Uruchomienie Redbull Mobile 100GB
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Uruchomienie Redbull Mobile 100GB
Ostatnia nadzieja w tym @Play4Y z Forum Play, on nie tylko 'przyspieszy" zgłoszenie ale i od ręki rozwiąże problemy. A na serio to dostaniesz standardową formułkę że wszystko OK. Powtórzę jeszcze raz, karty RBM są traktowane tak samo jak inne w Play, czytać umiem . Teorie spiskowe nie maja potwierdzenia w faktach. Poza tym aby mówić o stabilności twojego połączenia po LTE czy WiFi trzeba znać parametry sygnału LTE, pasmo z którego korzystasz. Póki co tymi danymi się nie pochwaliłeś.
-
- Użytkownik forum
@matek451
Router nie podaje informacji z jakim BTS'em się łączy i jakie są parametry sygnału LTE gdybym dysponował takimi danymi napisał bym o nich już dawno.
Domyślam się jak działają fora tego typu, to samo by było w salonie Play pracownicy obiecali że zajmą się sprawą byli by mili i tyle na tym by się skończyło.
Router nie podaje informacji z jakim BTS'em się łączy i jakie są parametry sygnału LTE gdybym dysponował takimi danymi napisał bym o nich już dawno.
Domyślam się jak działają fora tego typu, to samo by było w salonie Play pracownicy obiecali że zajmą się sprawą byli by mili i tyle na tym by się skończyło.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie wiem czy to powszechne, ale z samochodem jeżdżę do mechanika, bo się na tym nie znam, jak choruje chodzę do lekarza, bo się na tym nie znam. To jednak nie jest wiedza tajemna i przy odpowiednim zaangażowaniu mógłbym ją poznać.
Skoro się nie znasz, masz sprzęt z którego nie potrafisz wyciągnąć tych informacji(a zapewne są gdzieś opisane) to czemu nie pójdziesz do fachowca? Są firmy zajmujące się łącznością bezprzewodową, ba mają pracowników i oni też nie pogardzą przysłowiową "flaszką".
Skoro się nie znasz, masz sprzęt z którego nie potrafisz wyciągnąć tych informacji(a zapewne są gdzieś opisane) to czemu nie pójdziesz do fachowca? Są firmy zajmujące się łącznością bezprzewodową, ba mają pracowników i oni też nie pogardzą przysłowiową "flaszką".
-
- Stały użytkownik forum
Jak Ty nie wiesz nawet jaką masz siłę sygnału to o czym my rozmawiamy?aenwu pisze:@matek451

