Co zamiast RBM DIL?
Moderator: Moderatorzy
- Sebenicz
- Stały użytkownik forum
Re: Co zamiast RBM DIL?
50zł na trzy miesiące. Teraz nie dostaną nic.
- wojteks
- *** Administrator ***
Oni nie potrzebują takich klientów. Zoptymalizowali sieć do maksymalnej przepustowości przy posiadanych zasobach i pozbywają się prawie darmowych betatesterów.Sebenicz pisze:50zł na trzy miesiące. Teraz nie dostaną nic
Skończyło się, chcesz więcej zapłać/kup.nefczibaku pisze:Przycięli mi dziś ostatni DIL po 102gb
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
To były najdłuższe beta testy. Sam "testowałem" ponad 5 lat , na kilku kartach.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja teraz testuję jak działa 40 zł i "nie wiem" coś dochodzi tylko do 14,85 Mbps jak był DIL pykało do 20--30 Mbps w porywach. Parametry RSRQ i RSRP w tym samym przedziale.
poz Hermogenes
poz Hermogenes
- overtrash
- Stały użytkownik forum
Ja około 4 lata, ale cóż nic nie może wiecznie trwaćmatek451 pisze:To były najdłuższe beta testy. Sam "testowałem" ponad 5 lat , na kilku kartach.

AVM FRITZ!Box 6890 LTE + nju.
-
- Początkujący użytkownik forum
Hermogenes pisze:Ja teraz testuję jak działa 40 zł i "nie wiem" coś dochodzi tylko do 14,85 Mbps jak był DIL pykało do 20--30 Mbps w porywach. Parametry RSRQ i RSRP w tym samym przedziale.
poz Hermogenes
Najgorsze jest to, że jak wykorzystasz 100gb to od razu lejek i nie ma możliwości ponownie uruchomić do momentu, aż minie 30 dniowy okres od momentu aktywacji.
Jeżeli ktoś wykorzystuje więcej gb miesięcznie chyba lepiej jest wziąć abonament z pakietem np. 200gb za 60zł.
Wg informacji uzyskanej w punkcie możliwe jest dokupienie pakietu 100gb za 20zł po wyczerpaniu gb'ów z puli podstawowej.
Ma ktoś lepszy pomysł aby mieć tańszy internet?
- onken
- ** Moderator **
Ink 50 i pakiet nocny 

