Ja nie brałem tego testy, aby porównywać z Mikrotikiem. Tylko aby sprawdzić jak się spisuje ten 889. I co ważne? Ja tak dobrałem sprzęt, aby mieć wszystko w jednym. Wiadomo prąd dzisiaj nie jest tani.matek451 pisze: ↑2024-10-04, 09:28 Nadal nie rozumiem co to ma wspólnego z testami porównawczymi MC889 i tego zestawu który masz, zawansowane funkcje sieciowe MT raczej nie maja nic wspólnego z pracą w sieci LTE.
Póki co nie masz u siebie w okolicy N78 więc jesli zestaw działa dobrze a Mikrotik spełnia zadana sieciowe to po co w ogóle to zmieniać
.MC889/MC889A PRO jest dedykowany do 5G N78, stanowi ODU i jak wiadomo moze pracować w Bridge z kazdym routerem IDU,np. hAP ax3 jak ktoś preferuje Mikrotika.
MC888/MC889
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: MC888/MC889
-
- Guru bezprzewodowy
Bez przesady z tym prądem, MC889 w twoich warunkach na LTE nie moze konkurować z zestawem antenowym który masz. Z góry jest skazany na porazkę bo decydujaca rolę odgrywa zysk anten a dodatkowo silna kierunkowość paraboli pozwala ci wymusićpołaczenie z komkretnym BTS-em.
Sytuacja zmieni się jak pojawi się N78 w okolicy i zechcesz z niego skorzystać.
-
- Stały użytkownik forum
Mój operator to tmobile, ja mc889 testowałem z Orange. I od nich to wziąłem. Więc oni <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> 3500 nie mają. I na to się nie zanosi. Ale za to jest stacja Play ode mnie 3,6km, i tam na niej jest 3500mhz. Także tego. Umowa mi się niedługo kończy. Także myślę o zmianie.matek451 pisze: ↑2024-10-04, 09:56 Bez przesady z tym prądem, MC889 w twoich warunkach na LTE nie moze konkurować z zestawem antenowym który masz. Z góry jest skazany na porazkę bo decydujaca rolę odgrywa zysk anten a dodatkowo silna kierunkowość paraboli pozwala ci wymusićpołaczenie z komkretnym BTS-em.
-
- Guru bezprzewodowy
Co do poboru prądu , to nie mierzyłem dokładnie , ale MC889A Pro też pobiera go mniej , ponieważ ten sam laptop był mu w stanie dostarczyć po USB napięcie 5V i działał stabilnie podczas speedtestu z N78 , a MC889 po prostu się restartował...
-
- Stały użytkownik forum
Tak samo dużym minusem jest dla mnie jest w ZTE T5400, że nie zrobili jednego portu POE LAN. Dzisiaj bardzo ważna sprawa, aby jednak minimalizować ilość zasilaczy. Tak samo kiepskim pomysłem jest integrować kabel rj45 z klapką zamykającą. A co wtedy jak kabel w zestawie będzie za krótki…
-
- Guru bezprzewodowy
Oczekujesz funkcji w routerze za 379 zł która jest w sprzętach SOHO dla Kowalskiego raczej niedostepna,switch POE z 4XGE 1xGE I 1X SFP 2.5Gb/s mozna kupić ponizej 100 zł.
Co dokablatooczywiście zaden probem bo ZTE oferuje specjalne adaptery do podłaczenia dowolnego kabla.
Co dokablatooczywiście zaden probem bo ZTE oferuje specjalne adaptery do podłaczenia dowolnego kabla.
-
- Stały użytkownik forum
Jasne jasne że są adaptery. Tylko niestety to generuje dodatkowe koszta, i mało te cuda nie kosztują. Daje duży plus TP-Link, oni fajnie to rozwiązali. Wszystko dali w zestawie. Nie potrzeba żadnych adapterów. A ZTE tak wymyślił celowo, aby zarabiać na adapterach.matek451 pisze: ↑2024-10-04, 10:58 Oczekujesz funkcji w routerze za 379 zł która jest w sprzętach SOHO dla Kowalskiego raczej niedostepna,switch POE z 4XGE 1xGE I 1X SFP 2.5Gb/s mozna kupić ponizej 100 zł.
-
- Guru bezprzewodowy
Zasdniczo w zestawie daja kabel 10m z tą zaslepką bo pewnie wychodzą z załozenia ze większość i tak wykorzysta ten kabel a nie inny,sam dokupuję adaptery i dalej inny kabel jesli zachodzi potrzeba a ten z zestawu mam do innych zastosowań więc strata niewielka, producenci maja w tej kwestii rózne pomysły, no i są tacy którzy w ogóle nie daja kabla do CPE,np.Mikrotik.