-
- Guru bezprzewodowy
Jaki to router?aenwu pisze:Router nie podaje informacji z jakim BTS'em się łączy i jakie są parametry sygnału LTE gdybym dysponował takimi danymi napisał bym o nich już dawno.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Użytkownik forum
Bo nie chce szukać takich firm i trafiać na tzw "fachowca" przerabiałem temat "fachowców" jak miałem internet ADSL i dziękuje bardzo.robertnik pisze:Nie wiem czy to powszechne, ale z samochodem jeżdżę do mechanika, bo się na tym nie znam, jak choruje chodzę do lekarza, bo się na tym nie znam. To jednak nie jest wiedza tajemna i przy odpowiednim zaangażowaniu mógłbym ją poznać.
Nie chodzi o to że ktoś może mieć większą wiedzę ode mnie.
@lukkki
Siła sygnału jest na poziomie dwóch-trzech kresek prędkości jakie uzyskuje są na poziomie 30-40mbit gdyby z zasięgiem był problem, to nie uzyskałbym takich prędkości nie sądzisz? w marcu jak miałem modem USB Huawei E3372h był zasięg na tym samym poziomie i połączenie było stabilne teraz działa stabilnie, a są okresy że zanika sieć co kilkanaście minut. Dopiero od kwietnia są problemy z samym połączeniem.
@dzejk
Router jaki posiadam to Huawei B593s-22
-
- Guru bezprzewodowy
Może to być problem z samym urządzeniem lub zasilaczem.
Parametry sygnału masz w panelu routera, po wejściu w opcje i kliknięciu w status funkcji bezprzewodowej.
Parametry sygnału masz w panelu routera, po wejściu w opcje i kliknięciu w status funkcji bezprzewodowej.
-
- Użytkownik forum
Odwiedziłem dziś dwa salony Play. W żadnym z nich nikt nic nie wiedział nic o przeniesieniu do RBM...
-
- Mistrz bezprzewodowy
To promocja dla uważnych, na której operator delikatnie mówiąc nie zarabia, ale zabiera klientów konkurencji. Dla mniej uważnych ma wielkie napisy z promocją na abonament.
-
- Użytkownik forum
Czyli co, iść do nich jeszcze raz i w jaki sposób przekonać do przeniesienia numeru do RBM7?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Miałem kiedyś bardzo podobnie i odbiłem się o ścianę. Jak nie mają kart sim(a te są inne) to nie przewalczysz. Mi szkoda było nerwów, kolejne kupowałem na allegro, a 5dych na kwartał to dla mnie i tak mega okazja. Ostatnio kupowałem od tego użytkownika za 14.99, ale chyba dobrze mu interes działa. Pozostaje jeździć po cepeenach i szukać takiego startera.
-
- Użytkownik forum
Widziałem dzisiaj kilka starterów z puszką, ale tutaj najbardziej zależy mi na RWK.robertnik pisze:Miałem kiedyś bardzo podobnie i odbiłem się o ścianę. Jak nie mają kart sim(a te są inne) to nie przewalczysz. Mi szkoda było nerwów, kolejne kupowałem na allegro, a 5dych na kwartał to dla mnie i tak mega okazja. Ostatnio kupowałem od tego użytkownika za 14.99, ale chyba dobrze mu interes działa. Pozostaje jeździć po cepeenach i szukać takiego startera.
-
- Guru bezprzewodowy
Muszą mieć specjalne zestawy z napisem ''nie do sprzedaży - 7 zł''.
A te z puszką z aukcji allegro są na stacjach orlenu za 9 zł.
A te z puszką z aukcji allegro są na stacjach orlenu za 9 zł.
-
- Użytkownik forum
No też właśnie.
Okej, przejdę się jutro do jeszcze jednego salonu, wiem o który starter chodzi i o niego będę walczył. Dzięki!
Okej, przejdę się jutro do jeszcze jednego salonu, wiem o który starter chodzi i o niego będę walczył. Dzięki!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Po co kupujecie drogie startery na allegro? Przeciez można kupić Playa, zmienić na Fakt, następnie już na RBM5 i ładować 50zl co 100 dni.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A próbowałeś? Ja nie z Playa, czy faktu, ale rozbiłem się o niemoc z tą konkretną sim. Inne mieli, tych nie i nie pomogło szarpanie, pisanie do pomocy, na forum Play... Jak nie mają to amen, nie jesteś w stanie tego wyegzekwować, można próbować szczęścia w innym salonie.
-
- Stały użytkownik forum
Dziś już drugi raz dostaję blokadę i zero.play.pl
Za pierwszym razem wykupiłem 600mb i nie pomogło pomimo włączenia pakietu. Po paru godzinach zrestartowałem, internet ruszył. Teraz znów blokada.
Właśnie zrestartowałem modem, znów działa.
Za pierwszym razem wykupiłem 600mb i nie pomogło pomimo włączenia pakietu. Po paru godzinach zrestartowałem, internet ruszył. Teraz znów blokada.
Właśnie zrestartowałem modem, znów działa.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Żeby mieć darmowy internet musisz:
1 Mieć co najmniej 30zł na koncie.

