konfiguracja routera D-Link DI 524
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: konfiguracja routera D-Link DI 524
Tak, pokazuje nazwę sieci i status connected. Z tym że to są 3 sieci, mogę się między nimi przełączać, choć teraz nie używam żadnego graficznego managera logowania, po prostu podłącza się losowo do którejś sieci. Aha, mogę wybrać sieć z poziomu APC.
- wojteks
- *** Administrator ***
A przedtem do której sieci byłeś podłaczony? teraz też powinieneś być do tej samej podłączony bo z innych baz może Cię nie wpuszczać.ippo76 pisze:mogę wybrać sieć z poziomu APC.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Mam dostępne 4 sieci, z czego 2 mają za słaby sygnał, więc w grę wchodzą 2. Po prostu na starcie systemu demon loguje mnie do sieci losowo. Raz do jednej, raz do drugiej, czasami nawet do którejś z tym słabszym sygnałem, ale wtedy nawet www nie otworzy. Teraz zainstalowałem networkmanagera (graficzną nakładkę) i widzę te sieci, mogę spośród nich wybierać. Dostęp do nich jest bez hasła, tylko po adresie mac. Dostawca mówił, że jak postawię APC to powinienem mu zgłosić nowy mac ale wiem z innego forum, że w tym modelu można podmienić maca. I przy tym wolałbym pozostać, bo mam dzięki temu dostęp do neta w starej konfiguracji. Przy okazji - mac klonujemy na WAN, klonowanie mac na LAN to inna bajka?
Na windowsie też to wyglądało w ten sposób, że losowo się logował, pewnie do tej z najsilniejszym sygnałem albo pierwszej wykrytej, z tym że zawsze mogłem się przełączyć na inną, jak net mulił.
Próbowałem wczoraj chyba wszystkich konfiguracji, nawet w trybie gateway i bridge i bez skutku.
Na windowsie też to wyglądało w ten sposób, że losowo się logował, pewnie do tej z najsilniejszym sygnałem albo pierwszej wykrytej, z tym że zawsze mogłem się przełączyć na inną, jak net mulił.
Próbowałem wczoraj chyba wszystkich konfiguracji, nawet w trybie gateway i bridge i bez skutku.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy te sieci maja taki sam SSID? Jeżeli mają rózny SSID to APC nie będzie łączył się losowo tylko zawsze do jednej sieci.ippo76 pisze:z czego 2 mają za słaby sygnał, więc w grę wchodzą 2
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Tak, o ile mnie pamięć nie myli to 00:00:00:00:00:01 i 00:00:00:00:00:04. Rozumiem, że mam wybrać jedną z nich na "sztywno"?
- wojteks
- *** Administrator ***
To są prawdziwe MAC adresy? czy tylko prawdziwe liczby zastąpiłeś "00"?ippo76 pisze:00:00:00:00:00:01 i 00:00:00:00:00:04
W site survey APC wybierasz konkretną sieć i do niej się łączysz.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Prawdziwe, tak mi wyświetla APC po kliknięciu na status, podaje nazwę sieci, kanał oraz taki BSSID
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy nazwa sieci jest taka sama? czyli SSIDippo76 pisze:podaje nazwę sieci
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Sprawdzę po południu, jak wrócę 

-
- Początkujący użytkownik forum
witam jak przywrocic ustawienia fabryczne ustawien routera.... di 524
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
http://support.dlink.com/faq/view.asp?p ... %20DIR-855grzegorzw pisze:witam jak przywrocic ustawienia fabryczne ustawien routera.... di 524
-
- Użytkownik forum
Tak to wygląda:wojteks pisze:Czy nazwa sieci jest taka sama? czyli SSID
Kod: Zaznacz cały
roadband Router Status
This page shows the current status and some basic settings of the device.
