Orange Freedom Pro i limit

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Orange Freedom Pro i limit

Post autor: mcore »

Patryk_ pisze:Centertel ma trzy nośne,Nordisk ma dwie w zupełnie innym paśmie !
Racja racja w 100%. Poki co Centertel ze wszystkich nosnych nie zejdzie bo jeszcze jest troche klientow NMT, ale takze sa rozwiazania substytut telefoni stacjonarnej na NMT tam gdzie nie mozna pociagnac druta, wiec przez jakis czas to jeszcze bedzie.
Zapomnialem ze Nordisk ma 410 MHz i do tego sa zupelnie inne terminale. Polkomtel ktory przejal Nordisk kilka dni temu bedzie mial niezla zagadke z zalatwieniem terminali dualnych (HSPA/CDMA). Z tego co mi wiadomo nie ma takiego chipsetu na rynku, bedzie ich to drogo kosztowac wiec raczej na oferte dual nie ma co liczyc w najblizszym czasie.

[ Dodano: 2009-08-29, 15:59 ]
ffsapher pisze:[...]
Wiesz może kiedy to nastąpi, lub na kiedy jest to planowane? :hyhy:
Przyszly rok, ale tak jak kolega napisal ponizej taka predkosc bedzie na krotkie dystanse. Niestety fizyki nie da sie oszukac, nic za darmo.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-08-29, 20:49 ]
Wycinam zbędny autocytat.
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 19:49 przez mcore, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Digitall pisze:Bo generalnie operator nie chce rozmawiać, nie chce tłumaczyć swoim klientom dlaczego jest tak a nie inaczej.
Ale o czym i przede wszystkim kto ma rozmawiać ? :zdziwko:
Ma Pani Prezes Oliwa wystąpić z orędziem do narodu po wiadomościach ?
Podpisałeś umowę,w które wszystko jasno było określone mam nadzieję nie w stanie niepoczytalności,więc musisz ponieść jej konsekwencje,a w że limity będą wprowadzone to chyba tylko dzieci Neo nie wierzyły (ktorych jak widać po niektórych wypowiedziach jest trochę jednak wśród userów OFPro......sad but true).
Pasma jest za mało,i na to nic się nie poradzi - to czysta fizyka.
Awatar użytkownika
Digitall

Post autor: Digitall »

Patryk_, o sprawach innych niż wymienione w regulaminie? Np. dlaczego taki a nie inny limit? Albo zadzwoń sobie do BOK ERY, niech Ci wyjaśnią czemu Blueconnect jest taki badziewny, hehe.. I jeszcze, Patryk_, Ty po której stronie stoisz? Po stronie klienta czy tak tylko sobie modzisz? Wydaje mi się, że powinno się dążyć do tego, żeby wszystkim było coraz lepiej, a nie rozkładać ręce bo fizyka bo tamto.. Kiedyś też nie dało się polecieć na księżyc, aż w końcu ktoś się zmobilizował.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mcore pisze:wiec przez jakis czas to jeszcze bedzie.
Aż nie padnie kolejna MTX...ech,żenada z tym NMT,utrzymywać trupa w postaci ogólnopolskiej sieci dla garstki abonentów (<1000 mobilnych,płacących 10 zł abonamentu, i co najwyżej 2-3k stałych,bo resztę już zmigrowano do GSM for Fixed).

[ Dodano: 2009-08-29, 16:20 ]
mcore pisze:bedzie ich to drogo kosztowac wiec raczej na oferte dual nie ma co liczyc w najblizszym czasie.
Tak,kwestia terminali to poważny problem obu naszych operatorów CDMA2000 w dolnym paśmie...sprzęt mało popularny na świecie,a więc drogi i nierzadko badziewny.
Poza tym dochodzi problem z kartami RUIM - jednak większość sieci CDMA nadal opiera się na autoryzacji po numerze ESN (coś jak IMEI w GSM/UMTS) i username/passwd.
A dostępność modemów i telefonów z RIUM jest jescze mniejsza.