2 Mieć jakiś zapas megabajtów(z doładowania, albo pakiet).

3 Włączoną usługę darmowy LTE.

4 Mieć włączony w modemie, ruterze tylko LTE.

5 Być w zasięgu LTE.
Mało tego wszystkie te punkty trzeba spełnić jednocześnie
)
1 Mieć co najmniej 30zł na koncie.

2 Mieć jakiś zapas megabajtów(z doładowania, albo pakiet).

3 Włączoną usługę darmowy LTE.

4 Mieć włączony w modemie, ruterze tylko LTE.

5 Być w zasięgu LTE.
Mało tego wszystkie te punkty trzeba spełnić jednocześnie

-
- Początkujący użytkownik forum
Na innym forum pisali, że można zadzwonić do BOK i poprosić o zamówienie odpowiednich kart do konkretnego salonu. Podobno działa, chociaż pewnie nie w każdym przypadku. Ja mam swój salon, w którym zawsze te karty są dostępne, więc nie próbowałem.robertnik pisze:A próbowałeś? Ja nie z Playa, czy faktu, ale rozbiłem się o niemoc z tą konkretną sim. Inne mieli, tych nie i nie pomogło szarpanie, pisanie do pomocy, na forum Play... Jak nie mają to amen, nie jesteś w stanie tego wyegzekwować, można próbować szczęścia w innym salonie.
Co do starterów z puszką to można je kupić oprócz Orlenu w sieci Żabka, salonach Inmedio, ale jak pisał kolega wyżej szkoda zachodu i lepiej zaopatrzyć się w byle jaki starter play z taryfą głosową i zmigrować przez Fakt do RBM5, otrzymujemy warunki identyczne jak na karcie z zestawu z puszką. Chyba nawet 4 dni dłuższy termin na wychodzące.
Huawei B525@DIL5 RWK
-
Wszystko działa, śmiga, jest super.
Pytanie: Po jakiej ilości danych faktycznie włącza się lejek i jak sprawdzić ile tych danych już wykorzystałem?
Drugie pytanie: W konfiguracji huawei e3372s mam wybór "Tylko LTE" - czy da się go ustawić na "TYLKO 4G"? albo na konkretne pasmo? - nie mogłem znaleźć takich opcji.
Pytanie: Po jakiej ilości danych faktycznie włącza się lejek i jak sprawdzić ile tych danych już wykorzystałem?
Drugie pytanie: W konfiguracji huawei e3372s mam wybór "Tylko LTE" - czy da się go ustawić na "TYLKO 4G"? albo na konkretne pasmo? - nie mogłem znaleźć takich opcji.
-
- Użytkownik forum
Obsługa z kolejnego salonu powiedziała, że numer mogę przenieść do RBM, ale tylko do oferty Energy.
To samo mówi pomoc Play na Facebooku.
Nie wiem co robić
@edit
Okej, zadzwoniłem na infolinię RBM, mają zamówić te karty do salonu![:]](./images/smilies/splash.gif)
To samo mówi pomoc Play na Facebooku.
Nie wiem co robić

@edit
Okej, zadzwoniłem na infolinię RBM, mają zamówić te karty do salonu
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
Jak to sprawdzić na przyszłość czy jest problem z samym urządzeniem czy jego zasilaczem? od wczoraj nie mam problemów z internetem.dzejk pisze:Może to być problem z samym urządzeniem lub zasilaczem.
-
- Guru bezprzewodowy
Podmień zasilacz ?aenwu pisze:Jak to sprawdzić na przyszłość czy jest problem z samym urządzeniem czy jego zasilaczem? od wczoraj nie mam problemów z internetem.
1. Nie jest to sztywna granica. Jak nie będziesz ściągał dużych ilości danych w godzinach szczytu, to włączy się później. Można i 2x więcej wyciągnąć niż gwarantowane 100GB. Ilość danych sprawdzisz w statystykach modemu lub na koncie numeru w play24.Furialek pisze:Wszystko działa, śmiga, jest super.
2. LTE to 4G. Wybór pasm zależy od softu w modemie. Można także użyć zewnętrznych programów do wymuszania pasm. Jaki masz soft w modemie ?
-
robertnik, nie zrozumiałeś mnie... Nie chodziło mi o przenosiny i RWK (fakt - tu Fakt nie ma nic do rzeczy
, przenosiny są możliwe tylko na tę kartę "7 zł nie do sprzedaży"), tylko o normalne ładowanie 50 zł co 100 dni, tzn. kupno dowolnego starteru Playa, migrację kodem do Faktu, następnie migrację do RBM5 (bo nie da się bezpośrednio z Playa do RBM5). To jest to samo co kupno startera z puszką na stacji paliw czy drożej na allegro, różnica taka, że startery Playa są wszędzie i może być za 5zł.
Furialek, LTE i 4G to jest to samo - kwestia jak który producent sobie nazwał
Vister81, przenosiny do Energy to ciekawy temat. Wg niektórych źródeł nie są w ogóle możliwe, a jedyna opcja to przenosiny do RBM7 MNP (czyli to co chcemy). I teraz jeśli salon twierdzi, że przeniesie Cię do Energy to są dwie możliwości:
1. Nie da się przenieść - odmowa systemu.
2. Przeniosą Cię na RBM7 MNP mimo, iż twierdzą , że na energy.
Ale to zależy jaką kartę Ci dadzą. Jak właściwą ("7zł nie do sprzedaży) to będzie dobrze, a jak jakąkolwiek inną to system jej nie przyjmie i tyle z przenosin. Ćwiczyłem to w kilku salonach.
No jest jeszcze trzecia możliwość - że jednak trafisz do Energy, ale nie słyszałem jeszcze o takim przypadku, choć niczego nie dam sobie uciąć, że tak się nie stanie
Ja bym próbował na Twoim miejscu - w najgorszym razie trafisz do RBM energy, ale możesz potem zmienić na RBM5, tylko okrężną drogą (chyba też przez Fakt albo Play i Fakt) no i nie uzyskasz w ten sposób RWK.

