Jaki router 5G z anteną zewętrzną wybrać

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Elmaly
Początkujący użytkownik forum

Jaki router 5G z anteną zewętrzną wybrać

Post autor: Elmaly »

Stoję przed wyborem routera do domu - chciałem opcję od razu z 5G. Ze względu na jakość sygnału , muszę użyć anteny zewnętrznej. Myślałem o zakupie Cudy P5 AX300 ze względu na gniazda antenowe, ale nie jestem pewien jaką antenę wybrać i czy ten router to dobry wybór czy lepiej zdecydować się na coś innego. Optymalnie byłoby mi antenę zainstalować na strychu - czy to dobry pomysł czy koniecznie musi być na zewnątrz ? Abonament mam w Orange.

Obrazek
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router 5G z anteną zewętrzną wybrać

Post autor: Mig25 »

W cenie nowego Cudy P5 można znaleźć coś zewnętrznego , np MC889 + T5400 , albo jeszcze taniej H352-381 kupując bezpośrednio od Plusa ( nie na umowę) , wiec ten router nie ma sensu z jego ceną , i jeszcze dokładać anteny zewnętrzne to już w ogóle ...
Elmaly

Jestem laikiem w temacie i założyłem że antena kierunkowa będzie bardziej skuteczna niż zestaw modem zewnętrzny ZTE (kwestia montażu pod dachem, na strychu - najłatwiej i najwygodniej mi to zrobić). Co do samego kosztu anteny - nie za bardzo wiem jaki on jest.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na jakim strychu, przecież ty praktycznie nie masz zasiegu Orange u siebie wewnątrz bo rozumiem ze testy na telefonie wykonane w domu. Słaby sygnał na zasiegowym LTE800 z 1 sektora w Kijach-Stawiany, na LTE1800/2100 szczatki zasiegu brak na LTE2600. Obice z 3 sektora na LTE800 jeszcze grzej niz z Kijów. Stacje z agregacja kompletu 4 /5 pasm LTE, na 2100MHz w DSS z LTE2100 działa pseudo 5G2100 N1.
Dlaczego Orange a nie T-mobile jak chcesz mieć 5G.
Pomysł na cudo z 4 antenami zew. poroniony a dlaczego pisałem setki razy. A zaczyna się od podania lokalizacji choć po testach domyślam się gdzie chcesz korzystać z mobilnego. Lokalizacja nie jest łatwa, widać to po SINR i konfiguracji sektorów na BTS-ach, bogactwo nie zawsze popłaca.
Elmaly

Lokalizacja to Włoszczowice, testy dokładnie z tel. W domu. Nie mam opcji zmiany operatora - przenoszę tylko router z innej lokalizacji, mam umowę z Orange. - teraz mam Huawei B525 ale nie daj rady. Spróbuję w takim razie ogarnąć MC889 + T5400 z instalacją na dachu.
ODPOWIEDZ