Internet w Niemczech

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
greenfrog
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Internet w Niemczech

Post autor: greenfrog »

key pisze:Poslij dane do rejestracji na PW.
Fakt, zapomniałem o Tobie, przyjacielu tego forum :D Pozdrawiam serdecznie :ok:
Ewelina2
Użytkownik forum

Post autor: Ewelina2 »

czyli lepiej sie opłaci kupić karte z vodafone??? a jeszcze jedno czy jak np wlacze ten pakiet jedno dniowy w aldim to co dzien musze go aktywowac czy mam jednego dnia a na drugi dzien chcac korzystac to ide po normalnej cenie albo kupuje pakiet...??/wytlumacxcie mi to..

do key..jak mam na PW Ci dane wysłać???

a co do karty z vodafone to ile startówka kosztuje i ile jest w niej na start??? i jakby okazalo sie ze nie mam tam zasiegu z tego to macie gdzies gotowy kod na pakiet 500 mb za 7.99 euro na 30 dni bo w necie znalazlam kod *121*004# ale to jest na 5gb za 14 euro to troche za duzo...ja chce ten pierwszy a jak nie to musze normalnie wedlug cennika jechac..prosze pomozcie
Ostatnio zmieniony 2011-05-03, 14:08 przez Ewelina2, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Karta z niemieckiego Vodafone jest duzo drozsza, z holenderska bym nie kombinowal. Mozesz jeszcze poogladac niemiecki LidlMobile (siec O2).

Pakiet dzienny w Aldi aktywuje sie sam, wybierasz tylko inny APN.

Pod moim postem jest guzik z napisem "PW".
Nie pomagam na PW.
Ewelina2
Użytkownik forum

a co mam ustawić jakby nie chciec zadnego pakietu tylko wedlug cennia?? bo ten dzienny to specjalnie mi sie nie opłaci
greenfrog

ewelina*** pisze:czyli lepiej sie opłaci kupić karte z vodafone?
Tak, bo możesz też ustawić język angielski a po rejestracji numeru dostaniesz jeszcze 5€. Zakup pakietów jednodniowych jest nieopłacalny a cena normalna transmisji to 24 centy za 1MB. Pakiety jednodniowe musisz co dzień kupować.
key pisze:z holenderska bym nie kombinowal.
A czemuż to :?:
Ostatnio zmieniony 2011-05-03, 14:13 przez greenfrog, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Pakiet miesieczny lub oplata za kb:
APN: internet.eplus.de
Pakiet dzienny:
APN: tagesflat.eplus.de

wszystko jest opisane pare postow wczesniej.
Nie pomagam na PW.
greenfrog

ewelina*** pisze:vodafone to ile startówka kosztuje i ile jest w niej na start
Ja płaciłem 5€, w tym całość na rozmowy a po rejestracji dodatkowe 5€. Vodafone holenderskie, nie niemieckie ma się rozumieć :!: Po włożeniu karty ręcznie ustawiasz w telefonie operatora na Vodafone NL aby uniknąć roamingu. Wprawdzie to forum o internecie, ale dam jeszcze dobrą radę abyś kupiła ( albo zamówiła za darmo, jeśli podasz holenderski adres) sobie kartę holenderskiej sieci Lycamobile to do końca maja masz rozmowy z polskimi numerami stacjonarnymi za darmo, a właściwie za opłatę startową 24 centy. http://www.lycamobile.nl/offers.aspx?lang=po
Ostatnio zmieniony 2011-05-03, 14:37 przez greenfrog, łącznie zmieniany 2 razy.
Ewelina2
Użytkownik forum

a jest mozliwosc podlaczenia laptopa z komorka, żeby tel robił jako modem?? jesli tak to jak to połaczyc..
a pytanie do key - dlaczego nie polecasz uzywanie holenderskiej vodafone w niemczech??
gdzie sie rejestruje ta holenderska karte
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ewelina*** pisze:dlaczego nie polecasz uzywanie holenderskiej vodafone w niemczech?
Dlatego ze zasieg moze byc bardzo niepewny, a jak nie bedzie to wpadasz w drogi roaming. Sprawdz najpierw na miejscu.

