Fiber Media Lublin prośba o opinie

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bartex03
Specjalista bezprzewodowy-senior

Fiber Media Lublin prośba o opinie

Post autor: bartex03 »

Panowie i Panie

Nadszedł ten czas,że po 20 latach zbliża się termin aktywacji światłowodu. Termin aktywacji sieci mam wyznaczony na październik 2022.

Już zaczynają przychodzić przedstawiciele handlowi. Jestem dość "cieżkim klientem", ponieważ wiem czego chcę i o co pytać

Mam pytanie do użytkowników operatora Fiber Media Lublin. Jak działa ta sieć, jest stabilnie i powtarzalnie, jakie wrażenia ?

Interesuje mnie pakiet 300/300

Pozdrawiam
buczi
Początkujący użytkownik forum

Re: Fiber Media Lublin prośba o opinie

Post autor: buczi »

Wybacz, że po dwóch latach, ale może inni będą widzieć ten wpis i się zdecydują na internet od Fiber Media.
Przed założeniem światłogodów poświęciłem trochę czasu na poczytanie regulaminów itp i wszędzie są jakieś ograniczenia.
Prędkość minimalna, maksymalna, zwykle dostępna i kaplica ;) Niby bierzesz 600, a masz do 600/60, a tak w sumie to jak 100/10 będzie to też wszystko w ramach regulaminu ;)

I znalazłem ofertę Fiber Media, trochę ryzyko było jak nie ma kto Ci swojej opinii powiedzieć na temat firmy o której mało kto słyszał.
Na duży plus jest to, że na ich stronie można było i nadal można sprawdzić z jedno miesięcznym oraz dwu miesięcznym wyprzedzeniem, które miejscowości i adresy zostaną podłączone światłowodem.
Wybrałem ofertę 1000/1000 (dodatkowo publiczne IP, gdzie u innych prywatnie nie dostaniesz + zamówili mi router mikrotika taki jaki chciałem w dobrej cenie) i w sumie szok ;) Można się dogadać, dowiedzieć, pożartować i zawrzeć umowę na usługi internetu, które działają tak jak zostały przedstawione.

No dobra, minus taki, że na początku w speedtescie do ich serwera miałem poniżej 3ms pingu, obecnie 5ms ;)
Dla graczy jeżeli chodzi o Geforce Now to do serwera w Warszawie jest stabilne 10ms i mały jiter także korzystający z tej usługi będą zadowoleni ;)

Podsumowując, mija trzeci rok z korzystania ich usług internetowych i na pytanie: "Czy poleciłbyś usługi internetowe od Fiber Media?" i miał skalę oceny od 1 do 10 to opowiedziałbym. "Zdecydowanie tak" 9/10 bo idealnie nigdy nie może być ;)

Screenshot z domowego homelaba i apki postawionej w dockerze Speedtest Tracker
Obrazek
Paweł8V8
Początkujący użytkownik forum

Re: Fiber Media Lublin prośba o opinie

Post autor: Paweł8V8 »

Cześć!

Fiber Media to bardzo stabilna sieć, przynajmniej u mnie w Lublinie. Od kiedy mam światłowód 300/300, to zero problemów z zasięgiem i pingiem. Jeśli chodzi o prędkość, to na każdym urządzeniu trzyma równą wartość. Kilka razy robiłem testy i wynik zawsze był bliski 300mb/s. Można liczyć na to, że nie będzie jak z kablówką, gdzie często coś siada.

Ale pamiętaj, że zależy to też od okolicy. Są miejsca, gdzie jest super, a w innych mogą występować jakieś zakłócenia. No i jeśli nie masz jeszcze routera, to warto zainwestować w dobry sprzęt, bo to naprawdę ma znaczenie.

Co do wsparcia – mam doświadczenia z ich pomocą techniczną, i generalnie szybko ogarniają temat. Wiadomo, czasem trzeba poczekać, ale jest ok. Wcześniej miałem orange i tam pomoc techniczna to, było jakieś nieporozumienie. Więc ogólnie – polecam.
ODPOWIEDZ