Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Odnośnie mojego problemu - to była moja wina. Wyłączyłem jedną z usług systemowych i dla tego miałem problem, żeby utworzyć połączenia RAS.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To bardzo dobra wiadomość, że TNI także i pod Win8 działa poprawnie.
Krzysztof
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Nawet więcej niż bardzo dobra.Chris-Kr pisze:To bardzo dobra wiadomość, że TNI także i pod Win8 działa poprawnie.
To genialna wiadomość.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Potwierdzam, testowane na Huawei E398 i Win 8 64bit
Działa bardzo płynnie po za karta CP gdzie można wybierać pasmo miedzy UMTS 900/2100 bo tam zawsze są jakieś zgrzyty z tym operatorem i wyborem pasma.
Działa bardzo płynnie po za karta CP gdzie można wybierać pasmo miedzy UMTS 900/2100 bo tam zawsze są jakieś zgrzyty z tym operatorem i wyborem pasma.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam. Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi.
Mój sprzęt Windows 7 64 bit, modem Huawei E372 i Top_NetInfo 3.65
Zgodnie z instrukcją z działu FAQ skonfigurowałem program, poprawnie łączy z internetem, mam tylko 1 uciążliwy problem.
Po wyłączeniu komputera i włączeniu komputera gdy otworzę program Top_NetInfo opcja USTAWIENIA ->>KOMUNIKACJA AT U PIN odznaczony jest ptaszek przy KOMUNIKACJA AT a bez tego mam błąd, nie łączy z Internetem. Gdy zaznaczę ptaszka, potem kliknę ZAMKNIJ i POŁĄCZ to podaje pin i łączy z netem. Nie wiem czemu po wyłączenie komputera zaznaczenie znika.
Błąd jaki otrzymuję:
---------------------------
Uwaga!
Nie udało się otworzyć portu - modemu (Ustawienia -> AT i PIN -> Port do komunikacji...),
wybrano niewłaściwy lub jest używany przez inny program.
Jeżeli ustawiono to nie zadziałają:
1. Zainicjuj modem przed wybraniem połączenia.
2. Użyj PIN.
3. Wymuszanie GPRS/UMTS.
4. Poziom sygnału
5. BTS
6. Inne moduły związane z komunikacją AT
OK
Proszę o podpowiedź.
Mariusz
Mój sprzęt Windows 7 64 bit, modem Huawei E372 i Top_NetInfo 3.65
Zgodnie z instrukcją z działu FAQ skonfigurowałem program, poprawnie łączy z internetem, mam tylko 1 uciążliwy problem.
Po wyłączeniu komputera i włączeniu komputera gdy otworzę program Top_NetInfo opcja USTAWIENIA ->>KOMUNIKACJA AT U PIN odznaczony jest ptaszek przy KOMUNIKACJA AT a bez tego mam błąd, nie łączy z Internetem. Gdy zaznaczę ptaszka, potem kliknę ZAMKNIJ i POŁĄCZ to podaje pin i łączy z netem. Nie wiem czemu po wyłączenie komputera zaznaczenie znika.
Błąd jaki otrzymuję:
Uwaga!
Nie udało się otworzyć portu - modemu (Ustawienia -> AT i PIN -> Port do komunikacji...),
wybrano niewłaściwy lub jest używany przez inny program.
Jeżeli ustawiono to nie zadziałają:
1. Zainicjuj modem przed wybraniem połączenia.
2. Użyj PIN.
3. Wymuszanie GPRS/UMTS.
4. Poziom sygnału
5. BTS
6. Inne moduły związane z komunikacją AT
OK
Proszę o podpowiedź.
Mariusz
-
- Mistrz bezprzewodowy
W tle nie włącza się jakaś inna aplikacja od modemu?
-
Nie nie włącza się żadna aplikacja w tle. W systemie tylko czyste stery od Huaweia, autorun z mobil partnerem zablokowany.
Wszystko działa prawidłowo tylko męczące jest ciągłe klikanie tego zaznaczenia "ptaszka". Tak jak by gubił program te ustawienia po restarcie / wyłączenia kompa.
Wszystko działa prawidłowo tylko męczące jest ciągłe klikanie tego zaznaczenia "ptaszka". Tak jak by gubił program te ustawienia po restarcie / wyłączenia kompa.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Spróbuj wyłączyć PIN lub użyć karty bez włączonego PIN-u i sprawdź, czy problem wciąż istnieje.
Krzysztof
-
Czy numer portu com do komunikacji AT po restarcie się zmienia?marian1616 pisze:Po wyłączeniu komputera i włączeniu komputera gdy otworzę program Top_NetInfo opcja USTAWIENIA ->>KOMUNIKACJA AT U PIN odznaczony jest ptaszek przy KOMUNIKACJA AT
Proponuję wyłączyć auto konfigurację, czyli należy odznaczyć:
Ustawienia -> Auto modem i port -> Próbuj automatycznie ustawić modem...
Ustawienia -> Auto modem i port -> Próbuj automatycznie ustawić port...
Jeżeli jest wyłączona to włączyć.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Na karcie PLAY-a bez PINu taki sam objaw.
Potestuje dziś z kombinacją z sekcji aut modem i port.
Port nie zmienia się - port UI Interface 25
Potestuje dziś z kombinacją z sekcji aut modem i port.
Port nie zmienia się - port UI Interface 25
-
zabytek comander 2 edge, pin wyłączony,łączy się z siecią , problem z komendami AT, czy w ogóle ten modem je obsługuje czy ja mam skopane ustawienia w tni ?

