Ogarnianie światłowodu

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bmbr97
Stały użytkownik forum

Ogarnianie światłowodu

Post autor: Bmbr97 »

Witam.
Potrzebuje konkretnej pomocy w kilku kwestiach związanych z światłowodem.

1. Potrzebuje dociągnąć kabel do posesji:
1.a. Na jakiej głębokości puścić kabel?
1.b. Jakiego kabla konkretnie użyć?
1.c. Kabel muszę puścić po budynku na piętro - tutaj jak go osłonić?
1.d. Kabel dociągnąć jedynie do ściany i zostawić? Firma przyjedzie, przekuje się do budynku i puści kabel dalej czy jak to wygląda?

2. Potrzebuje dobrać router. Oczekuje stabilnego działania. Światłowód jaki oferuje firma to 600mb/s i oczekuje aby router w zupełności to obsłużył. Budżetu nie zakładam żadnego bo nie wiem ile takie urządzenie kosztuje. Ma być po prostu dobre.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Ogarnianie światłowodu

Post autor: Mig25 »

A nie powiedzieli Ci , że to oni ten kabel muszą ułożyć , bo to tak naprawdę nie kabel jest tylko ciągle światłowód ?

A jak to oni muszą , to może zrobią najprostszą metodą , czyli zrobią to nie w ziemi , tylko w powietrzu ....
Bmbr97
Stały użytkownik forum

Oczywiście mówię o kablu a chodzi o światłowód. W powietrzu nie ma szans. Tylko ziemią
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Czasami klient sam robi pewne elementy takiej instalacji - pomagając w ten sposób operatorowi.
Najczęściej polega to na samodzielnym ułożeniu specjalnej rurki osłonowej w której umieszczony zostanie światłowód, najczęściej metodą wdmuchnięcia włókna specjalnym urządzeniem. Rurkę prowadzi się w ziemi i po elewacji budynku (bez żadnej dodatkowej osłony).
Np. bywa tak, że w cenie instalacji operator zapewnia przykładowo 10mb kopania w ziemi, a za pozostałe metry się dopłaca.
Wtedy może się opłacać samemu zakopać tą osłonówkę czy tam ułożyć po budynku. Każdy przypadek jest indywidualny.

Ale przede wszystkim, to trzeba uzgodnić z operatorem - pytania o to na forum nie bardzo mają sens, bo każdy operator może mieć inne podejście do tej kwestii.

Nie napisałeś co to za Operator, ale domyślam się, że tak jak zdecydowana większość innych operatorów także i ten zakończy łącze swoim własnym routerem i zazwyczaj jest się na niego skazanym. Operator zdalnie zarządza tym routerem.

Zacznij od tego, że dopytaj o wszystkie te kwestie Operatora, a dopiero jak coś będzie niewiadome lub niezrozumiałe to pytaj tutaj.
Bmbr97
Stały użytkownik forum

Operator to Koba. Z tego co rozmawiałem ze znajomym to on wykopał rowek, kupił kabel (światłowód?) ułożył, zasypał. Przyjechali panowie, pospawali światłowód, podłączyli gniazdko w domu, założyli router i śmiga.

Ja z nimi miałem kontakt rok temu. Pani na infolinii mówiła że wykop (w moim przypadku kilkaset metrów) jeżeli wykonam sam wyjdzie taniej.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Te kilkaset metrów to dokładniej określ. Bo jest różnica 200 czy 900.
Bmbr97
Stały użytkownik forum

U mnie będzie to około 300m ziemią i później jeszcze z 4/5m po elewacji budynku.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

No to trochę masz tego kopania. Zacznij szybko zanim ziemia zmarznie. :)
A co do tego czy to potem zakopiesz tam specjalny kabel doziemny, czy rurkę osłonową na wdmuchiwane włókno - to musisz ustalić to z operatorem.
Nie sugeruj się znajomym, bo operatorzy zmieniają i rozwijają technologie, więc to co było aktualne u znajomego wcale nie musi być obowiązujące u Ciebie.

