netgear wgr614 - problem z routerem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
netgear wgr614 - problem z routerem
hej, jeśli chodzi o router i problemy z jego konfiguracją to jestem kompletną laiczką, no ale jakiś czas sobie spokojnie działał, a teraz nagle bez powodu w ciągu nocy coś sie musiało pochrzanić, bo niby pisze że internet dociera do mnie i przy znaczku Wireless Network Connection w połączeniach sieciowych mam to zielone oznaczenie ze mam neta, ale na kablu jest czerwony krzyżyk i pisze ze brak połączenia z zaporą. i jeszcze gdzieś jest napisane że sieć nie przydzieliła jakichś numerów temu komputerowi czy coś, ale nie umiem tego ponownie znaleźć.. szukałam już wszędzie o co z tym chodzi, ale nic nie znalazłam dlatego pisze o tym tutaj, na razie wpięłam kabel prosto do kompa i jest git, net chodzi, ale chciałabym znów łączyć sie przez router bo tak wygodniej. dzwoniłam do kumpla, i powiedział ze to problem z routerem bo on ma taki sam ale na innym systemie, na viscie (ja mam XP), i ze muszę jakoś zmusić router do pobrania jakichś nowych numerów czy coś, ale nie umiał mi dokładnie pomóc, wiec..... plisss help 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: netgear wgr614 - problem z routerem
Napisz na poczatek:
- co to za dostawca neta
- wrzuc moze rezultat polecenia "ipconfig /all" z windowsa (start->uruchom->"cmd"[enter])
- i jeszcze screen zakladki status z routera
- co to za dostawca neta
- wrzuc moze rezultat polecenia "ipconfig /all" z windowsa (start->uruchom->"cmd"[enter])
- i jeszcze screen zakladki status z routera

-
dostawca neta: connecta - dzwoniłam do nich na początku, to mi powiedzieli że z ich strony wszystko gra i net do mnie dociera.
załączam rezultat ipgonfig/all
a to ostatnie to nie wiem gdzie znaleźć... ^^'
załączam rezultat ipgonfig/all
a to ostatnie to nie wiem gdzie znaleźć... ^^'
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Musisz zalogowac sie na router i tam poszukac a nastepnie zrobic Print Screen. Sama rozumiesz, ze na odleglosc bez podstawowych informacji nie bardzo da sie cos poradzicmagda.kaz pisze:a to ostatnie to nie wiem gdzie znaleźć... ^^'

-
no pewnie ze rozumiem, gorzej jak nie mam pojęcia jakie nastawiłam kiedyś z bratem hasło na to <draństwo>...
co gorsza on tez nie pamięta, boshe czuje sie jak kompletne blondynka...
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-19, 13:37 ]
Poprawiłem wyraz oznaczony cenzurą.
co gorsza on tez nie pamięta, boshe czuje sie jak kompletne blondynka...
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-19, 13:37 ]
Poprawiłem wyraz oznaczony cenzurą.
Ostatnio zmieniony 2008-02-19, 13:36 przez magda.kaz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale nie ma sie co wyzywac od blondynek
tylko zresetowac router.
Tylko wtedy trzeba wiedziec czego mniej wiecej oczekuje twoj operator - z tego co mowisz najpewniej adres IP dostajesz automatycznie, wymagany natomiast pewnie bedzie klon adresu MAC.

Tylko wtedy trzeba wiedziec czego mniej wiecej oczekuje twoj operator - z tego co mowisz najpewniej adres IP dostajesz automatycznie, wymagany natomiast pewnie bedzie klon adresu MAC.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Moja rada będzie taka, żeby na chwilę wyłączyć router z zasilania, czyli na jakąś minutę. Może być tak, że coś się w nim zwiesiło i dlatego działa tak jak działa. A taki restarcik może mu pomoże
[ Dodano: 2008-02-19, 13:33 ]
Jo_gurt, widzę ubiegł mnie chwilkę

[ Dodano: 2008-02-19, 13:33 ]
Jo_gurt, widzę ubiegł mnie chwilkę

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
dobra, więc może i zresetuję to g*** i w jakiś pokrętny sposób samo sobie poznajduje co mu trzeba żeby się połączyć z netem... powiedzcie mi jeszcze tylko gdzie MACa znajdę bo nie pamiętam, a lepiej go cobie chyba zapisać czy cuś.. 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Masz w tym zalaczniku, ktory wrzucilas wczesniej. MAC = Adres fizyczny, sa dwa - jeden od kabelka drugi od WiFimagda.kaz pisze:powiedzcie mi jeszcze tylko gdzie MACa znajdę bo nie pamiętam
-
a tak z ciekawości - dlaczego akurat na około minutkę? żeby wypruł sie całkiem z prądu i na pewno wszystko zapomniał, czy jak..? ;pBliSki pisze:Moja rada będzie taka, żeby na chwilę wyłączyć router z zasilania, czyli na jakąś minutę.
próbuję ,zobaczymy czy zadziała ^^
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dokladnie takmagda.kaz pisze:żeby wypruł sie całkiem z prądu i na pewno wszystko zapomniał, czy jak..? ;p

-
cool, jak na blondynkę chyba jednak nie jestem aż tak całkiem beznadziejnie głupia i coś tam wiem
no i pomogło. wyłączyłam dziada na kilka minut i załapał. i dobrze
szczerze mówiąc na początku przyszło mi do głowy odłączyć mu prąd i nawet to zrobiłam, ale tylko na chwile, 2-3 sekundy, widocznie za krótko..
no ale cóż.. myślałam ze to już nie te czasy że robisz off on off on i wszystko działa
a tu proszę - metoda żywcem jak do kompa typu commodore 64 i pach - działa, jestem trochę w szoku, sądziłam ze to będzie bardziej skomplikowane, albo chociaż logiczne, a tu czysty techniczny haczyk... ^^
no ale dzięki za pomoc
pozdrowionka

no i pomogło. wyłączyłam dziada na kilka minut i załapał. i dobrze

szczerze mówiąc na początku przyszło mi do głowy odłączyć mu prąd i nawet to zrobiłam, ale tylko na chwile, 2-3 sekundy, widocznie za krótko..

no ale dzięki za pomoc

pozdrowionka

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
No i supermagda.kaz pisze:no i pomogło. wyłączyłam dziada na kilka minut i załapał. i dobrze

Za krótko.magda.kaz pisze:ale tylko na chwile, 2-3 sekundy
Niestety routery potrafią się czasami zawiesić i takie jest na nie lekarstwo. Niektórzy montują nawet wyłączniki specjalne automatyczne, które robią reset raz na dobę powiedzmy o 5 rano.magda.kaz pisze:myślałam ze to już nie te czasy że robisz off on off on i wszystko działa
Pozdr, (R) BliSki. (tm)