[NEWS] Play Online Prepaid
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: [NEWS] Play Online Prepaid
Mnie tam w erze nic nie trzymało.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Problem jest taki, że karty głosowe mają roaming w plusie właczony, a plusowi paly pewnie musi płacic za dane jak za zborze... A pakietu do korzystania tylko na nadajnikach robić się nie da.marens pisze:to czemu nie zrobią jakiegoś pakietu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Inny APN działający tylko na sieci myślę, że dałoby radę coś zrobić.krystianb pisze:A pakietu do korzystania tylko na nadajnikach robić się nie da.

-
- Guru bezprzewodowy
Ja bym się nie obraził :>krystianb pisze:A pakietu do korzystania tylko na nadajnikach robić się nie da.
Zawsze można problem ominąć.
Dual sim: Play i iPlus
Tylko zaczyna się niepotrzebne kombinowanie.
[ Dodano: 2008-10-16, 11:35 ]
Szybka zmiana tematu, odpisze sam sobie bez edycji.
Kupiłem Play online na kartę:

Moje wrażenie to taka "radiówka" 768kbps o dużym zasięgu. Jestem pozytywnie zaskoczony. Trafiło mnie to jak sobie uzmysłowiłem, że w Plusie płacę za 1GB 60zł a tutaj mam go za 9,50zł
Mam możliwość kupienia GT MAX + WRT 54G3G.
Obsługę na "siema" mogę strawić.
No to chłopaki i dziewczyny (sundance_kid) mam dylamat...
Umowa z TP kończy się za 3,5miesiąca

Gdyby tak przenieść numer do Ery domowej, to jestem "bezprzewodowy".
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam dolaczajac sie do tematu internetu na karte w playu mam takie pytanie. Gdyz bylem dzisiaj w salonie playa, a mieszkam w miejscowosci gdzie nie ma zasiegu UMTS dla Playa i zapytalem czy jesli wezme internet na abo tez nie bedzie dzialal. To odpowiedziano mi ze bedzie dzialal, ale lepiej sobie wziasc na ten okres przetestowania i zobaczyc.Ciekawostka dla mnie bylo to ze pan stwierdzil ze testowal tego neta, ale przez proponowane modemy co sa w ofercie raczej szlo slabo, ale powiedzial ze jak polaczyl przez komorke to smigal normalnie i nie wiem dlaczego tak mialoby niby byc. Przeciez chodzi tu chyba o zasieg a nie o rodzaj urzadzenia w ktorym znajduje sie karta,no i na koncu zaproponowal mi zebym sprawdzil to sobie na modemie co tez maja w ofercie. Chyba Toshiba jakas co niby jest modemem ale z telefonem z ktorego mozna tez dzwonic i ze na tym powinno smigac wszystko jak z normalengo telefonu. W z zwiazku z tym moje pytanie czy to bedzie dzialac? I jesli mialbym to przetestowac przez telefon komorkowy do laptopa przez bloototh, czy beda jakies straty transmisji?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-16, 22:17 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-16, 22:17 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-16, 21:16 przez slawexx, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeśli nie ma u Ciebie UMTS Play to NIE BĘDZIE DZIAŁAŁOslawexx pisze:mieszkam w miejscowosci gdzie nie ma zasiegu UMTS dla Playa
Zresztą chyba jest tam taki zapis....
To co byś łapał to roaming w Plusie.
Czyli nici z neta za niską kasę.
Internet Play działa jedynie we własnej sieci.
A z tego co pamiętam to własna sieć Play to jedynie UMTS. Reszta to roaming.
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" 
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kiepska sprawa bo to są telefony z 2G i trzeba wyłączać i włączać tel., żeby zmienić priorytet karty jednej albo drugiej.marens pisze:Dual sim: Play i iPlus
slawexx, nie da się Twojej wypowiedzi czytać. Wszystko się zlewa. Wiesz co to znaki przestankowe i duże litery?
Dokładnie.Vipera pisze:A z tego co pamiętam to własna sieć Play to jedynie UMTS.
-
W skrocie chodzi mi o to, ze skoro sprzedaja w mojej miejscowosci neta na abonament gdzie niby nie ma zasiegu 3G. To na jakiej podstawie to chodzi? I czy to prawda ze wkladajac karte do telefonu komorkowego z obsluga HSDPA ten internet moze odpalic.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-16, 22:19 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-16, 22:19 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-16, 21:19 przez slawexx, łącznie zmieniany 2 razy.
- Vipera
Dziwne....slawexx pisze:skoro sprzedaja w mojej miejscowosci neta na abonament gdzie niby nie ma zasiegu 3G to na jakiej podstawie to chodzi?
Właśnie sprawdziłem Zawiercie (chyba o nie Ci chodziło).
Taka informacja:
- lokalizacja punktu sprzedaży, w którym nie można zakupić oferty Play Online.
Zajrzyj sobie tu:
http://internet.playmobile.pl/maps/
Ale nie sugeruj się samym zasięgiem.
Tak jak pisałem wcześniej to roaming w Play.
jest też jeszcze jedna mapka (pokazywała mi ją ostatnio babka w salonie) ale adresu nie pamiętam :