System
Uptime 0day:0h:11m:55s
Firmware Version v1.4.6.I
Wireless Configuration
Mode Infrastructure Client
Band 2.4 GHz (B+G)
SSID nazwa sieci
Channel Number 1
Encryption Disabled
BSSID 00:00:00:00:00:01
State Connected
TCP/IP Configuration
Attain IP Protocol Fixed IP
IP Address 10.0.0.1
Subnet Mask 255.0.0.0
Default Gateway 0.0.0.0
DHCP Server Disabled
MAC Address 00:02:72:70:9b:d0
WAN Configuration
Attain IP Protocol Fixed IP
IP Address 192.168.***.***
Subnet Mask 255.255.255.0
Default Gateway 192.168.***.***
DNS 1 194.204.***.***
DNS 2 194.204.***.***
DNS 3 0.0.0.0
MAC Address 00:02:2d:3c:dd:***
- wojteks
- *** Administrator ***
Tu powinno być 10.0.0.1ippo76 pisze:Default Gateway 0.0.0.0
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Zmieniałem, nic z tegowojteks pisze: Tu powinno być 10.0.0.1

Ten ostatni mac adres jest sklonowany z karty orinoco, a może trzeba sklonować mac na LANie, bo ten 00:02:72:70:9b:d0 to zdaje się mac APC
to dane aktualnego połączenia, to ta druga sieć, końcówka 04 zamiast 01:
IEEE 802.11b ESSID:"nazwa sieci2" Nickname:"HERMES I"
Mode:Managed Frequency:2.472 GHz Access Point: 00:00:00:00:00:04
Bit Rate:11 Mb/s Sensitivity:1/3
Retry limit:4 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality=44/92 Signal level=-57 dBm Noise level=-101 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:378
Tx excessive retries:724 Invalid misc:0 Missed beacon:0
i ping
bash-3.2# ping -c 3 www.google.pl
PING www.l.google.com (74.125.77.147) 56(84) bytes of data.
64 bytes from ew-in-f147.google.com (74.125.77.147): icmp_seq=1 ttl=234 time=64.6 ms
64 bytes from ew-in-f147.google.com (74.125.77.147): icmp_seq=2 ttl=234 time=62.4 ms
64 bytes from ew-in-f147.google.com (74.125.77.147): icmp_seq=3 ttl=234 time=62.4 ms
--- www.l.google.com ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 10170ms
rtt min/avg/max/mdev = 62.463/63.212/64.679/1.076 ms
-
Witam! Od dluzszego czasu mam problem z moja siecia Wi-Fi obslugiwana przez D-Link DI-524. Jest to przypadek chyba dosc nietypowy bo nie udalo mi sie znaleźc podobnych problemow opisanych na necie. Siec zostala skonfigurowana i dzialala bez zastrzezen na mojej maszynie z Windows Xp, do czasu kiedy kolezanka z mieszkania nie kupila sobie nowego laptopa z systemem Vista. Problem jest taki ze gdy ona uruchamia komputewr i wlacza sie do sieci u mnie siec pada calkowicie, albo raz działa raz nie dziala w odstępach kilku minut albo nawet sekund
Nie mam pojecia w czym moze tkwić przyczyna problemu: czy w konfiguracji routera czy moze w ustawieniach ktoregos z naszych komputerow
Problemem jest rowniez czynnik ludzki, gdyz interfejs mojej kolezanki jest troche drazniący, nie dopuszcza mnie do swojego komputera, bo uwaza ze to nie jest jej problem bo jej internet dziala ;] uzywa torrentow, ale w moementach w ktorych twierdzi ze torrenty wyłączone problem nie znika. Any Ideas? 

- wojteks
- *** Administrator ***
Czy w tym routerze jest coś takiego jak UPNP? jeżeli jest to to wyłącz.wmarek pisze:Problem jest taki ze gdy ona uruchamia komputewr i wlacza sie do sieci u mnie siec pada calkowicie
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wmarek, ja bym jeszcze sprawdził ustawienia adresów na kompach.
