Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]
Moderator: Moderatorzy
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]
Ale tu chodzi by Aero2 działało tak jak nakazuje koncesja.
-
- Stały użytkownik forum
Czy któryś z forumowiczów wie coś na temat planowanego terminu uruchomienia nadajnika Aero2 znajdującego się w Kłodzku na ulicy Rajskiej? BTS ID:30613
- bluecrush
- Stały użytkownik forum
Witam,
od 2 dni nie moge się połączyć z aero2, nagle nie pojawia się jego zasięg (sprawdzałem w 2 modemach e353 oraz e173-u2). I nigdzie się nie wyświetla zasięg aero2, mieszkam z 200m od nadajnika. Zawsze od wakacji wszystko ładnie działało, teraz od tego połączenia z plusem szwankuje. Jak szukam ręcznie sieci to wyskakuje mi tylko tmobile i orange. Jak przestawiam modem na Tylko GSM to wyskakuje mi plus, jednak jak zmienię na tylko 3gg/umts to nie pokazuje mi ani aero2 ani plusa 3g, choć na tym maszcie jest także plus 3g, zawsze działało... Nie wiem czy to wina braku zasięgu czy moja? ;/
Pozdrawiam
od 2 dni nie moge się połączyć z aero2, nagle nie pojawia się jego zasięg (sprawdzałem w 2 modemach e353 oraz e173-u2). I nigdzie się nie wyświetla zasięg aero2, mieszkam z 200m od nadajnika. Zawsze od wakacji wszystko ładnie działało, teraz od tego połączenia z plusem szwankuje. Jak szukam ręcznie sieci to wyskakuje mi tylko tmobile i orange. Jak przestawiam modem na Tylko GSM to wyskakuje mi plus, jednak jak zmienię na tylko 3gg/umts to nie pokazuje mi ani aero2 ani plusa 3g, choć na tym maszcie jest także plus 3g, zawsze działało... Nie wiem czy to wina braku zasięgu czy moja? ;/
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
To od 1.10.2012 jest normalne, teraz przedstawia się jako Plus (260-01). Nowa karta Aero2 powinna się jednak bez problemu logować.bluecrush pisze:I nigdzie się nie wyświetla zasięg aero2
Może się Plus zepsuł po prostu.bluecrush pisze:choć na tym maszcie jest także plus 3g,
Nie pomagam na PW!
- bluecrush
- Stały użytkownik forum
No i właśnie się nie loguje teraz. Po 1.10 się logowało, w sumie nie wiem jako co, bo mam do routera 3g podłączony. No i nie wiem czy to wina moja czy maszt na serio przez weekend walnął. Nawet nie wiem czy gdzieś mam to zgłaszać, jak tak to gdzie, czy sami naprawią.
Samsung Galaxy S6 | OFnK
-
- Stały użytkownik forum

naprawdę super internet -.-
- wojteks
- *** Administrator ***
Jest taki na jaki pozwala infrastruktura i obciążenie sieci w danym miejscu, przecież nie masz obowiązku go używać. Skoro jest wielu użytkowników w okolicy to część pasma przyznana na BDI jest przeciążona. Chyba nie wyobrażasz sobie że operator będzie ograniczał abonamenty/prepaidy żeby zapewnić pasmo dla BDI powyżej pewnego procenta łącza. Ten procent łącza jest dzielony na wszystkich użytkowników BDI a wielu z nich namiętnie ssie bez opamiętania bo przecież jest za darmo stąd wynik jaki uzyskujesz.uberas pisze:naprawdę super internet
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
A to wszystko przez połączenie nadajników plusa i aero2, o wiele więcej ludzi obciąża te nadajniki...
teraz juz lepiej:
zależy jakie IP ma, na niektórych lepiej na niektórych gorzej da się jakoś wymusić to "lepsze" ip?
teraz juz lepiej:

zależy jakie IP ma, na niektórych lepiej na niektórych gorzej da się jakoś wymusić to "lepsze" ip?
- wojteks
- *** Administrator ***
Rozłącz/połącz może coś tu dać.uberas pisze: da się jakoś wymusić to "lepsze" ip?
Nie pomagam na PW!
