Cześć!
Mam do Was pytanie nad którym siedzę już dobrych kilka dni a mam na myśli system mesh do domu. W skrócie sytuacja wygląda u mnie tak.
Internet 5G od Play wraz z H352-381 wystawiony na maszcie na dachu i skrętka wciągnięta na strych. Na strychu działa obecnie Archer C6 V2 i do niego podłączony jest kablowo (6e) drugi Archer C6 V2 który znajduje się na parterze. Dom z poddaszem użytkowym i stropem monolitycznym i drewnianą konstrukcją pomiędzy poddaszem a strychem.
Stabilność działania tych routerów Tp-link jest dramatyczna i stąd pomysł na update sprzętu. Znalazłem np. Xiaomi Mesh System AX3000, TP-Link DECO X50 Mesh WiFi , Mercusys Halo H70X Mesh WiFi czy jesteście w stanie coś podpowiedzieć w którym kierunku iść ? Z wymagań jakie mam to przewodowa łączność pomiędzy urządzeniami, min 3 porty (wejście z H352-381, serwer NAS, komunikacja z drugim urządzeniem). Światłowód i cywilizowane prędkości neta u mnie na wsi to perspektywa pewnie X lat tak więc
Pozdrawiam Marcin
Mesh do domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Mesh do domu
Nie potrzebujesz żadnego mesha, tylko router i access point albo 2 routery z których 1 będzie pracował jako access point.
U siebie mam jako access pointy Xiaomi AX3000T (może również pracować jako router). Działają pod kontrolą OpenWRT i nic się z nimi nie dzieje od dłuższego czasu. Po WiFi 5 Ghz (kanał o szerokości 80 MHz) wyciągają 700-800 Mbps, ale nie mam żadnych innych sieci w okolicy.
Jeśli nie chcesz się bawić we wgrywanie OpenWRT możesz spróbować coś z Cudy np. WR3000. Choć chyba jest dostępny już nowszy model WR3000S (ma więcej pamięci flash).
U siebie mam jako access pointy Xiaomi AX3000T (może również pracować jako router). Działają pod kontrolą OpenWRT i nic się z nimi nie dzieje od dłuższego czasu. Po WiFi 5 Ghz (kanał o szerokości 80 MHz) wyciągają 700-800 Mbps, ale nie mam żadnych innych sieci w okolicy.
Jeśli nie chcesz się bawić we wgrywanie OpenWRT możesz spróbować coś z Cudy np. WR3000. Choć chyba jest dostępny już nowszy model WR3000S (ma więcej pamięci flash).
-
- Guru bezprzewodowy
Budzetowe z TP-LINKA to Mercusys, cenowo atrakcyjne, odpowiednikiem DECO X50 jest Halo H80X, instalacja prosta. Bardzo dobra relacja cena do możliwości, spinasz kablem , konfiguracja w aplikacji. Jakie masz osiagi na tym H352-381 w Play?
-
- Początkujący użytkownik forum
Co do rozwiązania mesh to może i racja nie ma co kombinować.
Zamówiłem właśnie WR3000 -zobaczymy jak to będzie działać. Dzięki!
Jakie masz osiagi na tym H352-381 w Play?
To różnie.... mam BTS-a Play w linii prostej ok 2km i widzę go pięknie bo na linii nie ma nawet drzew tylko ze problem jest z pasmami na nim. Jak podpinam się kablowo do C6 to mam pobieranie do 200Mbps i wysyłanie do 100Mbps po WiFi na teraz siedząc dosłownie 3m od C6 25/44... korzystam z MSI AX1800 więc wydaje mi się karta nie jest lejkiem. Jak wyjdę na taras to na A55 5G 150-120Mbps routery w domu są wąskim gardłem.
Zamówiłem właśnie WR3000 -zobaczymy jak to będzie działać. Dzięki!
Jakie masz osiagi na tym H352-381 w Play?
To różnie.... mam BTS-a Play w linii prostej ok 2km i widzę go pięknie bo na linii nie ma nawet drzew tylko ze problem jest z pasmami na nim. Jak podpinam się kablowo do C6 to mam pobieranie do 200Mbps i wysyłanie do 100Mbps po WiFi na teraz siedząc dosłownie 3m od C6 25/44... korzystam z MSI AX1800 więc wydaje mi się karta nie jest lejkiem. Jak wyjdę na taras to na A55 5G 150-120Mbps routery w domu są wąskim gardłem.
-
- Guru bezprzewodowy
A co tu kombinować, to jest proste jak konstrukcja cepa TP-link/Mercusys mają backhaul po Ethernet wiec po ich spięciu i ustawieniu masz sieć z roamingiem lokalnym, a co do połaczenia w PLAY to za mało danych na ten temat .