Odbiornik na dachu + światłowód

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ozzi91
Początkujący użytkownik forum

Odbiornik na dachu + światłowód

Post autor: ozzi91 »

Hej,
totalnie nie wiem o czym będę mówił, więc proszę was o ile macie takie chęci o prostowanie moich bzdur :P

Mieszkam na odludziu gdzie nie ma światłowodu, używam neta LTE.
Lokalny provider internetu był dzisiaj u mnie by zaproponować, że mogą umieścić jakieś tam urządzenie na kominie które będzie się łączyć z ich urządzeniem gdzieś tam dalej i od tego urządzenia światłowód światłowód poleciałby do innych mieszkańców (około 20 domów) dalej po słupach elektrycznych. Póki co nie mogą podłączyć światłowodu inaczej ze względu na problemy z PKP. Wspomniał też, że urządzenie miało by swój akumulator, jakiś tam zasilacz i pobierałoby jakieś tam 10W max prądu. Wspomniał tez że gdzieś tam na domu mają urządzenia o mocy 1kW i dają jakieś 800zł ale to już pewnie na czysto po odjęciu kosztów prądu.

Czy mam się czego obawiać? Przy 20 domach jakiej kwoty na miesiąc powinienem oczekiwać? Mógłby mi ktoś nakreślić co poczytać na ten temat?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Odbiornik na dachu + światłowód

Post autor: Mig25 »

Chyba chcą na Twoim domu zamontować radiolinię , i od Ciebie pociągnąć internet do sąsiadów ( i z pewnością do Ciebie).
Obawiać , to zależy czego . Samej technologi raczej nie ( chyba ,że jesteś anyt5G , czy coś w tym stylu). Tym ,że będziesz mieć coś ponad komin , i ew ściągać pioruny ... No jakaś szansa na to jest. Czy będzie szpecić budynek.. No i sama umowa to pozostała kwestia ( nie wiem , że nie będziesz mógł tego przestawić , że odpowiadasz za to jak wichura Ci to porwie itp. to osobna sprawa).
ozzi91

Post autor: ozzi91 »

Anty 5g nie jestem :P Szpecenie mi nie groźne też. Została do ogarnięcia kwestia finansów, ile powinienem rozsądnie wziąć za to pieniedzy?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Im więcej weźmiesz tym drożej będą płacić Twoi sąsiedzi:)
Paweł8V8

Post autor: Paweł8V8 »

No dobra, jeśli chodzi o to urządzenie, to brzmi to trochę jak sieć Wi-Fi dla całej wioski, czyli coś w stylu mikro-projektu związanego z LTE i rozsyłaniem internetu. Jeżeli nie ma światłowodu, to taki setup może faktycznie rozwiązać problem. Zasilanie akumulatorowe na 10W też nie brzmi jak coś, co będzie ci wieszało konto za prąd. Co do kosztów, to będzie zależało od tego, jak operator zamierza podzielić się kosztami. Może to wyjść ok, ale zawsze warto dokładnie zapytać o szczegóły - czy będzie umowa, co w przypadku awarii, jak długo to będzie działało. Jeżeli to tylko udostępnianie internetu, to pewnie miesięcznie nie będzie drogo, ale nie wiem jak ten operator to widzi.

Tak czy inaczej, masz rację, żeby się zastanowić. To też może być fajna okazja, żeby w końcu mieć neta z wyższymi prędkościami, a przy 20 domach możecie trochę podzielić koszty, no ale w sumie nie znam dokładnych kwot. Popytaj i sprawdź opinie na temat tej firmy, żeby mieć pewność, że to nie jest jakiś podpucha :cfaniak:
ODPOWIEDZ