Huawei B818 LTE Cat19
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Huawei B818 LTE Cat19
Nie mam Win10. Maki i iphony.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Mac option + kliknij na pasku ikonkę WIFI z wciśniętym option rozwija się lista kanału wifi szerokości sygnału zakłóceń itp
-
OK dzięki. W sumie to nie znałem tej opcji na maku. Czyli u mnie to wygląda tak:
2.4GHz: 5Ghz:
2.4GHz: 5Ghz:
Ostatnio zmieniony 2021-01-29, 09:33 przez Tomaszglog, łącznie zmieniany 1 raz.
-
2,4 mógłby pracować na 40MHz wtedy byłoby 300Mb
-
No właśnie. Nie jestem specjalistą ale możliwość ustawienia tylko 20MHz na 2.4 w tej klasie sprzętu to raczej kpina. A pozostałe parametry OK? Niektórzy piszą że przy ustawieniach na "automatyczne" samo im przechodzi na 40MHz. U mnie tak się nie dzieje. Nie wiem może różnica softu. Zmieniałem kanały, robiłem reset routera, odłączałem wszystkie urządzenia od routera itp. Zawsze jest 20MHz. Próbowałem odnaleźć w ukrytej konsoli wywoływanej F12 szerokość pasma. Bez skutku, albo u mnie to nie występuje albo źle szukałem. Skutek taki że wifi po 2.4GHz mam 40-50Mb/s a w 5GHz 200Mb/s. Biorąc jednak pod uwagę że siła 5GHz jest słabsza i nie wszystkie urządzenia obsługują 5GHz to trochę lipa. Ten Play też mógłby się zainteresować. Może jakaś aktualizacja by się przydała. Część routerów B818 w Polsce dostała aktualizację, część nie. Tak to bywa z chińczykami. Szkoda że brak obecnie jakiejś sensownej alternatywy dla tego HuujaWuja. Zastanawiałem się nad TPLinkami, FritzBoxem. Szczególnie dobre wspomnienia mam w stosunku do FritzBoxa, mega udane i mega stabilne urządzenia. Tylko co z tego jak to tylko Cat.6. Miałem B618 i teraz B818, CPE Pro 2 5G już nie kupię. Czekam na coś sensownego z porządnym wsparciem w europejskim wydaniu.
Ostatnio zmieniony 2021-01-29, 10:11 przez Tomaszglog, łącznie zmieniany 3 razy.
-
HT40 jest dość kontrowersyjne dla 2,4 ponieważ czasem więcej zła niż dobra przynosi. Poza tym ruter skanuje sieci w okolicy, jeśli wykryje inne to celowo zbije na HT20 w trybie automatycznym. Ogólnie B818 na słabe wifi, dlatego u mnie służy tylko jako modem.
-
Ja nie mam tłoku u siebie w 2.4 dlatego 40MHz by się przydało. Tak to prawda B818 ma słabe Wifi, muszę się teraz podpierać powerlineami. Kiedyś miałem B593. Staruszek był dużo stabilniejszy i miał dużo lepsze Wifi. Wystarczało na cały dom.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dla mnie jest dziwne że nie możecie zaktualizować oprogramowania do najnowszej wersji, z tego co pamiętam to oprogramowanie na B818 nie jest brandowane na operatora więc powinno się dać zaktualizować do 10.0.3.2, liczyłem że @matek451 wypowie się w sprawie bo ma chyba kontakty z Playem i powinien coś więcej móc wiedzieć w tej sprawie
możesz też przecież otworzyć zgłoszenie w Huawei, oni przyjmują tego typu zgłoszenia, ja z nimi dłuższy czas korespondowałem
możesz też przecież otworzyć zgłoszenie w Huawei, oni przyjmują tego typu zgłoszenia, ja z nimi dłuższy czas korespondowałem
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy mogę połączy Router Huawei B818 z wi-fi Huawei AX 3 Dual-core i zwiększyć zasięg Wifi w domu ?
-
możesz, wtedy najlepiej b818 w tryb mostu albo dmz ustawiasz na Huawei.
