Orange Freedom Pro i limit

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Freedom Pro i limit

Post autor: krystianb »

ffsapher pisze:Mam takie pytanie: czy na limit danych składa się tylko ilość danych pobranych czy ilość danych pobranych wraz z wysłanymi?
Wszystko, także rządania ping'a i wiele innych rzeczy o których użytkownik nie ma pojęcia. Zainstaluj net meter lub podobny program monitorujący, wszystko co zliczy, liczy się do transferu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

adixm pisze:przy 16kB/s mozna spokojnie juz sciagac, 64kB/s
Nie kB/s tylko kb/s.
16 kB/s = 128 kb/s
64 kB/s = 512 kb/s
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Tak jasne, literowka wiem o co chodzi:)
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Adixm tu nie chodzi o ściąganie ale o najprostsze korzystanie z internetu.Ok strony działają nawet spoko ale np: aktualizacja antywirusa ,windowsa a nawet te rozmowy na ts czy vt bo o skype to ja nawet już nie marze przy limicie i po..Przez to przerwę bez limitów naprawdę nie mogę sobie poradzić z tym transferem normalnie szok :hyhy: .
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Wiesz o co w tym wszystkim chodzi??Chodzi o to zeby kazdy szanował swoj transfer(swoje pieniadze) i zastanowil sie dwa razy zanim cos sciagnie, inaczej jak przez limity wiekszosci ludziom tego nie uswiadomisz:/Dopoki nie bylo limitow wszyscy sciagali ile sie dalo a teraz kazdy pomysli czy warto tracic transfer na sciagniecie jakichs glupot(np. p2p generuje spore obciazenie, a na limitach ludzie z tego nie beda korzystac bo tam trzeba tez wysylac dane, jesli sie chce pobierac a zatem transfer moze w moment zniknac):)

[ Dodano: 2009-08-30, 00:04 ]
Osobiscie uwazam ze rozsadnym rozwiazaniem jest naliczanie polowy transferu w godzinach nocnych....Moze cos takiego wprowadza i wtedy ktos chce cos sciagnac to w nocy, kiedy wiekszosc uzytkownikow spi:)
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

adixm pisze:...teraz kazdy pomysli czy warto tracic transfer na sciagniecie jakichs glupot
adixm przy limicie 3GB to będą raczej dylematy czy na danej stronie włączyć obrazki i flasha, czy lepiej nie. Gdyby było to minimum 6GB to wtedy można by od czasu do czasu dobrze zastanowić się i ściągnąć jakiś większy, potrzebny plik. A limit fakt, w tej technologii jest potrzebny ale nie 3GB, ale taki który pozwoli przeciętnemu użytkownikowi w miarę komfortowo korzystać z netu. Niestety lecz Orange chce wycisnąć z tej technologii max zysku, bo po co mobilne CDMA? To między innymi przez chęć pozyskania wielu nowych abonentów limity są ustalone tak nisko.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

kerr pisze: adixm przy limicie 3GB to będą raczej dylematy czy na danej stronie włączyć obrazki i flasha, czy lepiej nie.
Bzdura-normalnie otwieram wszystkie strony i nie robie wiecej niz 50MB na dzien, wiec nie wiem po jakich stronach Ty chodzisz ze 100MB Ci nie wystarcza(patrze na transfer z ciekawosci bo mam ADSLA z Orange),zreszta jak ktos ma wieksze potrzeby to wieksze limity beda wprowadzone nie?100zl za 8GB ktos tu mowil ze ma byc...

[ Dodano: 2009-08-30, 01:30 ]
kerr pisze:To między innymi przez chęć pozyskania wielu nowych abonentów limity są ustalone tak nisko.
Z cala pewnoscia Orange(grupa TP) chce jak najwiecej kasy wyciagnac skoro sporo w to zainwestowali?Chyba jasne jest ze to nie jest fundacja charytatywna...?Wierz mi ze jakby Orange zrobilo(pewnie zrobia) dobra reklame OFP w mediach to bez limitow jakby przybylo mnostwo klientow, to sklinalbys dzien w ktorym podpisales cyrograf na OFP - podejrzewam ze ciezko mialbys zaladowac onet.pl
DagerPL
Użytkownik forum

Post autor: DagerPL »

Trzeba nauczyć się żyć z limitem. Po przekroczeniu internet zwalnia ale i tak chodzi lepiej niż mój stary modem ed77 ;p . Jak by było fajnie żeby po limicie internet zwalniał do 512kb/s. Orange powinno pomyśleć bardziej o miejscach gdzie nigdy nie będzie szerokopasmowego internetu i sprzedawać go tym co nie majo do takiego dostęp, wtedy nie trzeba by było nakładać limitów.
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mcore »