Dla mnie to sa szczegóły , wychodzę z załozenia ze jak się chce mieć porzadne rozwiązania sieciowe to trzeba wydać konkretną kasę na porzadny sprzęt i mieć na kilka lat.
Szkoda ze większość moich klientów nie podziela mojego zdania i chce oszczędzać na rzeczach których jakość zależy też od ceny.
Dla mnie to sa szczegóły , wychodzę z załozenia ze jak się chce mieć porzadne rozwiązania sieciowe to trzeba wydać konkretną kasę na porzadny sprzęt i mieć na kilka lat.
Szkoda ze większość moich klientów nie podziela mojego zdania i chce oszczędzać na rzeczach których jakość zależy też od ceny.
-
- Stały użytkownik forum
Dla mnie lepiej gdy producent nie daje kabla rj45. Ponieważ ja wolę sam sobie kupić dobry kabel cat6. A zazwyczaj dają cat5e. Tutaj plus dla ZTE za kabel cat.6. Jeszcze jedna sprawa, ponieważ widzę że kombinujecie ze skryptami w ZTE. To jest bardzo zły znak, to świadczy o braku gwarancji bezpieczeństwa. Dobry sprzęt powinien zabezpieczyć się tak, aby nie szło uruchomić żadnych skryptów. A szczególnie niebezpieczne jest, jak takie coś daje się uruchomić z poziomu przeglądarki. Ja nie popieram takiego czegoś.matek451 pisze: ↑2024-10-04, 11:23 Zasdniczo w zestawie daja kabel 10m z tą zaslepką bo pewnie wychodzą z załozenia ze większość i tak wykorzysta ten kabel a nie inny,sam dokupuję adaptery i dalej inny kabel jesli zachodzi potrzeba a ten z zestawu mam do innych zastosowań więc strata niewielka, producenci maja w tej kwestii rózne pomysły, no i są tacy którzy w ogóle nie daja kabla do CPE,np.Mikrotik.
-
- Stały użytkownik forum
Jeśli chodzi o ten kabel 10m, to sam mam identyczny problem z nim. Na wstępie konieczność kupna adaptera, bo najpewniej kabel będzie za krótki lub nietrwały. Zresztą to jest taśma, więc przewody nie są skręcone zgodnie ze standardem. Jak ktoś zechce użyć innego kabla to z automatu musi kupić zaślepkę, której koszt produkcji to pewnie max. 1 zł i mogłaby być w zestawie.
Domyślam się, że taśma jest po to żeby przepuścić kabel przez uszczelkę okna i to w zasadzie tyle. Trochę więc nie rozumiem takiego podejścia w sprzęcie z metką "Pro".
PS Do MC889A Pro nie ma dostępnej ani podstawki, ani uchwytu okiennego typu "Gekon", który był dostępny dla MC889 (pomijam już jego cenę). Gdzie tu logika?
Domyślam się, że taśma jest po to żeby przepuścić kabel przez uszczelkę okna i to w zasadzie tyle. Trochę więc nie rozumiem takiego podejścia w sprzęcie z metką "Pro".
PS Do MC889A Pro nie ma dostępnej ani podstawki, ani uchwytu okiennego typu "Gekon", który był dostępny dla MC889 (pomijam już jego cenę). Gdzie tu logika?
-
- Guru bezprzewodowy
Gdyby nie spełnialstandardu to nie działąłby na 1GE/2.5Gb/s i nie miał tez 6 kat.Takie kable to zapewne odpowiedź producentów na potrzeby klientów, wiesz ilu z nich chce mieć szybki internet mobilny ale nie chca anteny na zewnatrz czy wiercenia w domu, dlatego jedyna opcja u nich to tak jak piszesz przez okno.
Dla mnie i tak liczą się w sprzęcie jegomozliwości i osiagi na nim a <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> są bez znaczenia, ogólnie to trudno zadowolić wszystkich.
Dla mnie i tak liczą się w sprzęcie jegomozliwości i osiagi na nim a <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> są bez znaczenia, ogólnie to trudno zadowolić wszystkich.
