Orange - czyżby coś dłubali w sieci ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Orange - czyżby coś dłubali w sieci ?

Post autor: Nikelajer »

Nie no to brawo ;) Ja to pomimo że warszawa (chociaż bardziej boczny kraniec bo Rembertów) to maksymalnie te 3.2 Mbps mam- a przeważnie ok 1.5-2.0 Mbps. Dostałem do znajomego za free huaweia e180, zdjąłem z niego sim-locka, podłączyłem i myślałem, ze może coś więcej będzie to jeszcze wyszło ze co chwila się rozłączał i maksymalnie 180kBps osiagal, wiec sie z powrotem na e170 przerzuciłem.

Btw. te wynalazki typu internet download manager coś daja? Czy masz to zainstalowane bo tak Ci wygodniej? :)

A żeby nie był offtop to dodam, że od 2 dni Orange się poprawiło i żaden disconnect się nie zdarzył. Ale wczoraj wieczorem przez kilka minut miałem ten problem, że stronki się nie chciały wczytywać.
xyy333
Stały użytkownik forum

Post autor: xyy333 »

W mnie ok. 0.15 musieli restartowac bts-y. Sygnal skakal bardzo mocno, momentami brak sygnalu. Teraz stabilnie.
Nikelajer

Znowu chyba coś robią.. Co kilka minut mi się sam net rozłącza. Raz co 3 minuty, raz co 20s. nie ma reguły.. Może być to związane z tym, że ostatnio vpn mi włączyli i na tym się łącze?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

A ja jestem w kuj-pom i żadnych problemów nie mam.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
piotr2802
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: piotr2802 »

I znowu internet w Ornage daje popalić. Od kilku dni jest tragiczne w Krakowie - rejon Czyżyn. Prędkości na poziomie GPRS 55 kb/s - download a upload podobnie.
Chyba musi być jakaś awaria albo coś przerabiają bo poprzednio było dobrze.

Jako dowód załączam poniższy test. Żałuję że przedłużyłem umowę z Orange, bo taki stan utrzymuje sie od kilku dni.

Obrazek
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Nie przekroczyłeś przypadkiem limitu 20GB?
Awatar użytkownika
piotr2802

marens pisze:Nie przekroczyłeś przypadkiem limitu 20GB?
Chyba żartujesz :) Dopiero co 5 czerwca zaczęła mi się nowa umowa, i chyba nawet jeszcze nie przekroczyłem 1 GB.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Z noc.gts.pl tez kiepsko ciągnie? To gorzej niż Play wygląda :)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

piotr2802 pisze:Chyba żartujesz :)
Nie żartuje, tylko w Orange Premium limit jest właśnie 64kbit/64kbit a u Ciebie równiutko.
Awatar użytkownika
piotr2802

marens pisze:
piotr2802 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Nie żartuje, tylko w Orange Premium limit jest właśnie 64kbit/64kbit a u Ciebie równiutko.
Dzwoniłem do BOK i podobno mam założoną blokadę :gwiazdki:

Ale jak to możliwe skoro od 5 czerwca mam nową umowę 12 miesięczną i saldo powinno być czyste.
Powiedziano mi że to jakiś błąd i odblokują za 10 minut.
Już czekam 3 godziny i ciągle to samo - prędkości na poziomie GPRS 0,06 Mb/s .
Gdzie zadzwonić do Orange aby odblokowali natychmiast ???

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-11, 16:45 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-06-11, 15:45 przez piotr2802, łącznie zmieniany 1 raz.
adamos22

Post autor: adamos22 »

Zadzwoń raz jeszcze i wytłumacz sprawę. Chyba nie ma innej opcji.
Awatar użytkownika
piotr2802

adamos22 pisze:Zadzwoń raz jeszcze i wytłumacz sprawę. Chyba nie ma innej opcji.
Zawiodłem się na BOK Orange - zwodzili mnie i nie potrafili załatwić szybko tej sprawy, która była wynikiem ich niedbalstwa.
Dopiero pomogła wizyta w Salonie Orange i napisanie reklamacji z żądaniem rekompenstaty za szkody, które poniosłem z powodu ich bałaganu.
Po powrocie do domu internet już działał prawidłowo.

