HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomud
Użytkownik forum

Re: HOWTO - Jak stworzyć własny dashboard

Post autor: tomud »

Na początku jako że jest to mój pierwszy temat na forum chciałbym wszystkich przywitać i podziękować za wiele pomocnych informacji jakie można znaleźć na forum.

Prawdę mówiąc trafiłem tutaj gdyż wrócił do łask mój stary modem HUAWEI E180 (iPlus). Na chwile obecna potrzebowałem go odpalić w PLAY, a na wakacje zapewne będzie znowu PLUS.

Tak więc powstała potrzeba wgrania alternatywnego Dashboard-u. Padło na aplikacje Mobile Partner i tutaj zaczeły się poszukiwania odpowiedniej wersji. Potrzeby były raczej skromne - ot Mobile Partner na Windows i MAC OS X najlepiej w wersji Polskiej... Troszeczkę trwało bieganie po różnych stronach - zwłaszcza że wiele linków na uploadach była nie aktywna.

W końcu udało się znaleźć różne wersje w tym polskie tłumaczenie. Jednak dalej brakowało wersji pod MAC OS X. No i tak padł pomysł poskładania własnej wersji z tłumaczeniem.

Wersja powstała w oparciu o dashboard UTPS21.003.27.00.03_MAC21.003.27.00.03.

Dodany został język polski, zmieniono skin pod MAC OS X z pomarańczowego na niebieski. Do tego kilka kosmetycznych zmian i włączenie USSD.

No i zapewne na tym by się to wszystko zakończyło... jednak denerwowało mnie trochę przedstawianie się wgranego dashboard-u jako graham_inggs_custom_iso...
Na początku powstał programik iso2hwbin czyli zamiennik dla programu hwiso2bin.

Wszystko by było OK ;) z tym że znowu ręczna zabawa z konwersja ISO na BIN, a następnie ręczne (za pomocą pliku bat) tworzenie exe było średnio wygodne :) No i tutaj powstał programik Huawei Dashboard Creator.

Jest to w pewnym sensie zamiennik programu Huawei Dashboard Tool. Działa na identycznej zasadzie z tym że nie posiada niestety opcji sprawdzania wielkości miejsca na modemie oraz tworzenia plików ISO. Program tak samo nie sprawdza rozmiaru generowanego pliku, tak więc należy samemu zadbać o to aby sprawdzić jego rozmiar.

Podsumowując:

UTPS21.003.27.00.03_MAC21.003.27.00.03_PL_by_ToM.zip
- Voice + USSD
- Wersja EN + PL (dla obu systemów)
- Windows i MAC OS X

Huawei_Dashboard_Creator_v1.0.zip
- Tworzenie dashboard-ow dla modemów Huawei
- Możliwość zmiany nazwy dashboard-u

Pliki dostępne są na moim chomiku w dziale Modemy Huwei:
http://chomikuj.pl/tomud/Modemy+Huwei

Pozdrawiam
ToM
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

To może zrobić kolorki z bez-kabli + listę połączeń dla każdego operatora? :roll:
tomud
Użytkownik forum

Zapomniałem o tym napisać - lista operatorów jest dostępna w imporcie. Co do kolorków to ja za skiny się nie biorę, bo ze mnie grafik jak z koziej d.... trąba ;) Ale jak ktoś ma taki mogę go ewentualnie dodać.

Prawdę mówiąc to bardziej szukam w miarę nowej wersji pod OS X i Win z większą liczbą bibliotek do pluginów. Choć ta wersja na której podstawie robiłem jest najbardziej sensowna z tych co znalazłem. Sporo wersji widziałem w kopiach google, na tej stronie - niestety obecnie nie są dostępne...
mrozilla
Stały użytkownik forum

Post autor: mrozilla »

Ja mam fajnie zrobionego przez siebie MP, zamieszczałem już go wcześniej. Obecnie najnowsza wersja, tylko, że jest pod Win ale dograć stery pod MAC to przecież nie problem dograć.
Tylko mi sms nie odbiera od razu, tylko pokazuje po ponownym uruchomieniu programu i nie wiem czy to wina MP czy czegoś innego ;/
tomud
Użytkownik forum

No wlasnie sterowniki to nie wszystko. Potrzeba i samego "exe" pod OS X-a jak i bibliotek dla pluginow - czyli w uproszczeniu odpowiednikow windowsowych dll. Co do samego MP to bawie sie nim zaledwie kilka dni wiec nie poznalem go jeszcze zbyt mocno od strony "developerskiej"... zreszta wiecej czasu zeszlo mi na tworzenie plikow lang oraz rozgryzienie formatu .bin aby miec mozliwosc zmiany nazwy dashboard-ow.