Oficer pisze:Pytanie do mcore .Dlaczego limitów nie wprowadzono od razu wyjścia OFP a nie dopiero za jakiś czas jak to zrobiono parę dni temu. :zly:
Od razu przewidywano limity stąd też były zapisy umowie. Jednak trzeba było wydewelopować rozwiązanie pozwalające na ścinanie pasma co trochę trwało (pół roku) a jednocześnie sprzedawać usługę jak najszybciej (zobowiazania wobec UKE). W zwiazku z tym w zeszłym roku wdrozono tak jak sie udalo, jeszcze bez limitow. Po uplywie pewnego czasu widac bylo ze jednak ludzie nie zdaja sobie sprawy jak z tego sensownie korzystac, sciagali po 10gb dziennie (sporo było takich) i aby zapewnic sensowna jakosc tej usługi trzeba było właczyc limity
Awatar użytkownika
Digitall

Post autor: Digitall »

mcore, najlepszy IMO byłby limit DZIENNY jak już, np. 100, 200, 300 MB dla 'normalnego' korzystania. Przecież ja siostrze nie zabronię... A mama od czasu do czasu chce przez Skype porozmawiać ze swojego laptopa no i kaplica. 2 i więcej komputerów na raz NIE DADZĄ RADY korzystać z łącza po limicie, jest to tragiczne.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
Mały

Post autor: Mały »

Digitall pisze: Przecież ja siostrze nie zabronię... A mama od czasu do czasu chce przez Skype porozmawiać ze swojego laptopa no i kaplica. 2 i więcej komputerów na raz NIE DADZĄ RADY korzystać z łącza po limicie, jest to tragiczne.
Wcześniej napisałeś, że możesz zapłacić więcej za większy limit transferu. Na Twoim miejscu spróbowałbym podpisać jeszcze jedną umowę i korzystać samodzielnie z tej usługi.

Również uważam, że 3 GB transferu na miesiąc to co najmniej o połowę za mało. No chyba, że mówimy tylko o przeglądaniu stron.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Wcześniej napisałeś, że możesz zapłacić więcej za większy limit transferu. Na Twoim miejscu spróbowałbym podpisać jeszcze jedną umowę i korzystać samodzielnie z tej usługi.
Myślisz, że to jest rozwiązanie problemu?
Tak na prawdę limit sprawili sobie sami ludzie, którzy ściągali aby ściągnąć.
Musiał to być pewien znaczny odsetek skoro zdecydowali się wprowadzić limity.
Osobiście podczas moich testów działało to na poziomie 384-768kbit. Nie jest źle, ale gdyby zlikwidować wszystkich P2P/RS to korzystałoby się z tego bardzo miło.
Mały

Myślisz, że to jest rozwiązanie problemu?
Chyba lepiej mieć 3 GB transferu do własnej dyspozycji niż dzielić go na kilka osób?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Mały pisze:Na Twoim miejscu spróbowałbym podpisać jeszcze jedną umowę i korzystać samodzielnie z tej usługi.
IMO bez sensu...nie lepiej poczekać trochę na wprowadzenie wyższych taryf (wprowadzili limity,to nowe taryfy też wejdą niebawem,w końcu to zarobek dla Centka) ?
Jak dadzą 10 GB/99 zł (oczywiście tylko w sieci CDMA),to chyba już prawie każdego to zadowoli...
Mały

Patryk_ pisze:MO bez sensu...nie lepiej poczekać trochę na wprowadzenie wyższych taryf (wprowadzili limity,to nowe taryfy też wejdą niebawem,w końcu to zarobek dla Centka) ?
Zaproponowałem rozwiązanie, które jest możliwe od 'ręki', a nie wiadomo w jak odległym okresie czasu. Równie dobrze można czekać na wprowadzenie nowszej technologii, ale nie o to chodzi bo ludzie chcą mieć przyzwoity dostęp do netu od zaraz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Mały pisze:Równie dobrze można czekać na wprowadzenie nowszej technologii
Porównanie mocno nie na miejscu :]
Mały

Zgadza się, ale Twoje stwierdzenie:
Patryk_ pisze:IMO bez sensu...nie lepiej poczekać trochę na wprowadzenie wyższych taryf
też było dość mocne i nadgorliwe. :hyhy:
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Mały pisze: Chyba lepiej mieć 3 GB transferu do własnej dyspozycji niż dzielić go na kilka osób?
tzw. egoizm
Żadne uzasadnienie ekonomiczne.
Patryk_ pisze:prawie każdego to zadowoli...
Ewentualnie 6GB/75zł
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Mały pisze:też było dość mocne i nadgorliwe
Wydawać 250 zł na router +chyba 20 na aktywację + ~5 zł/mc na prąd (10W*24h*0,50 zł/kWh) w obliczu wejścia wyższych taryf jak dla mnie jest mało sensowną opcją.
Ale to tylko moje zdanie.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

mcore pisze: Od razu przewidywano limity stąd też były zapisy umowie. Jednak trzeba było wydewelopować rozwiązanie pozwalające na ścinanie pasma co trochę trwało (pół roku) a jednocześnie sprzedawać usługę jak najszybciej (zobowiazania wobec UKE). W zwiazku z tym w zeszłym roku wdrozono tak jak sie udalo, jeszcze bez limitow. Po uplywie pewnego czasu widac bylo ze jednak ludzie nie zdaja sobie sprawy jak z tego sensownie korzystac, sciagali po 10gb dziennie (sporo było takich) i aby zapewnic sensowna jakosc tej usługi trzeba było właczyc limity
Nie trzeba byc zbyt przewidujacym zeby przewidziec ze tak beda robic - jednym slowem ludzie przez wlasna glupote zapewniaja sobie limity i tego nikt nie zmieni:(
guru_24
Początkujący użytkownik forum