-
- Mistrz bezprzewodowy
Wygląda na ustawiony niewłaściwy port do komunikacji AT.zener82 pisze:zabytek comander 2 edge, pin wyłączony,łączy się z siecią , problem z komendami AT, czy w ogóle ten modem je obsługuje czy ja mam skopane ustawienia w tni ?
Obrazek
Sprawdź jakie masz inne porty do wyboru i wypróbuj je.
COM1 to zazwyczaj jest port modemu telefonicznego.
Krzysztof
-
mam do wyboru com1 i com3. na com3 jest modem. podczas instalacji sterownikow modemu (musialem recznie) byly do wyboru dwa porty,byla mozliwosc wyboru obydwoch, ja wybralem tylko com3 ,czy ma to znaczenie ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pokaż jak wygląda Menadżer Urządzeń (Menu > System > Menedżer urządzeń) z rozwiniętą gałęzią "Porty (COM i LPT)".
Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zauważyłem taki problem, że gdy TNI próbuje się połączyć z UBDI, a nie ma zasięgu, to po pewnej ilości prób i mając już zasięg, żeby połączyć się z Internetem, trzeba wyjąć modem i znowu włożyć. Wygląda to, jakby TNI go jakoś blokował/przeciążał. Rozwiązaniem może być, aby była możliwość wybrania, czy ma sprawdzać, czy jest sygnał/zalogowany do sieci, czy nie ma go/niezalogowany, i dopiero wtedy łączyć. Myślę, że sprawdzenie, czy poziom sygnału jest większy od "-113" byłoby wystarczające, aczkolwiek musiałoby być to sprawdzane dopiero po "AT+CPIN?" "READY", bo gdy karta nie jest zalogowana, to może pokazywać, że jest zasięg.
-
mam coś takiego:Chris-Kr pisze:Pokaż jak wygląda Menadżer Urządzeń (Menu > System > Menedżer urządzeń) z rozwiniętą gałęzią "Porty (COM i LPT)".