Jak to sie mowi zobaczymy co bedzie dalej, o ile czas pozwoli moze jeszcze cos pokombinuje - ot tak dla wgryzienia sie w temat :)
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

ja.michal pisze:+ listę połączeń dla każdego operatora?
Jak dograć to tego dashboardu listę połączeń i ustawić jeden z nich jako domyślny ?

Grzebie w tym dashboardzie już jakiś czas i nie mogę tego znaleźć
tomud
Użytkownik forum

Witam

Napisałem kolejny programik (hwexe2iso) ułatwiający trochę życie ;)

Program wyciąga z instalatorów oraz plików bin obraz ISO. Działa na zasadzie rekursywnego przegląda sekcji .rsrc w pliku exe co dało całkiem niezły efekt pod względem szybkości odnajdywania i wyciągania pliku ISO.

Do pobrania z mojego chomika:
http://chomikuj.pl/tomud/Modemy+Huwei/T ... +dashboard

Przykładowe użycie programu:
hwexe2iso.exe instalator.exe plik.iso

Pozdrawiam
ToM

[ Dodano: 2011-06-29, 11:52 ]
No i jak to w życiu czasem bywa wkradł się błąd do programów.

Związany jest on z błędnym wyliczaniem długości nagłówka pliku Huawei BIN. Występuje on w zależności czy rozmiar pliku ISO podzielny jest przez 4096 z resztą czy bez.

Programy bazują częściowo na wspólnym kodzie i z tego powodu błąd w obu aplikacjach.

Aktualnie dostępne nowe poprawione wersje:

Huawei Dashboard Creator v1.1
hwexe2iso - Huawei Dashboard Installer to ISO CD-ROM Image Converter v1.1

do pobrania jak zwykle z mojego chomika:
http://chomikuj.pl/tomud/Modemy+Huwei/T ... +dashboard

W przypadku jakiś problemów z aplikacjami proszę o info na PW. Jak widać testując samemu czasem coś człowiekowi umknie...
kozlov
Użytkownik forum

Post autor: kozlov »

Panowie, a co Wy na dodawanie do dashboardów również sterowników linuksowych? Co prawda, najnowszą wersją jaką znalazłem, jest LNX15.001.08.01.45, nie ma rozmów głosowych czy innych bajerów, ale dla niektórych to lepsze niż nic. Ci, którzy będą chcieli, i tak skorzystają z NetworkManagera czy czegoś u siebie, a dla Was, dodających kolejne wersje dashboardów, to 3 minuty roboty nie licząc ściągania.

Tak pomysłem rzuciłem, jeśli się spotka z zainteresowaniem to OK, jeśli nie - trudno (albo i dobrze, jeśli linuksowy MP woła o pomstę do nieba).

Pozdrawiam. :)
:)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Przez ciekawość zainstalowałem sobie dashboard UTPS16.002.15.04.114_MAC16.001.17.05.114, do którego link znalazłem w tej wiadomości.
Dashboard jest brandowany przez indyjskiego operatora RELIANCE i ma jedną ciekawą możliwość: w opcjach istnieje bardzo wygodna możliwość wyłączenia automatycznego uruchamiania się programu po wykryciu obecności modemu przez system operacyjny - "Launch when device is available".
W menu ta opcja wygląda tak jak na załączniku.
Ponieważ z taką opcją spotkałem się już w programie Mobile Connect (także firmy Huawei), więc podejrzewam, że w Mobile Partner również dałoby się tę opcje uaktywnić.
Próbowałem tej opcji szukać w plikach konfiguracyjnych, ale jestem w tym za cienki i nie udało mi się jej znaleźć.
Gdyby komuś z Was się to udało, to można by tę opcję dodać do "Mobile Partner 16.001.06.01.500v2 by_mrozilla" - http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=303335#303335
Krzysztof
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