[ Dodano: 2009-08-29, 16:26 ]
Digitall pisze:I jeszcze, Patryk_, Ty po której stronie stoisz?
Staram się być obiektywny.
Sam używam łącza limitowanego,i już dawno nauczyłem się z tym żyć,a też na początku po wymuszonej przesiadce z ADSL-u było ciężko.A jednak da się,tylko trzeba mniej warezów,mniej XXX,itp.,a jeśli ktoś używa "netu" do pracy,i nie wyrabia się z limitem,to zapewne stać go na wyższy abonament.
Przygodę z Internetem zaczynałem w 1997 od modemu 28800 bps i 0202122,i może to mnie nauczyło cieszyć sie tym,co teraz mamy.

[ Dodano: 2009-08-29, 16:31 ]
Digitall pisze:a nie rozkładać ręce bo fizyka bo tamto..
Pewnych rzeczy po prostu nie przeskoczysz,choćby nie wiem co.
I nie porównuj do tego lotu na Księżyc czy podobnych wydarzeń,bo wtedy "cud" polegał na odkryciu nieznanych,prostych praw,zasad i dogmatów,a dziś dobijamy,szczególnie w radiokomunikacji,do kresu możliwości wyznaczanych przez te prawa,i bez możliwosci odkrycia czegoś innego,lepszego,bo już wszystko jest znane.
Narzekanie,i żądanie czegoś wiecej w tej dziedzinie,mając do dyspozycji bardzo ograniczone zasoby,to jak walenie głową w żelbetowy mur oporowy,celem jego rozbicia.
Mając do dyspozycji trzy bochenki chleba nie nakarmisz pięćdziesiąciu chłopa,choćbyś nie wiem jak chciał.

No chyba,że jesteś Jezusem...
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 15:37 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Digitall pisze:Np. dlaczego taki a nie inny limit?
To chyba wynika z oszczędności. Im większe obciążenie sprzętu tym więcej prądu pobiera. Tak samo jak w laptopach (najlepiej to widać) krócej bateria trzyma na profilu "wysoka wydajność" niż na "oszczędzanie energii".
Jeżeli coś się nie zgadza z prawdą to proszę mnie poprawić.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ryba825 pisze:To chyba wynika z oszczędności. Im większe obciążenie sprzętu tym więcej prądu pobiera.
W tej chwili to jest dmuchanie na zimne, żeby aby sieci nie przeciążyć. Jak się pojawią wyższe abo, to będzie wyciąganie pieniędzy od klientów.
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 15:41 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:To chyba wynika z oszczędności. Im większe obciążenie sprzętu tym więcej prądu pobiera
Limit wynika przede wszystkim z możliwości sieci radiowej i chęci zapewnienia pewnego minimalnego poziomu jakości usługi.
Prąd akurat nie ma tu nic do rzeczy :roll:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Digitall pisze:Kiedyś też nie dało się polecieć na księżyc, aż w końcu ktoś się zmobilizował.
Pokazali że się da i na tym się skończyło. Zły przykład.

A co do terminali dualnych to operator może dawać 2 urządzenia:
1. Terminal GSM z kartą SIM
2. Terminal CDMA z dowolną autoryzacją

Jest to rozwiązanie bardzo niewygodne ale do zaakceptowania i tylko dla niewielkiej grupy klientów w pełni mobilnych.
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 17:07 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
szwed11