-
Niestety brak aktualizacji. Nie wiem czy przez ten rok który posiadam ten router jakakolwiek była. Chińczyk i brak wsparcia, nic nowego. Nawet samemu nie można zaaktualizować bo jakieś blokady nałożyli. Sprzedali coś i nikt dalej się tym nie interesuje. Ilekroć coś chińskiego kupuje tylekroć utwierdzam się w przekonaniu że to pieniądze wyrzucone w błoto. W routerze Cat. 19 brak możliwości wyboru szerokości pasma dla 2.4GHz to nieśmieszny żart.pawel_b pisze:Dla mnie jest dziwne że nie możecie zaktualizować oprogramowania do najnowszej wersji, z tego co pamiętam to oprogramowanie na B818 nie jest brandowane na operatora więc powinno się dać zaktualizować do 10.0.3.2, liczyłem że @matek451 wypowie się w sprawie bo ma chyba kontakty z Playem i powinien coś więcej móc wiedzieć w tej sprawie
-
- Guru bezprzewodowy
A co kupujesz nie chińskiego? Akurat za soft sprzętu kupowanego od polskich operatorów odpowiadają oni oraz Huawei Polska i tam kieruj swoje pretensje. Jak dla mnie to taki sprzęt moze nie mieć nawet WiFi tylko zeby miał tryb Bridge bo sieć domową opieram na zaawansowanych routerach a WiFi i tak stanowi dla mnie dodatek, stacjonarne urządzenia i tak tylko po Ethernet a mobilne zabawki po WiFi.
W kwestii softu na B818 i nie tylko głos mają operatorzy i to oni decydują jakie maja być na nim funkcje. Jak ci nie pasuje B818 to kup sobie Asusa czy Fritza za 1200-1500 zł i będziesz miał co chcesz ale na LTE 6 KAT, na dodatek bez B7+B1 czy B1+B3.
W kwestii softu na B818 i nie tylko głos mają operatorzy i to oni decydują jakie maja być na nim funkcje. Jak ci nie pasuje B818 to kup sobie Asusa czy Fritza za 1200-1500 zł i będziesz miał co chcesz ale na LTE 6 KAT, na dodatek bez B7+B1 czy B1+B3.
-
Nie no zdaję sobie sprawę że prawie cała elektronika jest produkowana w Azji. Także na przykład cały Apple ale u nich wystarczy głęboko westchnąć a już pracują nad nowym softem do pobrania. Wiem że to nie ten rozmiar kapelusza ale czasem wolałbym nawet dopłacić ale dostać produkt o który ktoś będzie dbał a nie sprzeda i zapomni. W większości typowych chińczyków jak Huawei, Xiaomi itp jak coś się wykrzaczy to często na aktualizację nie mamy co liczyć bo oni to mają głęboko w poważaniu. Router ma ewidentny problem z zasięgiem WiFi, nie jest stabilny, przynajmniej u mnie i ma oczywiste błędy i braki jak z tym 40MHz. Nie wiem co jest grane na rynku routerów obecnie ale wśród routerów z modemami LTE/5G to człowiek jest praktycznie skazany tylko na te typowo chińskie firmy. Brak jakiejkolwiek alternatywy. Faktycznie przydałoby się dokupić teraz jakiś router z prawdziwego zdarzenia a ten B818 zostawić tylko jako modem.
-
- Guru bezprzewodowy
Bo soft na tego typu sprzęcie jest typowo dla przeciętnego Janusza, ma działać i jakoś działa bez zagłębiania się w szczegóły, operatorzy maja takie podejście a producent robi pod ich wymagania. Kto potrzebuje zaawansowanych funkcji korzysta z dodatkowego routera, no i tak się składa ze to kilku producentów oferuje sprzęt z 5G/19 KAT.LTE, reszta jeszcze śpi.
