A więc w teście udział wzięli:
- Red bull mobile DIL
- Mroźna pogoda (ma wpływ na sygnał) temp: około -15
- Antena Cybertech CT-15_1.8_duo + 5 m kabla H155 oraz przelotka na FME-TS9
- Antena 2x Telkob ATK 504 + 5m kabla LMR240+ przelotka SMA-TS9 ustawione w x-cross
- Router ustawiony w miejscu anteny Huawei E5573
- S8+ jako urządzenie pomiarowe
Na pierwszy ogień poszedł montaż telkoba (ustawiony w tym samym kierunku co osławiony Cybertech) oraz jego testy których wyniki dla wszystkich częstotliwości macie tutaj:

Cybertech już siedział na dachu, ale żeby wyeliminować wpływ warunków zrobiłem ponowne testy dla niego:

Na koniec znów kicanie na dach i z zamarzniętymi rękami test samego routera w miejscu anten:

A tutaj małe zestawienie wyników:

Wnioski dla mojej lokalizacji nasuwają się bez zastanowienia, Cybertech-a już na dachu nie ma, a w planie jest zakup B715 /jeszcze tylko testy prędkości w godzinach wieczornych/
No ale małe podsumowanie musi być:
- Telkob daje zyski dla 800MHz zgodne z deklaracją producenta (szczęka mi opadła)
- Dla 1800 i 2100 radzi sobie znacznie lepiej niż Cybertech (który jest przechwalany, a okazuje się ..... słaby???? :O) (lepszy SINR, RSRP, UP, DOWN)
- Dla 2600 MHz przenosi praktycznie tylko punkt łapania sygnału (Słabszy Sinr i porównywalne RSRP)
- Cybertech działa jako tłumik dla częstotliwości 800 i 2600 MHz
Konkluzja jest tylko jedna:
- Jeśli ktoś szuka anteny wielozakresowej na krótkim dystansie, to strzałem w dziesiątkę jest zestaw anten 2x ATK 504 od Telkoba
/ Na pomiar mogła mieć ogromny wpływ temperatura, prawdopodobnie zysk anteny w cieplejsze dni będzie o wiele mniejszy/