Debrandowanie e5573-320

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marek003
Początkujący użytkownik forum

Re: Debrandowanie e5573-320

Post autor: marek003 »

Witam szanowne koleżanki i kolegów.

Będzie trochę długo :)
Na wstępie dziękuje wszystkim którzy na tym forum są gotowi dzielić się swoją wiedzą.
Poniżej opiszę swoje doświadczenie z modemem E5573s-320.
Wiem że to już staruszek ale jeżeli działa i w dodatku spełnia moje wymagania to czego nie skorzystać - nie lubię niepotrzebnie wydawać pieniędzy.

Nie będę pisał dlaczego, ale stwierdziłem że potrzebuję zrobić podgląd wszystkich pomieszczeń w domu mojej mamy, 88 letniej staruszki. Ponieważ nie ma tam stałego internetu stwierdziłem że na moje potrzeby (podglądu od czasu do czasu) wystarczy karta z jakąś tam pulą GB. Obecnie dostawcy oferują po 20-30 zł na miesiąc od 10 do 30 Gb. Testuje obecnie jeszcze na starej karcie z Multimedii (2GB/mies) bo mam do czerwca abonament, czy ilość i szybkość się sprawdzą, ale na razie wszystko jest ok.

Wracając do meritum.
Tak jak wspomniałem, mój modem E5573-320 jest już wiekowy i miał trochę spuchniętą baterię. Stwierdziłem że potrzebuje czegoś aby ją wyłączyć i nie ładować podczas użytkowania. Jak wiadomo standardowo modem nie uruchamia się bez baterii na samym zasilaniu. Aby to ominąć należy "dostać się od tyłu" do modemu i wpisać komendę:

Kod: Zaznacz cały

AT^NVWREX=50364,0,4,01 00 00 00
By to zrobić pobrałem program dc-unloker z https://www.dc-unlocker.com/downloads. Potem poszukiwanie sterowników. Jak się okazało wystarczyło w tym programie wcisnąć przycisk "Access support area" i przeniosło mnie do różnych programów i sterowników. Docelowo z tej strony która się pojawiła pobrałem i zainstalowałem sterowniki do E5573s. https://files.dc-unlocker.com/user.html ... b2468a7602. Nie do końca działało "setup" więc po rozpakowaniu w katalogu Driver i x64 prawoklik na plik FcSerial.inf i wybrałem zainstaluj. (Mam Windows 11 pro w wersji 24H2)
I tu zaczęła się pewna "zabawa".
Zaznaczę od razu że tak działało na moim domowym kompie. Na trzech komputerach w pracy (W11, W7) nie udało mi się tego powtórzyć. Żaden firmowy komp nie pokazywał dodatkowych portów COM w żadnej kombinacji - po podłączaniu modemu nie włączała się też samoistnie strona z ustawieniami routera (192.168.8.1).
Na moim komputerze w domu modem po podłączeniu do USB (bez jego włączania) nie był rozpoznawany. Natomiast po włączeniu modemu i podłączeniu do USB automatycznie próbował otworzyć własny dysk i automatycznie włączał się przeglądarka ze stroną z ustawieniami routera (192.168.8.1) jednak żadne nowe porty (COM) nie pojawiały się. Dopiero przy włączonym routerze w USB (z dobrze naładowaną baterią) i po włączeniu programu dc-unloker pojawiały się dwa dodatkowe porty COM. Po naciśnięciu lupki modem odnajdywał się i przedstawiał: (nie wiem jak tu się wstawia fotki)

DC - Unlocker 2 Client 1.00.1442
Detecting modem :
selection :
manufacturer - Huawei modems
model - Auto detect (recommended)
Found Applications port COM3
Found modem : E5573s-320
Model : Huawei AuthVer 4 modem (New)
IMEI : 860XXXXXXXXXXXX
Serial NR. : V5YXXXXXXXXXXXXX
Firmware : 21.200.15.02.1202
Dashboard version : WEBUI_17.100.13.00.1202_MRE5
Web UI version : WEBUI_17.100.13.00.1202_MRE5
SIM Lock status : unlocked
Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)

