Internet w Niemczech
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet w Niemczech
Nie jest az tak tragicznie. Intensywnie uzywany Iphone (bez youtube, update przez wifi) zre kolo 250 MB w miesiacu. OP chciala przedewszystkim GG, ktory ma znikomy transfer.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
ja sie na tym nie znam...interesuje mnie głownie gg a jesli mi sie uda ze telefon zadziala mi jak modem do laptopa to bede chciala i przegladac jakies strony i chcialabym orientacyjnie wiedziec ile takie cos zżera tych megabajtów...a co do tych ustawien to tylko jesli chce z tel korzystac a chcac miec tel jako modem juz musze cos innego miec???
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W porownaniu z piwem, bylo by to pol puszki na miesiac.ewelina*** pisze:interesuje mnie głownie gg
Tego ci nikt nie powie. Sa stronki potrzebujace paru kB, inne maja po parenascie MB. Zainstaluj sobie jakis <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a> i poobserwuj ile traficu generujesz.ewelina*** pisze:przegladac jakies strony i chcialabym orientacyjnie wiedziec ile takie cos zżera tych megabajtów
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
a co do tych ustawien to tylko jesli chce z tel korzystac a chcac miec tel jako modem juz musze cos innego miec???
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Już się temat zaczyna powoli klarowaćkey pisze:OP chciala przedewszystkim GG, ktory ma znikomy transfer.

[ Dodano: 2011-05-04, 13:09 ]
Ustawienia na komputerze.ewelina*** pisze:a chcac miec tel jako modem juz musze cos innego miec???
Poczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sa tacy, ktorym to wystarcza (ja jako przyklad). Zreszta jak pisalem wyzej: jesli GG jest preferencja, to nawet po zalozeniu lejka nie zauwazy sie roznicy.Patryk pisze:i 500 MB wychodzi jak czteropak piwa na miesiąc.
Z stronkami jest roznie, ale wiekszosc otwiera sie na 56kbps calkiem niezle.
No i odpowiedni kabelek.....Ustawienia na komputerze.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ostatnio zmieniony 2011-05-04, 12:29 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
jejku jakie to wszystko zawiłe...cos widze ze musze dac sobie spokoj z uzyciem tel jako modem bo to za trudne dla mnie
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ale to chyba nie jest Twoje jedyne łącze internetowe ?key pisze: Sa tacy, ktorym to wystarcza (ja jako przyklad).

[ Dodano: 2011-05-04, 13:26 ]
Lub interfejs Bluetooth.key pisze:No i odpowiedni kabelek.....
-
- Użytkownik forum
czyli podsumowaując.. na komputerze robie odpowiednie ustawienia jak ma mi się to wszystko łączyć - czyli planuje isc tak jak jest opisane w instrukcji konfiguracja dial up, i tam recznie wybrac siec i jak to juz bede miec to wystarczy tylko telefon podpinac za pomoca kabla usb z laptopem i juz wszystko dziala?? na tel juz nie musze wgrywac ustawienia do karty aldi???
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na poczatku roku, w okresie przelaczenia miedzy jednym ISP a drugim bylo jedyne. Przy odrobinie rozsadku 500 MB niespodziewanie dlugo wystarcza. Z drugiej strony mialem niedawno odwiedziny z PL, mlody potrafil w ciagu dnia 30 GB "przerobic".Patryk pisze:Ale to chyba nie jest Twoje jedyne łącze internetowe ?
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W wiekszości przypadków (np. w Nokiach) nie musisz - ustawienia w telefonie służą tylko połączeniom za pomocą przeglądarki czy innych narzędzi telefonu.ewelina*** pisze:na tel juz nie musze wgrywac ustawienia do karty aldi???
[ Dodano: 2011-05-04, 13:40 ]
To ja wiem - jak ktoś ma świadomość tego, ile co "zżera" transferu.key pisze:Przy odrobinie rozsadku 500 MB niespodziewanie dlugo wystarcza.
[ Dodano: 2011-05-04, 13:41 ]
Niestety.key pisze:Z drugiej strony mialem niedawno odwiedziny z PL, mlody potrafil w ciagu dnia 30 GB "przerobic".
Takich będzie boleć wprowadzenie limitów "na kablu".