Oto dowód:

Obrazek[/URL][/img]
Awatar użytkownika
Adamgl

Post autor: Adamgl »

U mnie jest coraz gorzej kilka miesięcy temu miałem w mieszkaniu 3,5 Mb/s a teraz cały czas 1,3 Mb/s.
A antena jest na domu obok.

Teraz nawet jeszcze gorzej
Obrazek
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

OFnK robi swoje. Nie ma co się dziwić że infrastruktura nie wyrabia już tak dobrze.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

DJ1910 pisze:OFnK robi swoje. Nie ma co się dziwić że infrastruktura nie wyrabia już tak dobrze.
Jeśli ktoś pomyśli to OFnK bardziej sie opłaca niż abonament, także nie ma sie co dziwić że obciążenie sieci jest dużo większe.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Czy ktoś z Was spotkał się ostatnio z problemem rozłączania sesji w Orange, w losowych odstępach czasu od kilkunastu sekund aż po kilkadziesiąt minut ?
Awatar użytkownika
Adamgl

Post autor: Adamgl »

Ja zauważyłem że od jakiegoś czasu trzeba coraz dłużej czekać na odnalezienie sieci, ale za to mam już około 2Mb zamiast 1,3Mb które było dotychczas ;)
xyy333
Stały użytkownik forum

Post autor: xyy333 »

Patryk pisze:Czy ktoś z Was spotkał się ostatnio z problemem rozłączania sesji w Orange, w losowych odstępach czasu od kilkunastu sekund aż po kilkadziesiąt minut ?
Mi rozlacza losowo, zwykle, co kilka godzin. Nie wiem czy to modem czy siec. Modem huawei e1762, sygnał ok. 50%. Kiedys tego nie bylo, ale wtedy uzywalem icon 225, wiec trudno o diagnoze.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

xyy333 pisze:Mi rozlacza losowo, zwykle, co kilka godzin. Nie wiem czy to modem czy siec.
Ewidentnie sieć.
Teraz też już rozłącza tak jak u Ciebie, co kilka godzin, nie co kilka minut, ale nadal problem istnieje.
W moim przypadku ciężko jest skutecznie reklamować, bo mam Multimo - oczywiście zgłosiłem do BOA problem, obiecali że przekażą zgłoszenie do Orange, bla bla bla, itp.
Nalewka
Stały użytkownik forum

Post autor: Nalewka »

A u mnie nie rozłącza, tylko transfer = zero. Co jakiś czas podnosi się wyżej, ale potem znowu spada. Modem jest ok, niestety sieć faluje...
modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
Axesstel 610 + antena ATK + jakaś ładna przełączka :)
bigmanpl
Użytkownik forum

Post autor: bigmanpl »

Nalewka pisze:A u mnie nie rozłącza, tylko transfer = zero. Co jakiś czas podnosi się wyżej, ale potem znowu spada. Modem jest ok, niestety sieć faluje...
Mam dokładnie to samo. Lokalizacja Warszawa, Bemowo.

Wszystko zaczęło się w połowie sierpnia, gdzie transfer spadł mi nagle z dnia na dzień z 4.1 Mbps do 2.0 Mbps (szło tak równo że nie wiem czy nie przycinali). Zgłosiłem im to, zapytałem czemu mam net ograniczony do 2 Mbps. Założyli zgłoszenie techniczne, po czym odpowiedzieli że w moim rejonie występują problemy nad którymi pracują. Przewidywany termin usunięcia usterki OK tygodnia. OK, nie robiłem z tego problemu bo zawsze lepiej 2 Mbps niż zero, zresztą jedynie przy YouTube przeszkadzało jak się otwierało filmy HD.

Później było lepiej, transfery rzędu 3.5 - 4.1 Mbps jednak zaczęło zrywać. Co ciekawe, router (WRT54G3G) nie zrywał połączenia PPP, za to pakiety szły w czarną dziurę. Dzwoniłem kilka razy do BOK, nawet zgłoszenie mi założyli. Opisałem dokładnie problem że okresowo są przestoje internetu = brak ruchu, podałem datę od kiedy tak się dzieje i czekałem na odpowiedź. Dział techniczny lakonicznie odpowiedział że wieczorami mogą być utrudnienia ze względu na wysokie obciążenie sieci (czyli nie na temat). Odnośnie przerw które występują całą dobę się nie wypowiedzieli. Ponowienie mojego pytania o przerwy pozostało bez odpowiedzi. Liczę na to że kłamią i próbują usunąć problem niż byli by nieświadomi odpuszczając temat.