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
A co za dnia? ;-)onken pisze:Ink 50 i pakiet nocny
-
- Stały użytkownik forum
Być może da się włączyć ponownie ale trzeba zmienić taryfę i wrócić do RMB, i tak jak ktoś tutaj pisał ważność konta to 14 dni tylko po takiej zmianie. Imo wychodziło by 100GB/ na 15 dni / czy tam 20 dni, za 40zł bo 100 nad 30 dni to dla większości za mało. Jak ktoś korzysta z tego pakietu doładowując cały czas a nie korzystając z nagromadzonych środków to jest jakieś tam wyjście ma ale koszty rosną
-
- Stary wyga bezprzewodowy
A nie prościej kupić ten nielimitowany z ograniczeniem prędkości abonament t-mobile ? Oczywiście, jeżeli ma się dobry zasięg tej sieci.
-
- Stały użytkownik forum
Można na przykład wybrać PInK z IbL za 45zł/mies. (minimum 100GB z szybkim i EWENTUALNYM lejekiem 2Mbit/s - na takim lejku i tak można przesłać 600GB miesięcznie) w duecie z InK50 z RWK i NbL za 7,77zł miesięcznie (razem 52,77zł miesięcznie).
Do tego 2 modemy i hub USB i automat przełączający modemy o 0:03 i 8:57 (w taki sposób aby nie było przerwy w necie): viewtopic.php?f=10&t=54647&start=75#p584980
Do tego 2 modemy i hub USB i automat przełączający modemy o 0:03 i 8:57 (w taki sposób aby nie było przerwy w necie): viewtopic.php?f=10&t=54647&start=75#p584980
-
- Użytkownik forum
chyba sie skusze na Orange dla firm LTE za ~50zl netto 999GB w strefie +60GB poza. Ktos z tego korzysta?
- onken
- ** Moderator **
Jeśli strefa działa ok to ok, ale często źle zlicza....
Ja się pozbyłem ich oferty z ulgą....
Ja się pozbyłem ich oferty z ulgą....
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Użytkownik forum
no wlasnie, czytalem o tym. Jezeli reklamacje sa uwzgledniane szybko to mi chyba to przeszkadzac nie bedzie. W sumie nie przekraczam 150GB m-c.
-
Witam, czym różnią się te 3 oferty kart? którą najlepiej kupić żeby korzystać z oferty PInK za 45zł?
1. https://allegro.pl/oferta/starter-play- ... 7646181738
2. https://allegro.pl/oferta/starter-migra ... 7648043460
3. https://allegro.pl/oferta/starter-play- ... 7646181738
1. https://allegro.pl/oferta/starter-play- ... 7646181738
2. https://allegro.pl/oferta/starter-migra ... 7648043460
3. https://allegro.pl/oferta/starter-play- ... 7646181738
-
- Użytkownik forum
Jak u was z netem w play ?bo u mnie dzisiaj znaczny wzrost predkosci, ostatnie dni to byla tragedia , wczoraj np.
Arvene - bierz najtansza https://allegro.pl/oferta/starter-play- ... 7646181738 to pewny sprzedawca, u ktorego kupowalem,roznia sie data do ktorej dokonasz aktywacji, aaa jeszcze jedno na kazdej z nich wlaczysz ta usluge internet bez limitu za 45zl.
Arvene - bierz najtansza https://allegro.pl/oferta/starter-play- ... 7646181738 to pewny sprzedawca, u ktorego kupowalem,roznia sie data do ktorej dokonasz aktywacji, aaa jeszcze jedno na kazdej z nich wlaczysz ta usluge internet bez limitu za 45zl.
-
- Stały użytkownik forum
Wczoraj dostałem lejek 2 Mbps po zużyciu 4gb od dnia aktywacji pakietu. Pink na kartę, pakiet LTE bez limitu za 45zl aktywowany 26 listopada.
Złożyłem reklamacje, bo konsultant przekonywał mnie że lejek zresetuje się w sobotę 1 grudnia. Jego zdaniem okres rozliczeniowy to pełen miesiąc kalendarzowy, a nie zgodnie z regulaminem 30 dni od aktywacji.
Lejek powoduje przycięcie wszystkiego. Z trudem otwierają się strony, więc te 2mbps można sobie między bajki włożyć. Jedynie speed test pokazuje wartości bliskie 2mbps. Pobranie czegokolwiek graniczy z cudem.
Jednym słowem lipa. Lepiej rozważyć T-Mobile w opcji 20mbps.
Złożyłem reklamacje, bo konsultant przekonywał mnie że lejek zresetuje się w sobotę 1 grudnia. Jego zdaniem okres rozliczeniowy to pełen miesiąc kalendarzowy, a nie zgodnie z regulaminem 30 dni od aktywacji.
Lejek powoduje przycięcie wszystkiego. Z trudem otwierają się strony, więc te 2mbps można sobie między bajki włożyć. Jedynie speed test pokazuje wartości bliskie 2mbps. Pobranie czegokolwiek graniczy z cudem.
Jednym słowem lipa. Lepiej rozważyć T-Mobile w opcji 20mbps.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
reset lejka nastąpi 1 grudnia-tutaj konsultant ma racje.
-
- Użytkownik forum
ale to byl lejek po 104gb ? czy po 4gb od wlaczenia uslugi internet bez limitu, bo jak po 4gb to jakis blad ?
W ciagu ostatnich dni siec byla kilka razy konfigurowana, bo widocznie DIL dal o sobie znac.
U mnie np. UL bylo tak niskie jak nigdy, DL takze byl slabiutki.
W ciagu ostatnich dni siec byla kilka razy konfigurowana, bo widocznie DIL dal o sobie znac.
U mnie np. UL bylo tak niskie jak nigdy, DL takze byl slabiutki.
-
- Stały użytkownik forum
Pakiet cykliczny, automatycznie odnawialny.
26 listopada odnowił się. Od tego dnia pobrałem 4gb i 28 listopada włączył się lejek.
Niezgodne z regulaminem usługi. Inny konsultant potwierdzil, że usługa jest na 30 dni od aktywacji, a nie od 1 do 1.
Z regulaminu usługi:
II. SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE USŁUG
4. Usługa jest aktywna przez 30 dni kalendarzowych liczonych od dnia następującego po dniu aktywacji usługi, zgodnie z pkt. V poniżej.
26 listopada odnowił się. Od tego dnia pobrałem 4gb i 28 listopada włączył się lejek.
Niezgodne z regulaminem usługi. Inny konsultant potwierdzil, że usługa jest na 30 dni od aktywacji, a nie od 1 do 1.
Z regulaminu usługi:
II. SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE USŁUG
4. Usługa jest aktywna przez 30 dni kalendarzowych liczonych od dnia następującego po dniu aktywacji usługi, zgodnie z pkt. V poniżej.
Ostatnio zmieniony 2018-11-29, 20:26 przez Przemek112, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Przemek, kojarzysz jaka ilosc gb miales przed pojawieniem sie lejka, moze ta cyklicznosc wplywa na pojawienie sie lejka ? poczekaj spokojnie na przyszly miesiac, bo ludzie w DIL maja jeszcze mozliwosc rumakowania do 2 grudnia - jak sie nie myle.
-
- Stały użytkownik forum
Lejek w PInK jest zgodnie z regulaminem (i faktycznie) do końca miesiąca kalendarzowego.
Czyli 1. dnia miesiąca przywracana jest pełna prędkość.
Aby nie było nieporozumień po stronie nieobeznanego klienta/użytkownika (ale też i konsultanta
), usługi no-limit w PInK (ale i w InK i dawniej DIL) najlepiej aktywować 1. dnia miesiąca. Wtedy ewentualny lejek masz do końca miesiąca i jednocześnie do końca usługi.
Okres działania usługi to jest jedno, a okres działania lejka, to inny okres. I to są 2 różne okresy. No chyba, że sobie odpalasz usługę 1. dnia miesiąca, to wtedy obydwa okresy się pokrywają.
A co do prędkości 2Mbit/s - ja testowo z lejkiem 2Mbit/s pobieram setki GB (maksymalnie można około 600GB). Ale takich testów często nie robię
, bo mi się nie chce.
Osoby/rodziny, które załapały się na lejek 2Mbit/s, zapytane "czemu nie daliście znać, że wam net zwolnił" odpowiadają mi często "nie zauważyliśmy, stronki normalnie się odpalały szybko jak zawsze".
Aby nie było nieporozumień po stronie nieobeznanego klienta/użytkownika (ale też i konsultanta