Post autor: szwed11 »

mcore czy wiesz coś o nowym sofcie do Axesstel który usuwa wieszanie się urządzenia? Pomaga wtedy tylko reset. Jeśli tylko możesz wpadaj tu częściej. :ok:
mcore

szwed11 pisze:mcore czy wiesz coś o nowym sofcie do Axesstel który usuwa wieszanie się urządzenia? Pomaga wtedy tylko reset. Jeśli tylko możesz wpadaj tu częściej. :ok:
Szczerze mowiac o tych problemach dowiedzielismy sie z waszego forum (mamy swoje rutery i testujemy ale tam nie widac takich problemow). Przyznam ze na poczatku roku dzialalo to lepiej, tzn nie trzeba bylo nic restartowac. Nie wiadomo czy to nastepna partia ruterow miala taki problem (moze cos chinczycy zmienili w sofcie) czy to raczej problem ze stacjami BTS (moze jakis update softu cos pochrzanil). Innymi slowy nie wiemy czy to zasieg globalny problemu (tzn wszystkim sie tak dzieje) czy to skala lokalna (niektore rutery trefne i np. sie przegrzewaja i zawieszaja), w kazdym badz razie temat zostal zanotowany i odpytujemy sie dostawcow co jest grane. Zobaczymy, moze bedzie jakis update.

Fajnie byloby jakby ci ktorym dziala podali jaka maja wersje softu w ruterze, oraz ci ktorym nie dziala takze podali jaka maja wersje softu. Tak samo podali lokalizacje w ktorej maja BTSa wg. listy UKE. Bedziemy potem mogli sprawdzic zaleznosci co i jak oraz ktorego dostawcy to wina (terminali czy stacji)
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 17:20 przez mcore, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

mcore pisze:(tzn wszystkim sie tak dzieje)
Jak widać nie wszystkim ja takiego problemu nie mam i nie miałem od początku a OFP mam już 4 miesiące :cfaniak: .
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

mcore, znasz plany na temat nowych nadajników? Jeżeli tak to czy w gminie Leoncin (powiat nowy dwór mazowiecki) będzie stawiany jakiś masz albo nowe nadajniki?
mcore

ryba825 pisze:mcore, znasz plany na temat nowych nadajników? Jeżeli tak to czy w gminie Leoncin (powiat nowy dwór mazowiecki) będzie stawiany jakiś masz albo nowe nadajniki?
Tak dokladnych danych nie znam, ale kolega od projektowania radia czyta wasze forum, to moze cos za pare dni odpowie. Wiem tylko tyle ze co jakis czas jest wysylana lista nowych nadajnikow do UKE i trzeba conajmniej dwa miechy czekac az bedzie mozna odpalic nadajnik jak przyjdzie decyzja (podejmowanie decyzji w UKE troche trwa). Dodatkowy problem mamy z terenami przygranicznymi bo tam nie rozwiazane sa sprawy miedzynarodowe dotyczace zagospodarowania czestotliwosci.
Na razie tyle moge powiedziec ze najwiecej klopotu jest z terenami w poblizu aglomeracji (np. poblize warszawy) bo tam duzo osob ma domki jednorodzinne i kupuja orange freed. pro, natomiast z powodu technologii o duzym zasiegu geograficznym nie mozemy postawic za gesto stacji (interferencje sie robia) i zapewnic im jak najlepszej uslugi, zmniejszenie mocy radia tez za bardzo duzo nie daje. Ty mieszkasz niedaleko legionowa, to ciebie wlasnie to dotyczy.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

mcore, a nadajniki GSM i 3G ?
mcore pisze:Ty mieszkasz niedaleko legionowa
Bliżej jest Nowy Dwór Mazowiecki.
Leoncin nie jest w aglomeracji warszawskiej przez co jako obszar wiejski operatorzy nie chętnie inwestowali w 3G, ale teraz era ma 3G i GSM, Plus 3G (słabe) i GSM a Orange GSM (koledze na LG KU990i złapało 3G mi na k800i nie).
mcore

ryba825 pisze:mcore, a nadajniki GSM i 3G ?
Predzej cos w przyszlym roku, teraz z tego co mi wiadomo wszystkie siły idą w rozbudowe cdma, do końca roku ma być praktycznie cała polska. Czesto jest tak ze nadajniki cdma w danej lokalizacji juz jest ale na mapce na http://zasieg.orange.pl jeszcze ich nie ma bo nie jest zaktualizowana. Ale po co ci 3g, cdma chodzi lepiej przeciez
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Mam ofertę Business Everywhere z laptopem wtedy wziąłem. Kartę można wymienić ale modemu nie idzie już kupić bo "modem przy przedłużaniu umowy". A na wolnym runku to tanio nie jest, jeśli w ogóle można gdzieś znaleźć. Chyba że znasz jakiś sposób aby w Orange kupić modem dualny w połowie trwanie umowy (kończy się 2.01.2011).