-
- Stały użytkownik forum
Właśnie gdzie tutaj logika?Cipher pisze: ↑2024-10-04, 12:16 Jeśli chodzi o ten kabel 10m, to sam mam identyczny problem z nim. Na wstępie konieczność kupna adaptera, bo najpewniej kabel będzie za krótki lub nietrwały. Zresztą to jest taśma, więc przewody nie są skręcone zgodnie ze standardem. Jak ktoś zechce użyć innego kabla to z automatu musi kupić zaślepkę, której koszt produkcji to pewnie max. 1 zł i mogłaby być w zestawie.
https://zteshop.pl/zte-connector-do-mc889-
Za takie coś 69zl…
-
- Stały użytkownik forum
Ja to rozumiem, ale skoro równocześnie brak akcesorium typu podstawka lub uchwyt okienny, to nadal trzeba wiercić w elewacji i instalować rurę żeby zamontować ODU. Tutaj mi się to logicznie nie spina.
-
- Stały użytkownik forum
Wszystko fajnie, tylko to nadal adapter jedynie do MC889. Do MC889A Pro raczej nie podejdzie. Nie szukałem dokładnie, ale w oficjalnym PL sklepie nie ma nawet odpowiednika do nowej wersji _Pro_...CommScope Andrew pisze: ↑2024-10-04, 12:27 Właśnie gdzie tutaj logika?
Za takie coś 69zl…
-
- Stały użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
Otóż to!Cipher pisze: ↑2024-10-04, 12:32Wszystko fajnie, tylko to nadal adapter jedynie do MC889. Do MC889A Pro raczej nie podejdzie. Nie szukałem dokładnie, ale w oficjalnym PL sklepie nie ma nawet odpowiednika do nowej wersji _Pro_...CommScope Andrew pisze: ↑2024-10-04, 12:27 Właśnie gdzie tutaj logika?
Za takie coś 69zl…
-
- Stały użytkownik forum
Do MC7010 też pasuje. To jest to samo. Czy nie zauważyliście tutaj na forum jak jeden pan bardzo promuje ZTE?Cipher pisze: ↑2024-10-04, 12:32Wszystko fajnie, tylko to nadal adapter jedynie do MC889. Do MC889A Pro raczej nie podejdzie. Nie szukałem dokładnie, ale w oficjalnym PL sklepie nie ma nawet odpowiednika do nowej wersji _Pro_...CommScope Andrew pisze: ↑2024-10-04, 12:27 Właśnie gdzie tutaj logika?
Za takie coś 69zl…
-
- Stały użytkownik forum
Oj tam, bez złośliwości. Nikt raczej nie ma złych intencji, a to że ktoś faworyzuje z różnych względów jakąś markę, to się zdarza wszędzie i w różnych branżach. Ja doceniam to, że są tutaj specjaliści. Dopóki dyskusja jest merytoryczna, to nie mam problemu nawet z tym, że ktoś może być profesjonalnie związany z jakąś marką.
-
- Stały użytkownik forum
Złośliwy, i to bardzo jest matek451 na MikroTik. On dostaje pieniądze od ZTE, za polecanie ich sprzętu. Inaczej by się tak nie wysilał.Cipher pisze: ↑2024-10-04, 12:45 Oj tam, bez złośliwości. Nikt raczej nie ma złych intencji, a to że ktoś faworyzuje z różnych względów jakąś markę, to się zdarza wszędzie i w różnych branżach. Ja doceniam to, że są tutaj specjaliści. Dopóki dyskusja jest merytoryczna, to nie mam problemu nawet z tym, że ktoś może być profesjonalnie związany z jakąś marką.
-
- Guru bezprzewodowy
O ile MC889 czy MC7010 od biedy można ustawić na parapecie czy o zgrozo na biurku , to MC889A Pro zająłby pół okna ! To router typowo zewnętrzny na ścianę. Do routerów Zyxela serii NR7xxx też masz takie uwagi ? Też chciałbyś je postawić w oknie ?
Co do kabla to jest ten sam co do MC889 czy MC7010 ( nawet u siebie mam ciągle zapakowany od PRO , a w użyciu jest od MC889 , który też był używany z MC7010).
Kabel nie musi być okrągły ,żeby być CAT.6 ( a takie jest oznaczenie) https://community.fs.com/article/flat-o ... hoose.html
A
Co do kabla to jest ten sam co do MC889 czy MC7010 ( nawet u siebie mam ciągle zapakowany od PRO , a w użyciu jest od MC889 , który też był używany z MC7010).
