Orange Freedom Pro i limit
Moderator: Moderatorzy
- Oficer
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Orange Freedom Pro i limit
adixm ale co lepiej ci się żyje ja są limity? , lepiej ci jak transfer wskoczył parę KB w górę? ,
źle ci się korzystało z internetu jak nie było limitów? tyle że teraz będziesz miał limit który obniży ci transfer a to chyba gorszy transfer niż ten który był bez limitów.
źle ci się korzystało z internetu jak nie było limitów? tyle że teraz będziesz miał limit który obniży ci transfer a to chyba gorszy transfer niż ten który był bez limitów.
-
- Początkujący użytkownik forum
Podziwiam waszą ascezę i minimalizm. Jak komuś w 2009r wystarcza 3Gb danych kłaniam się i podziwiam biorąc pod uwagę ciągle rozwijającą się multimedialność internetu.
Generalnie zastanawiam się dla kogo i po co ten internet!?
Byle demo gry zajmuje 1,5Gb.
Więc nie wiem po co wszystkich obrażać i uważać za zasysaczy zważywszy na to że ściąganiem czegoś siecią p2p to test cierpliwości.
Szerokopasmowy to on może i jest...na stronie orange.
Generalnie zastanawiam się dla kogo i po co ten internet!?
Więc nie wiem po co wszystkich obrażać i uważać za zasysaczy zważywszy na to że ściąganiem czegoś siecią p2p to test cierpliwości.
Szerokopasmowy to on może i jest...na stronie orange.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kurcze, jak ja bym miał 3 GB limitu za taką cenę to bym nie narzekał. Kiedy ta usługa wystartowała, w erze za 49 zł był limit 1 GB, w plusie też jakoś tak, a w orange nawet drożej było. Trzy GB limitu z tą prędkością i z tymi pingami to naprawdę jak na razie dobra oferta, wspominając na to że na wsiach nadal króluje GPRS/EDGE, a jeśli chce się mieć 3G to z nie wiadomo jakimi antenami trzeba po dachach łazić i zakładać temat na forum '' Czy złapie mi 3G (jakiegoś tam operatora) z 12 km ??? " Orange jak i każda sieć na pewno podwyższy za jakiś czas limity tak jak to jest u innych z tej branży. Druga sprawa to prędkość polimitowa - 64 Kb/s z pingiem 90 ms - jakoś tam starczy do otwierania stron. W erze jest 16 Kb/s i też ludzie jakoś korzystają. Limity widocznie muszą być z przyczyn technicznych, bo np. gdyby operator miał możliwość zniesienia limitów bez pogorszenia jakości usług, na pewno by to zrobił - wtedy przykładowo Internet CDMA 1 Mb/s bez limitów rozchodziłby się jak świeże bułki z rana.
Co do szerokopasmowości , to inni operatorzy też tak nazywają swoją usługę np '' Szerokopasmowy internet do 7,2 Mb/s ! '' nie wspominając wtedy o 0,5 GB limitu.
Wg mnie pojęcie '' szerokopasmowy '' opisuje dużą przepustowość łącza , a nie brak limitów.
Co do szerokopasmowości , to inni operatorzy też tak nazywają swoją usługę np '' Szerokopasmowy internet do 7,2 Mb/s ! '' nie wspominając wtedy o 0,5 GB limitu.
Wg mnie pojęcie '' szerokopasmowy '' opisuje dużą przepustowość łącza , a nie brak limitów.
- Oficer
Mam internet EDGE też z modemem ed77 więc on wcale źle tak nie działa MAREKMAREK. Bez limitu mam 17KB a z limitem 5KB transfer .Więc taka samo odpowiedz do ciebie nie zarzekaj co masz .
-
Ja mam 23 KB/s w EDGE z limitem 0,5 GB i nie narzekam, tylko mówię że są tacy co mają 130 KB/s z limitem 3 GB i narzekają że jest strasznie źle.