Niestety wpisanie kodu AT^NVWREX=50364,0,4,01 00 00 00 wyrzuciło ERROR pomimo tego że samo wpisywanie kodu AT czyli sprawdzenie czy w ogóle działa AT pokazywało OK. Próbowałem jeszcze z kodem OEM itd ale to nic nie dawało - nie znałem kodu a kalkulatory nie działały
Poczytałem trochę forum i utwierdziłem się w przekonaniu że to nie będzie takie proste.
Niestety mój modem był z Plusa z firmware w wersji 21.200.15.02.1202 czyli tej upierdliwej, która ma prawie wszystko powyłączane a i kody z kalkulatorów na podstawie IMEI nie przechodzą. Sugerowali sposób "igła".
Znalazłem więc na sieci inny sposób. Na tej stronie ( w kolejnych odnośnikach) są podana alternatywne do programowych sposoby działania modemu bez baterii https://www.hovatek.com/forum/thread-32528.html. Ja skorzystałem z najprostszej wersji czyli "wyłączenia"/zasłonięcia minusa baterii zaklejając go taśmą. Tu filmik: https://www.youtube.com/watch?v=ikUdcQQOmuU
Zaznaczam - bardzo ważne: modem bez baterii musi mieć zasilacz z minimum 1A wydajności bo przy mniejszej wydajności przy próbie łączenia z GSM modem będzie się resetował.
Wszystko niby działało super, czyli modem/router działał stale na zasilaniu jednak było jedno ale ...
Jak zaznaczyłem nie potrzebowałem transmisji ciągłej a tylko od czasu do czasu łączyłem się z kamerami by zobaczyć co się dzieje. Niestety router po jakimś czasie przestawał przesyłać dane. Przechodził w stan czuwania czy coś w tym stylu pomimo tego że w jego ustawieniach była włączona praca WiFi non stop.
Stwierdziłem że jednak muszę się do niego dostać tym bardziej że w innym wątku tego forum znalazłem rozwiązanie programowe. Tutaj: viewtopic.php?p=569862#p569862
Jak widać "wystarczy" wpisać polecenie/kod z dwoma jedynkami: AT^NVWREX=50364,0,4,01 00 01 00
To załatwiało by wszystkie moje "zachcianki". Czyli działanie bez baterii i nie wchodzenie w stan czuwania tylko ciągła praca.
A więc ... przestudiowałem parę wątków na tym forum, na podanym wcześniej w odnośniku i jeszcze paru.
Nie chciało mi się (obawiałem się) robić metody "na igłę". Pomyślałem co mi szkodzi spróbować z kodem AT^SFM=1.

Doładowałem baterię. Podłączyłem modem do domowego kompa i w dc-unloker po znalezieniu modemu wpisałem najpierw dla upewnienia się czy działa AT, Zwróciło OK to potem AT^SFM=1 i tez zwróciło OK. SUPER. Spróbowałem od razu kod AT^NVWREX=50364... Niestety Error. Więc dla pewności jeszcze raz AT^SFM=1 znów OK Potem bez wyłączania dc-unloker (bo wtedy ginęły porty COM) włączyłem rozpakowaną wcześniej, tą która chciałem, gotową (nie przejściową) wersje softu: E5573s-320_Update_21.329.01.00.00_M_AT_04.10_nv.exe (pobrane ze stopki od kolegi dzejk z tego forum - na marginesie dziękuję bardzo). Wgrywanie zakończyło się po ok minucie sukcesem i tyle. Nie wgrywałem innego WEBUI bo te co miałem wgrane było numeratywnie nowsze poza tym mi chodziło tylko o odblokowanie AT w modemie bym mógł wpisać kod a inne ustawienia poprzez WEBUI nie były mi potrzebne poza tym jeżeli mam nowsze to po co mam się cofać. :) .
I teraz nie pamiętam czy najpierw wpisałem AT^SFM=0, wyłączyłem i włączyłem modem czy najpierw sprawdziłem kody:
AT^NVRDEX: 50503,0,128 i potem ^NVRDEX: 50502,0,128
Nie zaszkodzi sprawdzić.
Jeżeli po wpisaniu kodu wygenerują się wam pełne kody to warto je skopiować by później spróbować wygenerować kod OEM i odbezpieczający.
I jeżeli to działało bez resetu to od razu wpisałem na początku kod dotyczący baterii ten z jedną jedynką. AT^NVWREX=50364,0,4,01 00 00 00
Na pewno przed wyłączeniem wpisałem AT^SFM=0 i otrzymałem komunikat OK.