Okres działania usługi to jest jedno, a okres działania lejka, to inny okres. I to są 2 różne okresy. No chyba, że sobie odpalasz usługę 1. dnia miesiąca, to wtedy obydwa okresy się pokrywają.
A co do prędkości 2Mbit/s - ja testowo z lejkiem 2Mbit/s pobieram setki GB (maksymalnie można około 600GB). Ale takich testów często nie robię

Osoby/rodziny, które załapały się na lejek 2Mbit/s, zapytane "czemu nie daliście znać, że wam net zwolnił" odpowiadają mi często "nie zauważyliśmy, stronki normalnie się odpalały szybko jak zawsze".
-
- Stały użytkownik forum
Usługę pierwszy raz aktywowałem 26 października i do 26 listopada pobrałem 297gb (Netflix i YouTube, www nic więcej).
Po odnowieniu pakietu zeszło 4gb z groszami i wczoraj wieczorem gdy odpaliłem internet od razu lejek.
Po odnowieniu pakietu zeszło 4gb z groszami i wczoraj wieczorem gdy odpaliłem internet od razu lejek.
- onken
- ** Moderator **
Lejki są liczone od początku miesiaca
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
jarekt pisze:Lejek w PInK jest zgodnie z regulaminem (i faktycznie) do końca miesiąca kalendarzowego.
Aby nie było nieporozumień po stronie nieobeznanego klienta/użytkownika (ale też i konsultanta), usługi no-limit w PInK (ale i w InK i dawniej DIL) najlepiej aktywować 1. dnia miesiąca. Wtedy ewentualny lejek masz do końca miesiąca i jednocześnie do końca usługi.
A co do prędkości 2Mbit/s - ja testowo z lejkiem 2Mbit/s pobieram setki GB (maksymalnie można około 600GB). Ale takich testów często nie robię, bo mi się nie chce.
Jeżeli z lejkiem pobierasz setki giga to strach zapytać ile tera bez lejka