- Oficer
Uwierz że ciężko jest pół roku bez limitu nie ograniczać się z niczym a tu nagle limity nawet aktualizacje windowsa szkoda robić bo zaraz się limit wyczerpie
.

-
Ale każdy kto podpisuje umowę na internet CDMA, wie ( chyba ) że jest limit 3 GB po którego przekroczeniu jest prędkość obcinana (teoretycznie), biorąc tą usługę wiedziałeś ile to jest 3 GB danych ,i jaka to prędkość jest te 64 Kb/s.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Taak,wszyscy użytkownicy Sieci w Polsce mają naście lat i nie widzą świata poza grami...dasio pisze:Generalnie zastanawiam się dla kogo i po co ten internet!?
Najgłośniej narzekają na limity ci,którym net służy do szeroko pojętej rozrywki.
[ Dodano: 2009-08-30, 17:30 ]
Parę ? Dobre sobie...Oficer pisze:lepiej ci jak transfer wskoczył parę KB w górę?
[ Dodano: 2009-08-30, 17:31 ]
Święta prawda !lubczyk pisze:Widziały gały, co brały. Nikt nie kazał nikomu brać tego internetu.
[ Dodano: 2009-08-30, 17:31 ]
Nic dodać,nic ująć.MAREKMAREK pisze:Wg mnie pojęcie '' szerokopasmowy '' opisuje dużą przepustowość łącza , a nie brak limitów.
-
- ### BAN ###
Ja akurat mieszkam na wiosce i umnie jest jakoś HSDPA plusa i w miarę dobrze chodzi
ale niestety mam Internet z ery i tylko EDGE

-
wersja softu na ktorym router sie wiesza i trzeba resetowac srednio co godzinke
MV410R_AMS_211C_STND
MV400_ETH_400C_01_STND MON-FEB-PST 23
czesto po prostu gasnie connect mimo ze parametry sygnalu sa ok -80dBm
MV410R_AMS_211C_STND
MV400_ETH_400C_01_STND MON-FEB-PST 23
czesto po prostu gasnie connect mimo ze parametry sygnalu sa ok -80dBm

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Widać nie korzystałeś nigdy z dial-upa...to powinno być obowiązkowe dla każdego nowego internauty,podobnie jak dla świeżego kierowcy kilka tysięcy km MaluchemOficer pisze:Uwierz że ciężko jest pół roku bez limitu nie ograniczać się z niczym a tu nagle limity nawet aktualizacje windowsa szkoda robić bo zaraz się limit wyczerpie

A pozwolę sobie przypomnieć,że w wielu miejscowościach w Polsce przed CDMA nie było niczego poza dial-upem 9600 bps via radiodostęp NMT za cenę 35gr/3 min.
- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
Niech wtedy ktoś spróbuje ściągnąć aktualizacje windowsa.Patryk_ pisze:dial-upem 9600 bps via radiodostęp NMT za cenę 35gr/3 min.

Elektroniczna rewolucja
-
- Stały użytkownik forum
Jeśli mają być nowe taryfy np po 10GB i więcej, to po co w ogóle limity, przecież rzekomo zostały wprowadzone z przyczyn technicznych, żeby łącze się nie zapychało? Przecież jeśli ludzie zaczną masowo przechodzić na droższe taryfy, to net znów zacznie się zapychać i co wtedy? Wtedy będzie to samo co przed limitami, tylko za sporo wyższą cenę. Bardzo sprytna polityka centertela.Patryk_ pisze:IMO bez sensu...nie lepiej poczekać trochę na wprowadzenie wyższych taryf (wprowadzili limity,to nowe taryfy też wejdą niebawem,w końcu to zarobek dla Centka) ?
Jak dadzą 10 GB/99 zł (oczywiście tylko w sieci CDMA),to chyba już prawie każdego to zadowoli...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dowolny limit ogranicza ssaczy,nawet 10 GB.Jojo pisze:Jeśli mają być nowe taryfy np po 10GB i więcej, to po co w ogóle limity
10 GB na miesiąc to nie 10 GB na dzień.
Myślisz,że ludzie będą przechodzić na wyższe taryfy ?