Po ponownym podłączeniu uruchomiłem dc-unloker i lupka. Modem się przedstawił ze zmienionym softem:

DC - Unlocker 2 Client 1.00.1442
Detecting modem :
selection :
manufacturer - Huawei modems
model - Auto detect (recommended)
Found Applications port COM3
Found modem : E5573s-320
Model : Huawei AuthVer 4 modem (New)
IMEI : 860XXXXXXXXXXXX
Serial NR. : V5YXXXXXXXXXXXXX
Firmware : 21.329.01.00.00
Compile date/time : Dec 28 2017 15:07:34
Hardvare version : CL1E557...
Dashboard version : WEBUI_17.100.13.00.1202_MRE5
Web UI version : WEBUI_17.100.13.00.1202_MRE5
SIM Lock status : unlocked
Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)

Jeżeli nie wcześniej to teraz ponownie wpisałem:
AT^SFM=1 - dostałem OK
AT^NVWREX=50364,0,4,01 00 00 00 - dostałem OK
AT^SFM=0 dostałem OK
I znów wyłącz włącz.
Sprawdziłem modem działał zarówno z włożoną baterią jak i bez. Czyli tak jak chciałem.
Znów go pod komputer
AT^SFM=1 - dostałem OK
Teraz by działał "bez usypiania" (dwie jedynki)
AT^NVWREX=50364,0,4,01 00 01 00 - dostałem OK

W tym momencie na modemie po chwili zgasły diody więc się przeraziłem że coś poszło nie tak i niepotrzebnie wyjąłem modem z USB.
Nie wpisałem "odwołania": AT^SFM=0.
Sprawdziłem modem - działał tak jak chciałem ale po podłączeniu do sieci GSM diody gasły. Nie przeszkadzało mi to ale niestety mój domowy komputer nie rozpoznawał już jego portów. Były inne ale nie miałem sterowników (nie instalowałem innych niż te o których wyżej wspomniałem zapewne by ruszyły te od dzejk'a ale pomyślałem że sprawdzę modem w pracy)

Wszystkie komputery w pracy które wtedy nie widziały modemu teraz pokazywały jego porty i można było używać na nich dc-unloker'a.
Powydawałem parę różnych komend AT aby sprawdzić czy działa i na koniec wpisałem więc: AT^SFM=0
i po ponownym włączeniu komputery przestały go widzieć. :) Z tym że teraz po połączeniu modemu z GSM diody nie gasły. Reszta działała jak trzeba.

Połączyłem się telefonem z modemem. Zainstalowałem Mobile-telnet połączyłem się w nim ze stroną modemu na porcie 23 (192.168.8.1:23) i wydałem polecenie AT przez telnet czyli atc at^SFM=1 .
Znów Windowsy zobaczyły modem. Więc wiem teraz jak tym zarządzać :)

Tak że wszystko zadziałało i działa jak powinno być i jestem zadowolony. Dziękuje ludziom z tego forum za podzielenie się wiedzą.
ODPOWIEDZ