- bluecrush
- Stały użytkownik forum
Po 4 dniach naprawili u mnie zasięg, dzisiaj już full zasięg Aero2 Roaming ;-)
Samsung Galaxy S6 | OFnK
-
- Stały użytkownik forum
A co napisałeś do nich jakąś skargę? ;o
O i takie coś co zauważyłem; jeżeli mam te pingi po 1k i słaby download (na przykład teraz) to modem świeci cały czas na jasnoniebiesko, lecz router wariuje i 3G ciągle miga tak szybko. Zdjęcie:
klik
O i takie coś co zauważyłem; jeżeli mam te pingi po 1k i słaby download (na przykład teraz) to modem świeci cały czas na jasnoniebiesko, lecz router wariuje i 3G ciągle miga tak szybko. Zdjęcie:
klik
- jakubd
Dioda 3G na routerze miga w takt transmisji danych - nic w tym dziwnego.
-
- Stały użytkownik forum
Nie, powiedzmy pobieram plik X z internetu, działa on normalnie ~~60ms pingu 0.4 down 0.2 up. Dioda na routerze świeci się bez mrugania. Internet działa tak jak wyżej czyli 1000ms ping 0.01 down 0.3 up to dioda 3G mruga.
- jakubd
Cytat z instrukcji http://www.tp-link.it/resources/softwar ... 581412.pdf
I tak zachowuje się mój MR3420 z oryginalnym firmware.3G LED:
On - The USB 3G dongle is connected.
3G Flashing - Data is received or sent through the 3G dongle.
Off - No device is linked to the USB port.
-
- Stały użytkownik forum
No ja też mam najnowszy oryginalny firmware od tp-linka, co to może być? Albo inaczej, jaki kupić router w podobnej cenie co TP-Link, który będzie stabilniejszy + miał nie wiem lepszy ping (w ogóle nie zależy mi na szybkości łącza). Mój stary router ADSL miał coś takiego jak poprawianie jittera i powodowanie mniej pakietów straconych, jest tutaj też coś takiego? Teraz mam 30% zasięgu HSPA+ i jak leci chmura to odrazu ping wywala do 10 tysięcy, czy zastosowanie anteny kierunkowej, która zyska +/-60% poprawi to zjawisko?
- jakubd
Technologia radiowa to jednak zupełnie co innego, niż ADSL. Tutaj ping zależny od pory dnia to norma, a pierwszy ping o bezczynności często jest znacznie dłuższy, niż kolejne (do czasu przełączenia z UMTS na HSPA).
Jeżeli sygnał ci nie spada poniżej tych 30% (trudno wyczuć, ile to dBm - modem trzeba by podłączyć do komputera i sprawdzić za pomocą TNI) to antena wiele nie pomoże - warto najwyżej podłączyć modem przez przedłużacz USB i ustawić z dala od routera i bliżej modemu.
Sam MR3420 to niezły router i w zasadzie nie mam uwag co do jego stabilności przy Aero2 - IMHO nie warto inwestować dużo więcej w darmowy internet.
Jeżeli sygnał ci nie spada poniżej tych 30% (trudno wyczuć, ile to dBm - modem trzeba by podłączyć do komputera i sprawdzić za pomocą TNI) to antena wiele nie pomoże - warto najwyżej podłączyć modem przez przedłużacz USB i ustawić z dala od routera i bliżej modemu.
Sam MR3420 to niezły router i w zasadzie nie mam uwag co do jego stabilności przy Aero2 - IMHO nie warto inwestować dużo więcej w darmowy internet.
-
- Stały użytkownik forum
Właśnie podłączyłem E3131 do usb w laptopie (z anteną na parapecie) i chciałem włączyć TNI bez skutku, nie mogłem się połączyć.
- pogodabartek
Poczytaj instrukcje ustawień i nie włączaj menagera z Play/innej sieci bo nie uruchomisz tego modemu w TNI
http://www.sklepy.ehost.pl/tutorial1/tu ... fo_ras.htm
http://www.sklepy.ehost.pl/tutorial1/tu ... fo_ras.htm
- glad
- Stały użytkownik forum
słuchajcie mam problem z modemem ZTE MF668 Cyfrowego polsatu , jaki do tego najlepszy program bi netinfo nie dziala ten posatowski sie zainstalowal ale nic sie nie dzieje !
Windows 7 lapek Dell.
Mobile Partner nie obsługje.
Niby modem jest najlepszy do tego netu aero2 a tu tylko swieci na czerwono dioda i nic , jak klikam w ikonke cyfrowego polsatu tez lipa ?