Chris-Kr pisze:Mobile Partner również dałoby się tę opcje uaktywnić.
Szukałem, szukałem aż znalazłem (ok dwóch miesięcy!) i jest aktywowane. :szampan:
Zapraszam do testów
Win 16.001.06.01.502 small lesiolo
ps: poprawione *124*# i *100*1*2# odnośnie postu
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

lesiolo pisze:Szukałem, szukałem aż znalazłem (ok dwóch miesięcy!) i jest aktywowane. :szampan:
Zapraszam do testów
Wielkie dzięki i ponownie :zdrowko:
Będziesz tylko musiał zmienić numer wersji, bo ta zmiana jest dosyć przełomowa!
Dashboard działa OK, z jednym zastrzeżeniem:
z niewiadomych powodów MP sam zamknął mi się co najmniej ze 4 razy.
Pierwszy raz gdy to nastąpiło, to nie zauważyłem w jakich okolicznościach, potem dwukrotnie to nastąpiło po moim kliknięciu w jakąś pozycję menu, a czwarty raz gdy zadzwoniłem na numer sim-karty włożonej do modemu.
Krzysztof
Awatar użytkownika
lesiolo

Potwierdzam objaw na XP-eku i postaram sie poprawić. :klnie:
odpowiada za to plik XFramePlugin.dll
Dodane 25 lipca .
Jest nowy dashboard Mobile Partner 16. 001. 06. 01. 502small lesiolo,
Chris-Kr - niestety bez tego bajeru w opcjach, ma to włączone na stałe.
Ostatnio zmieniony 2011-07-23, 18:51 przez lesiolo, łącznie zmieniany 1 raz.
soto76
Początkujący użytkownik forum

Post autor: soto76 »

Witam.Czy ktoś mógłby napisać krok po kroku jak zrobić dashboard (co dodać i jak),bo programiki ściągnąłem ale nie wiem co do czego.Z góry THX
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

lesiolo pisze:Jest nowy dashboard Mobile Partner 16. 001. 06. 01. 502small lesiolo,
Szkoda, że z tym bajerem nie wyszło, bo to byłby przebój!
Natomiast chciałbym wszystkich ostrzec, że przy instalacji z dashboardu nowej wersji Mobile Partnera, z nieznanych powodów na komputerze wciąż pozostaje stara wersja MP, nowa tak jakby się w ogóle nie instalowała!
Ponieważ wszystkie wersje dashboardu mają ten sam numer, to sprawa jest dosyć trudna do wykrycia.
Wyjściem z sytuacji jest całkowite odinstalowanie z komputera Mobile Partnera, wykasowanie jego folderu wraz z pozostałymi tam plikami konfiguracyjnymi i dopiero wtedy instalacja nowej wersji.
Krzysztof
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

lesiolo pisze:Dodane 25 lipca .
Jest nowy dashboard Mobile Partner 16. 001. 06. 01. 502small lesiolo,
Jest włączone na stałe i co gorsza, nie da się go wyłączyć nawet poprzez wyłączenie wirtualnego CD-ROMu!
Pomimo wyłączenia wirtualnego CD-ROMu w Menadżerze Urządzeń, każdorazowo po podpięciu modemu do złącza USB samoczynnie uruchamia się Mobile Partner.
Wracam do starej wersji dashboardu.
Krzysztof
Birkoff

Post autor: Birkoff »

Chris-Kr pisze:w opcjach istnieje bardzo wygodna możliwość wyłączenia automatycznego uruchamiania się programu po wykryciu obecności modemu przez system operacyjny (...) podejrzewam, że w Mobile Partner również dałoby się tę opcje uaktywnić.
W katalogu Mobile Partner\AutoRun uruchom AutoRunUnistall
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Birkoff pisze:W katalogu Mobile Partner\AutoRun uruchom AutoRunUnistall
W moim MP ten katalog jest kompletnie pusty!
Tym niemniej trop jest bardzo obiecujący :)
W jakiej wersji MP występuje u Ciebie taki plik?
Krzysztof
Birkoff