-
nie miałem do tej pory większego problemu ze sprzętem Huawei, mam tablety i smartfon Huawei, również B818 i nie było problemy z aktualizacjami na żadnych urządzeniach, może o czego mi brakuje to odblokowania większej mocy Wifi dla B818 bo jest to zablokowane w sofcie na rynek europejski ale generalnie nie było problemu, napisz do wsparcia Huawei, oni jeśli będą mogli to pomogą, nie olewają klienta jeśli mogą pomóc, w razie czego zostaje ci podłączenie jakiegoś mesh wifi, bardziej to do mnie przemawia niż stawianie kolejnego routera i problemy z zasięgiem wifiTomaszglog pisze:Niestety brak aktualizacji. Nie wiem czy przez ten rok który posiadam ten router jakakolwiek była. Chińczyk i brak wsparcia, nic nowego. Nawet samemu nie można zaaktualizować bo jakieś blokady nałożyli. Sprzedali coś i nikt dalej się tym nie interesuje. Ilekroć coś chińskiego kupuje tylekroć utwierdzam się w przekonaniu że to pieniądze wyrzucone w błoto. W routerze Cat. 19 brak możliwości wyboru szerokości pasma dla 2.4GHz to nieśmieszny żart.pawel_b pisze:Dla mnie jest dziwne że nie możecie zaktualizować oprogramowania do najnowszej wersji, z tego co pamiętam to oprogramowanie na B818 nie jest brandowane na operatora więc powinno się dać zaktualizować do 10.0.3.2, liczyłem że @matek451 wypowie się w sprawie bo ma chyba kontakty z Playem i powinien coś więcej móc wiedzieć w tej sprawie

jednym urządzeniem często ciężko opędzić dom wolnostojący, trzeba brać pod uwagę pewne ograniczenia
-
No właśnie a wiadomo coś komuś o odblokowaniu tego routera? Jakieś alternatywne softy itp? Przy moim poprzednim B618 wiem że bez rozkręcania nie dało się tego dokonać. Tutaj pewnie też tak jest? Fajnie byłoby odblokować większą moc WiFi.
Ostatnio zmieniony 2021-01-29, 15:11 przez Tomaszglog, łącznie zmieniany 1 raz.
-
a kontaktowałeś się w ogóle z supportem Huawei czy zignorowałeś to ci napisałęm?Tomaszglog pisze:No właśnie a wiadomo coś komuś o odblokowaniu tego routera? Jakieś alternatywne softy itp? Przy moim poprzednim B618 wiem że bez rozkręcania nie dało się tego dokonać. Tutaj pewnie też tak jest?

-
Dobra zapytałem przez stronę Huawei na chacie o wsparcie dla tego routera, czy przewidują jakieś aktualizacje i dlaczego brakuje 40MHz na 2.4. Nic się nie dowiedziałem, konsultant zapewnił że wyśle sugestie do działu IT, może coś z tym zrobią i zaktualizują, albo nic nie zrobią 

-
powinieneś im podać numer seryjny urządzenia, żeby mogli zweryfikować serię ewentualnie wszystkie inne informacje, których potrzebująTomaszglog pisze:Dobra zapytałem przez stronę Huawei na chacie o wsparcie dla tego routera, czy przewidują jakieś aktualizacje i dlaczego brakuje 40MHz na 2.4. Nic się nie dowiedziałem, konsultant zapewnił że wyśle sugestie do działu IT, może coś z tym zrobią i zaktualizują, albo nic nie zrobią![]()
-
Daj spokój. Ich to interesuje jak zeszłoroczny śnieg. Trzeba poszukać jakiś router z prawdziwego zdarzenia. B818 zostawić jako modem z agregacją.pawel_b pisze:powinieneś im podać numer seryjny urządzenia, żeby mogli zweryfikować serię ewentualnie wszystkie inne informacje, których potrzebująTomaszglog pisze:Dobra zapytałem przez stronę Huawei na chacie o wsparcie dla tego routera, czy przewidują jakieś aktualizacje i dlaczego brakuje 40MHz na 2.4. Nic się nie dowiedziałem, konsultant zapewnił że wyśle sugestie do działu IT, może coś z tym zrobią i zaktualizują, albo nic nie zrobią![]()
- wojteks
- *** Administrator ***
Tomaszglog skoro Ci nie pasuje to zwróć/sprzedaj i kup jakiś lepszy 3-4 razy droższy, w czym problem?
B818 to w zasadzie najprostszy podstawowy router cat 19 do domu bez wodotrysków,. alternatywnych softów itp.
B818 to w zasadzie najprostszy podstawowy router cat 19 do domu bez wodotrysków,. alternatywnych softów itp.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Dołączam do pytania: czy ktoś zasila B818 po PoE. Z wsparcia Huawei mam odpowiedź że się nie da...sebapl pisze:Koledzy czy ktos może <font color="#FF00FF"><b>»»korzysta««</b></font> z zasilania poe dla naszego B818.
Chce go postestowac na dachu i dobrze by było aby móc tylko jeden kablek ciągnąć.
Czy istnieje zasilanie poe 1 Gb?