Co do głębokości kopania to dla światłowodu jest ona bez znaczenia. Znaczenie ma aby ta głębokość dawała ochronę przed zerwaniem podczas jakichkolwiek prac ziemnych na drodze tego kabla. W jednym miejscu to może być 30 cm a w innym 1,5 metra. A swoją drogą to te 300 m to po Twoim terenie będzie biegło w całości?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jako rurkę osłonową polecam niebieską PE o wody zwykle używaną. Pilota do niej trzeba wciągnąć i potem typowy światłowód 1 modowy (uzgodnić z operatorem/dostawcą) 1 lub 2-4 włókna w zależności od potrzeb. Mam w ogrodzie wkopany tak światłowód na 15 może 20cm, głębiej nie potrzebowałem.

Jak będziesz kopał przez własne pole/ogród to będzie łatwo, jak przez sąsiadów czy gminny/miejski teren to papierologia będzie skomplikowana.

Raczej jesteś też skazany na router operatora bo ONT zwykle "nie da się/nie mamy".
Nie pomagam na PW!
Bmbr97
Stały użytkownik forum

@alias
Tak, po moim terenie. Po drodze mam podjazd z kostki oraz fundament ogrodzenia.
Firma chciała za to 6.5 tysiąca.
Myślę że można sporo zaoszczędzić

Dopiero robię rekonesans, kopanie będzie na wiosnę ;). Mam kolegę z mini koparką, pójdzie sprawnie. Jedynie będzie trzeba rozmontować podjazd przez środek i podkopać się pod ogrodzeniem
Awatar użytkownika
michcio123
Stały użytkownik forum

Post autor: michcio123 »

Do przebijania się pod podjazdem i pod tego typu miejscami doskonale sprawdza się myjka ciśnieniowa.
Huawei B618s-22d -- ZTE MF286D
Bmbr97
Stały użytkownik forum

michcio123 pisze: 2024-11-26, 08:27
Bez ściągania kostki itp? Zwykłą lancą do mycia?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nawet gdybym miał dołożyć 50m światłowodu nie kopałbym przez podjazd wyłożony kostką, w domu też można więcej niż kilka metrów położyć pamiętając o łagodnych łukach. Można gotowe odcinki kupić już z wtykami i przedłużyć białym światłowodem wewnątrz domu.
Nie pomagam na PW!
Bmbr97
Stały użytkownik forum

wojteks pisze: 2024-11-26, 20:11
Co w przypadku jak nie mam innej drogi :/ ?
Po prostu kabel musi pokonać podjazd w jakiś sposób. Taki układ działki
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Pozostaje przebić/przewiercić pod kostką i jej podbudową. Robiłbym co się da żeby kostki nie ruszać.

Pomysł z myjką nie jest zły. ale tu raczej nie lanca do mycia a wąż do udrażniania rur by działał dobrze. Ważne żeby rurę osłonową wprowadzić przez którą finalnie pójdzie światłowód. To oczywiście przy założeniu że tam nie ma kamieni bo przez kamienie będzie trudniej się przebić.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
michcio123
Stały użytkownik forum

Post autor: michcio123 »

Bmbr97 pisze: 2024-11-26, 10:57
michcio123 pisze: 2024-11-26, 08:27
Bez ściągania kostki itp? Zwykłą lancą do mycia?
Tak zwykłą lancą przebijałem się pod 4m wjazdem. 2m od jednej strony i 2 od drugiej.
Huawei B618s-22d -- ZTE MF286D
Natalia870730
Stały użytkownik forum

Post autor: Natalia870730 »

Cześć Wszystkim
Pozwolę się podpiąć
Otóż 9 grudnia będę mieć światłowód z firmy czajen wybrałam prędkość 250😁yuppi
Do tego czasu używać będę mobilny z ruterem huawei b818
Czy ten router można użyć do owego światłowodu czy odsprzedać A kupić inny router
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Zapewne dostaniez/kupisz router od operatora światłowodu. B818 do sprzedania raczej.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