Kabel nie musi być okrągły ,żeby być CAT.6 ( a takie jest oznaczenie) https://community.fs.com/article/flat-o ... hoose.html
A
-
- Stały użytkownik forum
Tutaj chodzi o przekrój żyły niedzianej. A czy on będzie płaski, czy okrągły nie ma znaczenia.Mig25 pisze: ↑2024-10-04, 13:03 O ile MC889 czy MC7010 od biedy można ustawić na parapecie czy o zgrozo na biurku , to MC889A Pro zająłby pół okna ! To router typowo zewnętrzny na ścianę. Do routerów Zyxela serii NR7xxx też masz takie uwagi ? Też chciałbyś je postawić w oknie ?
A
-
- Stały użytkownik forum
Nie rozumiesz. Skoro to router do typowo zewnętrznego użytku i w wersji "Pro", to na cholerę dawać tasiemkę 10 metrów bez możliwości użycia innego (być może już wcześniej poprowadzonego) kabla?
Z tym oknem to bez przesady, chyba że ktoś mieszka w piwnicy lub garażu. Ja wiem jakie jest przeznaczenie tego routera, ale skoro ZTE robi rozwiązanie pod konsumenta, którego ma zadowolić tasiemka, to niech też uwzględni w swojej ofercie akcesoria dla takiego klienta. Albo zdecyduje się i zrobi zaślepkę dla "Pro", która będzie pasować do innych przekrojów.
Na marginesie, pewnie wiesz po co się skręca pary przewodów w skrętce i pewnie wiesz, że taki rodzaj okablowania jest używany w większości instalacji. Nie rozumiem więc po co usilnie bronić taśmy.
Z tym oknem to bez przesady, chyba że ktoś mieszka w piwnicy lub garażu. Ja wiem jakie jest przeznaczenie tego routera, ale skoro ZTE robi rozwiązanie pod konsumenta, którego ma zadowolić tasiemka, to niech też uwzględni w swojej ofercie akcesoria dla takiego klienta. Albo zdecyduje się i zrobi zaślepkę dla "Pro", która będzie pasować do innych przekrojów.
Na marginesie, pewnie wiesz po co się skręca pary przewodów w skrętce i pewnie wiesz, że taki rodzaj okablowania jest używany w większości instalacji. Nie rozumiem więc po co usilnie bronić taśmy.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie żadna "tasiemka" tylko normalny kabel cat.6 ( więc i o wymaganym przekroju).
Dlaczego akurat 10m , tak jest i tyle. Ktoś kiedyś tak wymyślił , sprawdziło się i dla ZTE to jest ok.
Dobra , ta dyskusja jest bezcelowa , zaraz się do koloru któryś przyczepi , że może różowy będzie ładniejszy...
Dlaczego akurat 10m , tak jest i tyle. Ktoś kiedyś tak wymyślił , sprawdziło się i dla ZTE to jest ok.
Dobra , ta dyskusja jest bezcelowa , zaraz się do koloru któryś przyczepi , że może różowy będzie ładniejszy...
-
- Stały użytkownik forum
No jasne że dla ZTE jest to ok, skoro ludzie muszą na wstępie dokupić kawałek plastiku za 70 zł.
Do koloru nie. Jak ma być na zewnątrz narażony na promieniowanie słoneczne, to obiektywnie najlepiej żeby był biały
Do koloru nie. Jak ma być na zewnątrz narażony na promieniowanie słoneczne, to obiektywnie najlepiej żeby był biały

-
- Guru bezprzewodowy
Kolega ma ból d.. bo jego Mikrotik nie ma w ofercie zew.punktu dostępowego 5G/LTE chociaż 5G n78 działa u operatorów od kilku lat więc szuka dziury w całym.
Nie ma sprzetu idealnego , kazdemu mozna coś wytknąć.
Wybór zew. CPE 5G na rynku jest ogólnie niewielki, około 10 modeli, część starszych na X55, inne na X62, szkoda ograniczeń dla Huawei i jego klonów bo wiadomo ze maja potencjał i dziś zapewne bez nich byliby daleko z przodu.
Kazda uwaga na temat Mikrotika spotyka się z zarzutami o złosliwość w jego kierunku, fani są slepi na wysokie ceny, nieadekwatne do hardware w nich, nie widzą z jakich tandetnych materiałów i jak kiepsko są wykonane ich CPE LTE, nie wspominajac o problemach z czytnikami kart SIM w nich, słabych , starych chipsetach czy modemach i portach LAN FE.
Niepotrzebna mnogość modeli zamiast kilku ale na wyzszym poziomie technicznym to kolejna przypadłość Mikrotika, nie widzę powodów aby tego nie wskazywać dla dobra uzytkowników ale tez samego Mikrotika.
