Tu też dziwna sprawa, bo HManager nie pokazuje żadnych detali przy B818. Tylko drabinkę zasięgu. No i jest lepiej (4 kreski LTE, wg AI Life sygnał na poziomie 65%) niż na B525 (2/5 kresek).
Na b525 mam parametry jakości sygnału na granicy rekomendacji "konieczne użycie anteny zewnętrznej" już po założeniu anteny
Zainstaluj nowa wersja Hmanger albo Huactrl z sklepu Google Play.
Mi też się zdarzał ten błąd z PL wersja Hmangera.
Jeśli chodzi o prędkości to najważniejszy jest SINR jak naj wyższy.
hej, jaka aplikacja pomoze mi sprawdzic do jakiego pasma jestem podlaczona kiedy karta SIM jest w routerze huawei b818?
Na telefonie robie to przez netMonster ale nie wiem jak na routerze
Tak jeszcze ważny jest RSRQ bo to obciążenie nadajnika.Ale RSRP jest mniej ważny od tych dwóch ważny moim zdaniem.
U mnie różnica pomiędzy RSRP -69 dBm a 80dbm nie ma większej różnicy im dalej od nadajnika tym ma większe znaczenie.
Panowie takie pytanie.
Mam zamiar sprawić sobie 818 z sieci Play bez umowy.
Chciałem się dopytać, czy oprogramowanie z Play ma jakieś ograniczenia ew. jak się ma wgrywanie firmware wolnego od operatora? Druga kwestia, czy w oprogramowaniu jest możliwość przypisania do adresu mac stałego IP?
Oprogramowanie nie jest od Play tylko od producenta Huawei to jest globalna wersja oprogramowania na cała EU.
Ograniczenia w tym routerze wynikają z przepisów UE a nie konkretnego operatora.
Soft jest taki sam w Play czy Orange czy nawet T-Mobile.
Jest możliwość ustawienia Stałego IP w ustawieniach zaawansowanych.
gothic77 pisze:Panowie takie pytanie.
Mam zamiar sprawić sobie 818 z sieci Play bez umowy.
Twoja sprawa, ale można też kupić nowe z drugiej ręki za dwie stówki taniej. Chyba że masz jakieś zniżki w Play
Nie ma możliwości np. w takim przypadku, aby operator zablokował urządzenie, bo widzę, że sporo osób sprzedaje sprzęty, które otrzymali przy przedłużeniu umowy.
- co np. jak ktoś nie zapłaci abonamentu, czy zerwie umowę?
astroneb pisze:Oprogramowanie nie jest od Play tylko od producenta Huawei to jest globalna wersja oprogramowania na cała EU.
Ograniczenia w tym routerze wynikają z przepisów UE a nie konkretnego operatora.
Soft jest taki sam w Play czy Orange czy nawet T-Mobile.
Jest możliwość ustawienia Stałego IP w ustawieniach zaawansowanych.
Tylko Plus i T-Mobile blokuje sprzęty ale nikt nie kupuje go w T-Mobile bo kosztuje z umową krocie.
Można spokojnie kupić albo nowy albo z drugiej ręki nowy.
Aquator pisze:Cześć, jak sprawdzić, czy ruter pracuje w trybie 4x4 czy 2x2? Lub quam?
Niestety nie da się sprawdzić czy działa MIMO 4x4 czy 2x2 W nowym Hmanager (angielska wersja jest informacja o TRANS MODE ale ona onkretnie nie oznacza MIMO) jeśli chodzi o QAM to masz w ustawieniach zaawansowany w routerze
Uplink mod/demod of MCSmcsUpCarrier1:26
Downlink mod/demod of MCSmcsDownCarrier1Code0:0 mcsDownCarrier1Code1:28
Co właśnie modulacja 256 liczba 8 lub 9 lub 64 QAM liczna 6 i 16 QAM dla 4 co się pojawia w trakcie transferu np. Speedtestu.
astroneb pisze:
Niestety nie da się sprawdzić czy działa MIMO 4x4 czy 2x2
Hm.. słabo. To mogłoby pomóc w decyzji co do anten...
astroneb pisze:
Co właśnie modulacja 256 liczba 8 lub 9 lub 64 QAM liczna 6 i 16 QAM dla 4 co się pojawia w trakcie transferu np. Speedtestu.
OK, chyba rozumiem, mam teraz:
mcsDownCarrier1Code0:0 mcsDownCarrier1Code1:30 mcsUpCarrier1:21
czyli nie jest to 256
A macie jakiś pomysł jak ustawić B818 żeby łaczył się z LTE na wybranych pasmach lub przez 3G? Jak sie wskazuje konkretne pasma LTE to B818 wybira tryb Tylko LTE a lepiej by było gdyby w trybie LTE dzialal na konkretnych pasmach a nie lapiac zasiegu LTE przelaczal sie na 3G
Aquator pisze:Cześć, jak sprawdzić, czy ruter pracuje w trybie 4x4 czy 2x2? Lub quam?
Niestety nie da się sprawdzić czy działa MIMO 4x4 czy 2x2 W nowym Hmanager (angielska wersja jest informacja o TRANS MODE ale ona onkretnie nie oznacza MIMO) jeśli chodzi o QAM to masz w ustawieniach zaawansowany w routerze
A jak interpretować te informacje?
MCS modulacji/demodulacji pobieraniamcsDownCarrier1Code0:1 mcsDownCarrier1Code1:9
MCS modulacji/demodulacji wysyłaniamcsUpCarrier1:29
Czyli modulacją QAM256 dla DS a US?
Nie liczy 0 i 9 najczęściej są w czasie bez aktywności.
Włącz speed test i w trakcie tego odśwież przyciskiem na dole aż zobaczysz liczby poda wyżej lub aplikacja Hmanger angielska odaje te informacje na żywo
Link (bez AdblockerA) https://gofile.io/d/oYP6FK