Post autor: guru_24 »

z dniem 29.08 nałozono limit sciagania :zdziwko: predkosc spadla do 72kbps :cry:
guma
Użytkownik forum

Post autor: guma »

Odkąd podniosło się larum na forum zauważyłem, że net chodzi zdecydowanie lepiej :) Można spokojnie korzystać wieczorem! Wczoraj i dzisiaj net nie do poznania. Zazwyczaj w weekendy zwykłe strony (np. główna Allegro) ładowały się po kilkanaście sekund. No i najważniejsze, od piątku ani razu nie musiałem rebootować modemu :)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

I o to chodzi, niektorzy userzy tutaj mowili ze limity nic nie pomoga a jednak widac pozytywne rezultaty, to sie chwali:)
slawek-80
Użytkownik forum

Post autor: slawek-80 »

Czy to prawda że od 29.08 nałożono limit ściągania? Bo właśnie od wczoraj internet chodzi bardzo wolno. Wcześniej miałem cały czas prędkość na poziomie 1,5 Mb, a teraz jedną stronę otwiera minute. TRAGEDIA....
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Jesli wykorzystales swoj limit, to oczywiscie limity sa juz uruchamiane i obowiazuja w razie przekroczenia limitu danych:)
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Nie będę cytował wyjątków z poszczególnych wypowiedzi (byłby to post na całą stronę :) ale mam jedno pytanie zasadnicze. Dlaczego żyjąc w środku Europy w XXI v mam mieć: limity w Internecie, słaby (denny) transfer, opłaty takie jakich nigdzie nie ma (drożyzna). Ile jeszcze będziemy 100 lat za murzynami (nie jestem rasistą :D ) i jak długo będziemy się cieszyć każdym, byle jakim badziewiem (pytanie retoryczne - odpowiedzi nie oczekuję) :dobani:
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

A ja powiem tak : Widziały gały, co brały. Nikt nie kazał nikomu brać tego internetu. Wiadomo było że limity będą, i weszły przez zasysaczy, którym backup internetu do życia jest potrzebny.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
adixm
Mistrz bezprzewodowy

zetes pisze:Dlaczego żyjąc w środku Europy w XXI v mam mieć: limity w Internecie, słaby (denny) transfer, opłaty takie jakich nigdzie nie ma (drożyzna).
Limty nie wynikaja z zacofania a z ograniczen technologicznych, poczytaj troche fizyki to sie dowiesz ze limitow nie da sie przeskoczyc a cena moim zdaniem jest dyktowana przez TP(ADSL) bo logiczne jest ze radiowka nie moze sie oplacac bardziej niz kabel, ktory zawsze musi wychodzic taniej(chyba ze wlasnie wystarcza niski limit danych(Play Online/OFP).Kolega mcore to wyjasnil bardzo dobrze:
mcore pisze:Po uplywie pewnego czasu widac bylo ze jednak ludzie nie zdaja sobie sprawy jak z tego sensownie korzystac, sciagali po 10gb dziennie (sporo było takich) i aby zapewnic sensowna jakosc tej usługi trzeba było właczyc limity
Rozumiesz to?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

mcore pisze:Fajnie byloby jakby ci ktorym dziala podali jaka maja wersje softu w ruterze, oraz ci ktorym nie dziala takze podali jaka maja wersje softu. Tak samo podali lokalizacje w ktorej maja BTSa wg. listy UKE. Bedziemy potem mogli sprawdzic zaleznosci co i jak oraz ktorego dostawcy to wina (terminali czy stacji)
Może ktoś podać wersje softu? Szybciej by rozwiązali problem.
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

adixm pisze:Rozumiesz to?
W zasadzie nie oczekiwałem odpowiedzi, ale skoro już....bez urazy, ale to nie ja nie zrozumiałem. Zwróć uwagę, że nie odniosłem się do żadnego systemu - kabel - radiówka itp. A dlaczego mam mieć tylko taki wybór jaki mam tzn... widziały gały co brały...? Jeżeli przeczytasz uważnie to co pisałem to (bez znajomości fizyki) zrozumiesz dlaczego nie oczekiwałem odpowiedzi. Ponieważ dyskusja staje się zbyt osobista ja ze swojej strony uważam ją za zakończoną :papa:
Zablokowany