-
Dziekuje serdecznie za pomoc! Zdaje sie ze problem zostal rozwiazany, od 2 dni nie mam juz klopotow wiec chyba jest ok. Mialem wlczaczone dynamiczne DHCP, zostawilem to ale wlaczylem tez statyczne DHCP i nadalem stale adresy IP naszym mac-om. Nie rozumiem co moglo byc problemem bo wczesniej dynamiczne IP tez przydzielalo nam rozne adresy, tak czy inaczej to rozwiaznie poskutkowalo 

-
- Użytkownik forum
Witam, u mnie wciąż lipa. Zauważyłem, że nie odniosłem się do tego postu:
Czy konfigurując WAN powinienem wpisać nazwę sieci czy numer, czy też pozostawić puste i wybrać sieć z poziomu site survey?
Przy wpisywaniu nazwy z palca wskazać kanał dla sieci, zostawić puste czy wybrać auto? Wybrać sieć ad hoc czy infrastructure client?
Jeszcze pytanie o mac adresy:
1) Jeden na WAN - to sklonowany adres dotychczasowej karty;
2) Na LAN - to adres APC (tu w opcjach konfiguracji jest możliwość klonowania maca, ja zostawiam to ple niewypełnione, później status pokazuje w tym miejscu mac APC,
3) Mac karty sieciowej RJ-45.
Nie za dużo tych maków?
Czy sieć powinna działać po określeniu podstawowych ustawień, czy też trzeba włazić głębiej, ustawiać przepustowość i takie tam, setki opcji? Manual jest anglojęxyczny i dość enigmatyczny, w zasadzie piszą, że opcje zaawansowane są dla... zaawansowanych
A może trzeba podbić ttl czy jakoś tak?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-08, 12:23 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Status wyświetla SSID "nazwa sieci" a jako BSSID jej numer, czyli 00:00:00:00:00:04wojteks pisze:Czy nazwa sieci jest taka sama? czyli SSID
Czy konfigurując WAN powinienem wpisać nazwę sieci czy numer, czy też pozostawić puste i wybrać sieć z poziomu site survey?
Przy wpisywaniu nazwy z palca wskazać kanał dla sieci, zostawić puste czy wybrać auto? Wybrać sieć ad hoc czy infrastructure client?
Jeszcze pytanie o mac adresy:
1) Jeden na WAN - to sklonowany adres dotychczasowej karty;
2) Na LAN - to adres APC (tu w opcjach konfiguracji jest możliwość klonowania maca, ja zostawiam to ple niewypełnione, później status pokazuje w tym miejscu mac APC,
3) Mac karty sieciowej RJ-45.
Nie za dużo tych maków?
Czy sieć powinna działać po określeniu podstawowych ustawień, czy też trzeba włazić głębiej, ustawiać przepustowość i takie tam, setki opcji? Manual jest anglojęxyczny i dość enigmatyczny, w zasadzie piszą, że opcje zaawansowane są dla... zaawansowanych

A może trzeba podbić ttl czy jakoś tak?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-08, 12:23 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-01-08, 12:22 przez ippo76, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak zrób.ippo76 pisze:wybrać sieć z poziomu site survey?
Każde urządzenie sieciowe ma adres MAC. Najważniejsze jest sklonowanie właściwego MAC na port WAN APC.
Podbicie TTL nie zaszkodzi. Zaawansowanych opcji najczęściej nie trzeba ustawiać.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ciągle lipa. Jest teoria, że trzeba to dziadostwo konfigurować spod IE. Zainstalowałem win xp ale nie mam połączenia sieciowego
Ipocnfig nic nie zwraca. Ma ktoś jakiś pomysł?
Po to przechodziłem na linuksa, żebym się męczył w windzie?
Już wiem, brak sterowników.

Po to przechodziłem na linuksa, żebym się męczył w windzie?
Już wiem, brak sterowników.