U mnie 30 GB to miesięczne użycie, zazwyczaj nawet jest mniej - bez ograniczania się.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A sa takie ruchy w PL? Reszta EU idzie w kierunku wprost przeciwnym - taryfy z ograniczonym trafikiem na kablu to juz historia.Patryk pisze:Takich będzie boleć wprowadzenie limitów "na kablu".
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie ma, ale wiele osób znających realia (w tym kilku speców od teletransmisji, znanych mi osobiście) twierdzi, że powrót do limitów to kwestia kilku najbliższych lat, i to nie tylko w Polsce, a w całej EU.key pisze:A sa takie ruchy w PL?
Z resztą co tam - FUP 100 GB 90% użytkowników by nie przeszkadzał - płakać będą dzieci Neo, a kto potrzebuje transferu do poważniejszych zastosowań niż ssanie pirackich filmów to może sobie dokupić lub zmienić taryfę na biznesową - za biznesową cenę oczywiście, a nie za 50 zł.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Hmmmm.... Ja widze ruch w dokladnie odwrotna strone - wiekszosc ISP po mojej stronie Odry oferuje coraz wieksze pasmo. Rownolegle wzrasta ilosc aplikacji potrzebujacych pasmo - zaczynajac od VOIP a konczac na IPTV, czesto w wersji multistream i HDTV.
Rownolegle zwieksza sie tez zawartosc "internetu". Niskopasmowe uslugi typu text-mail, usernet, IRC czy plain text WWW sa na wymarciu, wiekszosc uzytkownikow musi miec kolorow maile, VOIP, czy naladowane flashem stronki.
Rownolegle zwieksza sie tez zawartosc "internetu". Niskopasmowe uslugi typu text-mail, usernet, IRC czy plain text WWW sa na wymarciu, wiekszosc uzytkownikow musi miec kolorow maile, VOIP, czy naladowane flashem stronki.
Ostatnio zmieniony 2011-05-04, 13:14 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
za pare godzin wyjezdzam i stresuje sie cala ta sytuacja bo chce miec internet a boje sie ze sama sobie z tym nie poradze...
zakladajac ze uzywam tylko tel do internetu to kupuje startowke rejestruje ja, wykupuje pakiet i mi wszystko dziala..jesli beda potrzebne ustawienia to je wysle ze stronki aldi....
natomiast jesli uda mi sie podlaczyc tel jako modem to ustwiam wszystko na komputerze wpinam kabelek i wszystko smiga, tak jest czy cos zle zrozumialam jeszcze???
i jeszcze jedno jesli nie wykupie zadnego pakietu to na tym adresie internet.eplus.de bedzie normalnie mi za ilosc danych zzeralo kase,??
prosze o odpowiedzi na to wszystko i znikam z forum
zakladajac ze uzywam tylko tel do internetu to kupuje startowke rejestruje ja, wykupuje pakiet i mi wszystko dziala..jesli beda potrzebne ustawienia to je wysle ze stronki aldi....
natomiast jesli uda mi sie podlaczyc tel jako modem to ustwiam wszystko na komputerze wpinam kabelek i wszystko smiga, tak jest czy cos zle zrozumialam jeszcze???
i jeszcze jedno jesli nie wykupie zadnego pakietu to na tym adresie internet.eplus.de bedzie normalnie mi za ilosc danych zzeralo kase,??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czy ty nie czytasz tego co Ci piszemy? Odpowiedzi na kazde z tych pytan znajdziesz na ostatnich dwoch stronach tego watku. Dlaczego chcesz, zebysmy pisali to samo po piec razy?ewelina*** pisze: tak jest czy cos zle zrozumialam jeszcze???
Tak.ewelina*** pisze:i jeszcze jedno jesli nie wykupie zadnego pakietu to na tym adresie internet.eplus.de bedzie normalnie mi za ilosc danych zzeralo kase,??
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
wiem że jest ale mi sie juz tak namieszalo, ze juz nie wiem co do czego bylo, i chcialam ostatnie odpowiedzi zeby miec jasno
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam mam problem z internetem Lidl w wNiemczech Zainstalowałam oprogramowanie nastepnie chcialam wybrać opcje zapłaty za 14,99 € miesięcznie.Zarejestrowalam sie na niemieckiej stronie lidla Internet mialam zaledwie 3 dzien byc moze namieszalam w opcjan platnosci wyboru na dzien czy na miasiąc . Mimo ponownego zaladowania za 14,99 nadal nie moge sie połaczyc z internetem. Prosze o pomoc....