-
- Mistrz bezprzewodowy
A we właściwościach modemu, który port COM jest do niego przyporządkowany?zener82 pisze:mam coś takiego:
Obrazek
PS:
Jeszcze jedno: Czy jak odłączysz modem USB, to port COM1 znika?
Krzysztof
-
po odłączeniu modemu port com1 nie znika,znika com3 z modemem,widocznie jest używany, tylko pytanie przez co ?
edit: dodam jeszcze ze modem podłączony pod przedni panel usb w k.stacjonarnym.

edit: dodam jeszcze ze modem podłączony pod przedni panel usb w k.stacjonarnym.

-
- Mistrz bezprzewodowy
To wiele wyjaśnia.zener82 pisze:po odłączeniu modemu port com1 nie znika,znika com3 z modemem,
Port COM1 nie ma nic wspólnego z modemem USB i dlatego nie odpowiadał na komendy AT.
PS:
Port COM1 jest w komputerze przypisany do zewnętrznego portu szeregowego RS-232 lub ewentualnie do modemu wbudowanego, więc raczej nie uda Ci się go wykorzystać jako portu dla modemu USB.
TNI do pracy potrzebuje w modemie dwóch portów COM, więc musisz gdzieś znaleźć jeszcze ten drugi.
Krzysztof
- wojteks
- *** Administrator ***
Wystarcza jeden ale musimy się zdecydować, połączenie danych czy monitorowanie sieci.Chris-Kr pisze:TNI do pracy potrzebuje w modemie dwóch portów COM,
Problem może się tylko pojawić przy karcie zabezpieczonej PINem.
Nie pomagam na PW!
-
Poddaje się, dostaje białej gorączki
zostanę przy systemowym dialup-ie. Jak mam dodać dodatkowy port com w menadżerze urządzeń ?

-
- Mistrz bezprzewodowy
Zacytuję Twój własny post:zener82 pisze:Jak mam dodać dodatkowy port com w menadżerze urządzeń ?
zener82 pisze: podczas instalacji sterownikow modemu (musialem recznie) byly do wyboru dwa porty,byla mozliwosc wyboru obydwoch, ja wybralem tylko com3 ,czy ma to znaczenie ?
Krzysztof
-
Instalowałem (dostępne do wyboru: com1,com3 ) na obu portach,potem osobno na com1,na com3, i nic. Dobra zostawmy to,dzięki za pomoc. Spróbuję jakoś utworzyć nowy port.
-
Witam, świetny program.
Czy w programie jest możliwość ustawienia "wykrywania" że połączenie zostało zerwane i automatycznego wznowienia takiego połączenia? Jeśli jest to proszę mnie poinstruować jak ją włączyć. A jeśli tego nie ma to jest to fajny pomysł na rozbudowę aplikacji
Czy w programie jest możliwość ustawienia "wykrywania" że połączenie zostało zerwane i automatycznego wznowienia takiego połączenia? Jeśli jest to proszę mnie poinstruować jak ją włączyć. A jeśli tego nie ma to jest to fajny pomysł na rozbudowę aplikacji