-
Problem z internetem powrócił
niestety, znów pojawiły się problemy
ktos polecił mi program diagnostyczny NetWitness, właśnie go ściągam - pożyczyłem laptopa z iPlusem
ale nie jestem pewien czy cokolwiek zdiagnozuje, poniewaz w momentach w kórych internet przestaje mi działać nie mogę nawet zpingowac routera, tzn. wipsujac adres routera w przegladarce 192.168.0.1 nie otwiera sie interface routera. Wiec w tych momentach jestem chyba poza siecia, natomiast w momentach w ktorych internet dziala, diagnoza moze nic nie wykazac, bo w tych moementach problem pewnie nie wystepuje. Wiem ze kolezanka uzywa torrentow, ale gdy nic nie sciaga i mowi ze torrenty ma "wylaczone" problem nie znika. Qrcze nie wiem co robioc 

-
Witam
Mam pytanie:
Czy jest mozliwosc skonfigurowania komputera z karta WIFI (oraz internetrm bezprzewodowym) i routera D-Link DI 524 w taki sposob by zrobic siec bezprzewodowa w domu?
Nie mam jeszcze acces pointa z opcja client a internet dostaje radiowo (192.168.1.15, ...)
Chodzi o to by komp stajonarny dzialal jako odbiornik internetu radiowego i wysylal go po kablu do routera a ten wysylal do dwoch innych laptopow.
Prosze o pomoc.
Mam pytanie:
Czy jest mozliwosc skonfigurowania komputera z karta WIFI (oraz internetrm bezprzewodowym) i routera D-Link DI 524 w taki sposob by zrobic siec bezprzewodowa w domu?
Nie mam jeszcze acces pointa z opcja client a internet dostaje radiowo (192.168.1.15, ...)
Chodzi o to by komp stajonarny dzialal jako odbiornik internetu radiowego i wysylal go po kablu do routera a ten wysylal do dwoch innych laptopow.
Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2009-01-14, 15:17 przez sledzio, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>Czy jest mozliwosc zkonfigurowania komputera z karta WIFI
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Niestety klonowanie mac na blackboksie okazało się w moim przypadku niewykonalne. Po zarejestrowaniu przez dostawcę maka BB sieć ruszyła. Dzięki wszystkim za pomoc.
-
tp link wr340G
ling do manuala :
http://www.volia.com/user/files/routers ... 40G_en.pdf
Mam takie pytanie a w zasadzie problem...
Kupiłem router tp link taki jak w powyższym linku.
Internet z którego korzystam i który chciałbym podzielic przy pomocy routera to zwyczajna kablówka. Ip jest przydzielane poprzez MAC karty w kompie stacjonarnym.
Cel jest taki, by podzielic kablówke na 2 kompy wifi (to już zrobilem) i na stacjonarny.
Teraz co zrobiłem.
Sklonowałem oczywiście MAC z sieciówki z kompa stacjonarnego, Włączyłem DHCP na routerze, W stacjonarnym ustawiłem powieranie adresu IP z automatu i niestety net na stacjonarnym nie działa.
W czym może byc problem?
ling do manuala :
http://www.volia.com/user/files/routers ... 40G_en.pdf
Mam takie pytanie a w zasadzie problem...
Kupiłem router tp link taki jak w powyższym linku.
Internet z którego korzystam i który chciałbym podzielic przy pomocy routera to zwyczajna kablówka. Ip jest przydzielane poprzez MAC karty w kompie stacjonarnym.
Cel jest taki, by podzielic kablówke na 2 kompy wifi (to już zrobilem) i na stacjonarny.
Teraz co zrobiłem.
Sklonowałem oczywiście MAC z sieciówki z kompa stacjonarnego, Włączyłem DHCP na routerze, W stacjonarnym ustawiłem powieranie adresu IP z automatu i niestety net na stacjonarnym nie działa.
W czym może byc problem?
- wojteks
- *** Administrator ***
A jak masz ustawione połączenie LAN w PC?W czym może byc problem?
Daj tu wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all z PC jak masz internet i to samo jak masz podłączonego PC do routera. Sprawdzałeś <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> ?
Nie pomagam na PW!
-
Lan w pececie jest ustawione z automatu (pobieranie IP) niestety nie moge zmienic MAC adresu tej karty ;/
TTL sprawdzałem na wifi dla googli jest 243
Korzystam teraz z laptopa, zaraz postaram sie wkleic wynik z ipconfig
działa:) przyczyna to firewall
TTL sprawdzałem na wifi dla googli jest 243
Korzystam teraz z laptopa, zaraz postaram sie wkleic wynik z ipconfig
działa:) przyczyna to firewall
-
Witam,
prześledziłem temat i takiego problemu jak mój chyba jeszcze nikt nie poruszał, a przyznaje, że pomimo dość dobrego obeznania z komputerami itp. wykładam bezradnie ręce.
