Jak zwiększyc zasięg blueconnect??

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jglod
Użytkownik forum

Re: Jak zwiększyc zasięg blueconnect??

Post autor: jglod »

Po nowym roku kupie antenkę i zobaczymy, moze zaczną coś modernizować te nadajniki, a na razie jade na święta na prowincje takze tam 5m antena by hsdpa nie złapała:P:P
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Nawiązując do tematu napiszę że podczas świąt przebywałem w miejscowości Koniczynka nie daleko miasta Toruń.Jak u mnie po wpisaniu komendy AT+CSQ w hiperterminalu pokazuje 21,99 tak w owej miejscowości było już 27,99.Zasięg był prawie full.Do modemu miałem podłączoną antenę dookólną i stała w mieszkaniu na szafie (swoją mam na zewnątrz).Prędkość pobierania plików była ok 25 KB/s.Czyli EDGE.Nawet strony się szybciej otwierały bez żadnych przespieszaczy typu FasterFox bo uzywam MF. Jeszcze myśle nad kupnem anteny w dipolu ale gdzie ją skierunkować to sam nie wiem.A po powrocie do domu jest jak było czyli ok 18KB/s.Myślałem o oddaniu modemu do serwisu że coś z nim nie tak ale jest jednak inaczej.To zasięg jest tu największym problemem.Może Nowy Rok przyniesie jakieś zmiany.Trzeba czekać. :|
jglod
Użytkownik forum

a we wroclawiu nikt nie zna sklepu z takimi antenami??
jglod
Użytkownik forum

Jeszcze wracając do tematu mam pytanie do uzytkowników bc czy tez mają takie duze zmiany zasięgu bo u mnie umts 19-35% waha się a edge od 65-80% pomimo ze komp znajduje się w tym samym miejscu
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

jglod pisze:a we wroclawiu nikt nie zna sklepu z takimi antenami??
A na Alledrogo patrzyłeś? NA poprzedniej stronie miałeś linki podane. Co do zmian w zasięgu- takie różnice zwykle oznaczają zmianę nadajnika.
jglod
Użytkownik forum

czy jestem gdzies pomiędzy dwoma nadajnikami, tak to mam rozumiec??a co do allegro sprawdzalem, tam nie ma sklepow we wrocku
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Nie wiem co oni teraz robią, ale zadzwoń i zapytaj: http://mizer.kuzniki.net/ofirmie.htm

Kiedyś produkowali anteny TV na całą Polskę. Może teraz robią też inne anteny (o ile jeszcze robią).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

jglod pisze:Jeszcze wracając do tematu mam pytanie do uzytkowników bc czy tez mają takie duze zmiany zasięgu bo u mnie umts 19-35% waha się a edge od 65-80% pomimo ze komp znajduje się w tym samym miejscu

Jesli Ci tak sygnał wachluje, to znaczy, że możesz mieć większą liczbę użytkowników w pobliżu. Sieć UMTS ma taką niefartowną specyfikę, że większa liczba użytkowników w jednym miejscu powoduje "kurczenie się" zasięgu. Jeśli nie siedzisz bezpośrednio pod nadajnikiem - możesz to odczuwać.
swietlik70
Początkujący użytkownik forum

Post autor: swietlik70 »

witam mam blueconnecta pc modem siemens es75 przegladalem oferty erd z otwocka i nie wiem jaki typ anteny wybrac. prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Troche w temacie.
Otórz jak składałem reklamację na bardzo słaby zasięg to dostałem odpowiedż pisemną że jest tak a nie inaczej i pytałem również czy planują w okolicach mojej miejscowości budowę nadajnika.Odpowiedz dostałem ale sms em:
'' Witamy.Z przykroscia informujemy,ze w podanej przez Pana/Pania lokalizacji nie planujemy uruchamiania nowych nadajnikow.Siec ERA'' nadany 19.01.2007 godz.07.49.19
No pomyślałem sobie że to już koniec.A tu dziś niespodziewanie taki sms:
"Era. W podanej lokalizacji jest I - II kreski na zewnatrz budynku. W polowie 2008 roku planowany jest w okolicy kolejny nadajnik, ktory poprawi zasieg '' nadany 14.02.2007. godz.14.01.11
Może to prezent walentynkowy? :lol:
Byłem zupełnie zaskoczony taką sytuacją.Napisałem do BOA i czekam na odpowiedż.
Czyżby troska o klienta?Wymówiłem umowe o BC i od 1.03.2007 już nie będę miał dostepu do neta.Ale zamierzam podpisać umowę na czas nie określony z limitem 500 MB za 39 zeta netto.
ODPOWIEDZ