Repeater GSM

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wireless
Początkujący użytkownik forum

Repeater GSM

Post autor: wireless »

Witam.
Czy ktoś z Forumowiczów miał może doświadczenie w użytkowaniu tego oto wzmacniacza sygnału GSM: http://telkob.inkontrahent.pl/index.php ... 0&rg=0&sg=
?
Potrzebuję wzmocnić sygnał na działce i te urządzenie byłoby idealne (za tą cenę) na moje potrzeby, jednak chciałbym poznać opinie ewentualnych uzytkowników tego repeater'a. Zastanawiam się również jakiego typu są złącza pomiędzy dookolną anteną zewnętrzną, a repeaterem, ponieważ chciałbym zastosować kierunkową antenę ATK 10 którą już użytkuję i która zapewnia mi wzmocnienie sygnału do maksymalnego poziomu. Tą antenę mam wyposażoną w kabel ze złączem FME.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Repeater GSM

Post autor: Jaco »

W moim zakładzie pracy jest coś takiego i na obszarze w kwadracie 300m na 300m spisuje się pierwszorzędnie.Sprawdź dokładnie na jakim paśmie masz u siebie zasięg aby nie było że ten który kupisz ma 900MHz a twój operator nadaje na 1800 MHz czy 1900 MHz.
wireless

Post autor: wireless »

Dziękuję za odpowiedź!
BTS z którego korzystam pracuje na 900 MHz tak jak i ten repeater. Czy wiesz coś na temat typu złącz użytych w AT-400?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

wireless pisze:Czy wiesz coś na temat typu złącz użytych w AT-400?
Niestety ale tu już ci nie pomogę.Myślę że nie będziesz miał problemu z podłączeniem tego urządzenia.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wireless pisze:Czy wiesz coś na temat typu złącz użytych w AT-400?
Na 99% ma wtyk FME - to standard w takich urządzeniach
azadroga

Post autor: azadroga »

Posiadam ten model repeatera (AT-400), więc dla ogólnej wiadomości wszystkich zainteresowanych tym sprzętem podaję dane, które mogą być użyteczne. Wyjście z repeatera jest typu N żeńskie, a antena zewnętrzna ma sma męskie. Łączy je kabel, który ma 2x wtyk N. Połączenie kabla z anteną jest za pomocą konektora sma/N na uchwycie do mocowania.
Awatar użytkownika
Bouli

Post autor: Bouli »

Pozwolę sobie odgrzać kotleta.
Czy repeater rzeczywiście się sprawdza?
W domu mam potwornie słaby zasięg i fajnie by było go wzmocnić.
Mam dom parterowy z użytkowym poddaszem o zabudowie około 80m2 i myślałem nad AT-400 lub AT-500. Czy jak zainstaluje AT-400 na górze to na dole też mi będzie łapał zasięg? Czy raczej muszę kupić mocniejszy i kombinować w tę stronę?
Czy ktoś testował repeater 3G na 2100Mhz? W sumie to od AT-500 nie jest już dużo droższy więc może warto zainwestować i mieć porządny zasięg choć z drugiej strony potrzebuje tylko do telefonów bo mam WiFi.
Z góry dzięki za pomoc
azadroga

Post autor: azadroga »

Repeater AT-400 po zainstalowaniu u matuli, która ma słaby zasięg orange, faktycznie wzmocnił sygnał w komórce. Trzeba jednak złapać dość silny sygnał na wejściu i co ważne odpowiednio ustawić antenę na wyjściu by w całym mieszkaniu można było bez problemów łapać zasięg bez jakichkolwiek problemów (nie jak opisuje producent złapać na wejściu w "miarę" albo "minimalny" sygnał). Przynajmniej w moim przypadku ważne było ustawienie anten wejściowej oraz wyjściowej (nawet bardziej wyjściowej), ale to być może w moim przypadku. Teraz bez problemów dzwonię do matki przynajmniej 1-2 razy w tygodniu (co wcześniej stanowiło loterię), chociaż nie uzyskałem wówczas optymalnego ustawienia sygnału- brak czasu gdyż montowałem przed samym wyjazdem. Skoro telefon spisywał się dobrze to również internet w EDGE musi działać przy takim repeaterze równie dobrze- nie sprawdzałem gdyż w moim wypadku u siebie w okolicach Tychów na śląsku przy pełnym zasięgu HSDPA orange ciągnie 20- 30 kb.
ODPOWIEDZ