Furialek, LTE i 4G to jest to samo - kwestia jak który producent sobie nazwał

Vister81, przenosiny do Energy to ciekawy temat. Wg niektórych źródeł nie są w ogóle możliwe, a jedyna opcja to przenosiny do RBM7 MNP (czyli to co chcemy). I teraz jeśli salon twierdzi, że przeniesie Cię do Energy to są dwie możliwości:
1. Nie da się przenieść - odmowa systemu.
2. Przeniosą Cię na RBM7 MNP mimo, iż twierdzą , że na energy.
Ale to zależy jaką kartę Ci dadzą. Jak właściwą ("7zł nie do sprzedaży) to będzie dobrze, a jak jakąkolwiek inną to system jej nie przyjmie i tyle z przenosin. Ćwiczyłem to w kilku salonach.
No jest jeszcze trzecia możliwość - że jednak trafisz do Energy, ale nie słyszałem jeszcze o takim przypadku, choć niczego nie dam sobie uciąć, że tak się nie stanie

Ja bym próbował na Twoim miejscu - w najgorszym razie trafisz do RBM energy, ale możesz potem zmienić na RBM5, tylko okrężną drogą (chyba też przez Fakt albo Play i Fakt) no i nie uzyskasz w ten sposób RWK.
Ostatnio zmieniony 2017-05-24, 10:35 przez 3G_, łącznie zmieniany 5 razy.
-
1. Na koncie w play24 nie moge tego znaleźć. Tzn. jest w zakladce polaczenia informacja ile danych uzylem, ale widnieje tam 474 kb, a przy 4h'nnym streamowaniu wątpię by tyle się pobrało ^^1. Nie jest to sztywna granica. Jak nie będziesz ściągał dużych ilości danych w godzinach szczytu, to włączy się później. Można i 2x więcej wyciągnąć niż gwarantowane 100GB. Ilość danych sprawdzisz w statystykach modemu lub na koncie numeru w play24.
2. LTE to 4G. Wybór pasm zależy od softu w modemie. Można także użyć zewnętrznych programów do wymuszania pasm. Jaki masz soft w modemie ?
2. Rozumiem, mam wrażenie, że mimo wyboru "tylko lte" modem łaczy się przez 3G i dlatego mam niewielkie wartosci upload/dowload - ale mozliwe ze to zalezy od odleglosci od nadajnika i braku anteny przy modemie.
Soft podam wieczorem - teraz jestem w pracy, nie mam takich informacji. Btw. jak to sprawdzić?
-
- Guru bezprzewodowy
1. Na play24 te dane są odświeżane raz na dobę chyba. W modemie masz na bieżąco.
2. W jaki sposób łączysz się z netem - przez program, czy panel w przeglądarce www ?
2. W jaki sposób łączysz się z netem - przez program, czy panel w przeglądarce www ?
-
Furialek, a może masz zaznaczone tylko ostatnie 5 dni?
U mojego brata jak karta sieci w modemie w routerze i połączenie trwa np. dwa tygodnie to system pokazuje to w ten sposób jakby powiedzmy wczoraj, przedwczoraj itp. wcale nie korzystał tylko wszystkie dane dopisuje do dnia, kiedy połączenie zostało nawiązane (tak wnioskuję). Mogę pokazać potem screena.
A prędkości zależą od wielu czynników - przede wszystkim poziomu i jakości sygnału oraz obciążenia sieci. Wcale nie musi być tak, że jak masz LTE to na pewno będzie od razu super szybko. Nie ma tak
U mojego brata jak karta sieci w modemie w routerze i połączenie trwa np. dwa tygodnie to system pokazuje to w ten sposób jakby powiedzmy wczoraj, przedwczoraj itp. wcale nie korzystał tylko wszystkie dane dopisuje do dnia, kiedy połączenie zostało nawiązane (tak wnioskuję). Mogę pokazać potem screena.
A prędkości zależą od wielu czynników - przede wszystkim poziomu i jakości sygnału oraz obciążenia sieci. Wcale nie musi być tak, że jak masz LTE to na pewno będzie od razu super szybko. Nie ma tak

-
- Mistrz bezprzewodowy
robertnik pisze:Sumę pobranych i wysłanych sprawdzasz w play24, połączenia. U Ciebie będzie to bieżący okres rozliczeniowy, bo masz umowę, a Ci z RBM będą musieli zaznaczyć od daty i wybrać pierwszy, bo w RBM okres rozliczeniowy trwa od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca.
Jak przeszkadza Ci lejek, to jakimś wyjściem jest zakup RBM, z dilem opisanym dokładnie w tym wątku.
-
Ok, mozliwe że się nie odświeżyło jeszcze. Sprawdzę wieczorem. Dzięki Panowie.
Modem mam przez www. sprawdzę jak to wygląda tam również wieczorem.
Modem mam przez www. sprawdzę jak to wygląda tam również wieczorem.
-
- Guru bezprzewodowy
Jak przez www, to masz hilinka, więc może zadziała jedna z poniższych aplikacji do podglądu parametrów sygnału i wymuszania pasm w LTE:
http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/huawei.php
https://www.dropbox.com/s/x3f5jxw89rjk0 ... t.zip?dl=0
http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/huawei.php
https://www.dropbox.com/s/x3f5jxw89rjk0 ... t.zip?dl=0