-
Wiec jesli to jest roaming, to czy transfery beda takie jakie oferuja wewnatrz wlasnej sieci czyli HSDPA, czy automatycznie to wszystko sie zmienia i nie ma mowy o takich transferach? I nawiazujac do tego w wersji prepaid powinno tez chyba to dzialac tylko, ze tutaj juz tylko w wersji nie sam modem, tylko wlasnie tel i dlatego zapytalem o ten modem Toshiba, co niby tez jest telefonem. Czy ktos moze wie, czy na tym modemie bedzie mozna skorzystac z wersji prepaidowej ale tez w HSPDA.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-16, 22:24 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-16, 22:24 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-16, 21:23 przez slawexx, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vipera
Teoretycznie będą takie same.slawexx pisze:wiec jesli to jest roaming to czy transfery beda takie jakie oferuja wewnatrz wlasnej sieci czyli HSDPA
Problem jedynie, że to nie bedzie PlayOnline.
Bedziesz miał neta, ale taktowanie jak w normalnym cenniku - DROGO
Po prostu - statystyka sprzedażyslawexx pisze:tylko ze tutaj juz tylko w wersji nie sam modem tylko wlasnie tel

Będą mieć kolejna aktywację na swoim koncie.....

-
slawexx, wow - nie wiedziałem, że tak się da - w tekście na 3 linijki nie użyłeś żadnej kropki i przecinka! Podobnie w odpowiedziach powyżej 
Usługa Play Online/Play Online Prepaid działa tylko tam, gdzie są nadajniki Play. Jeśli na mapie zasięgu nie ma Twojej miejscowości - nie zadziała.
Internet będzie działał w miejscach gdzie Play nie ma nadajników tylko na zasadach roamingu krajowego na nadajnikach Plusa. Ale wtedy jesteś taryfikowany jak w abonamencie w taryfach voice'owych i tylko na takich właśnie aktywacjach jest to możliwe.