Ja w to wątpię...znakomita większosć będzie "jechała" na 3GB (podobnie to wygląda w przypadku "prawdziwego" mobilnego Internetu,tam też większość ma najniższe abo) dlatego,że albo to komuś wystarcza,albo,w przypadku dzieci Neo,mamuśka przykręci śrubę i nie zgodzi się na wyższe wydatki,by synek mógł gierki zasysać.
-
- Stały użytkownik forum
I tu się z Tobą zgadzam. Skoro 10GB limitu też ma skutecznie ograniczyć ludzi z obsesją ściągania, i uchronić łącze przed katastrofą, to niech podwyższą wszystkim do 10GB. Jestem pewien, że liczba użytkowników niezadowolonych z ograniczeń spadnie o 90%. I wszyscy będą szczęśliwi.Patryk_ pisze:Dowolny limit ogranicza ssaczy,nawet 10 GB.
10 GB na miesiąc to nie 10 GB na dzień.
- Oficer
Ale ten limit wcale nie polepszył działania internetu działa wszystko tak jak wcześniej. 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Wszystkim nie podwyższą,bo operator to nie instytucja charytatywna.kerr pisze:Skoro 10GB limitu też ma skutecznie ograniczyć ludzi z obsesją ściągania, i uchronić łącze przed katastrofą, to niech podwyższą wszystkim do 10GB.
Też chce zarobić jak najwięcej,a konkurencji na wioskach nie ma.
-
- Stały użytkownik forum
Tak czytam i czytam... Temat trochę tak jakby spamerski, bo limity są i nie ma po co się nad tym rozwodzić. Ale dobrze, że jeden (temat) a nie rozłazi się to po wielu tematach.
Ale jak już piszę... Jak podpisywaliśmy umowę to było, że limity po przekroczeniu 3GB będą. A to, że kilka miesięcy nie było, to dla mnie (dla nas?) tak jakby prezent* ^^
Więc muszę zgodzić się z cytatem (chociaż trochę wkurzającym) "Wiedziały gały, co brały".
A gdybanie: taryfy z większym limitem, czy limity są dobre czy złe... Są niepotrzebne(?)... No dobra, to jest forum i dyskusje mogą być (ok, już się nie czepiam).
Ja osobiście wolałbym internet bez limitów (nawet gdyby miało to być okupione mniejszą prędkością), ale jeszcze bardziej wolałbym internet kablowy... Ale to nie koncert życzeń.
* I w umowie jest, że największą możliwą prędkością do 1mb/s, więc na narzekanie przed limitami, że net wolno działa, można tak samo odpowiedzieć "Wiedziały gały, co brały" (co nawet mogliśmy sami sprawdzić przez miesiąc w okresie próbnym).
A prędkość czasami przekraczała te 1mb/s, to tak jakby niezgodność z regulaminem (tak jak i brak limitów) - i czy na to narzekaliśmy?
Nie wiem jak wy ale ja biorę się z ograniczanie: gier sieciowych, youtube, aktualizacje systemu, programów itp.. A jak (może, kiedyś) wprowadzą nowe taryfy to dopiero zacznę się zastanawiać nad limitami (bo teraz to ile byśmy nie pisali/myśleli to na limity nic nie poradzimy).
Pozdr
Ale jak już piszę... Jak podpisywaliśmy umowę to było, że limity po przekroczeniu 3GB będą. A to, że kilka miesięcy nie było, to dla mnie (dla nas?) tak jakby prezent* ^^
Więc muszę zgodzić się z cytatem (chociaż trochę wkurzającym) "Wiedziały gały, co brały".
A gdybanie: taryfy z większym limitem, czy limity są dobre czy złe... Są niepotrzebne(?)... No dobra, to jest forum i dyskusje mogą być (ok, już się nie czepiam).
