy wtedy klient się przełącza, ale na DISC odpowiada tylko jeden punkt, a nie wszystkie. Więc pisanie, że to jest "funkcja klienta" jest sporym nadużyciem. Przełączenie jest niezauważalne. Co więcej, poskręcałem moce AP, bo działa to lepiej.
-
- Guru bezprzewodowy
Bez kodu źródłowego to tak naprawdę nie wiesz jak to robi Xiaomi...
Ostatecznie o przełączeniu to klient o tym decyduje i kropka. Jak wspiera te protokoły 802.11r/k/v to ich używa , a jak jest stary i z tym nie gada , i jeszcze ma źle algorytm napisany to będzie się powtórnie łączył z tym AP który go właśnie wykopał , nawet jak inny o tym ssid będzie już dużo silniejszy , i nie pomogą protokoły włączone i oznaczenia na sprzęcie , nawet magiczny napis "MESH".
Ostatecznie o przełączeniu to klient o tym decyduje i kropka. Jak wspiera te protokoły 802.11r/k/v to ich używa , a jak jest stary i z tym nie gada , i jeszcze ma źle algorytm napisany to będzie się powtórnie łączył z tym AP który go właśnie wykopał , nawet jak inny o tym ssid będzie już dużo silniejszy , i nie pomogą protokoły włączone i oznaczenia na sprzęcie , nawet magiczny napis "MESH".
-
Dokładnie, właśnie po to wymyślono 802.11r żeby STA nie musiało przechodzić powtórnego procesu uwierzytelniania, sztuczki z rozłączaniem klienta przez AP to nie jest mechanizm płynnego roamingu ktory powinien dzialać w sieci "mesh"