-
- Użytkownik forum
Przemek wydaje mi sie, ze wpadles w lejek dlatego, ze przez ostatnie dni siec byla zmasakrowana przez DIl, po prostu dali solidarnie kazdemu po lapkach, u mnie wczoraj internet playowy byl resetowany kilka razy to oczyms juz swiadczy, a dzisiaj wszystko ladnie dziala.
-
- Stały użytkownik forum
@fatum1, 200-400GB dziennie na zwykłym modemie bez agregacji.
A te 400-450GB miesięcznie na lejku 2Mbit/s to tylko testowo dla zabawy kiedyś sprawdzałem. Bo generalnie wolę jednak szybszy net
.
@Spasix, lejek dostał (i zgodnie z regulaminem), bo od 1. dnia do 26. przesłał ponad 100GB i przeciążał sieć.
Nie ma znaczenia dzień aktywacji IbL. I DIL również nic do tego nie ma.
A te 400-450GB miesięcznie na lejku 2Mbit/s to tylko testowo dla zabawy kiedyś sprawdzałem. Bo generalnie wolę jednak szybszy net

@Spasix, lejek dostał (i zgodnie z regulaminem), bo od 1. dnia do 26. przesłał ponad 100GB i przeciążał sieć.
Nie ma znaczenia dzień aktywacji IbL. I DIL również nic do tego nie ma.
-
Nie no, jeżeli generalnie wolisz szybszy to wszystko ok
Mam nadzieję, że gdzieś na południu nie mieszkasz bo normę to za kilku wyrabiasz
Gdybyś czasami w góry się wybierał czy do jakiejś Chorwacji przejazdem na dłużej przerwę sobie zrobił to nie bierz sprzętu bo nam tu net stanie 

Mam nadzieję, że gdzieś na południu nie mieszkasz bo normę to za kilku wyrabiasz

-
- Stały użytkownik forum
Ale ja szczyty omijam (albo zwalniam przynajmniej
), także nie jestem uciążliwy.
Poza tym to przecież nie na okrągło, nie dzień w dzień - ostatnio z powodu końca DILa trochę więcej tego transferu mam (i wszyscy z rodziny i znajomi, którzy na DILu siedzą, też jakby weszli w tryb "pobrać internety na zapas"
).
Z kolei jak odpoczywam, no to odpoczywam, czyli wtedy też nie jetem uciążliwy
.
Nic się nie bój na zapas
.

Poza tym to przecież nie na okrągło, nie dzień w dzień - ostatnio z powodu końca DILa trochę więcej tego transferu mam (i wszyscy z rodziny i znajomi, którzy na DILu siedzą, też jakby weszli w tryb "pobrać internety na zapas"

Z kolei jak odpoczywam, no to odpoczywam, czyli wtedy też nie jetem uciążliwy

Nic się nie bój na zapas

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Odnośnie tego pobierania na lejku to tak w teorii załóżmy, że ktoś dostaje lejek od razu po rozpoczęciu miesiąca (realne?).
30 dni to 2592000 sekund. Z prędkością 2Mb/s, czyli 256 kB/s, pobierzemy 663552000 kB.
Jest to około 632 GB. Pamiętajmy jednak, że to tylko teoria i uwzględnia tylko przypadek gdy mamy stałe łącze 2Mb/s i pobieramy non-stop. Do tego możemy jeszcze dorzucić drugie tyle wysyłania, choć nie sądzę, żeby komuś kiedykolwiek taki wynik (1,2TB) udało się wykręcić na lejku
A, jeszcze jedno. Jak udałoby mi się takie wyniki wykręcić na lejku, to operator może przyciąć do 32kb/s (PInK50)?
30 dni to 2592000 sekund. Z prędkością 2Mb/s, czyli 256 kB/s, pobierzemy 663552000 kB.
Jest to około 632 GB. Pamiętajmy jednak, że to tylko teoria i uwzględnia tylko przypadek gdy mamy stałe łącze 2Mb/s i pobieramy non-stop. Do tego możemy jeszcze dorzucić drugie tyle wysyłania, choć nie sądzę, żeby komuś kiedykolwiek taki wynik (1,2TB) udało się wykręcić na lejku

A, jeszcze jedno. Jak udałoby mi się takie wyniki wykręcić na lejku, to operator może przyciąć do 32kb/s (PInK50)?
Huawei B315s-22, nju 100GB - 29zł/m-c; TP-Link TL-WR1043ND + Alcatel OneTouch L850V, Play InK50 NbL - 8,33zł/m-c