Ja osobiście wolałbym internet bez limitów (nawet gdyby miało to być okupione mniejszą prędkością), ale jeszcze bardziej wolałbym internet kablowy... Ale to nie koncert życzeń.
* I w umowie jest, że największą możliwą prędkością do 1mb/s, więc na narzekanie przed limitami, że net wolno działa, można tak samo odpowiedzieć "Wiedziały gały, co brały" (co nawet mogliśmy sami sprawdzić przez miesiąc w okresie próbnym).
A prędkość czasami przekraczała te 1mb/s, to tak jakby niezgodność z regulaminem (tak jak i brak limitów) - i czy na to narzekaliśmy?

Nie wiem jak wy ale ja biorę się z ograniczanie: gier sieciowych, youtube, aktualizacje systemu, programów itp.. A jak (może, kiedyś) wprowadzą nowe taryfy to dopiero zacznę się zastanawiać nad limitami (bo teraz to ile byśmy nie pisali/myśleli to na limity nic nie poradzimy).
Pozdr
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeżeli by dali wszystkim po 10 GB to nie opłacało by im się robić innych taryf bo kto by brał taryfę z 20 GB limitu? Mi aż tyle nie potrzebne.kerr pisze:Skoro 10GB limitu też ma skutecznie ograniczyć ludzi z obsesją ściągania, i uchronić łącze przed katastrofą, to niech podwyższą wszystkim do 10GB
Jeżeli będą mieli dwie taryfy: jedna z 3 GB a druga z 10 GB to ludzie, którym nie starcza 3 GB przejdą na wyższy. Operator więcej zarobi a klient będzie miał więcej transferu.
Wystarczy trochę ekonomii i postawienie sie w sytuacji operatora.
-
Niedługo nawet 10 GB limitu nie będzie zadowalające, parę filmów w HD, z kilka aktualizacji, muzyka, P2P , no i gra online obowiązkowo. W Playu jest już 10 GB , też z podobną prędkością 1 Mb/s , i znajdą się tacy co na luzie ten limit sobie przekroczą
. Jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia.A na porządne limity ( lub ich brak ) będziemy czekać chyba do LTE 

Ostatnio zmieniony 2009-08-30, 21:37 przez MAREKMAREK, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Z czego prawdopodobnie tylko aktualizacje będą legalne (chociaż też nie zawsze).MAREKMAREK pisze:Niedługo nawet 10 GB limitu nie będzie zadowalające, parę filmów w HD, z kilka aktualizacji, muzyka, P2P
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
I to oczywiste. A więc mit o czystko technicznym aspekcie limitu 3GB leży, bo jak widać można więcej... Za odpowiednią cenę.ryba825 pisze: Jeżeli by dali wszystkim po 10 GB to nie opłacało by im się robić innych taryf bo kto by brał taryfę z 20 GB limitu? Mi aż tyle nie potrzebne.
Jeżeli będą mieli dwie taryfy: jedna z 3 GB a druga z 10 GB to ludzie, którym nie starcza 3 GB przejdą na wyższy. Operator więcej zarobi a klient będzie miał więcej transferu.
-
- Użytkownik forum
Jak napisał kolega operator wyciśnie z abonamentów ile się da. Konkurencja jest duża, przynajmniej u mnie, ale tylko w wioskach a poza nimi nie ma już możliwości założenia internetu wi-fiPatryk_ pisze: Wszystkim nie podwyższą,bo operator to nie instytucja charytatywna.
Też chce zarobić jak najwięcej,a konkurencji na wioskach nie ma.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niemożliwe nie w tej technologii.DagerPL pisze:Może i Era będzie rozszerzać WiMAX na cało polskie
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Tak oczywiście wszyscy w Polsce uważają że w gry grają nastolatkowie. No chyba ze mają mocno ograniczone horyzonty.Patryk_ pisze:Taak,wszyscy użytkownicy Sieci w Polsce mają naście lat i nie widzą świata poza grami...dasio pisze:[...]