Post autor: Birkoff »

Z tego co pamiętam to od wersji 16.001.06.01.500, korzystam z odinstalowania AutoRun'a. W najnowszej 16.001.06.01.502 również była możliwość.
Zawartość katalogu AutoRun.
Awatar użytkownika
lesiolo

Chris-Kr pisze:Jest włączone na stałe i co gorsza, nie da się go wyłączyć nawet poprzez wyłączenie wirtualnego CD-ROMu!
w nowej 16.001.06.01.503 zamieniamy nazwy plików w kat. MP
XFramePlugin.dll na XFramePlugin.dll1
XFramePlugin.dll0 na XFramePlugin.dll
Odpalamy MP odznaczamy w ustawieniach wykrywanie modemu, zamykamy MP
i zamieniamy nazwy plików
XFramePlugin.dll na XFramePlugin.dll0
XFramePlugin.dll1 na XFramePlugin.dll

Zrobie Dashboard i wystawie bez tej funkcji - będą 2 do wyboru (szukam testerów :czyta: )
tymczasowo na chomiku sam plik XFramePlugin.dll0
Ostatnio zmieniony 2011-08-07, 16:04 przez lesiolo, łącznie zmieniany 4 razy.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Birkoff pisze:W katalogu Mobile Partner\AutoRun uruchom AutoRunUnistall
Uruchomienie AutoRunUnistall skutkowało wyczyszczeniem katalogu Mobile Partner\AutoRun i nic poza tym się nie zmieniło. MP jak sam startował, tak dalej startuje.
Krzysztof
Awatar użytkownika
valdens

Post autor: valdens »

lesiolo, gdzie jest teraz jakiś stabilny, dobry dashboard update od Ciebie? Pytam, bo się autentycznie pogubiłem :( Który polecasz?

Najlepiej, żeby miał już profile T-mobile i Aero2. Jest taki?
Awatar użytkownika
lesiolo

valdens pisze:lesiolo, gdzie jest teraz jakiś stabilny, dobry dashboard update od Ciebie?
Najlepiej, żeby miał już profile T-mobile i Aero2. Jest taki?
Tak.
Z autouruchamianiem po wykryciu modemu.(MP uruchamia sie automatycznie po wykryciu modemu)
Win16.001.06.01.503A small lesiolo dla modemów z 32MB pamięci
Win16.001.06.01.503A full lesiolo dla modemów powyżej 32MB pamięci
Bez autouruchamiania po wykryciu modemu.
Win16.001.06.01.503 small lesiolo dla modemów z 32MB pamięci
Win16.001.06.01.503 full lesiolo dla modemów powyżej 32MB pamięci
Small i full to to samo różniące się ilością skinów, można używać ich zamiennie.
Mają najnowsze sterowniki 4.22.19.00
Ostatnio zmieniony 2011-08-16, 15:10 przez lesiolo, łącznie zmieniany 4 razy.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

lesiolo pisze:Bez autouruchamiania po wykryciu modemu.
Mobile Partner jak się uruchamiał po podłączeniu modemu, tak sie dalej uruchamia.
Co gorsza, nie pomaga na to nawet wyłączenie wirtualnego CD-ROMu w Menadżerze Urządzeń.
Ponownie wracam do wersji MOBILE PARTNER 16.001.06.01.500-2.exe

[ Dodano: 2011-08-15, 00:39 ]
Co więcej, ten Mobile Partner natychmiast po samoczynnym uruchomieniu, również sam, nieproszony, nawiązuje połączenie z internetem!
Krzysztof
Awatar użytkownika
lesiolo

