Jak skonfigurować sieć EasyMesh z routerami TP-Link i T-Mobile?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
psychoderyna
Początkujący użytkownik forum

Jak skonfigurować sieć EasyMesh z routerami TP-Link i T-Mobile?

Post autor: psychoderyna »

Prośba o pomoc.
W domu mam już router w piwnicy Router TP-Link Archer C6 (AX1500), który obsługuje EasyMesch.
Podpisałem umowę z T-Mobile na internet 300Mb/s z routerem i antena zawenetrzna Router WNC T-Mobile 5G ODU/IDU, który miał obsługiwać EasyMash. Dodatkowo w ramach tego, żeby mieć w domu (dom piętrowy z piwnicą) jedną sieć dokupiłem Router Tp-Link Archer AX55 Pro (AX3000).
Planowo Archer C6 po kablu miał zostać w piwnicy, Archer AX55 na parterze a T-Mobile WNC na piętrze jako główny router. Niestety jak się okazuje to router T-Mobile chyba jest znacznie okrojony, bo nie ma w nim nic z opcji EasyMesh. Mam problem teraz spiąć to w jedną sieć.
Czy sensownym wyjściem będzie dokupić Archer AX55 i wywalić ten router z T-Mobile, a następnie z AX55 zrobić główny router i spiąć go w siec EasyMesh z routerem AX55 który juz mam na parterze?
Czy Archer C6 po kablu również stworzy jedną sieć ?
Zależy mi aby główny router na piętrze miał dużą funkcjonalność pozostałe routery jak na parterze i w piwnicy jedynie zasięg z uwagi na grube mury.

Mogę też AX55 który juz mam z parteru przenieść na piętro zrobić głównym a na parter kupić coś tańszego z wifi6 ale z dobrym zasięgiem i abym mogł wszystkie kondygnacje spiać w jedną sieć.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak skonfigurować sieć EasyMesh z routerami TP-Link i T-Mobile?

Post autor: wojteks »

Zepnij routery odpowiednio skonfigurowane kablem ethernet, do tego żaden "mesh" nie jest potrzebny.
Nie pomagam na PW!
psychoderyna

wojteks pisze: 2025-01-10, 20:13 Zepnij routery odpowiednio skonfigurowane kablem ethernet, do tego żaden "mesh" nie jest potrzebny.
Nie wiele mi to mówi.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

AX55 PRO i AX55 sa zgodne z Easy Mesh https://www.tp-link.com/pl/easymesh/product-list/, konfiguracja przez WebUI, backhaul czyli łacze dosyłowe przez Ethernet , WiFi lub w trybie mioeszanym, obsługuje protokól k,v, r czyli szybki roaming wewnętrzny.
psychoderyna

Rozwiązałem problem tak, że wywaliłem router z t-mobile, bo i tak jest mega okrojony. Teraz jak główny router pracuje AX55PPro, do niego dokupię coś taniego na piętro i do piwnicy, żeby stworzyć jedną sieć w ramach EasyMash.

Mam tylko problem matek.
Z podanej przez ciebie listy wszystkie routery mają EasyMash?
Bo patrząc na podgląd (emulator https://www.tp-link.com/pl/support/emulator/) w emulatorze niektóre routery z tej listy mają OneMash w opcjach, a nie EasyMash.
A nie ukrywam, że do piwnicy i na piętro nie jest mi potrzebny nie wiadomo jaki router. Ma mieć tylko zasięg, bo głównie będzie obsługiwał urządzenia SmartHome i kamery, no i dostęp do przeglądania stron.
matek451
Guru bezprzewodowy

OneMesh jest kompatybilny z Easy Mesh, tylko DECO nie są a co do zakupu to masz kilka tańszych, z AX1800 i GE.
psychoderyna

matek451 pisze: 2025-01-13, 20:22 OneMesh jest kompatybilny z Easy Mesh, tylko DECO nie są a co do zakupu to masz kilka tańszych, z AX1800 i GE.
Niestety nie do końca, mam Archer C6, który ma OneMash i za cholerę nie widzi go AX55 Pro, czy sparując przez WPS czy po kablu.
matek451
Guru bezprzewodowy

C6 jest kompatybilny od wersji v4, masz linka ze zgodnymi wiec łatwo wybrać coś dla siebie. C6 v2 i C6 v4 to sprzetowo zupełnie inne routery, Qualcomm i Mediatek.
psychoderyna

Czyli obojętnie który router z tej listy mogę spokojnie wybrać.
Bo sugerowałem się tym emulatorem a tam ja wejdziesz to połowę tych routerów w emulatorze.ma.OneMash a nie EasyMash i to mnie zmyliło.
ODPOWIEDZ