Orange Freedom PRO - CDMA - luźne dyskusje [wydzielony]

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
alvaroo
Stały użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - luźne dyskusje [wydzielony]

Post autor: alvaroo »

boże błogosław orange!!!! xD
Jestem userem super elo neta by Plus 1 gb transferu plus 15kb/s dl ;] po obniżeniu całe 4 ^^
już w kwietniu w lini 150 m od domu stanie nadajnik CMD. Firma już podpisała umowę z moim ojcem na dzierżawę tego terenu. Jakich prędkości mogę sie spodziewać biorąc pod uwage tak bliski odcinek dzielący modem od nadajnika ? ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

alvaroo pisze:już w kwietniu w lini 150 m od domu stanie nadajnik CMD
Zanim będziesz błogosławił i mieszał w to Boga - poczekaj aż go odpalą ;)
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Jo_gurt pisze: Zanim będziesz błogosławił i mieszał w to Boga - poczekaj aż go odpalą ;)
I niech Bog broni sasiadow od glupich pomyslow ;) To najwiekszy problem...
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Chrust
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Chrust »

sądze, że na początku możesz liczyć na 3M
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Chrust pisze:możesz liczyć na 3M
A co ma taśma klejąca albo izolacja czy inne produkty chemiczne do CDMA?
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

wojteks, 3M nie tylko robi taśmy i izolacje. ;)
Też pumeksy i znaki drogowe. :hyhy:
No i dużo innych rzeczy. ;)
Chrust

wojteks pisze:A co ma taśma klejąca albo izolacja czy inne produkty chemiczne do CDMA?
W odległości ok 150 m od nadajnika wg pomiarów, w których miałem przyjemność uczestniczyć download był na poziomie 3Mb ale musze przyznać, że poprawiłeś mi humor:)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-17, 21:53 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-02-17, 21:52 przez Chrust, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

alvaroo pisze:boże błogosław orange!!!! xD
Jestem userem super elo neta
Szatanie przeklinaj Erę!!!!!!!!!! xD xD LoL ROTFL OMG (przepraszam po prostu nie mogłem się powstrzymać) czyżby "wymiana między serwisami" Fotka - Bez-kabli?
alvaroo pisze:Firma już podpisała umowę z moim ojcem na dzierżawę tego terenu.
Pewnie właśnie dlatego rozkazałeś bogu błogosławić Orange - za kasę z dzierżawy ;)
alvaroo pisze:Jakich prędkości mogę sie spodziewać biorąc pod uwage tak bliski odcinek dzielący modem od nadajnika ? ?
CDMA w technologii przesyłu EV-DO Rev.A umozliwia transfer bodajże do 3,2Mb/s i predkości niewiele mniejszej możesz się spodziewać, oczywiście o ile BTS nie będzie zbyt obciążony i Orange nie zacznie stosować zgodnego z umową ograniczenia do 1Mb/s.

PS. xD to wyłącznie oznaczenie karty pamięci stosowanej w aparatach cyfrowych marki Olympus - nic więcej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Blido pisze:za kasę z dzierżawy ;)
Swoją drogą ile za taką dzierżawę operator daje?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

ja.michal z tego co ostatnio czytałam to Era za swój nadajnik daje chyba 1000 lub 1500 na miesiąc. Więc coś w tych granicach bedzie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to nie jest tak źle. Jak się ma polankę i niema co z nią zrobić to zamiast płacić sam podatek to przynajmniej trochę grosza wpada.
Ciekawe ile Play daje bo oni to mają potrzeby aktualnie. ;)
Chrust

CDMA w technologii przesyłu EV-DO Rev.A umozliwia transfer bodajże do 3,2Mb/s i predkości niewiele mniejszej możesz się spodziewać, oczywiście o ile BTS nie będzie zbyt obciążony i Orange nie zacznie stosować zgodnego z umową ograniczenia do 1Mb/s.
CDMA w Orange polega na tym, że operator przesyła sygnał z możliwie najszybszą prędkością. Także o zmniejszeniu transferu do 1 Mb nie ma mowy. Trzeba jednak liczyć się z tym, że liczba użytkowników rośnie przez co transfer spadnie
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chrust pisze: CDMA w Orange polega na tym, że operator przesyła sygnał z możliwie najszybszą prędkością.
Co Ty gadasz Chrust. :]
www.orage.pl pisze:Teraz możesz mieć internet domowy, nawet jeśli nie posiadasz linii telefonicznej. Korzystaj z radiowego szerokopasmowego internetu z prędkością do 1 Mb/s.
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... 8212175752
Chrust