Chris-Kr pisze:Mobile Partner jak się uruchamiał po podłączeniu modemu, tak sie dalej uruchamia.
Co więcej, ten Mobile Partner natychmiast po samoczynnym uruchomieniu, również sam, nieproszony, nawiązuje połączenie z internetem!
Miałeś poprzednią wersje Mobile Partner 16.001.06.01.502small lesiolo i nie zastosowałeś mojej rady z podmianą dll-a, albo źle ją zdeinstalowałeś
i został ci proces systemowy "HWDevice service.exe" to on odpowiada za odpalanie MP
Wyłącz go (panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Usługi>HWDeviceService.exe>zmień automatyczny na wyłączony)
co do połączenia z internetem to odznacz w opcjach sieci >połącz po uruchomieniu programu (łatwe ? :czyta: )
ee35487
Stały użytkownik forum

Post autor: ee35487 »

Przy uruchomieniu ussd mam taki babol

Obrazek

po kliknięciu ok komendy działają.
Problem aplikacji czy czegoś brakuje w moim systemie?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

lesiolo pisze:Miałeś poprzednią wersje Mobile Partner 16.001.06.01.502small lesiolo i nie zastosowałeś mojej rady z podmianą dll-a, albo źle ją zdeinstalowałeś
Nie podmieniałem DLLa-a, bo dla mnie (i chyba nie tylko dla mnie) dashboard, w którym po instalacji mam jeszcze podmieniać jakieś pliki, jest bezużyteczny.
Krzysztof
sergeron

Post autor: sergeron »

lesiolo pisze: Bez autouruchamiania po wykryciu modemu.
Czy ten dashboard będzie działał z E173U-2? I jak sprawdzić czy E173U-2 ma 32MB pamięci czy więcej?
Ostatnio zmieniony 2011-08-18, 19:56 przez sergeron, łącznie zmieniany 1 raz.
adamos22

Post autor: adamos22 »

To może jeszcze ja zapytam:
który z dostępnych dashboard-ów:
a) Posiada sterowniki obsługujące E173u-2
b) Obsługuje rzynajmniej Modem, SMS, Voice, USSD
c) Nie jest >dodatkowo< brandowany, tzn. bez informacji w stylu "Powered by xyz from.." ;) czy loga forum itp. (nie to że nie darzę sympatią, ale co za dużo to wiadomo)
d) Będzie zgodny z tym obecnym z E173u-2, tj. nie będzie trzeba wpisywać żadnego kodu odblokowującego.
Będę wdzięczny za link.
Awatar użytkownika
lesiolo

Chris-Kr pisze:Co więcej, ten Mobile Partner natychmiast po samoczynnym uruchomieniu, również sam, nieproszony, nawiązuje połączenie z internetem
Poprawione - mój błąd :padam:
sergeron pisze:I jak sprawdzić czy E173U-2 ma 32MB pamięci czy więcej
Programem kolegi Tomud-a
adamos22 pisze:który z dostępnych dashboard-ów:
Mój Win16.001.06.01.503
a) tak - sterowniki to 4.22.19.00
b) tak
c) nie -powód rozpowszechniam go za free wiec go branduje w 100% nie zmienia to działania programu (nie brandowane sa na forum)
d) tak to firmware chce kody warunek ostatnie 4 znaki są takie same (np.B418) - taki branding (podział na regiony świata) wiążący się z emitowaną mocą nadajnika modemu itp.
frutis

Post autor: frutis »

Nie wiem czy jeszcze kogoś to zainteresuję ale jest nowa wersja Huawei Dashboard Tool v0.0.1.0: http://uploaded.to/file/tg8yk4i8
- możliwość zmiany nazwy dashboard'u
- powrót do starszej wersji instalatora Huawei: UTPS11.301.08.32.112_MAC11.301.06.16.112 (poprzednia wersja sprawiała problemy z niektórymi modelami modemów)
- użycie starszej mniejszej wersji readcd 2.01

Mobile Partner 21.003.28.00.159 oparty na nowym silniku graficznym (Qt) zrzucony z modemu E372: http://uploaded.to/file/f0pk3h9r. Wersja dla Win oraz Mac, w pełni po polsku.
laskovy pisze:Rozumiem, że do Optiona nie stworzono dashboard tool? :niepewny:
Niestety nie. Stworzenie takiego narzędzia jest możliwe ale jest to bardziej skomplikowane i trzeba na to sporo czasu...
ODPOWIEDZ