Konfiguracja 2 routerow w sieci WAN

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomalla
Użytkownik forum

Konfiguracja 2 routerow w sieci WAN

Post autor: tomalla »

Witam, posiadam 2 routery linksys z tomato 1.13

Jeden z nich jest 300km ode mnie :P (nazwijmy do PILA)
a drugi u mnie w domu (nazwa DOM)

Oba maja dostep do internetu, oraz poprawnie skonfigurowany LAN.

Pracuje u 2 roznych dostawcow internetu.

Chce spiac te dwa routery, aby polaczyc te 2 sieci lokalne przez internet. Czy jest to mozliwe i jak? Domyslam sie ze routing bedzie, ale co i jak skonfigurowac??
Jezeli ktos czuje sie na silach, udostepnie adresy IP aby latwiej i szybciej skonfigurowac to u mnie.

Pozdrawiam

PS.
Poki co polaczylem sobie komputery przez hamachi... ale wolalbym bez tego programu to miec zrobione :P

:klnie: :czyta:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja 2 routerow w sieci WAN

Post autor: Jo_gurt »

Kurczę, temat powracający wielokrotnie na forum, ale rozwiązania jeszcze nie widziałem :)
Połączyć lokalne sieci to chodzi ci o widoczność otoczenia sieciowego i takie tam?
tomalla
Użytkownik forum

Post autor: tomalla »

dokladnie. Rowniez nie widzialem rozwiazania wiec odswiezam mocno temat. To z pewnoscia ulatwi zycie sporej liczbie adminow.
Caly czas proboje metoda prob i bledow. Ale jak ktos ma rozwiazanie, to prosze o publikacje.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

tomalla pisze:Ale jak ktos ma rozwiazanie, to prosze o publikacje.
Przyznam, że sam z chęcią zobaczyłbym rozwiązanie. Niestety w tym momencie posiadany sprzęt mi nie pozwala na testy, ale w końcu sobie sprawię jakiś drugi router i pogadamy inaczej ;)
ODPOWIEDZ