W sumie to jest troche nie jasna sprawa, ponieważ regulamin mówi

"7. Do wyczerpania limitu, o którym mowa w pkt. 8, usługa umozliwia przesyłanie danych z najwieksza predkoscia, jaka jest mozliwa do
osiagniecia w sieci Orange w danych warunkach technicznych
. Operator informuje, ze przede wszystkim nastepujace warunki techniczne
wpływaja na osiagana predkosc: technologia przesyłania danych, z której Abonent w danym momencie korzysta tj. CDMA, aktualne
obciazenie danej stacji nadawczej, siła odbieranego sygnału stacji nadawczej, maksymalna predkosc obsługiwana przez terminal oraz
warunki atmosferyczne. Operator informuje, iz zgodnie ze stanem rozwoju technologii transmisji CDMA i parametrami technicznymi sieci
Orange na dzien wprowadzenia niniejszej Oferty, maksymalna predkosc, jaka mogłaby zostac osiagnieta w najszybszej technologii (CDMA)
przy idealnych (laboratoryjnych) warunkach technicznych wynosi 1 Mb/s."

A jak już niektórzy się przekonali, w pobliżu nadajnika transfer sięga nawet 3Mb. Dlatego też nie do końca rozumiem jak pierwsze zdanie ma się do ostatniego zdania powyższego punktu.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Chrust pisze:maksymalna predkosc, jaka mogłaby zostac osiagnieta w najszybszej technologii (CDMA)
przy idealnych (laboratoryjnych) warunkach technicznych wynosi 1 Mb/s."
Jak dla mnie oznacza to limitowanie prędkości do 1Mb/s. Bo owe "możliwości techniczne" to w rzeczywistości 3,2Mb/s - na tyle pozwala stosowana przez Orange technologia. Po prostu reszta jest milczeniem :]
3DroN
Użytkownik forum

Post autor: 3DroN »

Nikt nie limituje CDMA do 1Mb - po prostu nie krzyczą ze jest 3,2 za 49PLN bo ludziska zaraz rzucałyby neostrade i mieliby problem z wydajnością sieci ...

A głównym odbiorca CDMA ma byc ktos kto nie ma Neo ....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

3DroN pisze:Nikt nie limituje CDMA do 1Mb
Jeszcze nie bo jest jeszcze niewielu użytkowników i infrastruktura Orange to jeszcze wytrzymuje.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

3DroN pisze:po prostu nie krzyczą ze jest 3,2 za 49PLN bo ludziska zaraz rzucałyby neostrade i mieliby problem z wydajnością sieci ...
Na takich ludzi Orange już sobie przygotowało potężny straszak - limit :hyhy: . Chyba większość osób woli mieć Neo, chocby droższe i wolniejsze, niż OFPro.
mati.m92
Stały użytkownik forum

Post autor: mati.m92 »

A ten net ma zmienne IP? Można ściągać korzystając z rapida lub z programów p2p?
Rafal792

Post autor: Rafal792 »

Blido pisze:_________________
Blido pisze:Chyba większość osób woli mieć Neo, chocby droższe i wolniejsze, niż OFPro.
tak tylko że w NEO też na początku były limity
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Rafal792 pisze:tak tylko że w NEO też na początku były limity
Ileż to lat temu było... A w internecie bezprzewodowym jest dokładnie na odwrót - najpierw limitów nie ma, potem wraz ze wzrostem użytkowników się pojawiają :] . Taka już jest specyfikacja tego rodzaju transmisji. Każda technologia bezprzewodowa ma swoją granicę technologiczną przepustowości, dlatego limity muszą być. Najprościej ujmując - w łączu przewodowym można najzwyczajniej w świecie kabel wymienić na lepszy (np. miedź na światełko) lub położyć drugi. A praw fizyki się nie oszuka i nie dostawi np. dodatkowych stacji działających na tych samych pasmach co inne w pobliżu.
mati.m92
Stały użytkownik forum

Post autor: mati.m92 »

A jakie dokumenty są potrzebne aby napisać umowę? Nie mam niczego z orange.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

mati.m92 pisze:A jakie dokumenty są potrzebne aby napisać umowę?
Dowód tożsamości ze zdjęciem (dowód osobisty, paszport) oraz jakieś zaświadczenie o zarobkach, ale w przypadku jego braku tez możesz podpisać umowę - musisz jednak wpłacić 700zł kaucji, którą na życzenie możesz odzyskać po 6 miesiącach.
Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Digitall »

Blido pisze:w internecie bezprzewodowym jest dokładnie na odwrót - najpierw limitów nie ma, potem wraz ze wzrostem użytkowników się pojawiają :]
A co to ma być?? :gwiazdki:

Limity w GPRS/EDGE pojawiły się, dlatego że OPowie mieli słabą infrastrukturę i BTS nie mogły uciągnąć zwykłych rozmów a co dopiero transmisję danych.. Drugim powodem wprowadzenia limitów była oczywiście chęć zysku i znowu słaba infrastruktura sieci.

CDMA działa trochę inaczej i tu faktycznie może pojawić się problem z pasmem, ale opcja poszerzenia pasma o ile mi wiadomo istnieje - chodzi o przydział częstotliwości..