EDIT:
Dodam że jak już jest podłączony to działa dość dobrze. Wynik sprzed chwili:
Obrazek

EDIT2:
Pozwolę sobie jeszcze pociągnąć temat dalej. Przed chwilą przejrzałem wykaz połączeń na Orange On-Line. Oto on:
Obrazek
Poza nielicznymi przerwami w innych godzinach, widzę że zrywają sesję regularnie co 8 godzin. U mnie w godzinach: 6:13, 14:13, 22:13. Też tak macie?
Pozdrawiam, bigmanpl
mcore

Post autor: mcore »

bigmanpl pisze: Poza nielicznymi przerwami w innych godzinach, widzę że zrywają sesję regularnie co 8 godzin. U mnie w godzinach: 6:13, 14:13, 22:13. Też tak macie?
Zgodnie z ustawieniami na naszych urządzeniach powinno zrywać sesję co 43200 sekund ale tylko w sytuacji gdy żadne pakiety/dane nie są wysyłane np. ping.
Jesli zrywa częsciej to coś jest nie tak z terminalem albo stacją radiową w okolicy

pozdro. Orange
Nikelajer

Odświeżam temat bo znowu problemy nastają.. Zbliża się powoli (a nawet bardzo powoli :P) moment podjęcia decyzji czy przedłużać czy nie i jak widzę te wkurzające zawiechy neta to jestem przekonany że chyba podziękuję temu operatorowi. Praktycznie od stycznia są wieczne problemy z internetem. Albo ogólna prędkość jest totalnie do bani i nawet 0.5mb nie ma (co da się jeszcze przeżyć) albo jak próbuje jakiś plik ściągnąć to zasuwa z prędkością 3-4mb/s i raptownie przerywa i dziękuję dobranoc. Mało tego, jak uda mi się sciągnąć plik na prawdę z dobrą prędkością to strony (jakiekolwiek) wczytywać się nie chcą (nie w tym samym momencie co się ściąga żeby nie było ;))

Ostatnio próbowałem jeden plik z hotfile pobrać.. Raptem 150 mb. Próbowałem przez 4 dni z 20 razy. Najwięcej udało mi się pobrać 20mb. Zrobiłem test na innym serwerze- to samo. Zasuwa mi 150kB/s żeby zacząć zwalniać do 0 kB/s.. Teraz z kolei strony chodzą super, ale filmik na youtube żaden mi się nie chce wczytać. Dochodzi do kilku/kilkunastu sekund i klops.

Wczoraj tak się wkurzyłem że wymieniłem modem huawei e170 na e180 (akurat mam na wszelki wypadek). Wspomniany wcześniej plik z hotfile w końcu udało się sciągnąć. Ale za to youtube nie chce trybić. Za 5-6 odświeżeniem dopiero się filmik wczyta. Tragedia po prostu..
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Czy masz włączony APN: vpn? Jeżeli nie to dzwoń do BOK i włącz a zobaczysz różnicę. Niestety nie działają na tym APN "szczęśliwe godziny" z tego co pisały różne osoby na forum.
Nie pomagam na PW!
Nikelajer

Mam vpn. Szcześliwych godzin póki co nie mam.
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Jak wam teraz śmiga internet ? Bo u mnie zarówno w taryfie głosowej jak i pakietowej internet działa ledwo co.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Nikelajer

Mi to samo. Ogólnie internet przy przeglądaniu stron tragedia. Przed chwilą wrzuciłem serial do ściągania- leci powyżej 1mb (teraz nawet i do 2mb).. Bzdury :zdziwko:
kriss83
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kriss83 »

potwierdzam..u mnie na hsdpa przeglądnie www idzie jak krew z nosa, coś chyba kombinują :/
<podpis usunięty przez Administratora!>
Nikelajer

Po spauzowaniu ściągania stron nie idzie przeglądać.. Tragedia. Mam nadzieję że te kombinacje na dobre wyjdą :P odpalam ściąganie- 120kB/s ehh...
luckd
Stały użytkownik forum

Post autor: luckd »

U mnie też po CDMA straszna kicha.
ODPOWIEDZ