Jaki telefon posiadasz?
Nie pomagam na PW.
Ewelina2
Użytkownik forum

mam nokie n95...
greenfrog

key bez przesady, odległość do granicy holenderskiej to ok. 6 km. Piszę przecież aby ewelina*** ustawiła ręcznie wybór sieci.
ewelina*** pisze:mam nokie n95
Bardzo dobry telefon, rozumiem że nie ma SIM-locka i masz kabel do transmisji danych. Ściągnij zatem oprogramowanie Nokia PC Suite, gdzie masz ręczny wybór operatora do połączeń z netem.
Ostatnio zmieniony 2011-05-03, 14:48 przez greenfrog, łącznie zmieniany 1 raz.
Ewelina2
Użytkownik forum

czyli decydujac sie na holenderska karte mam ustawic siec NL??? a co z tym połączeniem telefonu jako modem z laptopem??
greenfrog

ewelina*** pisze:holenderska karte mam ustawic siec NL
Tak
key
*Mistrz bezprzewodowy*

greenfrog pisze:odległość do granicy holenderskiej to ok. 6 km.
Nie ma najmniejszego znaczenia. Interesujaca jest odleglosc do najpblizszego BTSa w NL oraz sposob w jaki ma ustawione anteny. Interesujace jest rowniez cos co po niemiecku nazywa sie "Sendelandschaft", czyli uformowanie krajobrazu, budynki, etc. itp.
Nie pomagam na PW.
Ewelina2
Użytkownik forum

dzieki za odpowiedzi, czyli nie bede ryzykować z ta kartą...a co do karty aldi to po zarejestrowaniu trzeba jeszcze jakies specjalne ustawienia- konfiguracje??? i jeszcze raz zapytam czy jest mozliwosc uzycia tel jako modem
greenfrog

key pisze:Nie ma najmniejszego znaczenia.
No właśnie, korzystając z niemieckiej karty na niemieckich terenach przygranicznych też możesz nieświadomie wpaść w roaming, jeśli ręcznie nie wybrałeś operatora.

[ Dodano: 2011-05-03, 15:59 ]
ewelina*** pisze:jeszcze raz zapytam czy jest mozliwosc uzycia tel jako modem
A ja jeszcze raz odpowiem ;) użyj oprogramowania Nokia PC Suite i wybierz sieć e-plus.
Ewelina2
Użytkownik forum

to już mi się namieszało i sama nie wiem która karta jest lepsza czy ta holenderska z vodafone czy niemiecka z aldi...
co do modemu to nie zauważyłam wczesniej odpowiedzi..czyli jak ściągne to oprogramowanie i zainstaluje to moge normalnie mieć podłączony tel do laptopa i np na gg pisać juz z laptopa??
greenfrog

ewelina*** pisze:to już mi się namieszało
Spokojnie :cwaniak: Jak będziesz na miejscu to przy pomocy polskiego numeru sprawdzisz jakie masz sieci. Jeśli będzie holenderska Vodafone to kup jej starter. W przypadku Aldi też musisz ręcznie wybrać sieć e-plus ze względu na ryzyko roamingu. Rozumiem, że wraz ze swoim telefonem masz kabel USB do podłączenia do laptopa? I ta Nokia N95 nie ma SIM-locka? Teraz ściągnij to oprogramowanie i zapoznaj się z nim.
czyli jak ściągne to oprogramowanie i zainstaluje to moge normalnie mieć podłączony tel do laptopa i np na gg pisać juz z laptopa??
Tak, musisz wybrać w ustawieniach sieć e-plus dla aldi.
Ewelina2
Użytkownik forum

tak, mam kabel i telefon nie posiada simlocka..mam nadzieje ze z tym ustawianiem sieci recznie sobie jakos poradze...a jeszcze jedno czy jest dla aldi i tej vodafone jakis kod co moge sprawdzic ile danych do wykorzystania mi jeszcze pozostało??
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak jak pisalem na PW, sprawdz najpierw zasiegi na miejscu. Byc moze optymalnym wyjsciem bedzie cos jeszcze innego.