OFP powinno być tylko i wyłącznie dla tych, którzy nie mogą skorzystać z OF (Neostrada)..
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
slawek-80
Użytkownik forum

Post autor: slawek-80 »

Ogólnie rzec biorąc to ten internet to na razie wielka niewiadoma. Za tydzień kończy mi się okres próby i naprawdę mam mały dylemat co zrobić. Jeśli chodzi o szybkość to jest naprawdę super, prędkość waha się cały czas w granicach 1600 kbps czasami dochodzi nawet do 2000 kbps, wcześniej miałem neo 1 mega i też nie było z nim problemów ale chodził dużo wolniej, no i kosztował dużo drożej niż Orange Pro. Tylko problem jest z tym limitem, bo jeżeli zostanie on wprowadzony to korzystanie z tego netu nie będzie już tak przyjemne. Początkowo myślałem, że dotyczy on tylko danych które są ściągane bezpośrednio na dysk, ale niestety nawet jeżeli się tylko przegląda strony to ten limit też obowiązuje. Ze ściągania danych mógłbym jeszcze zrezygnować, no ale wiadomo czasami się poogląda jakieś filmiki na youtube, posłucha troche radia i po limicie...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

slawek-80, Ja na twoim miejscu nie pożałowałbym tych kilkudziesięciu zł więcej za Neostradę. Wiadomo że internet bez kabla nigdy nie dorówna kablowemu. Ja osobiście bardzo bym chciał żeby była u mnie infrastruktura kablowa.
slawek-80
Użytkownik forum

Post autor: slawek-80 »

Tak, tylko obecnie jestem w takiej sytuacji, że nie wiem czy będę mógł mieć Neostradę na 100%.

30 listopada zeszłego roku skończyła mi się umowa na Neostradę, którą wcześniej wypowiedziałem i po tygodniu podpisałem umowę w Orange na Freedoma na abonamencie socjalnym, jednak po 10 dniach dostałem od nich decyzje odmowną :zly: , ze względu na brak możliwości technicznych, a dokładnie brak wolnych portów. 24 grudnia podpisałem umowę w Netii na łączach TP, jednak i tu TP dała decyzje odmowną. :zly: Po tej decyzji skontaktowała się ze mną konsultantka z salonu Orange i oświadczyła, iż możliwości techniczne teraz są, i w każdej chwili mogę przyjść i podpisać kolejną umowę i internet będzie na 100%, jednak i tym razem skończyło się to odmową. :zly: Na sam koniec gdy zdecydowałem się wrócić do Neostrady okazało się, że i w TP nie mogę mieć internetu gdyż obecnie nie ma wolnych portów. Po dwóch miesiącach latania po salonach zdecydowałem się napisać pismo do Gazety Pomorskiej do działu interwencje, i po kilku dniach skontaktował się ze mną przedstawiciel TP z Warszawy w sprawie tego listu i okazało się dziwnym trafem, że wolny port specjalnie dla mnie się znalazł, jednak było to dokładnie w tym dniu, w którym wziąłem Orange Freedom Pro na próbę.

No i teraz mam dylemat co robić, czy zostać przy tym internecie czy dalej walczyć z TP na internet stacjonarny. Jak już mówiłem, mimo wcześniejszych uprzedzeń jestem z tego internetu radiowego bardzo zadowolony, tylko ten limit 3GB. Jak na razie u mnie, i jak widzę u innych żadnego limitu nie ma, ale myślę że jest to tylko kwestią czasu... Jedynie co mnie zastanawia to fakt, że można się o nim dowiedzieć jedynie z internetu lub od konsultanta, nie widziałem nawet ulotek w salonie na ten temat. W takiej sytuacji trzeba mieć tylko nadzieje, że niewiele osób skorzysta z tej usługi, sieć nie będzie przeciążona i limity nie zostaną wprowadzone wcale...
Awatar użytkownika
Mikele
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Mikele »

Na Twoim miejscu wziąłbym tą neostradę,
skoro masz takie możliwości to po co Ci CDMA ;)
CDMA skierowane jest do mieszkańców na terenach
mniej zurbanizowanych, gdzie internet drogą kablową nie dochodzi
lub nigdy nie dojdzie (tak jest u mnie) :)
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
Awatar użytkownika
acprzemu
Stały użytkownik forum

Post autor: acprzemu »

A ja mieszkam w miejscowosci Cięćk czy ktos moze powiedziec jak by chodzil internet i czy daleko od nadajnika ? Zastananawiam sie poniewaz <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> innego wyboru .
Awatar użytkownika
slawol35
Użytkownik forum

Post autor: slawol35 »

Z tego co widze to do nadajnika masz jakies 6-7 km , miejscowosc Wejdo .Wiec powinien Ci działac .
Zablokowany