Więc tak:
mam prostą sieć lan: internet wchodzi do domu do zwykłego przewodowego huba (192.168.0.1 ) dalej rozdziela się na 2 kompy (...2 i ...3) komp z ip z końcówką 3 ma 2 karty sieciowe (odbiorczą z huba 192.168.0.3 i wifi 192.168.1.1) poprzez wifi przekazuje net na laptopa (192.168.1.2)
graficznie:
192.168.0.1 ------- 192.168.0.3/192.168.1.1 --------- 192.168.1.2
^^HUB^^^\--------192.168.0.2 (ten z drukarką)
mam nadzieję, że dosyć jasno opisałem, jedźmy dalej:
komp który ma 2 sieciówki może udostępniać i pobierać pliki zarówno z kompa ...0.2 jak i ...1.2 - obie grupy robocze nazwałem DOM
chciałbym mieć możliwość połączenia z kompa ...1.2 do ...0.2, a konkretnie korzystać z udostępnionej drukarki na ...0.2
próbowałem na tym pośrednim kompie udostępnić drukarkę, którą wcześniej udostępniłem z pierwszego kompa ale windows nie zgadza się na taki numer.
Ma ktoś jakiś pomysł ??
P.S jeśli to nie ten dział to proszę o przeniesienie, ale mam wifi i tylko ten mi pasował
Jak połączyć 2 sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak połączyć 2 sieci
Moze cos wiecej o tym urzadzeniu? Huby nie maja adresow IP, wiec hub to pewnie nie jestyoyo pisze:do domu do zwykłego przewodowego huba (192.168.0.1 )

Probowales wlaczyc NetBIOS na TCP/IP?
Ewentualnie rozwiazaniem moglby byc jakis routing, ale nie jestem pewny czy windowsowy NetBIOS by z tym wspolpracowal

-
- Stały użytkownik forum
no tak bo to router
(nie wiem czemu napisałem że hub) - kupiłem to od porvidera, ma swój własny ip i nie mam do tego dostępu jeśli chodzi o konfigurację, raz zresetowałem i musiałem z tym jechać do firmy i zapłacić za nowe ustawianie.
drukarka to stary canon i nie ma opcji bezpośredniego podłączenia do sieci
netbiosem nigdy się nie bawiłem
zastanawiam się czy w ogóle windows który udostępnia mi internet jest w stanie przekierować mnie do tej drugiej sieci ??
chodzi mi głównie o drukowanie - może da się jakoś sklonować tą drukarkę abym mógł ją dalej udostępnić...

drukarka to stary canon i nie ma opcji bezpośredniego podłączenia do sieci
netbiosem nigdy się nie bawiłem
zastanawiam się czy w ogóle windows który udostępnia mi internet jest w stanie przekierować mnie do tej drugiej sieci ??
chodzi mi głównie o drukowanie - może da się jakoś sklonować tą drukarkę abym mógł ją dalej udostępnić...
-
- Stały użytkownik forum
olejmy ten temat - kupię jakiś router wifi czy coś i wszystkie kompy będą równolegle
http://gersimi.yoyo.pl/phpBB3/ - forum nauki języka angielskiego i niemieckiego
http://gersimi.yoyo.pl - Twój partner w nauczaniu języków
http://gersimi.yoyo.pl - Twój partner w nauczaniu języków
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Temat ciezki przyznam
Ja osobiscie musialbym sam sprawdzac metoda prob i bledow, stad brak odpowiedzi