Kodow nie ma, ale w twoim wypadku (GG) jest to bez znaczenia. Nawet jesli przekroczysz limit, to nie zauwazysz roznicy.
Nie pomagam na PW.
greenfrog

ewelina*** pisze:moge sprawdzic ile danych do wykorzystania mi jeszcze pozostało??
W Aldi Talk dostaniesz chyba :?: info po zalogowaniu się do "Mein ALDI TALK" a w Vodafone NL przychodzi SMS o końcu pakietu, a sprawdzanie pakietów to *104#
Ewelina2
Użytkownik forum

a jeszcze jedno czy np mając pakiet 500 mb to to sie liczy za pobrane dane czy np za wyświetlanie stron też liczy, chcac korzystac z laptopa jako modem mieć telefon???
key
*Mistrz bezprzewodowy*

greenfrog pisze:info po zalogowaniu się do "Mein ALDI TALK"
Nigdzie tego nie widzialem :(, a konca pakietu jeszcze nie udalo mi sie osiagnac. Stosunkowo niedawno pojawila sie aplikacja na iphone, wlasnie sciagam.
Nie pomagam na PW.
adacomp
Początkujący użytkownik forum

Post autor: adacomp »

Obecnie mieszkam i pracuję w Szczecinie ale zamierzam niebawem sie przeprowadzić do Loeckitz w Powiecie Uecker-Randow jakieś 20 km od Szczecina.
Wiem że żadna z polskich sieci tam nie ma zasięgu :( więc pytam która z ofert Prepaid będzie najkorzystniejsza?
Interesuje Mnie minimum 3G ale najlepiej aby było to HSPA+/HSPA/HSDPA
Słyszałem że Vodafone na nawet LTE tam w okolicach.
Czy istnieje coś w stylu mapa.btsearch.pl tylko że wydaniu na Niemcy aby można popatrzeć na nadajniki w okolicach.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adacomp pisze:Czy istnieje coś w stylu mapa.btsearch.pl tylko że wydaniu na Niemcy aby można popatrzeć na nadajniki w okolicach.
Te mapki sa malo wiarygodne. Sprawdz najlepiej przy pomocy polskiej karty jakie sieci sa dostepne, a potem wybierzemy u ktorego providera/reselera bedzie najkorzystniej.
Nie pomagam na PW.
Ewelina2
Użytkownik forum

mając pakiet 500 mb to to sie liczy za pobrane dane czy np za wyświetlanie stron też liczy, chcac korzystac z laptopa jako modem mieć telefon???i czy uzywajac karty aldi trzeba wgrac do tel jakies ustawienia odpowiednie..jesli tak to jakie...prosze o odpowiedz
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ewelina*** pisze:mając pakiet 500 mb to to sie liczy za pobrane dane czy np za wyświetlanie stron też liczy
Za wszystko. Liczy sie transfer w obie strony. Nie ma znaczenia jakiego sprzetu uzywasz.

Orientacyjnie: wlasnie lece z laptopem poprzez UMTS. Fora + facebook, w ciagu godziny sciagnalem okolo 7 MB.
ewelina*** pisze:i czy uzywajac karty aldi trzeba wgrac do tel jakies ustawienia odpowiednie
Tak, masz je napisane pare postow wyzej. Nie znam tego telefonu i nie jestem pewien, czy ustawienia robi sie w telefonie czy w sofcie laczacym.
Nie pomagam na PW.
Ewelina2
Użytkownik forum

czyli ogolnie 500mb chcac korzystac troche z neta to mi wystarczy na miesiac??? szczerze nie wiem bardzo co to znaczy uzywajac UMTS...a chcac ma ktos gdzies takie ustawienia do telefonu zeby wszystko dzialalo, bo ja nie wiem gdzie tego szukac
znalazlam taka stronke ale ze nie znam niemieckiego to nie bardzo wiem co tam pisze...czy to dobra stronka na wyslanie ustawien zeby działal mi internet w telefonie??
http://config.medionmobile.de/userprov/ ... 4C5FB74F78
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Przy pomocy tej stronki mozesz sobie wyslac SMSa konfiguracyjnego na do internetu na telefonie.
ewelina*** pisze:czyli ogolnie 500mb chcac korzystac troche z neta to mi wystarczy na miesiac?
Chce sie napic piwa - starczy mi skrzynka miesiecznie?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

key pisze:Chce sie napic piwa - starczy mi skrzynka miesiecznie?
500 MB to raczej jak czteropak - wystarczy okazjonalnemu piwoszowi, którego żona pilnuje :hyhy:
ODPOWIEDZ