Da się to jakoś "wyłączyć"Jojo pisze:Tak to normalna sytuacja, ale nie tyle do routera, co do serwera.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-04-07, 19:32 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Moderator: Moderatorzy
Da się to jakoś "wyłączyć"Jojo pisze:Tak to normalna sytuacja, ale nie tyle do routera, co do serwera.
Nie zdarzyło mi się jeszcze zalogować do routera, choć nie wykluczam tego, że jest to nie możliwe, routery zazwyczaj są bardziej ukryte, choć możliwe, że jest to jakiś serwer i router jednocześnie. Jest to po prostu mniej prawdopodobne, ponieważ bardziej prawdopodobne wydaje mi się, że był to jakiś serwer FTPJo_gurt pisze:Dlaczego?
Dlaczego chcesz to wyłączyć? I co to jest za adres, który wpisujesz w przeglądarkę?uckrvlsrvpot pisze:Da się to jakoś "wyłączyć"
Przecież przez WWW logujesz się do wszystkich routerów SOHO. A na chociażby sprzęcie Cisco można odpalić interfejs WWW (jest zubożały, ale jest).Jojo pisze:Nie zdarzyło mi się jeszcze zalogować do routera, choć nie wykluczam tego, że jest to nie możliwe, routery zazwyczaj są bardziej ukryte, choć możliwe, że jest to jakiś serwer i router jednocześnie.
To powinna być w konfiguracji (np.firewalla) opcja "Enable webif access from WAN" lub podobnie nazwana,którą trzeba odznaczycJojo pisze:Pisząc o adresie zewnętrznym nie myślałem o WWW tylko o IP
Nic takiego nie twierdze.Jo_gurt pisze:Jojo, twierdzisz tam wyraźnie, że w routerach nie spotykane jest to, że wpisując jego zewnętrzny adres wyskakuje okienko logowania.
Też o tym pomyślałem. Dodam więcej to może być każdy dowolny router, który ma włączony dostęp od strony WAN.Jo_gurt pisze:bo tak się zachowa w zasadzie każdy router SOHO z włączonym dostępem od strony WANa.
Mam to samo pytanie ale odnosnie OFP.Nie wiecie czasem czy przydzielane IP jest widziane z zewnątrz? Bo postawiłem sobie serwer ssh na ubuntu i nie mogę się połączyć ze swoim komputerem (jako ze ip jest zmienne nazwę hosta otrzymuję za pomocą stronki no-ip.com). Po przeskanowaniu portów mojego komputera okazało się ze wszystkie są zablokowane i teraz nie wiem czy ja coś zepsułem w moim ubuntu (to są mojej początki z linuxem) czy PLAY blokuje te porty i IP przydzielane dynamiczne nie jest widziane na zewnątrz? Z góry dzięki za pomoc!!
A po co miałby działać?ja.michal pisze:Chyba nawet DynDNS nie zadziała.
Jak się chce postawić serwer poczty, ftp czy www to wypadałoby żeby działało.Jo_gurt pisze:A po co miałby działać?
E, DynDNS to ostatni krok w czymś takim. Najpierw trzeba by załatwić zewnętrzny adres.ja.michal pisze:Jak się chce postawić serwer poczty, ftp czy www to wypadałoby żeby działało.
Limitów jeszcze (na szczęście)nie założyli.acprzemu pisze:Ja mam taki problem
Ja w karcie Wi-fi w menadżerze klikam na szukaj dostępnych sieci - i wsiokubiak007 pisze:mam sprawe dzisiaj kupiłem laptopa, internet mam podłączony przez ethernet na kompie stacjonranym, co mam zrobic aby internet dzialal na laptopie poprzez intertnet bezprzewodoty <wifi> na laptopie