-
Ustawienia -> Ogólne -> Próbuj automatycznie połączyć z internetem jeżeli połączone jest rozłączone dłużej niż: .. sekundkylo32 pisze:Czy w programie jest możliwość ustawienia "wykrywania" że połączenie zostało zerwane i automatycznego wznowienia takiego połączenia?
Pozdrawiam
Janek
Janek
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Witam
Zamierzam przedłużyć umowę z Plusem i dostałem ofertę 14GB w dzień i 50GB w nocy i będę potrzebował sprawdzania ile zostało taryfy nocnej bo z dzienną nie ma problemu
Jak ustawić TNI żebym miał kontrolę nad taryfami?
Mam zaznaczoną opcję tworzenia statystyk dla taryfy nocnej ale nie wiem gdzie jest licznik dla tej taryfy
W programie wyświetla mi się licznik dziennej który zatrzymuje się podczas trwania iPlusopobieracza w nocy i tak kontroluje transfer ale co zrobić gdy wejdzie nowa taryfa
A może autor programu pomyślał by na licznikiem dla nocnej taryfy? Tak żeby się wyświetlał obok jak dotychczasowy licznik dzienny
Zamierzam przedłużyć umowę z Plusem i dostałem ofertę 14GB w dzień i 50GB w nocy i będę potrzebował sprawdzania ile zostało taryfy nocnej bo z dzienną nie ma problemu
Jak ustawić TNI żebym miał kontrolę nad taryfami?
Mam zaznaczoną opcję tworzenia statystyk dla taryfy nocnej ale nie wiem gdzie jest licznik dla tej taryfy
W programie wyświetla mi się licznik dziennej który zatrzymuje się podczas trwania iPlusopobieracza w nocy i tak kontroluje transfer ale co zrobić gdy wejdzie nowa taryfa
A może autor programu pomyślał by na licznikiem dla nocnej taryfy? Tak żeby się wyświetlał obok jak dotychczasowy licznik dzienny
-
Dziękuję!janek222 pisze:Ustawienia -> Ogólne -> Próbuj automatycznie połączyć z internetem jeżeli połączone jest rozłączone dłużej niż: .. sekund
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-11-27, 17:23 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-11-27, 17:23 przez kylo32, łącznie zmieniany 1 raz.
- unpublished
- Stały użytkownik forum
Witam Mistrza!janek222 pisze:Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Wyślij komendę przed połączeniem z internetem
Mam drobna uwagę /o ile pamiętasz to ja marudziłem o dodanie tych opcji

Co do "czasu", to z tego co pamiętam jeszcze z epoki gdy królowały BBS'y (Biuletyn Board System) i modemy analogowe z V.32 i V34, a internet był tylko mrzonką - to standardem we wszystkich programach (np. FrontDoor, RemoteAccess) oraz terminalach, czas opóźnień wstawiało się znakiem "~" gdzie jeden znaczek to np. 100ms "~~~" 300. Jeżeli jest takie zapotrzebowanie, a Tobie chciałoby się to zmodyfikować to czemu nie, funkcja w sumie przydatna i nieszkodliwa w żaden sposób.
Pozdrawiam serdecznie, pa!
PS. Przy okazji prośba o radę, czy możesz(cie) mi powiedzieć jak HUAWEI E353 zmusić by działał w trybie NDIS (karty sieciowej)? Gdy robię POŁĄCZ wszystkie komendy (w okienku terminala) są wykonywane OK, brak jakiegokolwiek komunikatu o błędzie, ale TNI powraca do standardowego okienka z historią połączeń nie łącząc się z internetem. Dodam może że w trybie RAS łączy się bez problemu.
.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-12-02, 09:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-12-02, 09:30 przez unpublished, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy widać go w systemie jako karta sieciowa?unpublished pisze:jak HUAWEI E353 zmusić by działał w trybie NDIS
Nie pomagam na PW!
- unpublished
- Stały użytkownik forum
Witam,wojteks pisze:Czy widać go w systemie jako karta sieciowa?
Tak oczywiście: HUAWEI Mobile Connect - 3G Network Card i na "oryginalnym" oprogramowaniu Play właśnie chodzi w takim trybie. Dla jasności może jeszcze dodam że na tym kompie w ogóle nie instalowałem softu Play'a tylko same sterowniki i używam wyłącznie TNI (w trybie RAS). Niestety jeden z programów który zakupiła moja firma jest tak denny że wykrywa tylko połączenia z kart sieciowych. Ciekawostką jest to że TNI przy próbie połączenia nie wywala żadnego błędu (informując po każdej komendzie OK) i przechodzi do standardowego okienka tak jakby nawiązało połączenie (nawet dioda w modemie przestaje mrugać i przechodzi w tryb ciągły niebieski), ale połączenia nie ma i status jest nieaktywne. Nie wiem czy to kwestia błędnej konfiguracji TNI, czy niezbędna jest interwencja Janka w kod programu.
Pozdrawiam i dzięki.