-
- Stały użytkownik forum
40mhz można spokojnie ustawić. Wchodzisz w Chrome tam gdzie są te ustawienia częstotliwości. Następnie f12 i ctrl+f wyszukujesz frazę "20mhz". Zmieniasz ta wartość wszędzie na "40mhz" i na wybranym kanale zapisujesz ustawienia. Jak zadziała, to po odświeżeniu tej strony, w polu tam gdzie było 20mhz będzie teraz pusto.Tomaszglog pisze:Ja nie mam tłoku u siebie w 2.4 dlatego 40MHz by się przydało. Tak to prawda B818 ma słabe Wifi, muszę się teraz podpierać powerlineami. Kiedyś miałem B593. Staruszek był dużo stabilniejszy i miał dużo lepsze Wifi. Wystarczało na cały dom.
Dla mnie ciekawsze jest to, że nie ma kanałów od 1 do 4 i tego już obejść się nie da. A wifi nawet w 40mhz będzie "krótkie".
-
Właśnie o to chodzi że mi nie wyszukuje tej frazy 20mhz. Albo mam inny soft w routerze albo nie wiem. Czy to ma tak wyglądać?kmltyr88 pisze:40mhz można spokojnie ustawić. Wchodzisz w Chrome tam gdzie są te ustawienia częstotliwości. Następnie f12 i ctrl+f wyszukujesz frazę "20mhz". Zmieniasz ta wartość wszędzie na "40mhz" i na wybranym kanale zapisujesz ustawienia. Jak zadziała, to po odświeżeniu tej strony, w polu tam gdzie było 20mhz będzie teraz pusto.Tomaszglog pisze:Ja nie mam tłoku u siebie w 2.4 dlatego 40MHz by się przydało. Tak to prawda B818 ma słabe Wifi, muszę się teraz podpierać powerlineami. Kiedyś miałem B593. Staruszek był dużo stabilniejszy i miał dużo lepsze Wifi. Wystarczało na cały dom.
Dla mnie ciekawsze jest to, że nie ma kanałów od 1 do 4 i tego już obejść się nie da. A wifi nawet w 40mhz będzie "krótkie".
-
- Stały użytkownik forum
U mnie wygląda to tak... ale ja mam Chrome. Wyszukiwanie robiłem w zakładce "dodatkowe opcje wifi". Tam gdzie błękitny kolor "20" zmieniamy na "40". Widzę, że zaznaczoną masz zakładkę "sources", a ja wyszukiwałem w "elements". Może tak spróbuj.
-
OK znalazłem. Podmieniłem na 40MHz ale nic to nie dało. Niby w routerze jest puste pole ale dalej fizycznie wifi chodzi na 20MHz
-
- Stały użytkownik forum
Jeżeli zmieniłeś wartości w dwóch miejscach (w tym ciągu są dwa), to można jeszcze spróbować na innym kanale, albo reset. Ja mam 2 takie urządzenia i na obu zadziałało. Na obu firmware 2.2 i 3.2. U mnie kanał 13 w 40MHz. Pozdrawiam.
-
OK popróbuje jeszcze. Niektórym tutaj po ustawieniu na "automatycznie" sam przechodzi w 40MHz. Przed tymi zmianami w konsoli też Ci sam się przełączał między 20MHz a 40MHz? Zastanawiam się po prostu na ile te zmiany w konsoli dają efekt bo jeśli komuś się wcześniej przełączał sam na 40MHz to te zmiany w konsoli mogą być tylko złudną zmianą bo wcześniej i tak sam router przechodził na 40MHz. U mnie zawsze zostaje na 20MHz, nigdy jeszcze nie zauważyłem aby chodził na 40MHz mimo iż mam też ustawioną wartość na "automatycznie". Zmiany w konsoli wprowadziłem we wszystkich polach które dotyczą 2.4GHz i nawet pokazało się w routerze w polu wyboru puste pole. Mimo to i tak router chodzi na 20MHz.
-
- Stały użytkownik forum
U mnie zawsze jest na 40MHz. Tyle, że ja mieszkam na b. dużej działce
z tym że, jak dam na 20 to jest 20, jak auto, też zawsze 20 było.

-
W moim przypadku automatyczne uruchomienie HT40 bardziej zależne jest od jakości sygnału i kompatybilności klientów niż obecności innych sieci WiFi.