-
Ja mam pytanie o najkorzystniejszą ofertę do domu. Wynajmę mieszkanie w guben niestety 2km od polskiej granicy więc mój play pewnie nie będzie chodzić. Jaki jest najtańszy net bez limitu danych w miarę szybki? Wie ktoś? Gdzie jak nabyć najlepiej bez umowy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bez limitu danych to tylko parka miedziana. Sa krotkie umowy (n.p. okres wypowiedzenia 4 tygodnie), szybkosc do 16 Mbps.qiforp pisze:Jaki jest najtańszy net bez limitu danych w miarę szybki?
Bez umowy to mozesz sobie zalatwic kalacha na targu u ruskich.qiforp pisze:Gdzie jak nabyć najlepiej bez umowy
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Ogolnie z tego co sam stwierdzilem w miare najlepiej chodzi net z O2 ale wtedy wchodzi opcja z kupnem modemiku w Saturnie za 15 eu no i rejestracja u nich na miejscu a ma sie do dyspozycji 5GB za 25eu (doladowania w punktach O2) juz to przerabialem i chodzi to naprawde dobrze Youtube itp.Ewelina2 pisze:za pare godzin wyjezdzam i stresuje sie cala ta sytuacja bo chce miec internet a boje sie ze sama sobie z tym nie poradze...
Predkosci w zaleznosci od pory dnia w granicach 1-5 Mbity
Mozliwe ze mozna tez i normalnie rozmawiac dzieki tej karcie sim ale nie wiem <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> bo nie testowalem tego bo do rozmow mam inna karte sim. W sklepie <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> beda wiedziec.
Ale jesli to ma byc karta do telefonu i zeby jeszcze mozna bylo dzwonic to sam teraz jade na karcie ze sklepu NettoKOM sama karta 5 eu i na gadanie 5 eu
Ale mozna sobie swobodnie wybrac limit na net np.
- 4 eu - 100MB
- 10 eu - 1GB
- 20 eu - 5GB
kupujemy karte w sklepie NettoKOM aktywujemy ja poprzez strone www http://www.nettokom.de/freischalten/einloggen.html
a taryfy do netu mozna tu sobie przejrzec http://www.nettokom.de/tarife/internet-flat-xxl.html
Generalnie bardzo prosta operacja a robimy to wszystko poprzez telefon.
dostajemy smsa ze zostal internet aktywowany i to wsio z tym ze trzeba pamietac ze buchujac neta przedluza sie on na nastepny miesiac pod warunkiem ze jest dosyc kasy na karcie i jesli juz nie chcemy korzystac z neta to trzeba go tez i przez telefon odbuchowac
A net dziala nam przez 30 dni lub do wykorzystania limitu a po wykorzystaniu limitu schodzi na predkosc GPRS.
Aha i net ten lata po sieci E-plusa predkosci w granicach 1 Mbity czasem szybciej ale np teraz to zaledwie 0.5 Mbita ale do stronek www styka.
EDYTA
I co ciekawe juz przekroczylem 1GB w NettoKOM dokladnie 1,58GB mam i dalej net smiga.
Oczywiscie wszystko w ramach tych 10 eu -1GB
Aha w ramach tych 15 eu za modemik od O2 mamy tydzien korzystania z neta nie wiem jaki limit ale widzialem ze jeszcze byly w saturnie modemiki bodajze jakies ZTE MF190
Ostatnio zmieniony 2011-05-28, 17:56 przez Speedstar, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Kupiłem starter w lidlu za 9.99euro. Po zarejestrowaniu karty sim na stronie lidl-mobile, korzystam od wczoraj z netu. Okazało się, że :
1) albo coś zepsułem wierutnie przy wyborze niektórych opcji przy rejestracji karty bądź wybrałem złą siećprzy początkowym ustawieniu (była chyba jakas opcja) bo ROZLICZA MNIE PAKIETOWO - jakies 10 euro za godzine wychodzi
2) albo ktoś podał nieprawdziwe informacje w tym temacie i wprowadził mnie w błąd KOSZTOWNY - mianowicie Lidl korzysta z sieci O2 ale poprzez FONICa , którego doładowania trzeba kupić żeby korzystać z neta na tej karcie sim. Doładowania te kosztują 10,20 albo 30 euro. NIE MA opcji kupna karty za 15euro która starcza na miesiąc i posiada limit 5GB.