Dajcie namiar na jakies programy do tego modemu i jak go ruszyc w laptopie bo nic na google nie ma tylko przekierowanie na pobieraczka.sraczka.com.pl
Nawet na stronie jtd załozyłem temat i cisza głucho xd
Windows 7 lapek Dell.
Mobile Partner nie obsługje.
Niby modem jest najlepszy do tego netu aero2 a tu tylko swieci na czerwono dioda i nic , jak klikam w ikonke cyfrowego polsatu tez lipa ?
Dajcie namiar na jakies programy do tego modemu i jak go ruszyc w laptopie bo nic na google nie ma tylko przekierowanie na pobieraczka.sraczka.com.pl
Nawet na stronie jtd załozyłem temat i cisza głucho xd
- jakubd
Zadziała bez problemu z użyciem wbudowanej aplikacji CP, ale musisz ją poprawnie zainstalować i uruchomić. Zacznij od odinstalowania wszystkich aplikacji do modemów GSM i instalacji ponownie tylko tej z MF668. Musi się uruchomić i wykryć modem. Dopiero potem jest sens robić cokolwiek więcej.
PS: nikt nie mówił, że to najlepszy modem. Znacznie lepszy w tej chwili wydaje się być E3131
PS2: a co to jest jtd?
PS: nikt nie mówił, że to najlepszy modem. Znacznie lepszy w tej chwili wydaje się być E3131
PS2: a co to jest jtd?
- glad
- Stały użytkownik forum
wiec tak oprogramowanie z modemu bylo do niczego, te ktore wskazal mi kolega dziala i uruchamia sie lecz:
http://zapodaj.net/e1127f3800dc0.jpg.html
http://zapodaj.net/e1127f3800dc0.jpg.html
- jakubd
Oczywiście tak dzieje się po dodaniu profilu z APN "darmowy" i ustawieniu go jako domyślny?
- glad
- Stały użytkownik forum
Dobra który z poniżej wymienionych modemów najlepiej wybrać do aero2:
- ZTE MF195;
- OPTION ICON 431;
- Huawei E3131 s-2;
- HUAWEI E173U-2;
Wszystkie są w cenie 100 złotych
- ZTE MF195;
- OPTION ICON 431;
- Huawei E3131 s-2;
- HUAWEI E173U-2;
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dokładnie ww.glad pisze:Dobra który z poniżej wymienionych modemów najlepiej wybrać do aero2:
- Huawei E3131 s-2;

jareq
- glad
- Stały użytkownik forum
a skąd ludzie biora takie modemy i nim i handluja na allegro ?
np: vodafone maja po 10-20 albo z Playa ( uzywki ) kto im dostarcza ?
z hurtowni od dostawcy kradna ?
np: vodafone maja po 10-20 albo z Playa ( uzywki ) kto im dostarcza ?
z hurtowni od dostawcy kradna ?
- jakubd
Z tego co wiem osobiście, to sprzęt z Play jest normalnie dostępny w hurtowniach. Jeżeli chodzi o import z UK modelu HiLink - to już pytaj tych, co sprowadzają, ale pewnie też da się normalnie je zakupić. Gorzej będzie z serwisem takiego sprzętu zwłaszcza, jeżeli nie dostaniesz żadnego dowodu zakupu (a tacy sprzedawcy też się zdarzają).
- glad
- Stały użytkownik forum
szukalem u wojka gogle hurtowni i nie moge znalezc 

- jakubd
Wiesz, żeby poznać ofertę i ceny większości hurtowni, to musisz niestety się w nich zarejestrować jako firma sprzedająca taki towar (przesłać im wpis do ewidencji, REGON, NIP itd.). Znajdowanie odpowiedniej oferty w odpowiedniej hurtowni i negocjacje cenowe to podstawa takiego handlu. Nie wspominając o tym, że można namówić hurtownię do wprowadzenia danego towaru.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Występują u Was problemy z UBDI? Najpierw były wysokie pingi (ponad 200 ms), teraz zasięg raz jest, raz nie ma, mimo anteny zewnętrznej (jak sygnał jest, to w okolicach -95 dBm).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Od tygodnia mam problem. Zasięg gubi, albo zamiera transmisja. Od 2 dni chodzi ok jeśli chodzi o osiągi, ale potrafi wywalić zasięg (zero) i szuka po kilkanaście minut.