A czy projektując 3G kolega mógłby tak zrobić aby zasięg dochodził do miejscowość Nowe Polesie (na mapie Orange jest Polesie Nowe, a ta nazwa jest wycofana od kilku lat).
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mcore pisze:Na razie tyle moge powiedziec ze najwiecej klopotu jest z terenami w poblizu aglomeracji (np. poblize warszawy) bo tam duzo osob ma domki jednorodzinne i kupuja orange freed. pro
Doskonale to widać w okolicach GOP-u i Bielska-Białej.
Ludzie rezygnują z ADSL i biorą OFP,a potem lament...

[ Dodano: 2009-08-29, 19:13 ]
ryba825 pisze:Chyba że znasz jakiś sposób aby w Orange kupić modem dualny w połowie trwanie umowy (kończy się 2.01.2011).
Router MV410 da się kupić za ~550 zł - podpisujesz umowę na dwa lata,płacisz 181 brutto +69 aktywacja,i masz karę umowną 261 zł.
Awatar użytkownika
czarny
Stały użytkownik forum

Post autor: czarny »

Orange każdego informuje sms o limicie ,czy tylko "wybranych" ;)
mcore

czarny pisze:Orange każdego informuje sms o limicie ,czy tylko "wybranych" ;)
Jezeli podales numer komorkowy przy podpisywaniu umowy to na niego powinien zostac wyslany SMS gdy bedziesz w poblizu 80% wartosci limitu.

[ Dodano: 2009-08-29, 19:24 ]
ryba825 pisze: A czy projektując 3G kolega mógłby tak zrobić aby zasięg dochodził do miejscowość Nowe Polesie (na mapie Orange jest Polesie Nowe, a ta nazwa jest wycofana od kilku lat).
3G masz w sochaczewie, nowym dworze. Obawiam sie ze nawet z antena zewnetrzna tam nie zlapiesz choc mozesz sprobowac. Raczej 3G tam do ciebie nie zrobia bo nieopodal przeszkadza las.
DagerPL
Użytkownik forum

Post autor: DagerPL »

mcore pisze:[...]
Jezeli podales numer komorkowy przy podpisywaniu umowy to na niego powinien zostac wyslany SMS gdy bedziesz w poblizu 80% wartosci limitu...
W rodzinie mamy 2 telefony w Orange na abonament i jeden na kartę z podpisano umowo na 2 lata. Jakoś mnie nikt nie powiadomił, na pewno zaprzestał bym pobierania. :roll:
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 20:12 przez DagerPL, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Oficer

Pytanie do mcore .Dlaczego limitów nie wprowadzono od razu wyjścia OFP a nie dopiero za jakiś czas jak to zrobiono parę dni temu. :zly:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