Proszę o podpowiedź żeby wybrnąć z tej sytuacji.
1) albo coś zepsułem wierutnie przy wyborze niektórych opcji przy rejestracji karty bądź wybrałem złą siećprzy początkowym ustawieniu (była chyba jakas opcja) bo ROZLICZA MNIE PAKIETOWO - jakies 10 euro za godzine wychodzi

2) albo ktoś podał nieprawdziwe informacje w tym temacie i wprowadził mnie w błąd KOSZTOWNY - mianowicie Lidl korzysta z sieci O2 ale poprzez FONICa , którego doładowania trzeba kupić żeby korzystać z neta na tej karcie sim. Doładowania te kosztują 10,20 albo 30 euro. NIE MA opcji kupna karty za 15euro która starcza na miesiąc i posiada limit 5GB.
Proszę o podpowiedź żeby wybrnąć z tej sytuacji.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z jakiego softu korzystasz?
Jesli nie uruchomiles pakietu, to rozliczany jestes za transfer.
Doladowac mozesz za 30 euro, starczy na 2 miesiace.
Jesli nie uruchomiles pakietu, to rozliczany jestes za transfer.
Doladowac mozesz za 30 euro, starczy na 2 miesiace.
Nie pomagam na PW.
-
Korzystam z telefonu samsung który "robi" za modem - w nim jest sim karta, a na kompie zestawiłem połączenie telefoniczne na win7. telefon/modem komunikuje się z kompem przez Bluetooth. Czyli z żadnego dodatkowego softu nie korzystam.
[ Dodano: 2011-05-28, 18:35 ]
Jak uruchomić pakiet - nie wiem
[ Dodano: 2011-05-28, 18:35 ]
Jak uruchomić pakiet - nie wiem

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprobuj wyslac SMS o tresci "START MONATSFLAT" na 54356. Przepisz odpowiedz.
APN: pinternet.interkom.de
APN: pinternet.interkom.de
Nie pomagam na PW.
-
W odpowiedzi dostałem smsa , w którym miałem potwierdzić opcję MONATSFLAT. Potwierdziłem smsem o treści Ja. Mam czekać może się uda 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wyglada calkiem fajniscie (ciekawa ta cenzura). Sprawdz sobie jeszcze ten APN.
Nie pomagam na PW.
-
Dzięki za pomoc
APN mam taki właśnie. Wysłali mi go w smsie konfiguracyjnym
[ Dodano: 2011-05-28, 19:03 ]
Dostałem drugi sms od Fonica, że niestety nie wystarczyło mi srodkow, żeby to uruchomić . Mam 9euro, a trzeba zdaje się 15 ?
Prosze powiedz mi jeszcze jak/gdzie sie doładowywuje karte na miesiąc ?
[ Dodano: 2011-05-28, 19:04 ]
W realu widziałem karty fonica za 10,20,30 euro. Nie ma już za 15 ? Wiesz może jaki jest limit ?

APN mam taki właśnie. Wysłali mi go w smsie konfiguracyjnym
[ Dodano: 2011-05-28, 19:03 ]
Dostałem drugi sms od Fonica, że niestety nie wystarczyło mi srodkow, żeby to uruchomić . Mam 9euro, a trzeba zdaje się 15 ?
Prosze powiedz mi jeszcze jak/gdzie sie doładowywuje karte na miesiąc ?
[ Dodano: 2011-05-28, 19:04 ]
W realu widziałem karty fonica za 10,20,30 euro. Nie ma już za 15 ? Wiesz może jaki jest limit ?
-
Witam na forum!
Temat jest dość długi i wiele osób tutaj szuka informacji na temat netu w Niemczech. Chciałbym się z Wami podzielić spostrzeżeniami po ponad półrocznym korzystaniu z neta AldiTalk.