Usługa Play Online/Play Online Prepaid działa tylko tam, gdzie są nadajniki Play. Jeśli na mapie zasięgu nie ma Twojej miejscowości - nie zadziała.
Internet będzie działał w miejscach gdzie Play nie ma nadajników tylko na zasadach roamingu krajowego na nadajnikach Plusa. Ale wtedy jesteś taryfikowany jak w abonamencie w taryfach voice'owych i tylko na takich właśnie aktywacjach jest to możliwe.
-
hehe no z tymi zdaniami rozwinietymi nadrzedno podrzednymi to troche przesadzilem;)czyli jeszcze podsumowujac,jesli wezme internet na abonament w playu na oferowanych przez nich modemach w miejsciowosci gdzie nie mam zasiegu nie ma prawa zeby ten internet dzialal?(informatycznei przyjmujemy albo 0 albo 1).W wersji roamingowej bedzie dzialal ale tylko przy wykorzystaniu telefonow komorkowych obslugujacych system HSDPA?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
slawexx, włącz sobie mapkę zasięgu którą podał Vipera. Odznacz "Play" (tak, żeby było na białym tle) i będziesz miał zasięg Play Online.
P.S.
Zacznij pisać normalnie.
P.S.
Zacznij pisać normalnie.
-
No właśnie nie do końca. Karta SIM, którą otrzymasz dokonując aktywacji Play Online jest w stanie zalogować się TYLKO do sieci macierzystej Play. Niezależnie, czy włożysz ją do telefonu czy do modemu - jeśli nie będziesz w zasięgu stacji Play - karta się po prostu nie zaloguje do sieci.
O roamingu mówimy w aspekcie kart z taryfami do połączeń głosowych. Jeśli za pomocą takiej karty będziesz chciał się łączyć z internetem, to będziesz mógł to robić wszędzie, gdzie swój zasięg ma Play i Plus, ale w ramach tego połączenia płacisz bardzo dużo za każdy megabajt.
Podsumowując - nie będzie działało niezależnie od urządzenia, jeśli w Twoim mieście nie ma rzeczywiście stacji Playa - w punkcie sprzedawca robił Cię w jajo.
O roamingu mówimy w aspekcie kart z taryfami do połączeń głosowych. Jeśli za pomocą takiej karty będziesz chciał się łączyć z internetem, to będziesz mógł to robić wszędzie, gdzie swój zasięg ma Play i Plus, ale w ramach tego połączenia płacisz bardzo dużo za każdy megabajt.
Podsumowując - nie będzie działało niezależnie od urządzenia, jeśli w Twoim mieście nie ma rzeczywiście stacji Playa - w punkcie sprzedawca robił Cię w jajo.
-
w zawierciu podobno jest jeden nadajnik playa a zeby dzialal umts podobno musza byc 4, takie info dostalem od sprzedawcy.W takim razie czy karta zalogowala sie do wlasnej sieci czy dziala w systemie roamingowym mozna rozpoznac tylko po stanie konta jakie nam schodzi z karty?
-
Nie. Jeśli w Twojej miejscowości nie ma nadajnika Playa (wg mapy z ich strony nie ma), to karta w ogóle się nie zaloguje do sieci. Żadnej sieci.W takim razie czy karta zalogowala sie do wlasnej sieci czy dziala w systemie roamingowym mozna rozpoznac tylko po stanie konta jakie nam schodzi z karty?
Zadziałałoby tylko w przypadku przełożenia karty z taryfą głosową do modemu, ale to głupie rozwiązanie.
W sumie bzdura. Żeby przemieszczając się nie tracić zasięgu rzeczywiście potrzeba większej liczby stacji, ale nie wiem, czy akurat to miał na myśli sprzedawca.w zawierciu podobno jest jeden nadajnik playa a zeby dzialal umts podobno musza byc 4, takie info dostalem od sprzedawcy
-
Ok w takim ciagnac watek dalej i zakladajac ze ktos korzysta z tego beznadziejnego rozwiazania. Czy ten starter playa na karte da sie zmienic na taryfe glosowa, czy to dzieje sie automatycznie kiedy karta nie moze znalez macierzystej sieci? Czy moze to poprostu zwykla karta telefoniczna zmieniona na taryfe glosowa?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-17, 09:17 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-17, 09:17 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-17, 08:16 przez slawexx, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vipera
Jest przecież możliwość wypróbowania (tzw "weź na próbę").slawexx pisze:czy ten starter playa na karte da sie zmienic na taryfe glosowa
Na pewno jest tak z abo.
A starter w pre-paid nie jest znów aż tak drogi,
żeby nie móc samemu sprawdzić....
Zamienić samej taryfy na tej samej samej karcie raczej się nie da

Po prostu - sprawdź!
I zacznij pisać czytelniej!
Walisz wszystko w jednym ciagu, że ciężko się rozczytać.