mcore pisze:3G masz w sochaczewie, nowym dworze
Mam wbudowany modem Option GTM 378 i nie ma jak podłączyć anteny. A 3G z Zakroczymia bądź Nowego Dworu Maz. znika przed Leoncinem, więc do mnie są jeszcze ok. 4 km po linii prostej.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ryba825 pisze:Mam wbudowany modem Option GTM 378 i nie ma jak podłączyć anteny
Możesz odkręcić klapke pod którą jest modem odłączyć kabel od maina i połączyć to http://www.allegro.pl/search.php?utm_so ... tring=u.fl najgorzej <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> taką szpare w lapku żeby kabel na wierzch wypuścić. (Niestety nie ma fabrycznych z fme, albo zamówienie albo kabel z innym złączem)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Tylko czy to się będzie opłacało? W kierunku Sochaczewa to jest Kampinoski Park Narodowy więc odpada a do Nowego Dworu Mazowieckiego jest około 15 km.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Digitall pisze:Po stronie klienta czy tak tylko sobie modzisz? Wydaje mi się, że powinno się dążyć do tego, żeby wszystkim było coraz lepiej, a nie rozkładać ręce bo fizyka bo tamto.. Kiedyś też nie dało się polecieć na księżyc, aż w końcu ktoś się zmobilizował.
Ja stoje po stronie klienta i uwazam ze limity sa, beda a nawet musza byc(nawet jakby byly duzo wieksze), dlatego ze nie tylko TY korzystasz z tego internetu ale takze inni ludzi na Twoim sektorze, swoim podejsciem do tematu tylko sie osmieszasz zachowujac sie jak dziecko..Jesli liczyles na to ze nie bedzie limitow to byles na prawde naiwny..
Awatar użytkownika
Oficer

Adixm ta osoba która ogląda strony www to po co mu te 3.1mb wytłumacz mi to????????????????????????? a ten co ściąga coś to aż tak przeszkadza tej osobie przeglądającej strony przecież jemu to rybka czy storna się otworzy 2sek później więc daruj sobie twoje wypowiedzi.

Wole niech ten internet działa z transferem 128kb a nie było tych żałosnych limitów.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Panowie apeluje o spokój.
Wiem, ze emocje ponosza ale nie moze to isc w taka strone.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Digitall

Post autor: Digitall »

adixm, najpierw czytaj co napisałem, potem pisz, ale coś mądrego, bo to Ty kolego się w tej chwili ośmieszasz pustą, nieprzemyślaną i nic nie wnoszącą do tematu wypowiedzią..

Bo nikt nikomu nie broni dostępu do sieci, wręcz przeciwnie, myślimy tutaj jak mogłoby być lepiej dla wszystkich? Bo może nie wiesz, ale są lokalizacje gdzie na sektorze jest jeden user i są też takie gdzie jest po 50 dusigroszy, którym szkoda było wziąć Neostradę za 10 zł więcej na miesiąc i Ci ostatnio straszliwie płakali za wprowadzeniem limitów i nadal płaczą bo teraz nie dość że mają limity, to i prędkości raczej niedużo większe poza limitem (do sprawdzenia)..

Oh, coś tu jakieś spowolnienia na forum :)
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
Awatar użytkownika
ffsapher
Użytkownik forum

Post autor: ffsapher »

Mam takie pytanie: czy na limit danych składa się tylko ilość danych pobranych czy ilość danych pobranych wraz z wysłanymi? :niepewny:
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Oficer pisze: Wole niech ten internet działa z transferem 128kb a nie było tych żałosnych limitów.
Limity nie sa po to zeby zrobic Tobie na zlosc a jedynie po to zeby kazdy mogl sobie pokorzystac w miare optymalnych warunkach za to za co placi, rozumiem sobie raz za jakis czas cos sciągnąć ale niektorzy nie maja kompletnie wyobrazni i sciagaja po calych dniach ile sie da - sorry moim zdaniem to glupie, pomijam fakt watpliwej legalnosci sciaganych danych a 128kb to moim zdaniem by byl za wysoki limity z prostej przyczyny - przy 16kB/s mozna spokojnie juz sciagac, 64kb/s to idealny kompromis - mozna poprzegladac stronki a radia internetowego tez posluchasz, a kolega na limicie nawet gra w gry online, wiec nie narzekajcie tylko cieszcie sie z tego co macie i pomyslcie o tym co maja uzytkownicy Blueconnecta ktorzy maja jeszcze cztery razy mniej transferu po limicie - to jest faktycznie rozpacz...
Ostatnio zmieniony 2009-09-01, 07:03 przez adixm, łącznie zmieniany 2 razy.
Zablokowany