Dotyczy to zreszta kazdego producenta w tym ZTE, bardzo dobrze ze macie uwagi ale merytoryczne a nie na temat kabli czy uchwytów, piszcie o tym boj est zawsze szansaze trafia do ZTE Polska i osób które zajmuja sie tym sprzetem, oczekiwabym podobnej reakcji na uwagi ze strony MIKROTIKA.
Dyskusja o kablach akademicka, skoro spełnia wymagania 6 kat. to nie ma znaczenia czy jest okrągły czy płaski a co do adapterów, uchwytów to Mikrotik tez sprzedaje za 10USD dodatkowy uchwyt do swoich CPE LTE i jakoś wam to nie przeszkadza brak w wypoasżeniu wszelkich uchwytów, pierdół i innych dodatków.
Wybór zew. CPE 5G na rynku jest ogólnie niewielki, około 10 modeli, część starszych na X55, inne na X62, szkoda ograniczeń dla Huawei i jego klonów bo wiadomo ze maja potencjał i dziś zapewne bez nich byliby daleko z przodu.
Kazda uwaga na temat Mikrotika spotyka się z zarzutami o złosliwość w jego kierunku, fani są slepi na wysokie ceny, nieadekwatne do hardware w nich, nie widzą z jakich tandetnych materiałów i jak kiepsko są wykonane ich CPE LTE, nie wspominajac o problemach z czytnikami kart SIM w nich, słabych , starych chipsetach czy modemach i portach LAN FE.
Niepotrzebna mnogość modeli zamiast kilku ale na wyzszym poziomie technicznym to kolejna przypadłość Mikrotika, nie widzę powodów aby tego nie wskazywać dla dobra uzytkowników ale tez samego Mikrotika.
Dotyczy to zreszta kazdego producenta w tym ZTE, bardzo dobrze ze macie uwagi ale merytoryczne a nie na temat kabli czy uchwytów, piszcie o tym boj est zawsze szansaze trafia do ZTE Polska i osób które zajmuja sie tym sprzetem, oczekiwabym podobnej reakcji na uwagi ze strony MIKROTIKA.
Dyskusja o kablach akademicka, skoro spełnia wymagania 6 kat. to nie ma znaczenia czy jest okrągły czy płaski a co do adapterów, uchwytów to Mikrotik tez sprzedaje za 10USD dodatkowy uchwyt do swoich CPE LTE i jakoś wam to nie przeszkadza brak w wypoasżeniu wszelkich uchwytów, pierdół i innych dodatków.
-
- Stały użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
Panie Krzysztof Matysiak jaki kolega ma ból <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> bo MikroTik nie ma zewnętrznego punktu 5G/LTE? Jeszcze jest ktoś tutaj co ma Mikrotika. Ja akurat tego problemu nie mam, jak będzie trzeba to sobie kupię nowy MikroTik z 5G. To żaden problem.matek451 pisze: ↑2024-10-04, 13:32 Kolega ma ból d.. bo jego Mikrotik nie ma w ofercie zew.punktu dostępowego 5G/LTE chociaż 5G n78 działa u operatorów od kilku lat więc szuka dziury w całym.
-
- Guru bezprzewodowy
Czyli ja nie zaliczam się do ludzi bo "na wstępie" tego nie kupiłem ?
Te 10m wystarczy chyba wszędzie ,żeby wejść do środka , a jak tam za krótko , to są przecież "beczki" czy inne złączki do przedłużania kabla LAN.
Pierwsza z brzegu: https://www.montersi.pl/rj45-grj45-g6-l ... K1EALw_wcB
-
- Początkujący użytkownik forum
MC888 - może spotkał się ktoś z takim problemem, podłączony mam modem lablem LAN z mc888, po kilku dniach nie mogę wejść na modem, "Niestety, nie udało się odnaleźć tej strony" reset routera rozwiązuje problem, na kilka dni i dalej to samo, co ciekawe jak nie ma połączenia to wchodząc na mc888 widzę połączenie z modemem, porąbane
soft 1.0 b04
soft 1.0 b04
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Od dwóch dni mam podłączony MC888 kablem, póki co nie zauważyłem takich problemów. Mam też soft B04.
Masz wykrzyknik w systemie obok karty sieciowej ?
Masz wykrzyknik w systemie obok karty sieciowej ?
Ostatnio zmieniony 2024-10-04, 14:52 przez Zeusek, łącznie zmieniany 1 raz.
MC888 -> Orange