Zacznijmy od tego, że znajoma miała problem z owym D-Linkiem, pojechałem i faktycznie sieć wi-fi łączy tylko lokalnie z routerem, ale pomimo podania internetu z modemu na WAN dalej nigdzie nie jest dostępny internet, ani na pececie podłączonym kablowo z routerem, ani na laptopie podłączonym przez wi-fi [na http://192.168.0.1 mogłem wejść i z komputera i z laptopa] Ciekawostką dla mnie jest to, że gdy podłączyłem komputer pod WAN, a internet do jednego z gniazdek przeznaczonych dla użytkowników [1z4] to komputer wyświetlił brak połączenia [ip na 169 etc.] ale internet BYŁ ! najzabawniejsza rzecz imho. Postanowiłem, zabrać router do siebie i pokombinować. Kombinacja okazała się niepotrzebna co jedyne co musiałem zrobić to sklonować adres MAC ze swojej karty sieciowej, router pięknie działał po podłączeniu kabla z internetem do WAN, a komputer do 1z4, sieć wi-fi także chulała.
Po takim zabiegu, najprawdopodobniej problemem jest modem z ŚTK, który musi coś blokować...MACa nie potrzeba było tam klonować po podobno mają MAC od routera, ale w takim razie co jest grane ? Czemu po podłączeniu się przez wi-fi do routera, kiedy modem jest podłączony z routerem, na laptopie pokazuje mi tylko podłączenie lokalne ? miał ktoś już taki problem ? może rozwiązanie jest bliżej niż mi się wydaje
byłbym wdzięczny za wszelką pomoc 
prześledziłem temat i takiego problemu jak mój chyba jeszcze nikt nie poruszał, a przyznaje, że pomimo dość dobrego obeznania z komputerami itp. wykładam bezradnie ręce.
Zacznijmy od tego, że znajoma miała problem z owym D-Linkiem, pojechałem i faktycznie sieć wi-fi łączy tylko lokalnie z routerem, ale pomimo podania internetu z modemu na WAN dalej nigdzie nie jest dostępny internet, ani na pececie podłączonym kablowo z routerem, ani na laptopie podłączonym przez wi-fi [na http://192.168.0.1 mogłem wejść i z komputera i z laptopa] Ciekawostką dla mnie jest to, że gdy podłączyłem komputer pod WAN, a internet do jednego z gniazdek przeznaczonych dla użytkowników [1z4] to komputer wyświetlił brak połączenia [ip na 169 etc.] ale internet BYŁ ! najzabawniejsza rzecz imho. Postanowiłem, zabrać router do siebie i pokombinować. Kombinacja okazała się niepotrzebna co jedyne co musiałem zrobić to sklonować adres MAC ze swojej karty sieciowej, router pięknie działał po podłączeniu kabla z internetem do WAN, a komputer do 1z4, sieć wi-fi także chulała.
Po takim zabiegu, najprawdopodobniej problemem jest modem z ŚTK, który musi coś blokować...MACa nie potrzeba było tam klonować po podobno mają MAC od routera, ale w takim razie co jest grane ? Czemu po podłączeniu się przez wi-fi do routera, kiedy modem jest podłączony z routerem, na laptopie pokazuje mi tylko podłączenie lokalne ? miał ktoś już taki problem ? może rozwiązanie jest bliżej niż mi się wydaje

- wojteks
- *** Administrator ***
Klonowanie MAC jest potrzebne albo reset (wyłączenie z prądu) modemu ŚTK bo modem przyjmie taki MAC jaki go odpyta po DHCP po włączeniu zasilania (czyli jak będzie router to dobry będzie MAC routera).MyJot pisze:modem z ŚTK, który musi coś blokować.
Nie pomagam na PW!