Wpierw korzystałem z pakietu za 15 euro, kupiłem stick etc itd itp. Jednakże pewnego dnia zauważyłem że jest w ofercie za 8 euro pakiet na komórki, więc go sobie wykupiłem, myśląc że dodatkowo sobie później wykupię ten za 15 do lapka. Jednakże po rozmowie z BOKiem dowiedziałem się, że owe pakiety nie mogą działać jednocześnie. Trochę zmartwiłem się, gdyż te 500mb to naprawdę mało, jednakże musze przyznać, że rozmawia z żoną przez skype (z kamerą), ściągam pliki, gram w gry, na telefonie używam nawi i innych aplikacji i internet w dalszy ciągu zasuwa z wysoką prędkością. Żaden GPRS mi nie wskakuje. A danych naprawdę ściągam dużo. Dlatego też proszę o opinie kogo kto też tego używa nagminnie, czy i jemu cały czas nie nałożyło limitów.
Teraz jeszcze taki mały tip dla osób niezaznajomionych z aspektami technicznymi. Jak wiecie, można kupić w Aldim stick, który kosztuje około 50 euro. Jednakże wg. mnie stick jest nieporęczny w lokacjach przy których np. szybki internet łapie tylko w oknie. W takim wypadku, jeśli posiadacie telefon z systemem Android (coraz więcej tego na rynku), wystarczy ściągnąć program "wifi tether" z marketu i dzięki niemu używać telefonu jako modemu. Jak pisałem wcześniej, jest to wygodniejsze, bo telefon leży sobie gdzieś tam i nic nie wystaje z boku laptopa a i położyć go można wszędzie, nawet na tym nieszczęsnym oknie. Oprócz tego w takim wypadku odpada koszt kupna sticka, co daje oszczędność kilkudziesięciu euro.
Odnośnie podobnego rozwiązania na IPhone/Symbian, niech wypowie się ktoś bardziej zaznajomiony z tym, ja jestem fanboyem google
W razie pytań służę pomocą. Zainteresowanych zapraszam na PW
Temat jest dość długi i wiele osób tutaj szuka informacji na temat netu w Niemczech. Chciałbym się z Wami podzielić spostrzeżeniami po ponad półrocznym korzystaniu z neta AldiTalk.
Wpierw korzystałem z pakietu za 15 euro, kupiłem stick etc itd itp. Jednakże pewnego dnia zauważyłem że jest w ofercie za 8 euro pakiet na komórki, więc go sobie wykupiłem, myśląc że dodatkowo sobie później wykupię ten za 15 do lapka. Jednakże po rozmowie z BOKiem dowiedziałem się, że owe pakiety nie mogą działać jednocześnie. Trochę zmartwiłem się, gdyż te 500mb to naprawdę mało, jednakże musze przyznać, że rozmawia z żoną przez skype (z kamerą), ściągam pliki, gram w gry, na telefonie używam nawi i innych aplikacji i internet w dalszy ciągu zasuwa z wysoką prędkością. Żaden GPRS mi nie wskakuje. A danych naprawdę ściągam dużo. Dlatego też proszę o opinie kogo kto też tego używa nagminnie, czy i jemu cały czas nie nałożyło limitów.
Teraz jeszcze taki mały tip dla osób niezaznajomionych z aspektami technicznymi. Jak wiecie, można kupić w Aldim stick, który kosztuje około 50 euro. Jednakże wg. mnie stick jest nieporęczny w lokacjach przy których np. szybki internet łapie tylko w oknie. W takim wypadku, jeśli posiadacie telefon z systemem Android (coraz więcej tego na rynku), wystarczy ściągnąć program "wifi tether" z marketu i dzięki niemu używać telefonu jako modemu. Jak pisałem wcześniej, jest to wygodniejsze, bo telefon leży sobie gdzieś tam i nic nie wystaje z boku laptopa a i położyć go można wszędzie, nawet na tym nieszczęsnym oknie. Oprócz tego w takim wypadku odpada koszt kupna sticka, co daje oszczędność kilkudziesięciu euro.
Odnośnie podobnego rozwiązania na IPhone/Symbian, niech wypowie się ktoś bardziej zaznajomiony z tym, ja jestem fanboyem google

W razie pytań służę pomocą. Zainteresowanych zapraszam na PW
- zefel
- Stały użytkownik forum
A jak sie ma swój modem to też bedzie działać bez problemu ?? Bo mam zamiar kupić ten z Aldi a będe go potrzebował praktycznie na m-c .