-
Ok takze innego wyjscia nie ma wiec nie ciagne juz dalej bo podejrzewam ze poniektorzy maja mnie juz dosc;) Ale dziekuje tym co pomogli mi dowiedziec sie czegos wiecej,jedynie co moge samemu stwierdzic to poza playem w innych sieciach. Chyba powariowali z oferta internetu na karte, bo przyjmujac ze placac miesiecznie ok 50zl dostajemy w kazdej sieci gora 166MB na download,gdzie w przypadku abonamentu prawie w kazdej sieci przy oplacie ok 60zl mamy prawie 1GB.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-17, 09:18 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-17, 09:18 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-17, 08:18 przez slawexx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Wiesz co, olać to.ja.michal pisze: Kiepska sprawa bo to są telefony z 2G i trzeba wyłączać i włączać tel., żeby zmienić priorytet karty jednej albo drugiej.
Jestem już prawie pewny, że biorę:
-> Wielkie pakiety złotówek 50zł - 142min
-> Play online 45zł - 10GB
Tylko muszę przenieść numer z Plusa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
marens, ja tam z Playa jestem zadowolony. 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mam pytanka:
- Jesli na liscie sieci jest Play to jest to na pewno Play czy moze byc roaming Plusa?
- Na jaki czas przedluza waznosc konta doladowanie za 30/50 PLN? Dokladny cennik w PDF mi sie nie chce sciagac
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-18, 07:56 ]
Poprawa pisowni.
- Jesli na liscie sieci jest Play to jest to na pewno Play czy moze byc roaming Plusa?
- Na jaki czas przedluza waznosc konta doladowanie za 30/50 PLN? Dokladny cennik w PDF mi sie nie chce sciagac

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-18, 07:56 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-18, 06:55 przez temp333, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na jakiej liście?temp333 pisze:- Jesli na liscie sieci jest Play to jest to »»na pewno«« Play czy moze byc roaming Plusa?
Wszystko masz w moim podpisie.temp333 pisze:- Na jaki czas przedluza waznosc konta doladowanie za 30/50 PLN? Dokladny cennik w PDF mi sie nie chce sciagac

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak dam reczny wybor sieci to pojawia sie do wyboru Plus, Era, Orange i Play.ja.michal pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->YaHooo - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Na jakiej liście?
Dziekija.michal pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->YaHooo - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Wszystko masz w moim podpisie.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-17, 19:58 ]
Przycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-10-17, 18:58 przez temp333, łącznie zmieniany 1 raz.
- tomekk55
- Stały użytkownik forum
Duże jest prawdopodobieństwo tego?Szkoda tylko, ze te dodatkowe gigabajty to promocje ktore moga zniknac za jakis czas.
N82 & Play Online prepaid
http://i291.photobucket.com/albums/ll31 ... embers.png
member of symbianos.pl community
http://i291.photobucket.com/albums/ll31 ... embers.png
member of symbianos.pl community
-
Pewnie nie, skoro drukują tą na opakowaniach 

Jeśli masz Play do wyboru (lub 260 06), to jest to ich nadajnik, więc Play Online powinno działać. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia siły tego sygnału.Jak dam reczny wybor sieci to pojawia sie do wyboru Plus, Era, Orange i Play.
-
witam ponownie,po wczorajszej dyskusji postanowilem dzisiaj wziasc neta na proba i zobaczyc jakim cudem to dziala skoro nie ma wg mapki zasiegu w mojej miejscowosci.Po czym okazalo sie po rozmowie ze sprzedawca ze jednak jest jeden nadajnik i powinno hulac.Otoz nie bylo juz tak rozowo jak przyjechalem do domu bo nie zlapalem zasiegu.Jednak postanowilem pojezdzich troche po miescie i co sie okazalo ze ok 1.5km od mojego domu zlapalem zasieg UMTS i wszystko ladnie hulalo.I tu moje pytanie gdyz jestem oddalony od nadajnika w lini prostej ok 5km gdzie raczej nie ma zadnych wiekszych zabudowan poza jednym domem ktory jest przed moim,gdyz ja mieszkam troche w dolku czy zastosowanie anteny wewnetrznej pomoglo by w zlapaniu sygnalu,dodam ze na testach mam modem Hauwei E169 i co by tu mozna do niego podpiac?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A przeczytaj to.temp333 pisze:Szkoda tylko, ze te dodatkowe gigabajty to promocje ktore moga zniknac za jakis czas.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=124133#124133
-
- Guru bezprzewodowy