Najgłośniej narzekają na limity ci,którym net służy do szeroko pojętej rozrywki.
Poza tym chyba walczysz o etat w Orange!?
Widziały gały co brały i wiedzą gdzie trzeba oddać. Z waszych postów wynika, że CDMA to objawienie na poziomie światłowodu. Polska to nie taki zaścianek na jaki go kreujecie.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-08-31, 08:44 ]
Wycinamy zbędne własne cytaty!
Ostatnio zmieniony 2009-08-31, 07:44 przez dasio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nie do końca leży. Na przykład nie wezmę sobie taryfy 16 GB za 149 zł, bo szkoda kasy, żeby ten limit na GPRSie wykorzystywać. Ale jak widać na 100 % jest możliwość techniczna żeby na tej taryfie 20 godz na dobę ściągać jakiś plik z zawrotną prędkośćią 5 KB/s i czerpać z tych 16 GB. Ale dla przykładu gdyby np kilkudziesięciu lub więcej ( nie wiem ilu by dało radęI to oczywiste. A więc mit o czystko technicznym aspekcie limitu 3GB leży, bo jak widać można więcej... Za odpowiednią cenę.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Bzdura OFP jest internetem udostepnianym przede wszystkim na terenach slabiej zurbanizowanych a co za tym idzie mniejsze zarobki, jak juz to ktos wczesniej napisal nikt nie bedzie dawal zamiast 50zl 100zl na internet bo dziecko chce sobie posciagac i podobnie jak jest obecnie w technologii hspa/gsm wiekszosc pojedzie na najnizszym 3GB limiciekerr pisze: I to oczywiste. A więc mit o czystko technicznym aspekcie limitu 3GB leży, bo jak widać można więcej... Za odpowiednią cenę.
-
- Użytkownik forum
Mam pytanie: jeżeli już został wprowadzony ten limit to liczy się on od początku miesiąca kalendarzowego czy od początku okresu rozliczeniowego? A tak swoją drogą to Orange powinno dać jakąś informacje o wprowadzeniu limitu, bo ja nie dostałem nawet sms-a, ciągle resetowałem router i kompa. Dobrze że zajrzałem tu na tą stronę bo bym go chyba rozwalił ze złości, bo tak internet strasznie zamulał. Jeżeli tak dalej pójdzie to będę musiał znowu toczyć wojnę z tepsą o wolny port, może się jakiś wkońcu jakiś znajdzie...
-
Jaką wojnę masz na myśli bo nie czaje?Jeżeli tak dalej pójdzie to będę musiał znowu toczyć wojnę z tepsą o wolny port

-
- Stały użytkownik forum
Więc sugerujesz, że operator wprowadzi nowe taryfy wiedząc, że i tak nikt tego nie kupi? Wielu pozostanie przy 3GB, ale znajdą się tacy co kupią. Znam rodzinę, która miała wcześniej jednokierunkowe łącze satelitarne i płacili (na spółkę) po stokilkadziesiąt złotych miesięcznie. Teraz mają OFP i jestem przekonany, że jak już będą te nowe taryfy, każdy z nich zrzuci się na swoje gigabajty i wezmą wyższy limit.adixm pisze:Bzdura OFP jest internetem udostepnianym przede wszystkim na terenach slabiej zurbanizowanych a co za tym idzie mniejsze zarobki, jak juz to ktos wczesniej napisal nikt nie bedzie dawal zamiast 50zl 100zl na internet bo dziecko chce sobie posciagac i podobnie jak jest obecnie w technologii hspa/gsm wiekszosc pojedzie na najnizszym 3GB limicie
Poza tym podobno do każdego sektora orange ma podłączać max 60 userów. A co gdy będzie więcej chętnych? Wtedy przecież zawsze można umówić się z sąsiadem żeby wziął większy limit i podzielił się OFP np. przez wifi. Znajdą się i tacy kombinatorzy. Widziałem już podobne rozwiązania.